MrPet
Aquashop
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Beseda ali dve o imenih

Čeprav bo v tem članku beseda o imenoslovju tekla samo in predvsem o Malawi ostrižnikih, pa ga lahko uporabimo tudi za ostale ribe, ker je vse skupaj narejeno po enem in istem kopitu. Ime. Kdor ga nima je breziimen oz. nomen nescio in ostrižniki imajo imena in to različna imena, kar lahko povzroči pravo malo zmedo.

pseudotropheus_kingsizei.jpgDa pa bo zgodba tekoča, se najprej spomnimo mojih začetkov. Ko sem dobil prve ostrižnike, sem jih imenoval, kako drugače kot pa po barvi. V mojem akvariju so plavali rumeni, rjavi, oranžni, plavi in plavi ostrižniki s črtami. Verjeli ali ne, toda domači so točno vedeli, kateri ostrižnik je rumeni, oranžni itd. In tako se mi je zdelo razlikovanje ostrižnikov po barvi čisto zadovoljivo.

Zadovoljivo pa je bilo vse do trenutka, ko sem odšel na internet in kaj kmalu ugotovil, da z mojem poznavanjem ostrižnikov po barvi ne bom daleč prišel, kajti če bi napisal: «Modri ostrižnik se mi je zdrstil«, razen mene, nihče ne bi vedel za katerega ostrižnika se sploh gre.
Ni bilo druge možnosti, kot kupiti literaturo in se počasi začeti učiti in spoznavati latinska imena ostrižnikov. Prvi ostrižnik, katerega sem se naučil latinskega imena, je bil »Rumeni ostrižnik« ali Labidochromis caeruleus. Ohrabren z nekim skromnim znanjem latinskih imen, sem se zopet podal na neki ameriški forum, kjer pa me je  čakalo presenečenje, saj so bili nekateri ostrižniki poimenovani kot: Electric yellow, Rusty cichlid, Blue delphin,...  Bil sem spet na začetku, vendar z vztrajnim učenjem in prebiranjem vedno nove in nove literature sem tudi tem imenom prišel do konca.
In sedaj si predstavljajte nadebudnega akvarista,kateri si želi Malawi ostrižnike. V roki ima spisek ostrižnikov z latinskimi imeni, v trgovini ga morda čakajo ravno ti ostrižniki, toda poimenovani po nekih trgovskih oz. komercialnih imenih in akvarist je v tem primeru zopet na težkih mukah.
In da bo morda nekomu lažje, sem napisal tudi ta članek, kateri upam, da bo na preprost način popeljal akvariste v svet imen.

Ponavadi se imena dela na :
•    znanstveno
•    delovno
•    trgovsko
•    lokalno

Pa pojdimo po vrsti:
ZNANSTVENO ALI IHTIOLOŠKO IME: ime da ihtiolog, ko opiše novo vrsto. To ime je najlažje za prepoznati, saj je ime rodu napisano z veliko črko, ime vrste pa z malo. Primer: Labeotropheus trewavasae. Običajno se imenuje ribe po velikih ihtiologih, raziskovalcih, predsednikih držav, slikarjih, gojiteljih ipd.

protomelas_cf_virgatus.jpg
Protomelas cf. virgatus
DELAVNO IME: s tem imenom običajno označujejo ostrižnike, kateri še niso ihtiološko razvrščeni ali opisani. Da gre res za tako ime nam ponazarja kratica »sp«, kar pomeni species ali vrsta. Pri tem označevanju lahko govorimo o dveh možnostih:
•    Ostrižnik ima vse lastnosti rodu, toda ni še opisan. Primer: Pseudotropheus sp. Kingsizei.
•    Druga linija pa je še bolj ožja, v njej najdemo ostrižnike, ki so sicer zelo podobni opisani vrsti, toda še vedno jih ne moremo z gotovostjo umestiti v to vrsto. Primer: Pseudotropheus elongatus sp. Chewere.
Imena ki stojijo izza »sp« so ponavadi mesto najdbe, barva, kakšna posebna značilnost, lahko tudi po lokalnem ribiču ali potapljaču, kateri jih je prvi ujel.

Pri delavnih imenih pa bi rad opozoril še na kratico »cf«, kar pomeni confer ali primerljiv.
Ta terminologija se uporablja pri ihtiološko opisanih vrstah, toda kasnejša raziskovanja so pokazala, da je v bistvu ta ostrižnik podoben bolj drugi oz. tretji vrsti, pač glede na mesto najdbe. Tak primer je recimo Protomelas cf. virgatus.

TRGOVSKA IMENA: morda pri nas ne tako izrazita kot v ZDA. Tam so v oblikovanju teh imen pravi mojstri in neredko se zgodi, da plavajo v akvariju Rusty cichlid, Red empress, Malawi Eye bitter, Blue royal… No, ta imena res niso svetli primer.

LOKALNO IME: ponavadi se tako ime pojavi v ožji skupini akvaristov in kot tako ime poznano samo njim. O lokalnem imenu govorimo takrat, ko se ga uporablja v eni državi, morda samo v eni pokrajini ali mestu. Tako ime je poznano v lokalni skupnosti, širše pa ne. Primer: v Srbiji je lokalno ime za Melanochromis auratus Ratnik /Borec/ oz. za Archocentrus nigrofasciatus Robijaš /Zapornik/. Po teh imenih jih pozna vsak ljubitelj ostrižnikov.
archocentrus_nigrofasciatus.jpg
Archocentrus nigrofasciatus

Osebno menim, da je poznavanje latinskih imen koristno, v bistvu je to neka kultura in z znanjem latinskih imen nenazadnje lahko sodelujemo v diskusijah po različnih forumih, saj se iz imena točno ve, za katerega ostrižnika sprašujemo ali pomagamo.
Nenazadnje, mar ni lepše reči: Maylandia estherae kot Oranžni ostrižnik?
Upam, da bo ta kratki članek v vas potaknil željo po poznavanju latinskih imen vaših ljubimcev, afriških ostrižnikov.

 

Diskusija na forumu

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER