MrPet
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Kako velik akvarij izbrati?

To je vprašanje, ki si ga je vsaj enkrat postavil vsak lastnik akvarija.

Odgovor najn ni enostaven in sploh ne enoplasten, temveč je treba zanj upoštevati mnoge dejavnike, ki bodo vplivali tudi še na izbiro tehnike in same notranje ureditve.

Splošno gledano


Volumen oz. različne mere akvarija s seboj prinesejo dobre in slabe plati:

- Večji kot je akvarij, stabilnejši je sistem in s tega stališča ga je lažje oskrbovati, saj so menjave vode redkejše kot pri majhnih akvarijih. Vse spremembe v kvaliteti vode se v večjih akvaijih dogajajo počasneje in zato jih lažje spremljamo in lažje ukrepamo.

- Večji kot je akvarij, manjše so možnosti agresije med posameznimi primerki, s tem pa je tudi manjši stres za  vse njegove prebivalce. To v končni fazi spet pomeni bolj zdrave ribe in manj skrbi za lastnika.

- Večji kot je akvarij, večji bo denarni vložek za kritje tekočih stroškov. Poraba električne energije je predvsem vezana na izbiro in količino svetil. Tukaj pa so tudi višji stroški za: gnojila, ostali dodatki in pripravki ipd.

- Večji kot je akvarij večji je denarni vložek v fiksne ali začetne stroške v samo tehniko. Svetila oz. strošek povezan z njihovo nabavo in vzdrževanjem je odvisen od vrste akvarija: rastlinski, bogat z rastlinami, rastlinski, z nezahtevnimi rastlinami, predvsem ribji z nezahtevnimi rastlinami. Tukaj so še: grelci - število in njihova moč je odvisna od okoliške temperature in potrebe naseljenih vrst, črpalke za zagotavljanje potrebnega tokovanja, ki je odvisno od notranje ureditve oz. ovir in preprek, ter naseljenih vrst rib in njihovih potreb, dodatni sistemi za: dolivanje vode, dodajanje CO2-ja: sistem z jeklenko ali sistem na kvasovke, dodajanje mikroelementov s pomočjo peristaltičnih črpalk, sistem za hlajenje - z ventilatorji, klima, akvarijski hladilniki ipd.), ter kočno nosilnost konstrukcije in tal - pri res velikih akvarijih je treba preveriti tudi statiko oz. primernost nosilnih plošč.

- Na velikost akvarija vplivajo tudi potrebe naseljenih vrst, predvsem rib, po gibanju in zadrževanju gledano s prostorskega vidika: v zgornjem, srednjem, ali spodnjem delu; oz. njihovem številu. Do teh podatkov se lahko dandanes pride zelo enostavno preko interneta. Ena takih je dosegljiva tudi tukaj.

- Izbira načina filtracije ni toliko odvisna od velikosti akvarija, temveč od načina izvedbe le-te. V grobem se le-ta deli na zgolj mehansko, ki je redka oz. se zanjo večinoma odločajo lastniki (pre)mahjnih akvarijev, ki nimajo druge izbire, ter biološka filtracija. Za zagotovitev le-te lahko izbiramo med: zunanjimi filtri - ti se delijo še na komercialne komplete in na po meri narejene t.i. sump-e v kombinaciji z raznimi prelivi, ter notranje, ki so spet več vrst: komercialni prekatni, ter po meri narejeni notranji prekatni v kombinaciji z ali brez preliva.


Vpliv posameznih dimenzij akvarijske posode na izbiro akvarija:

Dolžina akvarija

Pri izbiri le-te moraš upoštevati več faktorjev:

- Najprej je tukaj stvar izbire svetil za optimalno pokritost oz. osvetljenost. Vedeti moraš koliko imaš največ prostora kamor bi postavil ta akvarij. S tem dobiš največjo razpoložljivo dolžino, katero lahko primerjaš z najbližjo razpoložljivo dolžino sijalk, ki so na voljo na tržišču (ali kombinacija dveh zaporedno, kar ni tako dobro).

- Potem je tukaj faktor izbire vrst rib, ki imajo različne potrebe po gibanju in teritoriju: boljši plavalci, teritorialne ribe itd. rabijo daljši akvariji, slabši plavalci pa so zadovoljni že v krajših itd.

Višina oz. globina akvarija

Tudi tukaj je več faktorjev, ki jih moramo upoštevati:

- Problem izbire želenih rastlin oz. njihove naravne višine. Tukaj zraven spada problem izbire nizkih rastlin za ustvarjanje t.i. tepiha, ki so po navadi praviloma zahtevne s stališča potrebe po svetlobi, sicer rastejo samo navzgor, proti gladini oz. večji količini svetlobe.

- Problem izbire notranje ureditve oz. t.i. aquascapinga, ki je povezan z izbiro biotopa oz. vrst rib. Različni biotopi so opisani v teh nitih.

- Problem upoštevanja naravnih potreb določenih vrst rib po gibanju in zadrževanju


Širina akvarija

Tukaj je spet več faktorjev:

- Prostor, ki nam je na voljo.

- Želena notranja ureditev, ki je spet vezana na vrsto biotopa in vrsto rib, ter s tem potrebe po skrivališčih oz. odprtih plavalnih prostorih.

- Večja kot je širina, več vzporednih svetil potrebujemo za primerno osvetlitev akvarija.

To je samo nekaj iztočnic o katerih bi bilo dobro razmisliti pred samim naročilom akvarijske posode ali izbiro predpripravljenega akvarijskega kompleta.

 

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER