Fishbox
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Transport in pakiranje diskusov za prevoz

Transport in pakiranje diskusov za prevoz ter
prilagajanje diskusov na vodo iz domačega akvarija
Kadar se odločimo za nakup diskusov in se odpravimo, do izbranega vzreditelja se pogosto pripeti, da smo premalo pozornosti namenili temu, kako diskuse čimbolj varno in za ribe čimmanj stresno pripeljemo domov. Običajno vzreditelj priskrbi in zagotovi:
 • ribe
 • vodo
 • transportne vrečice
 • elastične gumice
 • kisik...

slike_092941 slike_098569 slike_094924
Jeklenka s kisikom za polnjenje, elstične gumice, transportne vrečice različnih velikosti

slike_095407 slike_101242 slike_106890
Napolnjena transp. vrečica....Pribor za pripravo na transport

...primerno izolacijsko škatlo in prevoz pa običajno uredi kupec. Če ribe transportiramo poleti
izolacijska škatla običajno ni potrebna, razen če sumimo da bo temperatura narastla preko
30 stopinj C, vendar se tovrstna embalaža vseeno priporoča, da se izognemo pretiranemu
nihanju temperature v vrečicah tako navzdol kot tudi navgor. Poleti smo zaradi visokih temperatur prav tako pozorni na preveliki porast temp. saj z večanjem temperature pada
vrednost raztopljenega kisika v vodi.

Za zagotovitev izolacije se običajno uporabljajo:

 • originalne stiroporaste škatle za profesionalen transport rib,
 • razne hladilne torbe in posode,
 • kartonaste škatle obložene s filcem, vato ali vsaj papirjem,
 • časopisni papir, ki ga v več slojih ovijemo okrog transportne vrečice.
Krajši transport, ki traja le nekaj ur ne predstavlja večjih težav, če pa ribe potujejo na daljše
razdalje pa je potrebno pozornost posvetiti še nekaterim podrobnostim.

Prodajalca o nakupu rib obvestimo vsaj 3-4 dni pred prihodom saj mora prodajalec ribe na
tranport dobro pripraviti.

Ribe se vsaj 24, raje pa 48 ur ne smejo hraniti. S tem dosežemo, da se prebavni trakt ribe
popolnoma izprazni. Medtem ko se ribe prenehajo hraniti, je nujno potrebno redno menjati
vodo in to pogosteje kot običajno. Temperatura vode se prav tako spusti za kakšni dve
stopinji, za izredno dolge tranporte med 10 in 30 ur pa nekateri priporočajo spustiti temperaturo celo na 25 stopinj Celzija. S tem se doseže, da se metabolizem ribe umiri in je riba minimalno aktivna.

Če ribe pred tranportom kljub omenjenemu hranimo, bo voda, ki jo iz akvarija nalijemo v transp. vrečice slabe kakovosti, ribe pa se bodo glede na polni prebavni trakt in črevesje, iztrebljale v transportnih vrečicah, kar bo privedlo do porasta Amonijaka oz. Amonija odvisno od pH vrednosti vode. V končni fazi to pomeni zastrupitev diskusov z omenjenimi dušikovimi spojinami. Razpadanje iztrebkov v že tako minimalnem prostoru, bo povzročilo tudi porabo kisika, ki je v vodi za življenje transportiranih rib nujno potreben.

Predvsem za transporte nad 2 uri je nujno potrebno zagotoviti dovolj kisika. Kisik lahko
zagotovimo z:
 • jeklenko čistega kisika, ki ga vpihamo v tranportno vrečico,
 • z oxygen tabletkami, ki jih dodamo v vodo v transpotni vrečici.
slike_086220 slike_08880
Za varnejši transport diskusov, sem kupil jeklenko s čistim komprimiranim kisikom.

slike_090827 slike_087676
Kisik v transportne vrečice vpiham s pomočjo "pištole" za kompresorje

slike_102625 slike_103579 slike_104122 Stiroporasta transportna škatla....vrečice naj v škatli stojijo pokonci....pripravljeno za pot

Če imamo večjo stiroporasto škatlo in manjše število rib, je dobro, da vrečice naložimo pokončno, prazen prostor pa zapolnimo z vrečicami, ki jih prav tako napolnimo s toplo vodo in napihnemo. S tem dosežemo, da vse vrečice stojijo lepo pokonci, topla voda iz vrečic brez diskusov pa poskrbi za ohranjanje temperature po načelu, temperatura večje količine snovi tudi manj niha.

Vrečice lahko zatesnimo z elastičnimi gumicami, vendar nikoli ne damo samo ene saj obstaja možnost da se utrga. Za zagotovitev varnosti je še posebej pri odraslih diskusih nujno potrebno vrečice podvojiti, saj lahko odrasel diskus z zelo koničastimi prednjimi plavutnicami na hrbtni plavuti enojno vrečico preluknja. Vrečice vedno zatesnimo z vsaj 3-6 elastičnimi gumicami.

V primeru, da se kljub omenjenim varnostnim ukrepom obe vrečici preluknjata, je nujno potrebno imeti v škatli prazno vrečico napolnjeno z vodo enake kvalitete, da lahko diskusa iz preluknjane vrečice prenesemo v rezervno vrečico z vodo. Prav tako je dobro imeti pri roki še kakšno elastično gumico in rezervno prazno vrečico.

Ko pridemo domov je potrebno ribe prilagoditi na vodo v pripravljenem akvariju, zato ribe nikoli ne vstavimo v pripravljen akvarij brez prilagajanja. Vedno se pred nakupom s prodajalcem tudi posvetujemo, v kakšnih parametrih ima diskuse pred in med transportom, da si v domačem akvariju tudi sami pripravimo takšne parametre, saj s tem zmanjšamo že tako velik stres, ki ga riba doživlja med manipuliranjem in transportom.

Za prilagajanje je najbolje uporabiti večje vedro ali kar transportno stiroporasto škatlo v kateri smo ribe pripeljali. Vsebino vrečice, v kateri smo ribe pripeljali previdno vlijemo skupaj z ribami v vedro ali večjo posodo. Nato preko tanke gibke cevi, ki jih običajno uporabljamo za prezračevanje akvarijev, postopno spuščamo vodo iz pripravljenega domačega akvarija v vedro. S tem dosežemo, da se voda v vedru lepo postopno in počasi izenačuje z vodo v akvariju. Pri tem se izenačujejo vsi parametri in ne samo temperatura. Če bomo polne vrečice z ribami vstavljali v domač akvarij, lahko prvič vnesemo določeno nesnago po drugi strani pa s tem izenačujemo le temperaturo ostali parametri pa se ne spremenijo, kar pomeni še vedno velik stres za ribe, ki lahko zaradi pH šoka celo poginejo ali pa potrebuje za klimatizacijo veliko več časa kot sicer.

Ribe iz moje vzreje sem z omenjenim postopkom in sicer še dodatno izolacijo stiroporaste škatle pošiljal že 1200 kilometrov daleč, kar pomeni, da so potovale več kot 20 ur. Ob prispetju je kupec veselo sporočil, da so vse ribe preživele temperatura v transportni škatli pa je kljub zimskim temp. padla iz 28 le na 25 stopinj. Ribe so po pravilnem prilagajanju gojitelja v roku 2 ur že pobirale prvo hrano, čeprav sicer priporočam, da se prvi dan po transportu diskusov naj nebi hranilo.

slike_105495 slike_108194
Pribor za transport in cevka za prilagajanje


Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER