Aquashop
MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Nitrit - sovražnik akvarijskih rib

Nitrit (No2) je stranski produkt  koristnih nitrifikacijskih* bakterij Nitrosomonas, ki v dušikovem ciklu oksidirajo amoniak.

pigeon1

Ene najbolj občutljivih rib na dušikove strupe so diskusi

V naslednjem koraku dušičnega cikla bakterije Nitrobacter s pomočjo kisika O2 oksidrajo dobljeni Nitrit v nitrat, ki je precej manj strupen.

 

Če so ravni Nitritov v akvariju previsoke, močno vplivajo na dihanje rib. Navadno ravni nitrita pod 2 mg/l, kratkotrajno še vedno štejejo varno za ribe, vendar mora dolgoročno biti vrednost No2 v akvariju 0. Toksičnost Nitrita je nekoliko odvisna tudi od pH vrednosti vode. No2 postane bolj strupen v kislih pogojih. Če je pH nad 7, lahko ribe tolerirajo višje ravni, vendar je to odvisno od vrste, velikosti, starosti in zdravstvenega stanja rib.

Za zmanjšanje ravni nitritov v akvariju, izvedemo menjavo vode vendar menjava 90% vode, zmanjša koncentracijo nitrita le za 30% (Kohler, 1997). Podvojitev kolonije bakterij Nitrobacter v sistemu traja približno 30 ur. To je nekoliko odvisno od temperature in pH vrednost vode. Bakterije se reproducirajo in naraščajo hitreje pri višjih temperaturah in višji vrednosti pH.

Drug način za nadzor nitritov je zmanjšanje hranjenja rib, kar pomeni manj organskih (dušikovih spojin), posledično za akvarij manj amoniaka in nitritov. Moramo pa se zavedati, da je odstranitev vseh organskih odpadkov (hrana in ribe, ki oddajajo odpadke, ki vsebujejo dušik), tudi odvzem hrane za bakterije, kar pomeni da bi tudi nitrifikacijske bakterije odmrle.

Tudi z dodatokom soli v akvarij, se lahko borimo proti visokim količinam nitritov (vendar to naj ne bo potuha za zanemarjanje bio sistema). Običajno so dovolj 2 jedilni žlici soli na 10 litrov vode, saj se kloridov ion (Cl-) od NaCl (natrijevega klorida - soli) ujame na celice škržnih lističev, preko katerih kisik vstopa v krvni obtok. Prav na tem mestu tako klorid blokira vstop nitrita v krvni obtok ribe. To deluje le, če je pH nad 7,0. V kislih pogojih se Nitrit (NO2) veže z vodikovimi ioni H+ (kislina vsebuje več H +) in formira Dušikovo kislino (HNO2). Dušikova kislina ni blokirana s Cl-ionom na vstopnem mestu in lahko prosto prehaja v kri.

To je tudi razlaga zakaj v mehki in kisli vodi z veliko organske nečistoče pogosto pride do rapidnega padca pH vrednosti ali tako imenovanega pH-chrash.

Nitrit se veže z železom v hemoglobinu (sprememba je metahemoglobin, imenovan tudi "rjava kri"),ki oksidira in se spremni iz Fe+2 v Fe+3. Fe+2 se veže s kisikom, kot to normalno poteka pri dihanju; Fe3 pa se s kisikom (O2) ne veže in v kri prehaja premalo kisika za normalno delovanje organizma.

Prvi znaki zastrupitve z nitritom lahko vključujejo povečanje dihanja ali hlastanjem za zrakom na gladini in morebitne potemnitve v barvi. Kasneje lahko riba postane letargična (otrpla, mrtvičena, zaspana, počasna) in lahko umre.

Pri ureditvi akvarija in filtra bodite pozorni na dovolj velik in zmogljiv filter v katerem bo potekala nitrifikacija oz. biološka razgradnja dušikovih strupov. Le na tak način bomo lahko zagotovili, da bo vrednost nitritov (No2) v akvariju z ribami 0.


Roman Gril - DISKUS RoManijA

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

amonifikácija - biološki razkroj organskih dušičnih snovi v amoniak.

nitrifikacija - oksidacija amoniaka (iz odmrlih živalskih in rastlinskih organizmov) v dušikovo kislino oz. v nitrate. Proces poteka s pomočjo nitrifikacijskih bakterij v dveh stopnjah, pri čemer nastane v 1. stopnji dušikova (II)) kislina – HNO2, v drugi stopnji pa dušikova (V) kislina - HNO2. Rastline lahko vežejo dušikove spojine v obliki nitratov in tako je omogočeno kroženje dušika. Nitrifikatorji so mikroorganizmi, ki sodelujejo pri oksidaciji dušika v tleh, v nitrate.

denitrifikacija - proces pri katerem nitrat v anaerobnih ali okoljih z nizko vsebnostjo kisika razpade na N2,  CO2 in H2O.

 

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER