MrPet
Fishbox
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Kako pripraviti ribnik za prezimovanje

Konec oktobra in začetek novembra je čas, ko je potrebno vrtni ribnik pripraviti za zimovanje. Večji in globji je ribnik manj skrbi bomo imeli s prezimovanjem rib. Tudi rastline v in ob ribniku so potrebne pred zimske ureditve, še posebej pozorno moramo poskrbeti za naprave in filtracijo, ki je delovala v toplejših mesecih.

ribnik-sneg

 

 

 

 

 

 Ribnik pod snegom in ledom

 

 

 Ko se lotimo priprave ribnika za zimo je najbolje pričeti z rezanjem in odstranitvijo nadzemnih delov domala vseh rastlin, ki so posajene v neposredni bližini ribnika in v plitvinah. Popolnoma pri tleh odrežemo vse vrste praproti, host, irisov, prav tako odstranimo vse liste lokvanjev.

ribnik1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ribnik v polni vegetaciji

 

Azaleje in rododendroni, ki se pogosto sadijo v bližini ribnikov ne obrezujemo. Odstranimo le odmrle veje in liste, ki so se posušili. Tudi vrste okrasnih trav lahko porežemo do tal.


ribnik-zaba

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekulja se sonči na robu ribnika

 

 

Prav tako je koristno iz ribnika odstraniti večino listja, ki je vanj zašlo iz bližnjih dreves, da v približno pet mesečnem mirovanju, v vodi ne gnijejo in obremenjujejo ribniških organizmov. Kakšen list ne bo škodil, saj bo nudil zavetje žabam ali želvam, ki bodo prezimovale v mulju na dnu ribnika, večja količina pa vodo le obremenjuje. Tudi delna menjava vode ne škodi, saj bo le ta ostala v ribniku brez filtracije vsaj do marca ali aprila. Ko smo opravili delno menjavo vode je priporočljivo filter pustiti delovati še kak teden saj se voda po menjavi pogosto skali. Ko je voda ponovno bistra in prefiltrirana lahko filter odstranimo, ga očistimo in shranimo v hišo.

ribnik-kaji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kačji pastir ob ribniku

 

Posebej pazimo, da v filtru ne pustimo vode, ter da filter ne ostane zunaj v vrtni uti ali kjerkoli na prostem, saj bo voda v njem zmrznila, filter pa bo počil.

Rib po odstranitvi filtra več ne hranimo. Sicer velja pravilo, da rib ne hranimo, ko temperatura čez dan pade pod 8 stopinj C. Pred tem je priporočljivo ribe hraniti malce obilneje in izdatneje ter z raznoliko hrano, da si naredijo zalogo, ki jo bodo črpale 4-5 mesecev, ko ne bodo hranjene.

ribnik-led

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokrov iz stiroporja obtežimo s tlakovci ali ploščatim kamenjem, da ga ne odpihne veter.

 


Če je ribnik globok 80 ali 100 cm bodo ribe brez vseh težav prezimile brez vseh pripomočkov. V takšnem ribniku se priporoča na gladino namestiti le pokrov iz stiroporja z zračnikom, ki bo preprečeval, da bi plini nastali pod ledom ustvarjali pritisk in vplivali na vodne živali pod ledom.

 

ribnik-pokrov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vklopljena črpalka in pokrov iz stiroporja

 

V primeru, da je ribnik manjši (do 2000 lit) in globok le 50 cm je potrebno črpalko pustiti v ribniku, cev pa speljati tako da voda teče z močnim curkom nazaj v ribnik. Na mestu vstopa nazaj v ribnik, voda ne bo zmrznila kljub zelo nizkim temperaturam, močan curek pa bo še dodatno vodo primerno prezračeval. Pri namestitvi cevi črpalke pazimo, da voda ne bo po cevi zatekala nazaj na rob ribnika, saj se lahko pripeti, da bo ribnik kaj kmalu napol prazen, mi pa se bomo čudili kam je stekla vsa voda. Kljub vklopljeni črpalki se tudi v manjšem ribniku priporoča pokrov iz stiroporja, pa tudi ribe se bodo počutile bolj varno, saj jim bo nudil zavetje.


Stiropor-za-ribnik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokrov iz stiroporja in cev za prezračevanje

 

Ko voda v ribniku zmrzne bodimo pozorni, da ne bomo hodili, skakali ali tolkli po ledu, saj lahko močan pritisk pomori vse organizme pod ledom.Kljub pravilni namestitvi črpalke in njene cevi nazaj v ribnik občasno preverimo ali je v ribniku še vedno vsa voda. Po potrebi vodo tudi pozimi dolijemo. Lahko se zgodi, da nekaj vode steče iz ribnika gladina se zniža in zamrzne do dna, kar je usodno za ribe.

 

Če bomo za ribnik pred zimo primerno poskrbeli nas bodo ribe, žabe, želve, kačji pastirji in ostali prebivalci spomladi ponovno razveselili v vseh svojih barvah in živahnosti.

 

Roman Gril – DISKUS RoManijA
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER