MrPet
Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
Fishbox

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Zamrznitev ribnika je koristna

Stara modrost pravi, da je potrebno v led na ribniku narediti luknjo, če želimo, da bo imel kisik dostop do vode. Nove raziskave so pokazale ravno nasprotno.

ribnik

http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8451000/8451711.stm

Raven kisika pod popolnoma zamrznjenem ribniku lahko celo narašča, kar je seveda koristno za organizme, ki živijo pod ledom.

Nove raziskave, ki jih je izvajal Pond Conservation kažejo, da pod ledom preživijo praktično vsi organizmi, tudi če so popolnoma prepuščeni sami sebi.

 

Ribniki zamrzujejo od zgoraj navzdol in zelo redko se zgodi, da bi zamrznil popolnoma do dna. To se izjemoma zgodi pri zelo plitkih ribnikih in dolgi zelo mrzli zimi.

 

Če naredimo luknjo v led, naredimo pravzaprav zelo majhno razliko, saj kisik v stoječi vodi prodira v globino komaj 2 mm na dan. Tako je potrebno, da kisik v 50 cm ribniku prodre do dna, več kot 8 mesecev.

 

Zanimivo je, da rastline, ki so ujete pod led, s pomočjo fotosinteze, še vedno proizvajajo kisik. Pogoj je le, da led ni zakrit s snegom, ki prepreči dostop svetlobe, ki je za potek fotosinteze nujno potrebna. Če ledena skorja traja dovolj dolgo, bo nivo kisika, ki ga proizvedejo rastline in alge, pod ledom celo naraščal. Če je ribnik bogato zaraščen s podvodnimi rastlinami in algami se lahko v najhladnejših terminih vsebnost kisika podvoji v zelo kratkem času.

 

Lastnik ribnika naj posreduje le v primeru, če so v ribniku ribe, dno pa je polno mulja in odmrlih listov. V tem primeru je potrebno vodo na določenem delu ogrevati, da del ribnika ne zamrzne, ali pa pustiti črpalko ali fontano, da deluje in s tem preprečuje, da določen del ribnika ne zamrzne, kar doprinese k prezračevanju vode, pravi dr. Biggs iz UK.

 

Prav tako je potrebno iz zamrznjene površine odstraniti sneg, ki blokira svetlobo, ki dostopa do rastlin, ki brez svetlobe ne morejo izvajati fotosinteze. V temnih pogojih lahko raven kisika znatno pade.

 

Biggs opozarja, naj bodo lastniki ribnikov pozorni, da ne stopajo na led, saj se lahko zlomi, kar povzroča določen pritisk in stres za organizme, ki živijo pod ledom.

 

Za zagotovitev zdravega ribnika je v ribniku potrebno urediti veliko plitvin zasajenih z rastlinami, saj svetloba v velike globine ne prodira in s tem rastline s fotosintezo ne zagotavljajo dovolj kisika za življenje v vodi. Plitvine so namreč precej bolje osvetljene s sončno in dnevno svetlobo.

 

Za idealne razmere v ribnikih je potrebno skrbeti za čisto in neonesnaženo vodo, kar pripomore k zdravi rasti in razcvetu vodnih rastlin.


Roman Gril – DISKUS RoManijA
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER