Združenje Gojiteljev Diskusov
Aquashop
Fishbox
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Nasveti glede priprave korenin in ostalega materiala za v akvarij

 

Korenine

S koreninami oz. z lesom na splošno je tako, da ga je potrebno pravilno pripraviti predenj se ga lahko da v akvarij.
Načeloma lahko daš katerikoli les, ampak samo načeloma, ker nekatere vrste iz takšnih ali drugačnih razlogov niso primerne.

Raje ne uporabljaj les:
- Kateri vsebuje veliko smole (smreka, jelka, ... ), ker boš moral precej časa prekuhavati, da se sprosti. Po moje tudi ni ravno prijetno za ribe, ki teh substanc niso vajene v vodi.
- Les kateremu se reče "jalov". To je les, katerega uporabljajo le za poceni pohištvo in pa embaliranje. To je največkrat smreka. Ta les ne zdrži dolgo v vodi.
- Oleander, tisa, oreh (strupeno vsebujejo alkaloid – juglandin).
- Les, ki je že po naravi mehak in hitro razpada - kot npr.: javor, smokva,...

Skratka les, ki hitro razpada in trohni v vodi ni primeren za v akvarije, ker vsako razpadanje ima znane posledice - gojišče za bakterije, amoniak preveč raztopljenih organskih snovi in posledično alg ... itd

Bolj kot te vrste so primerne korenine oz. kosi lesa katere kupite v zootrgovinah. Razlog za to je, da je ta les že po naravi zelo trd in odporen na vodo. To je lahko zato ker vsebuje ogromno tanina. Takšen je recimo hrast, na katerem stoji celo mesto - Benetke. Druga varianta je les oljke, vendar pozor, oljka, kjer jo gojijo je skoraj sveto drevo in bog ne daj da vas zalotijo rezati kakšne veje (čeprav so slikovite). Lahko pa izberete tudi les, ki je že v naravi zrasel v z vodo bogatem okolju, se pa sedaj za naše okolje, za to skupino ne spomnim nobenega tako zelo primernega.

Zato predlagam:
- že prej omenjen hrast (močneje obarva vodo, zato predlagam več namakanja)
- Les, ki ga naplavijo reka (ne trhlega in pa predlagam dobro prekuhati in odstraniti morebitno lubje)
- oljka
- les, katerega kupite zootrgovinah (mangrova oz. na njem bo najbrž pisalo tudi "mopani" - to je težak afriški les)

... še nekaj slikic v pomoč:

mopani.jpg h010.jpg
Mopani Mangrova

 

Debata o korenikah in splošno o lesu za v akvarij poteka v niti z naslovom Korenine .


Nasvet, kako iz vinske trte lahko naredite izjemno lep primerek za v akvarij

Z vinsko trto je treba biti zelo pozoren, ker se prav na njej uporablja največ strupov, katerim ni prostor v akvariju. Poiščite jo pri ¨slabih gospodarjih¨ oz. v zapuščenih vinogradih.

Postopek pa je sledeči:
- za začetek poiščite kakšno steblo ali korenino, ki je močna in ni trhla. Najlepši so tisti, ki so stari 10 in več let.
- dobro očistite korenino. To je najbolje narediti z grobo plastično krtačo, staro zobno ščetko, nožem itd. Z nožem odstranite skorjo in ostale trhle dele. Trhli deli zelo umažejo vodo ter pacajo filtre. Zato temeljito očistite vse do zdravega, trdega lesa.
- temeljito operite korenino oz. steblo.
- če je korenina oz. steblo preveč belo ga lahko pazljivo potemnite na ognju. Običajno tega ni potrebno, ker se obarva pri kuhanju.
- vstavite korenino v veliko posodo in jo pustite dokler se ne potopi. To traja nekaj ur lahko pa tudi kakšen dan. Dobro bi bilo, da ga pustite vsaj teden dni v posodi. V tem času se bo ¨napil¨, izpustil del barve (tianin), lahko se pa tudi pojavi plesen. Bolje, da se vam to zgodi izven akvarija kot v njem.
- ko ste sigurni, da je steblo, korenina dovolj ¨napita¨ in da ne bo plavala, ga je potrebno razkužiti. To se naredi z kuhanjem v slani vodi.
- slana voda bo uničila vse glivice in mikroorganizme , kateri bi se lahko kasneje pojavili v akvariju. Ne uporabljajte nič drugega kot slano vodo! Korenino oz. steblo prekuhamo v veliki posodi v katerem je kompletno potopljen.
- Na 10 litrov vode dajte eno do dve pesti soli. Kvaliteta soli ni pomembna. Vsaka bo naredila svoje. Voda mora vreti čim dalj časa. Najmanj 2-3 uri, da voda prodre do sredice. Najbolje je kakšen dan, ampak to je zdaj skoraj nemogoče izvest.
- ko ste ga prekuhali ga pustite, dokler se voda ne ohladi. Drugi dan zamenjate vodo in ponovite postopek kuhanja.
- po kuhanju steblo oz. korenino splahnite z čisto vodo, in ga ponovno očistite (uporabite nož, ščetko..) ko ste to naredili ga ponovno splahnite.
- če bi korenina oz. steblo plavalo, ga po kuhanju takoj dajte v mrzlo vodo. Potopil se bo v parih sekundah, eventualno v kaki minuti.
- zdaj lahko korenino oz. steblo damo v akvarij

Možni problemi:
- plesen – včasih tudi, če vse naredite pravilno se pojavi plesen. Sama po sebi ni nevarna za ribe. Nevarna je le v primeru, če imajo ribe poškodovano kožo. Takrat se lahko pojavi tudi plesen na ribi. V drugem primeru se lahko plesen pojavi, če je bila korenina nekaj časa izven akvarija. Rešitev je, da ga ponovno nekaj krat prekuhamo v slani vodi.
- temna voda – vsako drevo v vodi spušča barvo. Odvisno je tudi od tega, koliko smo ga očistili. Nekateri spuščajo barvo leta in nervirajo lastnike akvarijev, pri nekaterih se pa ta proces ustavi po prekuhavanju. Rešitev je večkratno menjavanje vode ali filtra z aktivnim ogljem, kateri bo razbarval vodo.

Debata o korenikah in splošno o lesu za v akvarij poteka v niti z naslovom Korenine vinske trte .


Nasvet kako iz kokosove lupinice narediti okras za v akvarij:

- Kokos kupiš v trgovini z zelenjavo in sadjem (poglej za najlepšega, največjega in da ni popokan)
- Doma ga s kakšnim izvijačem preluknjaš, tam kjer ima na vrhu tri črne pike - najšibkejša točka kokosa (ni potrebno močno in dolgo luknjat, ker tam je izredno tanka lupinica - točno v pikici)
- Ko kokos preluknjaš ga izprazniš kokosovega mleka v en lonček
- Kokosovo mleko, katero si natočila v lonček shraniš v hladilnik
- Izpraznjen kokosov oreh prerežeš po polovici z žago za železo
- Z nožem iz notranje strani kokosovega oreha pobereš bel kokos, katerega lahko uporabiš za peko
- Na eni strani izbrusiš luknjo da bodo imele ribice vhod vanj
- Na vrhu kokosove lupine narediš več manjši lukenj, katere ti bodo kasneje služile za privezovanje rastline nanj
- Obdelan kokos očistiš tistih lask po njem (pomagaš si lahko s šmir papirjem ali nožkom)
- Ko je kokos čist ga daš v lonec z vodo (po možnosti lahko dodaš tudi kakšno žličko kuhinjske soli) in pustiš v vodi vreti za par minut
- Na kokos privežeš rastlinico in vse skupaj postaviš v akvarij na že prej določeno mesto
- Sledi najlepši trenutek, ko kokosovo mleko vzameš iz hladilnika in še hladnega spiješ pred akvarijem, medtek ko si ogleduješ prizore ribje radovednosti nad novo kokosovo hišico

101_0162.sized.jpg
kokos1.jpg

Debata o korenikah in splošno o lesu za v akvarij poteka v niti z naslovom
Kokosov oreh .


To pa bi bilo vse. Pa veliko usvarjalnosti in veliko užitkov ob pripravi tega okraska ti želim.


Članek je delo naslednjih Aquanubis članov:

- Dean

- AquaNubis

- FASULAS

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER