Aquashop
MrPet
Fishbox
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Intervju z g. Tomažem Pečanom - Reflekta d.o.o.

Tomaž prikazuje nov modularen sistem sijalkSte lastnik dobro poznanega podjetja Reflekta, s celovito ponudbo kakovostne razsvetljave za akvaristiko, tako sladkovodno kot morsko, terarijev in paludarijev. Kdaj in kako ste začeli?

Začel sem čisto ljubiteljsko, saj takrat na tržišču ni bilo za dobiti kakšne spodobne svetlobne opreme. Kar nekaj časa je bilo posvečenega analiziranju obstoječe opreme in iskanju boljših učinkovitejših rešitev. Preizkusil sem tudi večino svetlobnih sistemov in lahko rečem, da je bila usmeritev v T5 razsvetljavo prava odločitev.  Tako sem leta 2005 združil dva zelo lepa hobija skupaj s službo v Reflekti. Ima pa svetloba zelo velik pomen na življenje saj brez nje ni obstoja. Glede na  trend gibanja cen energije pa postaja tudi vse bolj pomembna učinkovitost svetlobne opreme. Glede na dobro poznavanje področja svetlobne opreme, se na Reflekto obrača čedalje več strank tudi iz drugih področij. Tako imava z ženo Vesno, ki je tudi zaposlena v Reflekti kar nekaj dela.


Poleg kakovostnih materialov, ki jih vgrajujete v svoje izdelke, vas poznamo tudi kot tehnično dobro podkovanega, vedno prijaznega in s strokovnimi nasveti pripravljenega na pomoč. Torej se na vas lahko kupci obračajo tudi za izdelavo individualne optimalne razsvetljave po naročilu glede na potrebe in možnosti, če tudi sami ne najdejo rešitve, tako za male kot tudi za večje projekte?

Res je. Kupcu ponudimo tisto kar potrebuje. Od materialov za vzdrževanje starejših T8 osvetlitev (T8 sijalke in odsevniki), rešitev s tipsko osvetlitvijo do dobave posamičnih materialov. V kolikor ima akvarist zaradi specifike oz. ureditve prostora posebne želje se temu maksimalno prilagodimo. Tudi osvetlitev akvarija, vivarija trikotnih oblik ni redkost. Od večjih akvarijev pa je bila najbolj zanimiva osvetlitev 12.000 litrskega koralnega akvarija.


T5 sijalkeKako zelo nujno potrebna je pravilna in kvalitetna razsvetljava za recimo uspešen rastlinski ali morski akvarij?

Pravilna razsvetljava je zelo pomembna. Prvo naše vprašanje akvaristu je, kakšen bo akvarij. Dimenzije akvarija, prebivalci, gostota naselitve so namreč osnovni podatki, ki so osnova za dimenzioniranje jakosti osvetlitve in izbora sijalk. Šele potem se predlaga možne rešitve. Pogosta napaka je, da akvarist najprej nabavi opremo in šele potem izbira ureditev. Je pa res, da je tega sedaj čedalje manj, saj se je nivo akvaristike precej dvignil. Veliko tudi po zaslugi Aquanubisa in revije Akvarij.


Se morda pojavlja na tržišču še kak drug, še bolj izpopolnjen vir svetlobe za naše hobije?

Razsvetljava ki je v vzponu je LED. Bolj ali manj se uveljavlja na vseh področji. Gre za dobro zamenjavo za energijsko potratno klasično in halogensko žarnico. Odlikuje jo tudi dolga življenska doba. Žal pa zaenkrat še ne dosega visokih izkoristkov varčne fluorescentne razsvetljave. Obstaja tudi kar nekaj mitov glede LED osvetlitve. Marsikdo si predstavlja, da gre za hladni vir svetlobe. To velja zgolj za šibkejše vire. Že nekaj 10W moduli se močno segrejejo in v primeru neustreznega odvajanja toplote hitro odpovedo. Zanimivi so tudi podatki glede varčnosti. Klasična žarnica ima izkoristek zgolj cca. 10-12 lumnov/W. Halogenka 15 lm/W, boljše LED pa od 20-50lm/W. Flurescentna razsvetljava znatno več, v povprečju kar 80 lm/W.  Je pa to zagotovo ena od tehnologij prihodnosti saj se v nekaj letih obetajo LED s kar 100 in več lm/W.

Miro in Tomaž med pogovorom Samo za primer. Glede na to, da smo akvaristični forum, kar veliko sladkovodnih akvaristov želi imeti lepe, zdrave rastline v svojih podvodnih svetovih, kaj jim predlagate glede razsvetljave?

Imeti optimalno osvetlitev glede na željeno ureditev. V kolikor želimo imeti akvarij zgolj za okras je zaželjena oprema z majhno jakostjo in zasajen akvarij s svetlobno nezahtevnimi rastlinami. Višje so naše zahteve, več svetlobe potrebujemo, večji in lepši so rezultati. Istočasno pa moramo posvečati rastlinam več skrbi. Oprema za CO2 je obvezna, prav tako redno dodajanje makro in mikro elementov, menjave vode in redno vzdrževanje prave rastlinske mase. Prav tako je pomembno tudi vzdrževanje svetlobne opreme.

Tudi če svetlobne cevi še delujejo sčasoma svetlobni žarki izgubijo svojo moč. To se pozna na rasti rastlin in težavah zaradi alg. Kako pogosto predlagate menjavo svetlobnih cevi? Je priporočljivo zamenjati več cevi hkrati?

V kolikor je v akvariju več sijalk jih je priporočljivo menjati postopoma. Cikel menjave je odvisen od tipa opreme. Nekaj grobih podatkov: Pri T8 sijalki in navadni elektromagnetni dušilki znaša cikel 6 mesecev. V kolikor je dušilka elektronska podaljša cikel za polovico. Pri T5 sijalkah, ki delujejo izključno na elektronski predstikalni napravi pa je cikel od 1-2 leti. Spet odvisno od tipa sijalke in ureditve v akvariju.


Verjetno tudi brez dobrih odsevnikov ne gre. Izdelujete odsevnike za cevi T5 in T8, nam zaupate kaj več o vaših odsevnikih?

Res je, da brez odsevnika ne gre. Bilo je kar nekaj primerov, ko so ljudje zaradi pomanjkanja svetlobe želeli dodatno sijalko v akvariju. Marsikdo je bil prav prijetno presenečen, ko je po nasvetu z namestitvijo odsevnika dobil več kot še enkrat več svetlobe brez dodatne sijalke oz. dodatnega porabnika energije. Odsevnik ni pomemben nič manj od sijalke, saj odbija zgornjo polovico svetlobe nazaj v akvarij. Pri T5 je ta faktor celo večji in znaša pri dobrem odsevniku kar 2/3. Tako je poleg periodičnega čiščenja sijalke potrebno očistiti tudi odsevnike. V nasprotnem se odboj močno zmanjša. Še nasvet glede zračnih razpršilcev v vodi. Zaradi škropljenja, ki pri tem nastane, se v zelo kratkem času na osvetlitvi nabere plast vodnega kamna. Le ta močno zmanjša prehod svetlobe v akvarij tudi na polovico ali celo manj. V kolikor akvarist želi imeti razpršilec je priporočljivo, da se pogosto čisti sijalke in odsevnike. Najbolje kar z običajnim kisom.

Glede odsevnikov pa jih je sedaj že res cela paleta. Od standardnih ki so namenjeni predvsem za T8 sijalke, paraboličnih za T5 sijalke, morskih z dodatno zaščito in kompaktnih. Po novem pa se bosta pridružila še dva tipa. Parabolični tip za nove Juwelove T5 akvarije in T5 Spot odsevnik. Ta bo namenjen za visoke osvetlitve zaradi zelo ozkega fokusiranja. Več o tem i ostalih novostih pa bo tudi v kratkem na prenovljeni spletni strani.


Menite, da je akvarijsko steklo kot zaščita pred vlago svetlobnih cevi potrebno?

Zaradi same razsvetljave steklo ni potrebno. Preprečuje tudi prehod svetlobe, nerodno je tudi za čiščenje. Je pa res, da v kolikor je akvarij vgrajen v nezaščiteno leseno omaro oz. ima lesen pokrov je zaradi samega kondenza dobro imeti akvarijsko steklo.


Tomažev morski akvarijGlede na to, da se vaše podjetje ukvarja predvsem z izdelavo razsvetljave za akvarije, terarije in paludarije in da vas spoznamo še malo bolj osebno, verjetno se tudi vi navdušujete nad kakim hobijem. Ste lastnik kakega akvarija?

Kljub pomanjkanju časa hobi še vedno ostaja akvaristika. Začel sem pred desetimi leti z sladkovodnim akvarijem - ureditev Amazonka. Po nekaj letih pa prešel na koralno akvaristiko.


Kdaj in kako vas je potegnilo v akvaristiko?

Želje so bile še iz otroštva. Imeti delček narave v stanovanju je res nekaj čudovitega.


Nam zaupate formulo za uspešen akvarij, morda kak nasvet za akvarista začetnika?

Ena od že malce oguljenih fraz, ki še vedno drži je hiti počasi. Preden se karkoli dela oz. kupuje je treba zadevo dobro premislit, še zlasti pri večjih akvarijih. Prav tako tudi izkušnje, ki jih drugi delijo na Aquanubisu veliko štejejo.


Imate poleg akvaristike še kak hobi?

Ena od večjih želja je imeti tudi paludarij z žabami podrevnicami. Paludariji niso sicer še tako pogosti pri nas. Se pa za njih navdušuje čedalje več ljubiteljev narave. Mene je navdušil David Jermol s svojim čudovitim tropskim deževnim pragozdom. David je veliko naredil pri nas na tem področju

.
Kaj menite o Slo akvaristični sceni oz. kakšno je vaše osebno mnenje o slovenski akvaristiki?

Zadnja leta je opazen velik napredek. Veliko je tudi organiziranega druženja in osveščanja.
Dobili smo tudi prvo pravo slovensko revijo Akvarij. Menim, da smo lahko zelo ponosni nanjo.


Ste podporni član našega foruma, spremljate dogajanja in diskusije na našem portalu?

Diskusije spremljam zaradi pomankanja časa zgolj občasno. Mi je pa zelo všeč pozitivizem, ki prevladuje na forumu. To pa je odraz dobrega dela ljudi.

 


Diskusija o  intervjuju potek v forumu.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER