MrPet
Fishbox
Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Članki

Nekaj dejstev o sijalkah

Glede na to, da je občasno pride do kakšne dileme glede razsvetljave je tukaj zbranih nekaj najbolj pomembnih podatkov. Včasih je za uporabnika, ki je bil vrsto let na sijalkah T12 in kasneje T8 povsem nelogično zakaj naj bi T5 bila toliko boljša.


- Zelo visok optični izkoristek
T8 ima 26mm premera, T5 pa zgolj 16mm. Če napravimo primerjavo dveh dokaj podobnih sijalk T8 38/40W - dolžina 1047mm in T5 39W - dolžina 849mm pridemo do zanimivih ugotovitev. V osnovi je električna jakost praktično identična. Če zanemarimo izkoristke primerjalno T5/T8 lahko hitro ugotovimo, da je sevalna moč pri T8 razporejena na precej večji površini kot pri T5. [b]Posledično je T5 bistveno svetlejša in toplejša kot T8[/b]. Zaradi majhnega premera sijalke se da uporabiti parabolični odsevnik, ki nam odbije nazaj v akvarij tudi zgornji [b]2/3[/b] svetlobe, ki bi se sicer izgubila. Pri T8 uporaba neparaboličnega odsevnika (paraboličen bi bil prevelik) tudi poveča izkoristek ki pa je precej manjši ([b]100-120%[/b] odvisno od tipa). Skratka kombinacija višje sevalne vrednosti in majhnega premera v kombinaciji s kvalitetnim odsevnikom je tisto kar naredi T5 tako izjemno.

- Temperatura sijalk
Temperatura sijalk je pri T5 specificirana za 10°C višje kot pri T8 (25/35). Ta podatek ne predstavlja temperature same sijalke temveč okolice v določenih pogojih. Sama temperatura je bistveno višja. Zmotno je tudi prepričanje, da v kolikor bomo npr. z ventilatorjem sijalko hladili, ji bomo podaljšali življenjsko dobo, izboljšali delovanje oz. jo v primeru pregretja skrajšali (vse v mejah normale). Dejansko je tako, da sijalka potrebuje optimalno temperaturo, katero se meri na določenem delu sijalke. V kolikor je ta nižja bo svetila celo do 40% slabše. V primeru višje pa cca. 15-20% slabše. Ta efekt je zelo opazen pri reflektorjih z več sijalkami (4 in več). Ta odvisnost od temperature se dobro opazi, ko se hladna sijalka vklopi, kako nizka je njena svetilnost (ko še ni ogreta).

- Svetlobna temperatura sijalk
Pogosto se izraža kvaliteto sijalk z Daylight, Cool White.... Ta podatek je zelo zavajajoč saj drugega razen temperature (4000K, 6000K) ničesar ne pove. Lahko imamo dve sijalki Cool White na prvi pogled identični, izgled in vpliv na rast rastlin pa je zelo različen, npr. 640 in 940. V prvem primeru gre za zelo nekvalitetno sijalko z veliko lukenj v svetlobnem spektru. Sijalka je primerna za zgolj občasne osvetlitve pomožnih prostorov. Sijalka 940 pa je sijalka z isto temperaturo (4000K) toda s polnim spektrom. Običajno imajo sijalke s polnim spektrom (5 fosforni premazi) nekoliko krajšo življenjsko dobo. Sama svetilnost pa je "manjša" v primerjavi s sijalkami, ki imajo zgolj nekaj visokih vrednosti posameznih valovnih dolžin.

T5 je izdelana v dveh različicah. HE (14-35W) in HO (24-80W). Za potrebe akvaristike je najpogosteje uporabljena HO varianta. Tudi izbira sijalk je bistveno večja v HO različici.

HE sijalke imajo kljub istim dimenzijam bistveno nižjo električno moč v primerjavi s HO.

- T5 HE 14W, HO 24W, l=549mm
- T5 HE 21W, HO 39W, l=849mm
- T5 HE 28W, HO 54W, l=1149mm
- T5 HE 35W, HO 80W, l=1449

Iz navedenega lahko vidimo, da ima HO v povprečju še enkrat višjo moč. Cena opreme je npr. za enoto 2x54W HO ista kot za 2x28W HE. Če bi želeli osvetliti akvarij z isto jakostjo bi potrebovali dve enoti kar pa nima smisla saj se strošek podvoji. Zakaj bi torej investirali v več opreme če to ni potrebno. Osebno menim, da pride HE varianta kvečjemu v poštev pri nizkih akvarijih (do 40cm). Pa še za to sem v dvomih, saj je izbira sijalk zelo okrnjena. Na voljo so zgolj sijalke za splošno razsvetljavo. Sijalk s polnim spektrom še nisem zasledil.

T8
Tudi z njimi se da narediti čudovit akvarij. Moram reči, da sem videl kar nekaj zelo lepih. Je pa res, da v kolikor se delajo akvariji na novo oz. prenavljajo nima smisla imeti notri npr. 4 T8 sijalke, če isti efekt lahko dosežemo samo z dvema T5 sijalkama, kjer izkoristimo praktično skoraj vso izsevano svetlobo in tako prihranimo na električnem toku kot tudi pri menjavah sijalk.

- Menjava sijalk
Po izkušnjah je najbolj racionalna menjava 1x letno (morska akvaristika) in do maks. 1x na 2 leti pri sladkovodnih akvarijih. Pri tem je zaželeno, da se sijalke menja postopoma samo polovico na enkrat).

Glede optimalnega ciklusa menjave sijalk:
T8 - 6 mesecev do maks. 1 leta
T5 - 1 do maks. 2 leti

Morda se kdo ne bo strinjal z navedenim. Je pa res, da je človeško oko premalo občutljivo za svetlobo in da je na oko težko kaj reči. Npr. sijalke T8 lahko svetijo še po 4 letih. Žal pa je svetlobe bore malo. Tudi podatki proizvajalcev o padcu svetilnosti (10,15%) veljajo običajno za najbolj 'trpežne' sijalke z manj občutljivimi premazi.

Preostanek svetlobnega toka po določenem številu delovnih ur (Viri:  Philips)

Za orientacijo 5000 ur delovanja pomeni recimo 500 dni delovanja po 10 ur dnevno t.j. 16,5 meseca oz. 416 dni delovanja po 12 ur dnevno t.j. slabih 14 mesecev.

T12 Standardna fluorescenčna sijalka (t.j. standarden fluorescenten premaz)
5.000:  81 %
10.000:  73 %
15.000:  69 %
T8 Standardna fluorescenčna sijalka (t.j. standarden fluorescenten premaz)
5.000:  85 %
10.000:  80 %
15.000:  75 %
T8 sijalka s polnim spektrom
5.000:  89 %
10.000:  84 %
15.000:  80 %
T8/T5 trispektralne (to so slabe žarnice, ki imajo izražena 3 spektalna območja, te se prodajajo pod oznakami: 830/840/865)
5.000:  94 %
10.000:  92 %
15.000:  90 %

- Vzdrževanje
Zelo pomembno je vzdrževanje razsvetljave. V kolikor sijalk in odsevnikov redno ne čistimo (recimo s kuhinjskim kisom), lahko izgubimo tudi do 50% svetlobe.

- Vrsta sijalke
Tu ne bi želel delati nikakršne reklame za katerokoli sijalko. Sam sem jih kar nekaj preizkusil in bil z različnimi bolj ali manj zadovoljen. S trenutno izbiro (in rezultati), ki je sedaj na voljo sem sedaj zadovoljen. Je pa res, da je akvarij do akvarija zase unikat in mora vsak zase presoditi kaj bo najbolje za njega. Kar je nekomu všečno drugemu ni nujno da bo. Vsakemu predlagam nekaj variant in kaj lahko od njih pričakuje. Akvarist pa se mora potem sam odločit.

- Temperatura predstikalnih naprav
Elektronske predstikalne naprave so precej občutljive na povišano temperaturo. Posledica neustrezne montaže oz. neodvajanja toplote je pregrevanje naprave in predčasen konec življenske dobe. Temperatura navedena na napravi predstavlja samo maksimalno dopustno temperaturo. V kolikor je nižja (mora biti nižja) bo delovala še dalj časa. Tako montaža v plastične profile ni najbolj idealna varianta.

Članek je sestavljen iz podanih informacij v niti z naslovom Akvarijska razsvetljava T5 ali T8?. Večinski avtor zgornjega besedila je Tomaž Pečan - Reflekta], Philipsove podatke podal TeMpL. Članek sem iz podanih informacij v omenjeni niti pripravil Dean.

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER