še ena začetnica

Obvezno branje za vsakega začetnika! Na vrhu vsake teme so krajši vodiči, tematsko pa so razporejena tudi že predelana vprašanja.

Moderator: Ekipa Aquanubis

brina002
Prispevkov: 8
Pridružen: 08 Maj 2012, 16:58

še ena začetnica

OdgovorNapisal/-a brina002 » 08 Maj 2012, 18:59

Smo čisti začetniki glede akvarijev.
Pred nakupom akvarija sem naredila napako in nisem šla bolj podrobno brskati glede informacij kako se akvarij vzdržuje.
Prebrala sem nekaj osnovnega, sem pa se precej pozanimala pri trgovcih, ki prodajajo ribice in akvarije.
Tako smo kupili 60l akvarij in delali po navodilih trgovca.
akvarij se je ciklal 2 tedna. potem pa smo po nasvetu trgovca notri dali neonke(6) in gubije (5) + čistilca. po 3 treh tednih pa so vsi gubiji in čistilec pomrli. v petek smo vodo zamenjali (kot nam je razložil trgovec). Malo premešali pesek, odlili 1/3, v novo vodo dali preparate za ravnovesje, počistili steklo (z gobico za akvarije). Od sobote do ponedeljka, pa so gubiji in čistilec pomrli. v soboto so bile še živahne, potem pa so en za drugim obležali na dnu. Ostale so le še neonke. 2 ribici sta ostali brez repkov, ostale tri pa zaradi zastrupitve. enostavno so omagale in obležale na dnu.
Na forumu sem prebrala, da bi morala pri zamenjavi vode, uporabiti vodo, ki stoji 24 ur. VEliko bolj bi morala paziti na kakovost vode in akvarij ciklirat 1 mesec.

Skratka kolikor sem primerjala informacije trgovcev in podatke na tem forumu, sem opazila, da sem imela precej pomanjkljive informacije.

Mi lahko svetujete kaj naj zdaj storim, da ponovno vzpostavim ravnovesje v akvariju in katere ribice naj naselim?
Sedaj smo vodo zamenjali, akvarij očistili in dali notri preparate za ravnovesje. po nasvetu trgovca naj bi počakali 1 teden. potem pa spet lahko naselimo ribice.

Obe z mojo deklico sva postali čisto navdušeni nad tem hobijem, zato bi resnično radi vzpostavili akvarij, kjer bi se ribice dobro počutile.

Mi lahko svetujete kaj naj storiva, kakšen je postopek, da se ponovno vzpostavi ravnovesje? Bo res dovolj samo en teden, da počakamo? Mogoče veste, kje smo ga zamočili?? :(
Upava, da bodo vsaj neonke ostale pri življenju. katere ribice dava lahko skupaj z neonkami? Gupiji so prezahtevni za začetnike.

hvala

Uporabniški avatar
moto
Prispevkov: 6128
Pridružen: 13 Avg 2007, 15:59
Kraj: Žiri

Re: še ena začetnica

OdgovorNapisal/-a moto » 08 Maj 2012, 20:33

Dobrodošla med mokrimi komolci :D

Nič ne navajaš kakšen filter je v akvariju, kako pogosto si menjala vodo od naselitve rib do pogina in kako pogosto (obilno) si hranila ribe. Namreč, zelo verjetno tiči razlog za pogin tu nekje...

Ciklanje je bilo res prekratko, a da bi prišlo do pogina šele pet tednov po zagonu akvarija, se mi zdi malo verjetno.
Ker navajaš, da so ribice ostale brez repkov, je razlog zelo verjetno slaba kvaliteta vode (gre za bakterijski razpad plavuti).

Kombinacija rib pa tudi ni bila najbolj posrečena, saj neonke in gupiji ne sodijo skupaj zaradi potrebe po različni vodi.

Najbolje bi bilo, da navedeš čimveč informacij o akvariju, predvsem pa o opremi in bomo potem lažje poiskali neko optimalno rešitev, da ti bo akvaristika v veselje in ne v žalost. ;)

Nikar pa ne naseljuj novih rib dokler ne saniraš stanja in se sistem ne stabilizira!
LP, Matija

Uporabniški avatar
ThaG
Prispevkov: 1241
Pridružen: 07 Sep 2010, 10:46
Kraj: Piran, Koper, Obala

Re: še ena začetnica

OdgovorNapisal/-a ThaG » 08 Maj 2012, 20:33

Lep pozdrav,

škoda, da se nisi prej posvetovala na forumu in, da je prišlo do zapletov in pogina ribic. Prvo, bi te želel opozorit, da so guPiji ne gubiji:)
Drugače po vsej verjetnosti ste ga zamočili že na začetku, ko ste akvarij še ciklali, saj se akvarij ponavadi cikla vsaj en mesec. Pripravljenost akvarija pa se preverja z testi, No2, No3 in pa Nh3/Nh4. Proces gre nekako takole:
Ko mi nalijemo vodo v akvarij je načeloma čista, brez raznih strupov in "umazanij" v akvariju, zato, ga moramo najprej "umazati", da spodbudimo rast bakterij. To storimo tako, da akvarij na 2-3 dni hranimo. Po dveh tednih cca opazimo, da se vrednost Amoniaka in nitritov zvišuje in hmalu zatem, pa bo začela zopet padati, kar je znak tega, da se bakterje množijo in je akvarij počasi priprfavljen na selitev.

Ko ugotovimo, da je čas, da naselimo ribice v akvarij storimo to postopoma, kar pomeni samo vrsto ali dve na 2-3 dni. Saj če dodamo preveč ribic naenkrat bo to prevelik šok za akvarij, saj v akvariju ne bo dovolj bakterij, da bi čistile umazanijo, ki jo ribe ustvarjajo.

Te koristne bakterije v akvariju, ki naseljujejo vodo, v največjem delu pa pesek in filter, ne prenesejo klora in težkih kovin, ki se nahajajo v naši vodovodni vodi. Zato se vodo priporoča pripraviti 24 ur prej, saj v tem času klor in težke kovine izhlapijo iz te vode. Druga opcija je tudi, da se pred pripravo vode v posodo nalije aquasafe ali aqua+ ali kakšno podobno sredstvo za pripravo vode. načeloma delujejo je pa vsekakor boljša prva varjanta.

Pri izbiri rib je takole, to so ribe, kipo parametrih vode ne gredo skupaj v akvarij, saj neonke potrebujejo mehko in nekoliko kislo vodo, medtem ko gupiji pa trdo in bolj bazično vodo. Hkrati, so gupiji že zelo izrojene ribe in redkokateri primerek zdrži več kot pol leta.

Kaj sedaj narediti? Pustiti akvarij prazen, in ga na novo sciklati. Kasneje opraviti teste in na podlagi testov o kvaliteti vode ti bomo lahko pomagali pri izbiri prebivalcev.
LP
Arian

Uporabniški avatar
dejan90
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 2415
Pridružen: 17 Dec 2011, 13:03
Kraj: Pragersko - Sl. Bistrica

Re: še ena začetnica

OdgovorNapisal/-a dejan90 » 08 Maj 2012, 20:37

Priporočeno je tudi izmeriti vsaj osnovne parametre vode, pH in, GH, da ti bomo lahko svetovali za katere ribe sploh imaš primerno vodo.

LP! Dejan
Mi je rekla:"Jaz ali tvoji akvariji?" .... Škoda, bila je fajn punca... :D

Moj 770l akvarij

Uporabniški avatar
irccar
Prispevkov: 470
Pridružen: 29 Avg 2011, 10:10
Kraj: Ljubljana

Re: še ena začetnica

OdgovorNapisal/-a irccar » 09 Maj 2012, 10:23

lahko mogoče zaupaš v kero trgovini so ti dajali take nasvete itd... :)

lp

Kobul
Prispevkov: 168
Pridružen: 08 Feb 2011, 01:10
Kraj: Novo mesto

Re: še ena začetnica

OdgovorNapisal/-a Kobul » 09 Maj 2012, 18:21

Priporočam, da si preberete teme o ciklanju akvarija in sledite tamkajšnjim navodilom. Dodala bi le še en nasvet. Novih rib ne kupovati v trgovini, ampak rajše preko katerega od oglasov. Doma vzgojene so namreč odpornejše in bolj zdrave od trgovinskih "spačkov" uvoženih od blizu in daleč. Pred tem si dobro preberite opise teh rib in kakšne pogoje potrebujejo. Srečno!

brina002
Prispevkov: 8
Pridružen: 08 Maj 2012, 16:58

Re: še ena začetnica

OdgovorNapisal/-a brina002 » 09 Maj 2012, 20:36

se strinjam. zdaj mi je žal :'( da nisem bolj prebirala foruma. moram pa priznati, da na začetku sploh nisem imela pojma o čem pišete. šele zdaj, ko sem malo bolj se poglobila, mi je kakšna stvar bolj jasna.
Akvarij sem kupila v trg. Tukano v BTC lj. skupaj v kompletu je še lučka, grelec in filter (VITATECH). Tudi ribice sem kupila v isti trgovini pri istem prodajalcu.
Zdaj imam tudi testerje SERA quick test (lističe).
Imam pa težave pri določanju vrednosti. kolikor mi je uspelo razbrati danes zjutraj, je voda:
NO3: 25
NO2 :0 (če sem pravilno razbrala barvo)
GH :10 d
KH :6 d
PH: 7,6
je pa to zelo neroden tester. Skratka, moja jutrišnja naložba bo nabava novih testerjev.

Trenutno so neonke še vse pri življenju :D :D so tudi bolj živahne od kar ni gupijev. sem pa pri eni opazila, da ima bolj obledelo barvo. Zakaj?

Res hvala vsem za pomoč :)
zdaj sem jim ponovno očistila akvarij:
1. voda je stala 24 ur
2. peska nisem premešala
3. očistila steklo z gobico
4. odstranila 1/3 vode ter dolila postano vodo.
Raznih preparatov nisem dajala. Ali bi morala?

trenutno pa sem ravno v fazi ko prepričujem svojo sedemletnico, da bo bolje, če počakava vsaj 2 tedna preden nabaviva nove ribice.

Uporabniški avatar
dejan90
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 2415
Pridružen: 17 Dec 2011, 13:03
Kraj: Pragersko - Sl. Bistrica

Re: še ena začetnica

OdgovorNapisal/-a dejan90 » 09 Maj 2012, 20:59

Če so testi točni, je voda neprimerna za gupije, za neonke bi pa bilo dobro malo pH zmanjšat, pa mogoče malo trdoto. Je pa no3 ze previsok, tako da je potrebna menjava vode.

Svetujem da pri čiščenju akvarija in menjavi vode čim manj posegaš v akvarij. Sesanje peska z čistilnim zvonom, čiščenje šip in menjava 30% vode je vse kar moraš narediti. Filter pa najbolje pustiti dokler se pretok res preveč ne zmanjša in še takrat nikoli ne čistit cele filtrirne mase, ampak bo polovica dovol (čiščenje z akvarijsko vodo!).

LP! Dejan
Mi je rekla:"Jaz ali tvoji akvariji?" .... Škoda, bila je fajn punca... :D

Moj 770l akvarij

Uporabniški avatar
D.Wolf
Član društva
Član društva
Prispevkov: 1569
Pridružen: 21 Mar 2011, 21:26
Kraj: Grosuplje

Re: še ena začetnica

OdgovorNapisal/-a D.Wolf » 09 Maj 2012, 21:18

Brina002..pri nakupu novih testerjev ti vsekakor priporocam(o) da kupis kapljicne..sicer so precej drazji od listicev in merjenje traja malo dlje (ker imas flasko za vsak parameter posebej) ampak so precej bolj natancni :)
When in doubt, go monster!


Vrni se na “Uvod v akvaristiko”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost