Različna mnenja

Obvezno branje za vsakega začetnika! Na vrhu vsake teme so krajši vodiči, tematsko pa so razporejena tudi že predelana vprašanja.

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
slbg8472
Prispevkov: 213
Pridružen: 28 Okt 2012, 20:57
Kraj: Osrednjeslovenska regija

Različna mnenja

OdgovorNapisal/-a slbg8472 » 28 Okt 2012, 21:18

Pozdravljeni Akvaristi!

Ker me prijatelji poznajo kot ljubitelja živali, so mi ob mojem prazniku kupili manjši, 54 litrski akvarij Pacific.
Moja neučakanost pa me je popeljala do trgovin za male živali Zootic, Mr.Pet ... Na žalost, pa sem od vsakega "prodajalca" dobil drugačno mnenje?
No, v glavnem sem si malo pregledal, katere ribice si želim in se odločil, da bom kupil Bojno ribico - samčka in nekaj samičk, nekaj malih belih somčkov, kakšnega čistilca in mogoče malega oranžnega rakca.
Temu primerno sem se odločil organizirat akvarij. Nabavil sem podlago za rastline Fluval stratum, malo peska in nekaj malega rastlin ter seveda Tetra SafeStart in Nutrafin biološki dodatek. Rezerviral (in pustil v tgovini) sem si še eno super korenino z že zaraščenim zelenjem, ker so mi priporočali, da jo ustavim šele po 14 dneh v akvarij (baje je rastlina občutljiva).
Potek trenutnega dela:
- naredil okvirni načrt postavitve zadevic v akvariju
- preveril delovanje vseh zadevic (tesnenje akvarija, napravice ...)
- umil akvarij
- kjer bodo rastline (bolj na sredini) postavil cca 2cm visoko podlogo za rastline (prej jo spral)
- v želeni obliki nasipal pesek (spredaj 4cm zadaj 7cm)
- na desno stranico zadaj pritrdil mali filter
- na zadnjo stranico desno pritrdil grelec za vodo in nastavil temperaturo na 25 stopinj C
- po krožniku zliu vodo iz pipe
- nasadil rastline
- glede na navodila na zadnjih straneh "kemije" dodal Tetra SafeStart in Nutrafin biološki dodatek

Tako izgleda sedaj.

Ker sem začetnik in v enem dnevu dobil preveč informacij, Vas prosim, če me lahko pri mojem trenutnem delu dopolnite in pomagate pravilno uresničiti moje želje pri dokončanju postavitve. Pravtako bi bile dobrodošle kakšne informacije glede vzdrževanja vrednosti akvarija (pH, trdnost, nitriti ...) in seveda še stvari glede alg, čiščenja ipd.
Ker pa je akvaristika cenovno "sky is the limit", bi prosil, da so predlogi v cenovnih mejah normale :-)

Lep pozdrav,
S
 
Lep pozdrav,
*SL*BG 8472

Moj akvarij 430l
Moj akvarij 128l

Uporabniški avatar
dejan90
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 2415
Pridružen: 17 Dec 2011, 13:03
Kraj: Pragersko - Sl. Bistrica

Re: Različna mnenja

OdgovorNapisal/-a dejan90 » 28 Okt 2012, 23:38

Me veseli da si se oglasil na forumu preden si naselil organizme. Priporočam da si na forumu prebereš uvod v akvaristiko. Vrjetno so ti povedali da se more akvarij ciklati dokler vsebnost NO2 ne pade na neizmerljivo vrednost (brez ribic). To traja najmanj en mesec. Rastline lahko posadiš že prej, čeprav se priporoča ciklanje akvarija v temi, saj je v štartu najbolj občutljiv na izbruhe alg itd.

uvod v akvaristiko

Ko je akvarij sciklan, je potrebno izmeriti še trdoto vode. Na podlagi meritev se odločimo katere ribe so primerne za našo vodo. V bazi organizmov so opisane ribe in njihove zahteve.

LP! Dejan
Mi je rekla:"Jaz ali tvoji akvariji?" .... Škoda, bila je fajn punca... :D

Moj 770l akvarij

Uporabniški avatar
plecco984
Prispevkov: 146
Pridružen: 26 Nov 2011, 16:16
Kraj: Vrhnika

Re: Različna mnenja

OdgovorNapisal/-a plecco984 » 29 Okt 2012, 10:44

Pozdravljen,preveri več opisov organizmov in potegni sredino iz njih,raki in bette ne grejo skupaj.raki poškodujejo betto slej ko prej,kozice pa bojo hitra večerja.
P.S. Nisi bil v Mr.petu ampak v Zooticui
must love fish....

Uporabniški avatar
slbg8472
Prispevkov: 213
Pridružen: 28 Okt 2012, 20:57
Kraj: Osrednjeslovenska regija

Re: Različna mnenja

OdgovorNapisal/-a slbg8472 » 29 Okt 2012, 11:04

plecco984 napisal/-a:Pozdravljen,preveri več opisov organizmov in potegni sredino iz njih,raki in bette ne grejo skupaj.raki poškodujejo betto slej ko prej,kozice pa bojo hitra večerja.
P.S. Nisi bil v Mr.petu ampak v Zooticui


Mr.Pet sem si natančno ogledal na spletu, tako da sem dejansko bil tam. Pa še v PlanetuTuš v Celju :-)

Hvala za info glede rakcev, sam js bi jih resnično imel, a ni druge možnosti? SBR pa mora obvezno biti, ker jo bom posvojil od znanke, ker se mi smili, ker jo ima trenutno v bučki.

Z mojim topicom sem hotel le dobiti najnujneše osnovne napotke in izkušnje, ki so velikokrat bolje kot teorija. Še enkrat hvala za nasete.

lp,
S
 
Lep pozdrav,
*SL*BG 8472

Moj akvarij 430l
Moj akvarij 128l

Uporabniški avatar
D.Wolf
Član društva
Član društva
Prispevkov: 1569
Pridružen: 21 Mar 2011, 21:26
Kraj: Grosuplje

Re: Različna mnenja

OdgovorNapisal/-a D.Wolf » 29 Okt 2012, 14:52

slbg8472..če imaš v mislih cpo rakce (zrastejo nekako do 5 cm) potem mislim da ne bi bilo problema..je pa res da 54L hitro rata premajhen..tukaj somi odpadejo saj so jatne ribe, kot tudi t.i. čistilec (rogatec), saj je 54L zanj premalo
When in doubt, go monster!

Uporabniški avatar
irccar
Prispevkov: 470
Pridružen: 29 Avg 2011, 10:10
Kraj: Ljubljana

Re: Različna mnenja

OdgovorNapisal/-a irccar » 30 Okt 2012, 00:03

Če želiš somiče, bi mogoče šli pritlikavi somiči (Corydoras pygmaeus).

Uporabniški avatar
slbg8472
Prispevkov: 213
Pridružen: 28 Okt 2012, 20:57
Kraj: Osrednjeslovenska regija

Re: Različna mnenja

OdgovorNapisal/-a slbg8472 » 30 Okt 2012, 08:30

Oj, vsem!

Po večkratnem prebiranju foruma, sem se ogromno naučil - stvari so organizirane in dobro napisane. Res pa je, da je toliko možnosti, medsebojnih interakcij raznih organizmov, da je skoraj nemogoče vse narediti 100%. Ker nažalost nimam časa za vsako stvar posebej doktorirat oz. se jo naučit in pretestirat, bi vam postavil nekaj vprašanj. Hkrati bi vas prosil, če lahko z menoj delite svoje izkušnje. Vem, da je najlažje copy/paste link od že obstoječe teme, vendar mi izkušnje posameznikov veliko več povedo kot teorija.

1. Posvojil bom samčka SBR iz bučke (6 litrov), po koliko časa ga lahko dam v nov akvarij. Fant je že zelo bogi in cele dneve poležava na neki umetni rastlini, spušča mehurčke in zelo malo oz. skoraj nič ne je. Trenutno dobiva le posušene rakce. Katero hrano mu kupiti? NUJNO, preden pogine, saj bo načrtovan akvarij njegov nov habitat.

2. Kateri set za osnovno testiranje vode naj kupim. Na raznih spletnih prodajalnah se dobi test za vsak faktor posebej. Nisem pa zasledil seta za osnovno testiranje (trdnost, pH, amoniak, nitriti ...)?

3. Zelo rad bi imel poleg SBR (1 fant, in 2 dekleti) še oranžnega rakca (Cambarellus patzcuarensis), malo napihovalko (Carinotetraodon travancoricus), 6 pritlikavih prisesnikov (Otocinclus affinis). Pregledal sem vse kriterije (agresivnost, temperatura, pH, geografsko poreklo ...). Ker nekatere živali kljub temu, da se v naravi še sploh niso srečale, ustrezajo pa kriterijem, raje prosim vas za nasvete, kaj paše in kaj ne v tak akvarij. V akvariju bi rad imel "pisano" druščino z malo rib (majhen akvarij). Kaj pa polži?

4. Ker se mi zdi, da je priložen filter preslab, bi rad kupil notranji filter Tetra EasyCrystal FilterBox 300. Je to OK ali mislite oz. mi predlagate kakšnega drugega. Zaradi prostorske stiske, zunanjega filtra ne morem imeti.

5. Katero vegetacijo kupiti za samički SBR, da se bosta lahko skrivali? Trenutno imam v akvariju stock žarnico 15W.

To je zaenkrat to, hvala vsem za odgovore,
Samo
 
Lep pozdrav,
*SL*BG 8472

Moj akvarij 430l
Moj akvarij 128l

Uporabniški avatar
Lukasem
Prispevkov: 833
Pridružen: 27 Dec 2009, 17:19
Kraj: Ljubljana - Šentvid

Re: Različna mnenja

OdgovorNapisal/-a Lukasem » 30 Okt 2012, 09:06

slbg8472 napisal/-a:1. Posvojil bom samčka SBR iz bučke (6 litrov), po koliko časa ga lahko dam v nov akvarij.V nov akvarij ga lahko daš ko bo akvarij sciklan(približno 1 mesec od postavitve oz. prižiga filtra). V tem času ti priporočam da mu čimvečkrat zamenjaš del vode v bučki z postano/starano vodo (vsaj na 3 dni 1,5L do 3L). Menjave se opravljajo zato da voda ne postane prenasičena z strupi(v normalnih akvarijih to funkcijo delno opravljajo filter in rastline, zato so menjave redkejše). Ko ga hraniš pazi da daš toliko hrane da vse poje, kajti vsak košček hrane, ki ostane v bučki dodatno nasnežuje vodo.

Osnovno pravilo v akvaristiki je: HITI POČASI.
Vzemi si čas in dobro preštudiraj zadeve, bolj kot se boš poglobil bolj zdrave ribe boš imel.

Bolj splošno kot je opisano v forumu uvod v akvaristiko ne gre, zato priporočam da se med ciklanjem akvarija posvetiš prebiranju tega dela foruma.

Upam da ti uspe obdržati beto do naselitve v akvarij

LP luka

Uporabniški avatar
Satis
Prispevkov: 432
Pridružen: 06 Dec 2005, 20:26
Kraj: Ljubljana Dobrunje

Re: Različna mnenja

OdgovorNapisal/-a Satis » 30 Okt 2012, 09:15

1. Po kakem mesecu oziroma potem, ko količina nitritov pade pod zaznavno mejo. Lahko kupiš posebno hrano za siamske bojne ribice, priporočam pa še, da si omisliš kako zmrznjeno hrano (trzače).

2. Paketi kapljičnih testov so kar precej dragi, poleg tega verjetno ne bo mogoče dobiti nekaterih posameznih testov, ker pač zakonodaja to ne dovoljuje (iz lastnih izkušenj vem, da se v Tukanu da dobiti le test za pH, kh, gh), tako da bo treba nakup opraviti kje v tujini.

3. Pritlikava napihovalka definitivno ne sodi skupaj s siamsko bojno ribico. Če bi si prebral opis še na kakem drugem portalu, bi videl, da rada grize plavuti, kar pomeni da bi bila beta v parih dneh ob vse svoje lepe plavuti, kasneje pa še ob življenje.
Ostalo se mi zdi, da bi šlo.

4. Filter se mi zdi enako ztmogljiv kot ta, ki pride v kompletu. Poskusi dobiti takega, ki ima možnost namestitve biološke filtracije.

5. s količino svetlobe si omejen na izbiro rastlin, ki ne rastejo hitro in ne potrebujejo veliko svetlobe (nekatere rastline iz rodu Cryptocoryne, Anubias, Microsorium...). Če želiš lahko poskusiš z rotalo (Rotala rotundifolia) in limnofilo (Limnophilla sessiliflora), vendar mislim, da bi potreboval vsaj odsevnik, če ne že boljšo osvetlitev


Vrni se na “Uvod v akvaristiko”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost