gnojila za rastline

Obvezno branje za vsakega začetnika! Na vrhu vsake teme so krajši vodiči, tematsko pa so razporejena tudi že predelana vprašanja.

Moderator: Ekipa Aquanubis

ŽIVI LIST
Prispevkov: 2
Pridružen: 30 Mar 2013, 12:09

gnojila za rastline

OdgovorNapisal/-a ŽIVI LIST » 30 Mar 2013, 12:22

sem nov v akvaristiki in me zanima katera tekoča gnojila so najbolša.
hvala že vnaprej

Uporabniški avatar
Revos
Prispevkov: 264
Pridružen: 30 Apr 2012, 15:55
Kraj: Maribor

Re: gnojila za rastline

OdgovorNapisal/-a Revos » 30 Mar 2013, 13:49

Če te zanimajo izključno tekoča gnojila, ki si jih ne rabiš mešati sam:
Linija Easy Life
Carbo, Profito, Nitro, Fosfo, Potassium, Ferro.

Da pa ti kaj bolj svetujemo pa boš moral malo bolj natančno povedati kakšen akvarij imaš, svetlobo, rastline in pa tudi parametri vode. Ni ravno tako preprosto, da gnojilo vsak teden vliješ noter in je to to.

ŽIVI LIST
Prispevkov: 2
Pridružen: 30 Mar 2013, 12:09

Re: gnojila za rastline

OdgovorNapisal/-a ŽIVI LIST » 31 Mar 2013, 07:37

imam 54l akvarij z 15-vatno cevno lučjo ,50 vatni regulirni grelnik in notranji filter.rastlin še nimam imel pa bi kake anubije-nana,suličasta kriptokorina,lilaeopsis brasiliensis in anubias barteri,čepa kaka rastlina ni primerna mi povej kakšno drugo,načrtujem imeti jato gupijev in par modrih rogatcev.

hvala za odgovor.

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: gnojila za rastline

OdgovorNapisal/-a BojanD » 31 Mar 2013, 08:00

ŽIVI LIST napisal/-a:...rastlin še nimam imel pa bi kake anubije-nana,suličasta kriptokorina,lilaeopsis brasiliensis in anubias barteri,...

Pri gupijih meni odlično uspeva "mehiški hrastov list", Shinnersia rivularis in plavajoča podvodnica Najas guadalupensis, ki služita temu, da je v akvariju vedno veliko mladičkov (ob rojstvu se med gostim listjem uspešno skrijejo).
Katera je pa suličasta kripotkorina? Uporabljaj raje latinska imena, sem v hobiju več kot pol stoletja, pa ne poznam suličaste kripotokorne, vsaj zadnja leta nisem zasedil tega izraza v pogovoru ali na forumih?
ŽIVI LIST napisal/-a:....načrtujem imeti jato gupijev in par modrih rogatcev.

Te ti pa odsvetujem, ta vrsta prihaja iz mehkovode Črne reke Rio Negro in bi bila povsem neprimerna za trdovodne gupije. Probaj raje z navadnim rogatcem, Ancistrus sp., trenutno je najbolj znan v akvaristiki tudi kot Ancistrus sp. 03 ali pa Ancistrus cf. chirrosus.
Malo jutranje akva-pridige (ne tega preveč resno vzeti, samo malo "teoretiziram/težim"): moraš upoštevati, da je tudi navadni rogatec po izvoru bolj mehkovodna riba, ki ji še posebej škoduje sol, kar pa ne velja za gupije - le tem morska sol, trda voda in visok pH koristi. Pa zopet, rogatci potrebujejo nujno les (korenine) in taninsko kislino, obratno taninska kislina gupijem škodi; pa zopet, rogatec potrebuje zelo močen tok v akvariju in visoko vsebnost kisika v vodi; gupiji pač ne, imajo raje bolj mirno vodo, sploh umetne pajčolan pasme.
Pridiga 2: lahko daš za boj proti algam v akvarij z gupiji sladkovodne kozice in algojede polže.
Nazadnje spremenil BojanD, dne 31 Mar 2013, 08:11, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: gnojila za rastline

OdgovorNapisal/-a BojanD » 31 Mar 2013, 08:05

V mojem članku Malo o gupiju sem naštel tele vrste rastlin za gupije: " V praksi najbolje uspevajo iste vrste rastlin, ki naseljujejo tudi naravne habitate gupijev stoječih ali počasi tekočih voda: Heteranthera zosterifolia, Zosterella dubia, Eichornia azurea, E. diversifolia, vodna hijacinta = E. crassipes, Pontederia spp., Eleocharis sp., Mayaca fluviatilis, Crinum purpurascens, Potamogeton gayi, Egeria densa, Limnobium spongia, Vallisneria americana, Sagittaria latifolia, Echinodorus tenellus, Nymphoides humboldtiana, Hydrocotyle leucocephala, Ludwigia arcuata, Ceratophyllum sp, Myriophyllum, Azolla caroliniana, Salvinia sp.;..."


Vrni se na “Uvod v akvaristiko”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost