SBR in ostale težave

Obvezno branje za vsakega začetnika! Na vrhu vsake teme so krajši vodiči, tematsko pa so razporejena tudi že predelana vprašanja.

Moderator: Ekipa Aquanubis

Zara
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 Feb 2014, 20:00

SBR in ostale težave

OdgovorNapisal/-a Zara » 04 Feb 2014, 20:27

Pozdravljeni!

Sem nova na forumu in na splošno nova lastnica akvarija in ribic...
Vendar imam težavo in upam, da ga bomo nekako s skupno močjo rešili.

Dolgo sem si želela SBR in jo za Božič tudi dobila (samčka in 3 samičke). Dobila sem tudi akvarij volumna 15L (6-kotni, širina x višina= 25x30cm) pesek (rdeč), rastline (ludwigia repens rubin + javanski mah). Fant, ki je vse to kupil, se je pozanimal pri vzreditelju SBR, ki "se na zadeve spozna," in mu svetoval kako in kaj kupiti. Svetoval mu je tudi, da v akvarij naseli(va) pritiklavega prisesnika (3) in sterbovega oklepnega somiča (3), kljub majhnosti akvarija, ker se ribice razporedijo v različne pasove (vrh-sredina-dno) in jim ne bo gneča. Rekel je, da če bo akvarij na sobni temperaturi, grelca ne rabiva. Filter je zelo kvaliteten in mehanski. Za osvetlitev skrbim z LED lučko, ki je prižgana do 10 ur, filtra ne izklapljam. Od Božiča sem menjala vodo 2x, filter očistila in ga sprala v akvarijski vodi. Novi vodi sem dodala aquatan in toxivec.

Problem je sledeč... Pred 2 dnevoma sem opazila, da je ena SBR drugačna. Plavala (ali bolj lebdela) je na površini tik pod gladino, z odprtimi usti, kot da bi težko dihala. Plavuti ni imela stisnjene k telesu, prav tako ni imela nobenih pik, plesni, ran, tkim. stresnih lis, le bolj bleda je bila na čase, na čase ne. Jesti ni hotela. Čez dva dni je poginila :(.

Preverila sem parametre vode s serinim all-in-one testerjem- vse v mejah normale, kot piše v navodilih. Ne vem, kaj bi šlo narobe. Druge ribice so živahne, normalno jedo, med seboj se ne napadajo. Zdajle sem opazila, da je poginil tudi en pritiklavi prisesnik :( Morda zato, ker ne dobi dovolj hrane, ker v akvariju nimam zelenega maha, ali bi šlo narobe kaj drugega? :(

Glede na teme, ki sem jih prebrala, se zavedam, da je akvarij absolutno ZELO premajhen za vse, kar sem naštela. Problem je, da je tisti tip, vzreditelj, deloval, da se na stvari zelo spozna in je sam svetoval, kako in kaj z akvarijem. Zdaj ne vem kaj naj... kaj vi svetujete? Rada bi samo popravila situacijo in svojim ribicam omogočila dostojno in veselo življenje... :?

Hvala za pomoč,
Zara

Uporabniški avatar
ICs
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1896
Pridružen: 31 Jul 2012, 14:39
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: SBR in ostale težave

OdgovorNapisal/-a ICs » 04 Feb 2014, 20:44

Samo dve vprašanji za začetek:

1. Se je akvarij utekal, preden si naselila ribice? To pomeni da je vsaj mesec dni brez prebivalcev - utekanje akvarija.
2. Kakšni so bili tisti parametri "v mejah normale", kot piše na navodilih?

Najprej to, potem bomo ugotavljali naprej...

alancek
Prispevkov: 64
Pridružen: 09 Dec 2013, 19:30

Re: SBR in ostale težave

OdgovorNapisal/-a alancek » 04 Feb 2014, 22:21

Zanimive reči glede teh utekanj akvarijev.
Pred desetletjem niso utekali akvarijev,še manj kemikalij vlili vodo iz pipe ali studenca ribe not pa je blo vse ok.
Prej so govorili 14dni utekanje,zdaj že mesec dni,čez par let bo pa pol leta al kaj??? :lol:
Tak da glede tega mislim da bi šlo debatirat v nedogled;-)

Uporabniški avatar
ICs
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1896
Pridružen: 31 Jul 2012, 14:39
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: SBR in ostale težave

OdgovorNapisal/-a ICs » 05 Feb 2014, 07:09

Mogoče ti bo spodnja slika nitrifikacijskega cikla in s tem povezanimi vrednostmi za organizme strupenih snovi pomagala razjasniti zadeve okoli utekanja akvarija:

nitrifikacijski ciklus.jpg
nitrifikacijski ciklus.jpg (10 KiB) Pogledano 709 krat


Že bežen pogled pove, da v času utekanja ni dobro naseljevati organizmov, čeprav to obdobje z malo "sreče" lahko tudi preživijo. Vendar zakaj bi tvegali eventuelni pogin, če ni treba.
Seveda ne moremo nikogar siliti v to, vsak se lahko odloči po svoji presoji, če mu tukaj ponujeni nasveti niso všeč...

Zara
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 Feb 2014, 20:00

Re: SBR in ostale težave

OdgovorNapisal/-a Zara » 05 Feb 2014, 12:53

Pozdravljeni,

hvala za pomoč.

ICs, akvarij se ni utekal. Fant ga je kupil kot darilo za božič, tudi svetovali mu niso, da naj bi se akvarij utekal :( Ko so bile ribice enkrat v vrečki, sem jih morala preseliti... to sem naredila sicer kar se da umirjeno.
Da ne bi na pamet govorila, sem pravkar izmerila vrednosti vode, ki so: NO3: rahlo povišan med 10 in 25 mg/L, NO2: 0, GH: >10d, KH: rahlo povišan med 10 in 15, ph: rahlo povišan 7,6.

Torej, kaj zdaj....? Razmišljam o nakupu PH-minusa in nitivca?

Ribice izgledajo ok, so živahne in ješče...

Hvala in lp, Zara

alancek
Prispevkov: 64
Pridružen: 09 Dec 2013, 19:30

Re: SBR in ostale težave

OdgovorNapisal/-a alancek » 05 Feb 2014, 13:23

Pozdrav
NO3 probaj znižat med 10-20z menjavo 1/3 vode.pomeri vodo katero doliješ,najbolje je da je postana voda,mogoče je voda katero doliješ žvišana.moja voda ima sama od sebe NO3-20,NO2 mora biti vedno 0,v tvojem primeru odlično
Gh je kar soliden,čeprav bi bilo 8 nekje ok,kh maš visok in ph tudi.Če kupis ph/kh minus je to sam začasna rešitev ...
Drugače pa to ne vpliva na ribe.
Lp

Uporabniški avatar
ICs
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1896
Pridružen: 31 Jul 2012, 14:39
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: SBR in ostale težave

OdgovorNapisal/-a ICs » 05 Feb 2014, 15:33

Dobro, glede na izmerjene parametre je sicer razvidno, da je za SBR malce pretrda voda. Vprašanje pa je, v kakšni jih vzreja gojitelj, ki si ga omenila. Vsekakor pa to (neustrezni parametri) vpliva na ribe, tega ni mogoče ovreči. Zanima me še nekaj stvari, najprej kakšna je temperatura vode v akvariju, saj praviš, da nimaš grelca. Ali se ti na gladini mogoče nabira proteinski film (izgleda kot motna prevleka na gladini vode)? Labirintovci, kamor spada tudi SBR namreč hodijo tudi na gladino zajemat zrak in če je tam ta proteinski film, potem je lahko težava tudi od tukaj. Ali si morda opazila, da se je samec poizkusil drstiti, kajti med tem je lahko tako ognjevit, da poškoduje ali celo ubije samico, če se ta nima kam skriti.
Pritlikavi prisesniki pa so itak poznani kot bolj občutljive ribe, ki imajo radi družbo svoje vrste (samo trije so bolj kot ne premalo). Lahko da je poginil od stresa zaradi majhnosti akvarija. Tudi nitrati so res nekoliko previsoki, kot je alancek napisal preveri še vodo iz pipe, da boš videla koliko nitratov vsebuje. Pogostejša (ne prepogosta, zaradi stresa in vzdrrževanja stabilnosti kolonije bakterij akvarija - zdaj ko je še "mlad") menjava vsekakor pomaga, tudi če so nitrati prisotni že v vodovodni vodi. Najboljša rešitev v v tem primeru je seveda uporaba RO vode, vsaj za delne mejave. Fino bi bilo vedeti še kakšen je filter, oziroma ali ima kaj biološkega filtrirnega materiala ali pa samo za mehansko čiščenje. V tem drugem primeru ga ne čisti, če ni zmanjšan pretok, saj mu tako odvzameš precej funkcije biološkega filtriranja.
Točen razlog je trenutno težko ugotoviti, zato ti tudi naštevam vse to. Lahko je prisotna kakšna bolezen pri rejcu, tudi tega ne moremo čisto izključiti (pa tudi potrditi ne), ker pač ne vemo za koga gre. Vsekakor pa s tem, ko je predlagal tako majhen akvarij za 10 rib, ni ravno dal najboljšega nasveta, čeprav praviš, da je deloval kot "da se spozna". Komercialni in ekonomski prijemi znajo biti dandanes zelo kruti do prebivalcev akvarija...

Zara
Prispevkov: 3
Pridružen: 04 Feb 2014, 20:00

Re: SBR in ostale težave

OdgovorNapisal/-a Zara » 07 Feb 2014, 16:51

Pozdravljeni!

Kaj pa je ta proteinski film in kako vpliva na ribe? Zaenkrat ga nisem opazila...
Videla nisem, da bi se samec poskušal drstiti, sem pa opazila na robovih na gladini nekakšne mehurčke- lahko, da bi delal gnezdo, pa bi se potem razpršilo... ne vem.
Ali je RO voda enaka destilirani vodi, ki se kupi v navadnih trgovinah?
Filter je pa zgolj mehanski.
Zaenkrat živalice izgledajo ok... le samička SBR je postala hecna, skriva se na dnu med rastlinjem in ima plavuti stisnjene... ampak, ko sem jih hranila, je priplavala in jedla... lahko, da jo samec najeda, pa se skriva.

Hvala za pomoč in lp,
Zara


Vrni se na “Uvod v akvaristiko”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost