Prevelik filter?

Moderator: Ekipa Aquanubis

bturnsek
Prispevkov: 11
Pridružen: 23 Feb 2015, 20:14

Prevelik filter?

OdgovorNapisal/-a bturnsek » 23 Feb 2015, 20:34

Pozdravljeni,

sam sem še čisto nov v svetu akvaristike in imam še veliko vprašanj. Namreč v dar sem dobil 54l akvarij, zraven pa filter aqua pro m1000 20w proizvajalca trixie, prilagam sliko.
hočem pa sam na novo zagnati oz. ciklati akvarij od začetka. danes sem v akvarij nasul pesek in nalil vodo, ki sem jo prej staral, vodi pa dodal sredstvo tetra aquasafe. ko pa sem zagnal filter sem opazil, da je precej močan in kar precej meša vodo.
je ta filter za tak majhen akvarij premočan ali bo kasneje, ko se zaredijo bakterije ravno dovolj, in ga ne bom rabil tako pogosto čistiti? ima pa v spodnjem delu črno gobo, kamor se zaredijo bakterije, na vrhu pa posodico z aktivnim ogljem. je ta kombinacija filtrirnega materiala ok?

hvala za odgovor
Priponke
Filter.jpg

Uporabniški avatar
ICs
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1896
Pridružen: 31 Jul 2012, 14:39
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: Prevelik filter?

OdgovorNapisal/-a ICs » 23 Feb 2015, 20:56

Pozdravljen!
Če držijo podatki proizvajalca, potem naj bi tale filter (črpalka) imel pretok 1000l/h, kar je za 54l akvarij res kar veliko. No spet pa je to odvisno od tega, kakšnega tipa bo ta akvarij. Sicer so dejanski pretoki v praksi ponavadi manjši od nazivnih, tako da morda ne boš imel problemov z njim. Iztok lahko namestiš tudi ven iz vode (učinek tuša), pa potem ne bo tako močan efekt tokovanja. Ali pa ga obrneš pod vodo proti gladini, kar jo bo posledično vzvalovilo, to pa bo dodatno pripomoglo k izmenjavi plinov med vodo in zrakom.
Filtrirni matereial v tem filtru ni najbolj ustrezen. Če bi imel v akvariju samo kozice, bi sicer ustrezal, morda tudi za manjše število rib ob dodatni rastlinski masi. Aktivnega oglja ne potrebuješ, na njegovo mesto bi lahko dal kakšen drug biološki filtrirni material, recimo tega, ki dobro zapolni prostor. Spodnjo gobo, ki služi bolj za mehansko filtracijo, pa bi bilo dobro razrezati na polovico, tako boš en del (spodnji, pri vtoku v filter) le te lahko občasno opral v akvarijski vodi, se pravi ko se bo prekomerno zabila. Biološkega materiala se pri filtru ne čisti, ob res izrazito zmanjšanem pretoku se ga lahko malo oplakne v akvarijski vodi (pri mejavi dela le te), toliko da se od njega loči groba umazanija.

bturnsek
Prispevkov: 11
Pridružen: 23 Feb 2015, 20:14

Re: Prevelik filter?

OdgovorNapisal/-a bturnsek » 23 Feb 2015, 21:21

Hvala za zelo hiter odgovor.
Bom probal čimprej kupit t.i. makarone in zamenjal oglje z njimi. Kaj je potem sploh fora oglja?
ta ideja za razrez gobice mi je zelo všeč, bom tudi to popravil. šobe sem pa že obrnil in je res malo bolje.
kaj pa glede bakterijskih kultur? kupil sem easystart od easy-lifea
glede rastlin sem mislil dati 4-5 nezahtevnih, zadaj malo višje npr. Limnophylla sesiflora ali pa rogolist, spredaj pa kakšne anubije.
za ribice še pa nevem, moram najprej zmeriti parametre vode, da vidim katerim bo najbolj pasalo, bodo pa sigurno majhne oz. nano tropske ribice kakih 10-12

Uporabniški avatar
boysta
Prispevkov: 1557
Pridružen: 25 Jul 2011, 11:49
Kraj: Slovenija 2104 Maribor Pobrežje
Kontakt:

Re: Prevelik filter?

OdgovorNapisal/-a boysta » 23 Feb 2015, 21:58

Če je možno, se izogibaj tem majhim filtrom.Za enako ceno dobiš, dober zunanji rabljen filter na bolhi - eheim, tetra, fluval, JBL...Ne bo ti žal!Moja punca ima komplet fluval flora -30L akvarij in je približno enak filter povzročal resne težave.Ko ga čistiš, opaziš, da je to igračka in niti približno nima dovolj biološkega materijala za že nano akvarije.Kmalu za tem sva na mojo pobudo kupila rabljenega eheim - 2236 Ecco pro - za 25€ - zunanjega na bolhi, z povsem enako porabo električne energije 8W.Kar je pa obema neprecenljivo;4l biološkega materijala + regulacija pretoka vode- kar nama omogoča lahkotno vzdrževanje parametrov, vse poteka hitro in brez težav.Oglje ne koristi, kvečemu škoduje zavzema nujno potreben prostor biološkemu delu filtracije, ti majhni filtri se hitro "zabašejo" z organskimi delci - razpadle rasline, ribji iztrebki, mulj - potrata časa, in živcev..Kar kmalu si prisiljen posegati po razdiranju, čiščenju biološkega in mehanskega materijala, ki ga itaq ni več kot za majhno otroško pest.Sledi porast nitrita, nitrata, alge, počutje ribic na psu, kozice in "ostale težave".Zlato pravilo v začetku, kupi dobro in boš imel mir!
01.)Spremenite odnos do živali!Raje jih uživajte na Satelitskem krožniku.
02.)Tudi majhne ribe imajo lahko velike apetite.
03.)Res je,da veliko živalskih vrst izginja.So pa zato ljudje vse manj človeški
04.)Ali je astronavte na Luni ponoči nosila zemlja ?

Uporabniški avatar
Trebor
Prispevkov: 459
Pridružen: 11 Avg 2012, 08:06
Kraj: Ptuj

Re: Prevelik filter?

OdgovorNapisal/-a Trebor » 19 Feb 2017, 19:26

Imam vprašanje kako bi se obnesel Eheim 2076 ali 2078 filter na 45L akvariju?


Vrni se na “Izbira filtra”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost