Nakup in vzdrževanje zunanjega filtra

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
wix
Prispevkov: 661
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:16
Kraj: Trzin
Kontakt:

Nakup in vzdrževanje zunanjega filtra

OdgovorNapisal/-a wix » 22 Nov 2015, 12:16

Stranke nas velikokrat sprašujejo kako pravilno skrbeti za zunanje filtre. Žal se s takimi vprašanji največkrat obrnejo na nas, ko je že prepozno in je na filtru, zaradi nepravilnega ravnanja, nastala škoda ali pa je posledično izpust vode povzročil škodo na pohištvu ter občutljivih talnih oblogah (parket, laminat, itd.).

Ker tovarniška garancija ne krije napak, ki so nastale zaradi:
• nepravilnega ravnanja in
• neupoštevanja intervalov menjave vitalnih delov filtra, če so le-ti predpisani,
• oziroma lahko iz garancije v celoti izvzema t.i. potrošne materiale (tesnila, osovina, impeler),

vam bomo v naslednjih odstavkih tega kratkega vodiča pomagali do pravilnega pristopa k izboru, postavitvi in pravilnem vzdrževanju najpomembnejšega dela vašega akvarija.

1. NAKUP ZUNANJEGA FILTRA

1.1 Prednosti zunanjih filtrov

Zunanji filter ima za klasičnega akvarista številne prednosti pred notranjimi ali zunanjimi prekatnimi filtri:
• omogoča boljšo filtracijo kot notranji filtri
• je uporabniku veliko bolj prijazen za čiščenje kot notranji in zunanji prekatni filtri
• ima veliko večjo prostornino in posledično boljšo biološko filtracijo kot notranji filtri
• ne kazi izgleda in ne zaseda prostora v akvariju
• omogoča enostaven umik tehnike iz akvarija (zunanji grelci, CO2 reaktorji,…)
• intervali čiščenja so povečini bistveno daljši kot pri notranjih filtrih
• je tišji kot notranji filtri, saj se vibracije ne prenašajo direktno na steklo in pokrov akvarija

Vendar pa zunanji filter katerega primarna funkcija je dobra biološka filtracija ni najboljša izbira, če želite vodo filtrirati skozi posebne filtrirne materiale, ki zahtevajo krajše intervale menjav (npr. šota, sintetične smole,…), saj zunanji filter ni namenjen stalnem odpiranju, oz. je potrebno vzeti v zakup, da bo v takem primeru potrebno posvetiti več pozornosti stanju tesnil, ventilov in ostalih premičnih delov. V primeru, da uporabljate zgoraj naštete materiale bi vam, k obstoječem zunanjem filtru, raje svetovali dodatni notranji, »hang-on« ali pa posebej temu namenjen zunanji filter/reaktor.

1.2 Kako močan filter izbrati
Pri nakupu filtrov se uporabnik velikokrat srečuje s težavo kako močan filter pravzaprav izbrati. Proizvajalci v svojih opisih in na embalažah pogosto navajajo zelo široke razpone prostornin akvarijev za katere je določen tip filtra primeren. Potrebno je vedeti, da se je bolje držati spodnjih mej (npr. če je filter specificiran za akvarije prostornine 100-250 L bo svojo funkcijo v povprečnem akvariju najbolje opravljal, če le-ta ne bo presegal cca. 200 L prostornine). Stranke, ki ciljajo na zgornje meje zmogljivosti so kasneje največkrat malo razočarane, saj jim v akvariju tudi po nadgradnji z boljšimi filtrirnimi materiali manjka pretoka.

Dejanski pretok zunanjega filtra je precej manjši kot nazivni pretok, ki ga najdete v tehničnih specifikacijah.

Primer1:
JBL CristalProfi e1501
Nazivni pretok: 1400 l/h
Dejanski pretok popolnoma novega filtra napolnjenega z originalnim filtrirnim materialom in 1,5 m dolgimi cevmi: cca. 800 l/h

Primer2:
Eheim Pro.3 2075
Nazivni pretok: 1250 l/h
Dejanski pretok popolnoma novega filtra napolnjenega z originalnim filtrirnim materialom in 1,5 m dolgimi cevmi: cca. 900 l/h


Na pretok vplivajo tudi usedline na ceveh in "umazanija" v filtru - že samo usedline v ceveh lahko zavirajo pretok za več kot polovico dejanske vrednosti!
Po večini bi lahko rekli, da je dejanski pretok, pri daljšem obratovanju filtra, lahko tudi do 50% ali več manjši od nazivnega.
Če niste prepričani kako močan filter izbrati za vaš akvarij se lahko z vprašanjem vedno obrnete na nas!

1.3 Razmerje cena/kakovost
Tako kot pri večini izdelkov tudi pri zunanjih filtrih velja, da cena v precejšni meri pogojuje kakovost, vendar pa se tukaj tudi v srednjem razredu najde filtre z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno, ki svojo funkcijo pri nezahtevnih kupcih opravljajo popolnoma solidno.

Filtri višjega kakovostnega razreda so narejeni iz boljših in bolj trpežnih materialov, imajo dodatne funkcije (večji predfilter, več možnosti nadgradnje, dodatne funkcije, ki olajšajo vzdrževanje,…), ponavadi so že napolnjeni z neprimerljivo boljšimi filtrirnimi materiali, so tišji in proizvajalci takih filtrov najpogosteje ponujajo dolgoletno podporo in dostopnost številnih rezervnih delov. Primerni so za napredne uporabnike, ki planirajo postaviti stabilen in dolgo obstojen akvarij ali pa za povprečne akvariste, ki si želijo v omarici imeti zanesljiv in kakovosten kos opreme. Poprodajna podpora je povečini odlična – nadomestni filtri v primeru okvare, rezervni deli na redni zalogi, uporabniku ugodna popravila in odpravljanje manjših napak na samem prodajnem mestu. Včasih minimalna razlika v ceni med srednjim in višjim razredom stranki doprinese več ugodnosti (velikokrat pozabimo všteti že samo ceno boljše filtrirnega materiala, ki je priložen na prvi pogled »precej dražjim« filtrom). Pri nas v to kategorijo spada npr. EHEIM.

Filtri srednjega kakovostnega razreda so na otip in pogled narejeni iz cenejših materialov, vendar še vedno odlično služijo svojemu namenu. Boljši imajo tudi predfilter. Vitalne dele je potrebno pogosteje menjavati in pri ravnanju biti malo bolj pazljiv. Najpogosteje so napolnjeni povečini s filtrirnimi gobami, plastičnimi kroglicami, keramiko, malo boljši dodajo tudi za vzorec sintranega stekla (priporočamo nadgradnjo takoj ob nakupu). Dostopni so osnovni rezervni deli, po glasnosti so lahko primerljivi ali pa glasnejši kot filtri višjega cenovnega razreda. Garancija je povečini 1 leto od nakupa, pri priznanih znamkah tudi dlje. Primerni so tako za povprečne, kot za napredne uporabnike, ki pri nakupu sklepajo kompromis med ceno in kakovostjo. Življenjska doba in dobavljivost rezervnih delov je v veliki meri krajša kot pri filtrih višjega kakovostnega razreda. Večinoma so potrebne pogostejše menjave tesnil in ostalih vitalnih delov. Poprodajna podpora je pogosto primerna ceni. Pri nas v redni ponudbi nudimo znamke JBL, TETRA in SICCE.

Filtri nižjega kakovostnega razreda so povečini slabe kopije filtrov priznanih znamk in prihajajo na naše tržišče predvsem iz Azije. Garancijo je največkrat težko uveljavljati, saj so stroški poštnine lahko celo višji kot so bili stroški nakupa. Pogoste so tudi težave z dobavo rezervnih delov. Največkrat se izkaže, da nakup takega filtra dolgoročno ni bila najboljša izbira.

Pred nakupom kateregakoli filtra se vedno posvetujte kako je z dobavo rezervnih delov, saj jih boste za redno vzdrževanje zunanjega filtra slej ko prej potrebovali!

V kolikor imajo filtri t.i. filtrirne kartuše namesto košaric, pred nakupom dobro premislite, saj taki filtri ne omogočajo dobre nadgradnje filtrirnega materiala, poleg tega pa kartuše zaradi svoje posebne oblike zasedajo prostor, ki bi ga lahko veliko koristneje porabili in so pri rednih menjavah povečini precej dražje kot standardni filtrirni materiali.

2. POSTAVITEV FILTRA
Filter vedno postavite tako, da je gladina vode vsaj 15 cm višje od glave filtra. Tako preprečite zastoj zraka v filtru in posledično ropotanje ali celo nedelovanje. Najboljše mesto za postavitev je v omarici pod akvarijem, kjer je filter skrit, zvok pa še dodatno zadušen. Cevi naj ne bodo daljše kot je potrebno za postavitev vhodnega in izhodnega dela. Filter lahko podložite z gumijastim materialom ali filcem, da zmanjšate prenos vibracij na pohištvo. Prav tako lahko podložite vse stike cevi z akvarijem.

4. PRAVILEN ZAGON FILTRA
Pred prvo uporabo sperite filtrirne materiale pod tekočo vodo, da odstranite prah in nesnago. To je prvič in zadnjič, da ste ves material spirali pod tekočo vodo. Biološki material se kasneje strogo vedno čisti v vodi, ki ste jo predhodno vzeli iz akvarija, da se ohrani kultura koristnih bakterij na/v njem. Mehanski del filtracije se pogojno lahko tudi kasneje čist pod tekočo vodo.
Namestite vse cevi in jih z adapterjem priklopite na filter kot je opisano v navodilih. Če ima filter gumb za zagon z njegovo pomočjo prečrpajte vodo v filter (takega filtra predhodno ne polnite z vodo!). Pri zagonu z gumbom je lažje, če je izhodna cev filtra nad vodno gladino. Gumb najprej pritisnite do konca navzdol nato pa z nekaj hitrimi zaporednimi gibi načrpajte vodo v filter in počakajte, da se do konca napolni. Šele takrat filter priključite v električno omrežje. Kasneje, ko se voda nahaja v ceveh samo priklopite adapter na prazen filter in voda bo sama stekla vanj. Gumb je potrebno uporabiti le takrat, ko vode ni v ceveh. Prvih nekaj dni bo vsak filter malo glasnejši, saj se v njem nahaja kar nekaj zraka, ki počasi uhaja iz filtra. Izhod zraka pospešite tako, da filter nekajkrat rahlo potresete.

5. ČIŠČENJE
Zunanji filter se praviloma čisti, ko pretok vode v akvariju vidno upade. Prepogosto čiščenje ni smiselno in naredi več škode kot koristi. Intervale čiščenja lahko podaljšate z namestitvijo dodatnih predfiltrov na sesalno cev namesto standardne sesalne košarice. Vate ali klobučevine ter filca ne čistite ampak po uporabi zavrzite. Kljub vsemu pa je vsak zunanji filter priporočljivo enkrat ali dvakrat letno odpreti in sčistiti ter po navodilih v naslednji točki poskrbeti za pravilno vzdrževanje.

6. REDNO VZDRŽEVANJE
Naši kupci zunanjih filtrov najpogosteje slišijo, da je vzdrževanje filtra podobno vzdrževanju avta. Samo redno in pravilno vzdrževanje bo zagotavljalo dolgoletno uporabo.

Ob vsakem čiščenju:

Čiščenje impelerja in osovine
Odstranite impeler in osovino. Pri rokovanju s keramičnimi osovinami bodite še posebej previdni. Z gobico in vodo sčistite impeler, osovino in ležišče impelerja.

Če ne pogosteje vsaj 1x letno:
Čiščenje in pregled tesnil.
Previdno odstranite obodno tesnilo iz ležišča in ga sčistite z gobico in vodo. Preverite znake obrabe (razpoke, togost) in ga po potrebi zamenjajte z novim. Očistite tudi ležišče tesnila in ga namažite z namenskim silikonskim sprejem. Vstavite tesnilo in ga namažite z namenskim silikonskim sprejem. Enako naredite tudi z ostalimi tesnili (adapter, impeler,…), saj s tem ohranite prožnost in popolno funkcionalnost tesnila.

Podmazovanje ventilov in gibljivih delov
Če lahko z gobico ali krtačko sčistite gibljive dele in jih podmažite z namenskim silikonskim sprejem. Kroglične ventile zaprite in sprej nanesite naravnost na notranji kroglični del (brez skrbi, namenski spreji so popolnoma varni za organizme) ter na zglob ročice za zapiranje. Ventil nekajkrat odprite in zaprite, da se silikonska mast enakomerno razporedi. Podmažete lahko tudi vse ostale zglobe (npr. zglobe zapiral filtra) in gibljive mehanizme (ročica adapterja,…). Silikonski sprej olajša tudi nameščanje cevi in kasnejše odstranjevanje slednjih iz adapterja ali spojk – malo spreja samo nanesete na prvih nekaj centimetrov notranjega dela cevi.

Generalno čiščenje filtra
V izogib kopičenju organskega odpada vsaj 1x letno, če ni potrebno prej, v akvarijski vodi splaknete filtirni material in umijte notranjo steno posode ter ostale umazane plastične dele. Razstavite cevi in jih z namensko krtačo sčistite ali zamenjajte. Umazane cevi lahko zavirajo do 50% pretoka voda. Po čiščenju filtrirnega materiala vam priporočamo uporabo hitro delujočih tonikov s koristnimi bakterijami, npr. Seachem Stability. Istočasno z generalnim čiščenjem filtra pa ni priporočljivo presesavati akvarijske podlage.

Po potrebi ali na vsake 2-4 leta:
Menjava impelerja in osovine
V kolikor moč filtra brez očitnega razloga upade je najpogosteje težava v starem razmagnetenem impelerju. Skupaj z impelerjem se praviloma zamenja tudi osovino, saj je slednjo stari impeler »obrabil«.

Menjava tesnil
Ko opazite togost in/ali razpoke na tesnilu je čas, da slednje zamenjate. Pred namestitvijo novega tesnila ščistite ležišče in ga skupaj z novim tesnilom namastite z namenskim silikonskim sprejem ali tekočim vazelinom.

Menjava obrabljenih delov
V kolikor opazite obrabo, poškodbo ali nepravilno delovanje po tak del takoj zamenjajte. Največ pozornosti pri tem namenite impelerju, osovini, ventilom, adapterjem in zapiralom filtra. Ne odlašajte z menjavo, saj lahko do naslednjega vzdrževanja tak vitalen del odpove in vam povzroči dodatno škodo.


OPOZORILO! Zgoraj omenjeni postopki in metode veljajo za večino filtrov na našem tržišču. Vendar v kolikor je vaš zunanji filter po čemerkoli drugačen strogo sledite priloženim navodilom za uporabo. Za napake in poškodbe ne odgovarjamo.
Pred vsakim posegom katerega niste vešči ali pa o postopku le-tega niste popolnoma prepričani najprej preberite priložena navodila. V kolikor odgovora ne najdete ali pa ste naleteli na težavo in imate kakršnokoli vprašanje smo vam na voljo preko e-naslova prodaja@aquashop.si, lahko pa vaše vprašanje zastavite kar tukaj, da bo v pomoč tudi drugim akvaristom!
Največja slovenska spletna trgovina za akvaristiko!
www.aquashop.si

Uporabniški avatar
TAL3MC
Prispevkov: 2281
Pridružen: 01 Nov 2009, 20:58
Kraj: Ljubljana, Bizovik

Re: Nakup in vzdrževanje zunanjega filtra

OdgovorNapisal/-a TAL3MC » 22 Nov 2015, 13:31

Bravo Žiga :clap :worthy
Have a nice day, Tomas

Mojih 500 litrov morja :)

Uporabniški avatar
boysta
Prispevkov: 1557
Pridružen: 25 Jul 2011, 11:49
Kraj: Slovenija 2104 Maribor Pobrežje
Kontakt:

Re: Nakup in vzdrževanje zunanjega filtra

OdgovorNapisal/-a boysta » 22 Nov 2015, 15:05

Pohvala in kapo dol za ta članek! Predlog: Obvezna priloga vsakemu vašemu kupcu - novega filtra.Enako kot že imate - manometer z finim regulirnim ventilom.

Zanima me sledeče:
Imam zunanji filter JBL e1501, nazivna poraba filtra je 20W - kupljen 16 Nov 2012
Po vsem tem času delovanja sem ugotovil, da je električna moč padla za 3/4W.Ali je možno, da je vzrok manjše porabe padec magnetizma na trajnem magnetu inpelerja ?

Nazivna napetost iz omrežja je 243V.
Če izmerim: Po formuli P = U x I
240V x 0,07A = 16.8W
243V x 0,07A = 17.1W
Dobim 16W/17W - Meril sem tudi z mericlem za porabo elektrike.
01.)Spremenite odnos do živali!Raje jih uživajte na Satelitskem krožniku.
02.)Tudi majhne ribe imajo lahko velike apetite.
03.)Res je,da veliko živalskih vrst izginja.So pa zato ljudje vse manj človeški
04.)Ali je astronavte na Luni ponoči nosila zemlja ?

Uporabniški avatar
gbauer
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1956
Pridružen: 04 Apr 2013, 05:50
Kraj: Grad na Goričkem
Kontakt:

Re: Nakup in vzdrževanje zunanjega filtra

OdgovorNapisal/-a gbauer » 22 Nov 2015, 15:57

Zelo lepo spisan članek, katerega bi bilo dobro, da si prebere tudi vsak začetnik (predvsem del o vzdrževanju in čiščenju filtra).

Hepifiš
Prispevkov: 84
Pridružen: 13 Okt 2014, 21:22

Re: Nakup in vzdrževanje zunanjega filtra

OdgovorNapisal/-a Hepifiš » 23 Nov 2015, 22:50

Zanimiv članek. Ko pride k nam večji akvarij z zunanjim filtrom bo sigurno nasvet za pravilno ravnanje prišel prav!

Uporabniški avatar
wix
Prispevkov: 661
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:16
Kraj: Trzin
Kontakt:

Re: Nakup in vzdrževanje zunanjega filtra

OdgovorNapisal/-a wix » 24 Nov 2015, 15:42

boysta napisal/-a:Pohvala in kapo dol za ta članek! Predlog: Obvezna priloga vsakemu vašemu kupcu - novega filtra.Enako kot že imate - manometer z finim regulirnim ventilom.

Zanima me sledeče:
Imam zunanji filter JBL e1501, nazivna poraba filtra je 20W - kupljen 16 Nov 2012
Po vsem tem času delovanja sem ugotovil, da je električna moč padla za 3/4W.Ali je možno, da je vzrok manjše porabe padec magnetizma na trajnem magnetu inpelerja ?

Nazivna napetost iz omrežja je 243V.
Če izmerim: Po formuli P = U x I
240V x 0,07A = 16.8W
243V x 0,07A = 17.1W
Dobim 16W/17W - Meril sem tudi z mericlem za porabo elektrike.


Boysta, kot vedno konkretno vprašanje!
Težko je reči zakaj je prišlo do manjše izmerjene moči - če bi imel podatek kako je bilo s tem pri novem filtru bi bilo lažje. Nekaj so nazivni podatki, spet drugo so realne meritve (neupoštevajoč natančnost merilnih naprav). Čeprav težko, pa tudi sam nisem ravno tehnični tip človeka (po srcu in duši biolog) tako, da lahko tole "pihnem mimo", bi lahko stvar primerjal z avtomobilskim motorjem: nazivna moč je npr. 77 kW, ven pa realno dobiš manj.

Po mojem mnenju bi bila težava v kolikor bi bila izmerjena (izračunana) moč višja - le to bi pomenilo napako navitja (luščenje, odstopanje ali pokanje laka). Dokler so vrednosti pod ali v bližini nazivnih moči jaz ne bi delal panike.
Kakšno povezavo bi imel trajni magnet impelerja s padcev moči pa žal ne znam pojasniti. Sem vprašanje posredoval v JBL pa sporočim njihov odgovor.
Kot zapisano v prispevku tako ali tako svetujem menjavo impelerja in osovine na cca. 2-4 leta. V kolikor se poleg padca izmerjene moči opazi tudi zmanjšan pretok potem bi verjetno res lahko bil kriv oslabljen magnetizem impelerja - vzrok za zmanjšan pretok je najpogosteje prav to.
Največja slovenska spletna trgovina za akvaristiko!
www.aquashop.si

Uporabniški avatar
boysta
Prispevkov: 1557
Pridružen: 25 Jul 2011, 11:49
Kraj: Slovenija 2104 Maribor Pobrežje
Kontakt:

Re: Nakup in vzdrževanje zunanjega filtra

OdgovorNapisal/-a boysta » 01 Dec 2015, 19:19

Po mojem mnenju bi bila težava v kolikor bi bila izmerjena (izračunana) moč višja - le to bi pomenilo napako navitja (luščenje, odstopanje ali pokanje laka). Dokler so vrednosti pod ali v bližini nazivnih moči jaz ne bi delal panike.
Kakšno povezavo bi imel trajni magnet impelerja s padcev moči pa žal ne znam pojasniti. Sem vprašanje posredoval v JBL pa sporočim njihov odgovor..


Pozabila sva posredovati pomemben podatek - upornos navitja, ki se ga enostavno izmeri na vztikaču filtra.
V upanju, da ni kakšnega papirnega kondenzatorja, ki je namenjen za preprečitev motenj v omrežju.Omenjen kondenzator se večinoma vključuje v motorje s "ščetkami/krtačni motorji"(bormašine, brusilnike itd) in če je vključen so izmerjene vrednosti napačne.Filter jih po mojem nima, saj namen filtra je deovanje- 24/ur na dan konstantno na omrežju brez prkinitev in nima krtačk.Sinhronski motor manjših moči, ki je vgrajen v JBL 1501 verjetno ne potrebuje "dušilca motenj".Če imate merilni inštrument multi meter lahko peverimo in primerjamo izmerjene vrednosti.V kolikor bodo večja odstopanja: Gre bodisi za napako navitja, ali "skurjen lak" preboj na navitju in posledično bi bila manjša upornost od moje izmerjene poraba pa seveda večja.
Priponke
Screen Shot 12-01-15 at 07.17 PM.PNG
01.)Spremenite odnos do živali!Raje jih uživajte na Satelitskem krožniku.
02.)Tudi majhne ribe imajo lahko velike apetite.
03.)Res je,da veliko živalskih vrst izginja.So pa zato ljudje vse manj človeški
04.)Ali je astronavte na Luni ponoči nosila zemlja ?

Uporabniški avatar
wix
Prispevkov: 661
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:16
Kraj: Trzin
Kontakt:

Re: Nakup in vzdrževanje zunanjega filtra

OdgovorNapisal/-a wix » 13 Jul 2016, 09:37

Še ena izmed zelo pomembnih stvari na katere sem pozabil je KJE KUPITI zunanji filter ter ostalo tehniko.

Ravno včeraj sem imel stranko, ki je filter kupila po "zelo ugodni ceni", vendar ji ob pojavu prve težave prodajalec ni znal pomagati, stvar pa se je zakomplicirala tudi okoli reklamacije, saj ji je bilo rečeno naj filter kar sama pošlje k proizvajalcu, češ da proizvajalčeva garancija velja povsod znotraj EU.

Na srečo smo težavo pri nas hitro diagnosticirali in jo odpravili tako, da je stranka lahko brez dodatnih stroškov odšla domov z delujočim filtrom. Napaka je bila samo v napačno postavljenem protipovratnem ventilu kar nam ni vzelo več kot 10 sekund za popravilo.
Dodatna izkušnja za stranko, da kupiti poceni ne pomeni vedno prihraniti.

Filtre in ostalo tehniko, ki ima garancijo (velja tudi za vse tehnične aparate od bele tehnike do vrtnarske opreme) kupujte v trgovinah, ki imajo dobro poprodajno podporo in dolgoletne izkušnje ter se izogibajte na prvi pogled poceni ponudbam oseb/podjetij, ki prodajajo iz domače dnevne sobe in/ali za prodajo akvaristične tehnike sploh niso specializirani.
Največja slovenska spletna trgovina za akvaristiko!
www.aquashop.si


Vrni se na “Izbira filtra”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost