Pomoč pri izbiri razsvetljave za akvarij

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1601
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Pomoč pri izbiri razsvetljave za akvarij

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 22 Nov 2016, 23:10

Kako je z Ehaim Led lučmi nevem, vem pa naslednje, da led osvetljava ne deje niti približno take prodornosti svetlobe kot to počnejo flurescenčne sijalke T8 /T5 , sam imam z led lučmi slabe izkušnje, morebiti bi ti znale pod svetlobo rasti kake cryptocoryne, kaka valisinerija, in praproti (microsorum) ::)

Andrej
Prispevkov: 616
Pridružen: 02 Okt 2014, 21:41
Kraj: Obala

Re: Pomoč pri izbiri razsvetljave za akvarij

OdgovorNapisal/-a Andrej » 23 Nov 2016, 15:14

Ma tu je po moje precej odvisno od samih ledic kako so zasnovane.
Tudi sam imam diy led, so pa ledice cheap in teh 80w (8x 10w) ni zadostovalo nikakor za moj 125l akvarij.
Pogledas pa po drugi strani led luci od ADA, pa s pol mojih W furajo vecje akvarije brez tezav.

Misurski
Prispevkov: 36
Pridružen: 25 Nov 2014, 22:29

Re: Pomoč pri izbiri razsvetljave za akvarij

OdgovorNapisal/-a Misurski » 17 Jan 2018, 20:58

Ponovno pozdravljeni...

...kar nekaj časa je preteklo od mojega zadnjega obiska...vzpostavljam nov sistem in sem se kakopak spomnil na forum...torej.

Že nekaj časa imam fluvalov mini nano alvarij chi (gre za 25l zadevico dimenzij 25x25...globina je 40...mini izvedba, ampak krasen, če gre za lep aquascape)...kakorkoli, v preteklosti sem v njem imel nekaj ribic in eno anubio...zadeva je stala...nato sem anubio odstranil in se sel Iwagumi variante brez rastlin...lepo, ampak okrnjeno.

Kakorkoli, pri anubii je tista minimalna na filter integrirana lucka zadostovala, sedaj pa načrtujem postavitev mini Iwagumija s tepihom (navdušil sem se nad čudovitimi primerki online)...da ne bom predolg. Zanima me razsvetljava...uporabil bom "monte carlo" rastlino in dry start metodo. Prebral veliko stvari o sami metodi, ampak še zmeraj ne najdem odgovora katero svetilo uporabiti. Namreč na spletu je veliko zagovornikov manjše led razsvetljave za takšen akvarij?

Ima 25l, od tega bo noter vsaj 5-7l osnove.

Torej katero luč izbrati? Naj ima 12w? Je mala ledika resnično dovolj? In nenazadnje, odpadejo daljše od 25 cm, kajti to je premer akvarija.

Hvala za morebitno pomoč.

Misurski
Prispevkov: 36
Pridružen: 25 Nov 2014, 22:29

Re: Pomoč pri izbiri razsvetljave za akvarij

OdgovorNapisal/-a Misurski » 17 Jan 2018, 21:11

Pravijo, da naj bi takšna zadeva za moj chinin monte carlo delovala...? Kakšno mnenje?

Nabavil in montiral bi dve, torej 20W.

https://m.ebay.de/itm/10W-LED-Aquarium- ... ej0IDNzTzw

neon2018
Prispevkov: 3
Pridružen: 21 Maj 2018, 19:46

Re: Pomoč pri izbiri razsvetljave za akvarij

OdgovorNapisal/-a neon2018 » 21 Maj 2018, 20:23

Najprej lep pozdrav vsem ljubiteljem rib.
Na vas se obračam, ker rabim pomoč. S punco sva se ravnokar preselila v novo stanovanje in najina želja je imeti akvarij. Ker ima kmalu rojstni dan, bi ji rad pripravil presenečenje v obliki akvarija. Od znanca sem že odkupil 180L akvarij in skoraj vso potrebno opremo - razno pokrova in luči. Glede luči mi ni mogel svetovati, ker je imel ostrižnike in brez rastlin, zato nima veliko znanja glede razsvetljave. Kdor je že prenavljal stanovanje, ve da je vsak € pomemben, zato sem se odločil da bom pokrov naredil sam. Bi pa rabil pomoč pri izbiri ustrezne razsvetljave.

Podatki akvarija:
dimenzije: 100x40x45 cm
željene rastline: Cladophora aegagropila, Hygrophila corymbosa, nymphaea lotus red, Anubias barteri,Valsinerija gigantea, Cryptocoryne - tropica,
kasneje bi rada imela v delu akvarija ''zelenico'', zato bo imel akvarij tudi CO2 sistem.
željene ribe: navadne ali modre skalarke, modri rogatec, tajske ali srebrne lisičke, mogoče pikasti oklepni somič

Ker se zavedam, da brez utrezno osvetlitve tudi dodajanje CO2 ne bo veliko pripomoglo k dobri rasti rastlin, se na vas obračam kakšno razsvetljavo bi rabil omenjen akvarij in tu sem popolnoma brez ideje:
T8 ali T5, 1 ali 2, koliko W, skratka da bodo rastline zdrave in ribe zadovoljne. Vsak podatek je zelo zaželjen.

V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam.

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1601
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Pomoč pri izbiri razsvetljave za akvarij

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 22 Maj 2018, 01:47

Zdravo

Glede na to da boš imel v akvariju rastline in da si se odločil za nov pokrov, ti močno svetujem T5 rasvetljavo, sem imel na praktično istem akvariju le 5 cm višjem orejeno rasveljavo 2x T5 39w kar znaša skoraj 0,5 W/L . Če pogledaš moje akvarije boš našel 200l akvarij kjer sem imel podobne rastline, v začetku je prevladovala valisinerija, katero so kasneje zamenjale širokolistne rastline kot so hygrophile in ludwigia. Medtem če pogledaš 360l rastlinc boš videl da sem se spravil delat tepih iz sigitarije subulate, žal se je zgodba tega sistema slabo končala in sem ga bil primoran zaradi cianobakterije podreti saj nisem imel potrpljena z njo, kot se je izkazalo na koncu pa je ta bila še ena izmed bolj trdoživih oblik.

Skratka če boš potreboval luči, doma na podstrešju se mi nabira prah malo rabljene reflektine konzole T5 2x 39 w, če boš potreboval kakršnekoli nasvete glede rastlin gnojenja, uporabe co2-ja mi kar piši.

ps: Aja dolžen sem razlago zakaj T5 in ne T8, zato ker je prvič t8 stara in že zastarela tehnologija že za t5 bi lahko rekli da je v primerjavi z led diodami stra tehnologija. Drugič T5 so bistveno bolj učinkovite kot T8, z dolžino sijalke dobimo več W, poleg vsega pa dosežejo dalšo življensko dobo.

Lp Kevin


Vrni se na “Izbira svetlobnega vira”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost