Izbira grelca

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
TAL3MC
Prispevkov: 2281
Pridružen: 01 Nov 2009, 20:58
Kraj: Ljubljana, Bizovik

Izbira grelca

OdgovorNapisal/-a TAL3MC » 21 Dec 2010, 20:20

Akvarijski grelci so grelna telesa v obliki večje epruvete izdelani iz kvalitetnega stekla. Nekateri so dodatno zaščiteni s PVC košarico v izogib nesreči ob nepazljivem ravnanju z njim ali dotikom rib z grelcem.

grelec.jpg

Novejši grelci so narejeni vodotesno, kar pomeni, da so lahko v celoti potopljeni v vodo, pri nekaterih pa najdemo oznako min in max, ki nam pokažeta, kolikšen je najnižji in najvišji dovoljeni nivo vode za varno delovanje grelca. S pomočjo vrtljivega kolesca in številčnice nastavimo želeno temperaturo, za kontrolo pravilnosti delovanja grelca pa je priporočljivo v akvarij namestiti tudi termometer.

3.jpg

Obstajajo tudi zunanji grelci, ki so nameščeni na cev z vodo, ki povezuje zunanji filter z akvarijem, nekatere novejše izvedbe predvsem večjih zunanjih filtrov pa imajo grelec integriran že v samem filtru, kjer le še nastavimo želeno temperaturo akvarijske vode.

6.jpg

Moč grelcev je izražena v vatih (W), za vsak liter vode je priporočljiv 1W moči grelca, torej za 50 litrski akvarij zadostuje že 50W grelec, za 200 litrski akvarij 200W grelec…, vendar so to le priporočljive vrednosti, saj bo za recimo 120 litrski akvarij dovolj že 100W grelec.


Grelci

Vrni se na “Izbira grelca”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost