Korenine vinske trte

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
FASULAS
Prispevkov: 117
Pridružen: 05 Mar 2006, 10:42
Kraj: Celje

Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a FASULAS » 11 Apr 2006, 23:10

Nasvet, kako iz vinske trte lahko naredite izjemno lep primerek za v akvarij.

Z vinsko trto je treba biti zelo pozoren, ker se prav na njej uporablja največ strupov, katerim ni prostor v akvariju. Poiščite jo pri ¨slabih gospodarjih¨ oz. v zapuščenih vinogradih.
Postopek pa je sledeči:
- za začetek poiščite kakšno steblo ali korenino, ki je močna in ni trhla. Najlepši so tisti, ki so stari 10 in več let.
- dobro očistite korenino. To je najbolje narediti z grobo plastično krtačo, staro zobno ščetko, nožem itd. Z nožem odstranite skorjo in ostale trhle dele. Trhli deli zelo umažejo vodo ter pacajo filtre. Zato temeljito očistite vse do zdravega, trdega lesa.
- temeljito operite korenino oz. steblo.
- če je korenina oz. steblo preveč belo ga lahko pazljivo potemnite na ognju. Običajno tega ni potrebno, ker se obarva pri kuhanju.
- vstavite korenino v veliko posodo in jo pustite dokler se ne potopi. To traja nekaj ur lahko pa tudi kakšen dan. Dobro bi bilo, da ga pustite vsaj teden dni v posodi. V tem času se bo ¨napil¨, izpustil del barve (tianin), lahko se pa tudi pojavi plesen. Bolje, da se vam to zgodi izven akvarija kot v njem.
- ko ste sigurni, da je steblo, korenina dovolj ¨napita¨ in da ne bo plavala, ga je potrebno razkužiti. To se naredi z kuhanjem v slani vodi.
- slana voda bo uničila vse glivice in mikroorganizme , kateri bi se lahko kasneje pojavili v akvariju. Ne uporabljajte nič drugega kot slano vodo! Korenino oz. steblo prekuhamo v veliki posodi v katerem je kompletno potopljen.
- Na 10 litrov vode dajte eno do dve pesti soli. Kvaliteta soli ni pomembna. Vsaka bo naredila svoje. Voda mora vreti čim dalj časa. Najmanj 2-3 uri, da voda prodre do sredice. Najbolje je kakšen dan, ampak to je zdaj skoraj nemogoče izvest.
- ko ste ga prekuhali ga pustite, dokler se voda ne ohladi. Drugi dan zamenjate vodo in ponovite postopek kuhanja.
- po kuhanju steblo oz. korenino splahnite z čisto vodo, in ga ponovno očistite (uporabite nož, ščetko..) ko ste to naredili ga ponovno splahnite.
- če bi korenina oz. steblo plavalo, ga po kuhanju takoj dajte v mrzlo vodo. Potopil se bo v parih sekundah, eventualno v kaki minuti.
- zdaj lahko korenino oz. steblo damo v akvarij

Možni problemi:
- plesen – včasih tudi, če vse naredite pravilno se pojavi plesen. Sama po sebi ni nevarna za ribe. Nevarna je le v primeru, če imajo ribe poškodovano kožo. Takrat se lahko pojavi tudi plesen na ribi. V drugem primeru se lahko plesen pojavi, če je bila korenina nekaj časa izven akvarija. Rešitev je, da ga ponovno nekaj krat prekuhamo v slani vodi.
- temna voda – vsako drevo v vodi spušča barvo. Odvisno je tudi od tega, koliko smo ga očistili. Nekateri spuščajo barvo leta in nervirajo lastnike akvarijev, pri nekaterih se pa ta proces ustavi po prekuhavanju. Rešitev je večkratno menjavanje vode ali filtra z aktivnim ogljem, kateri bo razbarval vodo.

Izogibajte se smrekovega lesa (smola), hrast in kostanj (zelo barvata vodo), oleander, tisa, oreh (strupeno vsebujejo alkaloid – juglandin).

Makla
Prispevkov: 97
Pridružen: 29 Apr 2006, 12:32

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a Makla » 08 Maj 2006, 14:48

Ja kdo to prakticirol? Jaz se prpravlam na to, vendar ne vem ali bi tvegol. Pa problem imam da ne najdem lonca, v katerem bi lahko celotno korenino prekuhaval.
Make love not war

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a Dean » 08 Maj 2006, 19:08

Odlično Fasulas ... zelo dobro opisan postopek, bravo ;-)
Vinske trte pa res nima vsak v svojem akvariju, to bo potrebno probat ...

... "Biotop Kras" ... ;-) :-D ;-)
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Uporabniški avatar
Kravzlj
Prispevkov: 568
Pridružen: 06 Dec 2005, 19:40
Kraj: Zaboršt pri Dolu
Kontakt:

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a Kravzlj » 08 Maj 2006, 19:53

Ravno včeraj sem v gozdu našel novo korenino! je še v gozdu, ker je prevelika za vlačenje domov, domov sem prinesel le klopa :@
"One part of hero, three parts of fool!!"

Uporabniški avatar
FASULAS
Prispevkov: 117
Pridružen: 05 Mar 2006, 10:42
Kraj: Celje

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a FASULAS » 10 Maj 2006, 19:07

Fora! Ti se kar brez strahu odloči, če ti je všeč korenina. Sam fajn ga prekuhaj, pa bo. Mislim, da ni nič večje tveganje, kot pri kaki drugi korenini. Bog si ga vedi, kakšne so tiste korenine iz trgovin. Moj oče je imel korenino vinske trte, pa ni imel nobenih težav. Če se boš odločil, pošlji kakšno slikico, da vidimo, kako izgleda.

Uporabniški avatar
levak
Prispevkov: 2586
Pridružen: 04 Dec 2005, 21:44
Kraj: Okolica Kranja
Kontakt:

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a levak » 10 Maj 2006, 23:16

Korenine iz naših gozdov so bolj ali manj primerne. Ponavadi so le-te iz kakega mehkega lesa. Če pa že najdemo kak hrast, pa le-ta oddaja zelo veliko tinita, ki dodobra obarva akvarij.

Jaz vseeno svetujem nakup korenin v trgovinah ali akvaristih. 3000SIT za korenino 50x20x20 res ni veliko denarja...

LeVaK
http://www.zunaj.si/ - blog o športnih aktivnostih v naravi

Makla
Prispevkov: 97
Pridružen: 29 Apr 2006, 12:32

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a Makla » 13 Maj 2006, 12:08

Ja korenina se mi že 5 dni namaka in se počasi potaplja. Glede velikosti in lonca imamše vedno težave, bom pa zraven pritisnil sliko, ko jo spravim v akvarij.
Drugače pa bi kupil kšno korenino, če bi bilo kaj zanimivega, pa maš same bedne korenine. Vsaj men se ne zdijo lepe. Bom po mojem v enem tednu dodal to korenino pa pol pokažem svoj umotvor.
Make love not war

Uporabniški avatar
FASULAS
Prispevkov: 117
Pridružen: 05 Mar 2006, 10:42
Kraj: Celje

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a FASULAS » 13 Maj 2006, 20:55

V BTCju - Ljubljana, trgovina MR. PET sem pred 2-3 tedni videl ogromno različnih korenin. Od najmanjših do ful velikih. Cene so pa bile tudi ugodne. Se jih pa ne spomnem.

Makla
Prispevkov: 97
Pridružen: 29 Apr 2006, 12:32

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a Makla » 14 Maj 2006, 22:29

Ja sej jest vem. Jest sem za svojo dal dal tri jurje pa pol pa je ful velka. Čez cel akvarij, k v višino mer okoli 50 cm. Sicer pa korenino lahko vidite v forumu opisi akvarijev pod mojim opisom. (glej avtorja)
Make love not war

mezzene
Prispevkov: 3
Pridružen: 02 Avg 2006, 17:19

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a mezzene » 14 Avg 2006, 06:28

živjo,
jz sem si omislil vinsko trto v akvariju ,ker nisem našel dobene takšne
korenine ,ki bi mi ustrezala .Pogoj za mojo korenino je da bi bila čim bolj razvejana ,pa nisem nič najdo v zoo trgovinah pa sem šel čez celo slovenijo pa še čez.Pa tudi eno vrsto trave iščem ,pa tudi nič najdo:(
Vam bom dal en link pa če mi lahko kdo pove kakšne korenine so notri oz. kakšne vrste trav imajo v akvariju.
http://www.aquariumdesigngroup.com/
LP

Uporabniški avatar
Cartman
Prispevkov: 348
Pridružen: 09 Dec 2005, 19:58
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a Cartman » 14 Avg 2006, 08:32

Če misliš akvarij z diskusi, potem so notri Echinodorus-i amazonicus-i, po ameriško sword plant. Je bolj nezahtevna kot zahtevna rastlina. Mislim, da ne bi smel biti problem glede njenega nakupa.
Za korenine ti pa ne znam pomagati. Nekaj časa nazaj sem v Vögelfarmu v Toblebadu videl zelo razvejane korenine debeline recimo za dva rsta skupaj. Pa ne preveč drago!
lp

Guest

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a Guest » 28 Feb 2008, 19:55

Jaz sem zdaj dobil nekaj korenine vinske trte iz domačega dvorišča, kjer trte ne škropimo, je take vrste... v glavnem, imam torej nekaj vej, ne preveč debelih, kake 2cm, imam pa še eno, ki je velika kake 2 metra in je bolj debela, pa še na koncu je nekako razvejana na dve veji, to, taveliko vejo bom malo pomanjšal, da bo pasala v moj akvarij ;D tisti razvejani del bom seveda obdržal ;-)

drugače pa, veje niso čisto 'suhe' če morejo sploh biti čisto suhe ::) koliko časa se more še sušiti?, ker je bila odrezana pred kakim tednom, ampak nobene veje niso zelene... me zanima, kako bi sploh postavil? ali dam v akvarij tudi tiste veje, ki so debele po 2 cm? ker ne vem, kako bi izgledalo in kako bi bilo sploh.

kaj morem narediti? ali jo morem ulupiti 'lubja'? to najbrž ja.

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a Dean » 28 Feb 2008, 23:39

fišman napisal/-a:drugače pa, veje niso čisto 'suhe' če morejo sploh biti čisto suhe ::) koliko časa se more še sušiti?, ker je bila odrezana pred kakim tednom, ampak nobene veje niso zelene...

kaj morem narediti? ali jo morem ulupiti 'lubja'? to najbrž ja.


Seveda ga moraš olupiti in korenino posušiti, pa ne samo "2-4" tedne.
Les ni zelišče za v herbarij ali pa šipek za čaj. Njegovo sušenje traja različno dolgo in je zanj potrebno tudi nekaj narediti, da se posuši kot je treba in ne strohni oz. ga medtem ne požrejo škodljivci.
Prvi korak je odstranjevanje lubja, saj se spodaj skriva škodljivec, pod lubjem pa se nahajajo žile z največ soka, če se ne motim. Nisem ekspert, vendar pa, če jih misliš sušiti v kurilnici, to je seveda odvisno od debeline lesa, pa vendar je to debata vsaj parih mesecev.

Najprej pa je za razčistiti, kajti nekaj ne razumem, tema je korenine vinske trte, o tem tudi ti govoriš od začetka, potem pa to začneš mešati z vejami ... kaj je sedaj res?

Veje niso primerne, vsaj tiste, ki imajo mehko sredino, da se tako izrazim, da bo bolj jasno.

Preberi še enkrat navodila, saj jih je pisal človek iz lastnih izkušenj ... da ne boš imel težav.
Nazadnje spremenil Dean, dne 28 Feb 2008, 23:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Guest

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a Guest » 01 Mar 2008, 14:40

Mene zanima, ali je treba olupiti vse, če je naprimer korenina še ''sveža'', ali jo je treba olupiti do 'sveže sredice', ali se jo olupi samo do rjave 'plasti' ki je po lubju? upam da razumete, do te stopnje sem že olupil, me zanima, če je treba še?

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Korenine vinske trte

OdgovorNapisal/-a Dean » 01 Mar 2008, 14:43

Olupi se tisto kar štrli in lubje nasploh. Ko prideš do lesa je to to.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D


Vrni se na “Izbira dekoracije”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost