Korenina v akvariju

Moderator: Ekipa Aquanubis

zoya
Prispevkov: 41
Pridružen: 10 Nov 2009, 09:21

Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a zoya » 10 Nov 2009, 09:37

Živjo, na vas se obračam z vprašanjem, na katerega odgovora ne najdem. Naj začnem z opisom svojega akvarija. Imam 60 literski akvarij z 6 zlatimi ribicami (prebrala sem, da vsaka zlata ribica potrebuje približno 10 litov vode), imam tri pajčolanke in tri zlate ribice. Poleti sem začela z majhnim, 10 literskim akvarijem v katerem sem imela dve zlati ribici, eno pajčolanko in eno navadlo zlato ribico. Približno en mesec pa imam ta akvarij z filtrom, lučko in ogrevalnikom vode (ali kako se že reče temu). Stare in nove ribice niso imele problemov navajanjem ena na drugo,veselo skupaj plavajo naokoli.

zdaj pa k mojemu problemu. Ko sem dobila nov alvarij je najprej 10 dni deloval brez ribic, vanj sem namestila le pesek in pa korenino, ki sem jo kupila v zoo centru in naj bi bila krasen dodatek v akvarij. V filter sem vstavila tudi priložene tablete. Voda naj bi se v tem času dodobra prečistila. Zdaj, ko ribice veselo plavajo v njem pa opažam, da je voda rjava, predvidevam da od korenine. Kaj mi pomagate, kako naj rešim problem? Naj odstranim korenino? Smešno se mi zdi, da prav v zoo centru prodajajo korenino, ki tako onesnažuje vodo.

Upam da nisem preveč zakomplicirala zadeve. Upam, da mi boste lahko pomagali z nasveti, kako rešiti moj problem.

Uporabniški avatar
Dejan_007
Prispevkov: 512
Pridružen: 02 Jul 2008, 12:08
Kraj: Ljubljana

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a Dejan_007 » 10 Nov 2009, 09:50

1.) Zlate ribice ne spadajo v tako majhen akvarij
2.) Akvarij ni bil sciklan pred vnosom rib zato je možnost da ribe zbolijo velika
3.) Korenino je treba prekuhat in jo imeti nekaj časa v vodi
Ne komentiram o 10l na eno zlato ribico. Zlate ribice lahko zrastejo tudi do 30cm, če imajo pogoje. Jaz sem imel 180l akvarij pa ni bil primeren za zlate ribice.

Svetujem:

1.) Oddaj ribe in si nabavi ribe, ki so primerne akvariju tvoje velikosti !
2.) Preden daš nove ribe v akvarij je treba akvarij sciklat ( cca 30 dni ). Dobro je zmerit NO2 in NO3
3.) Korenino prekuhaj in jo namakaj v vodi več dni tako, da korenina ne bo več oddajala rjave barve.


O ciklanju in o začetnih vprašanjih pa lahko malo preiščeš na forumu, saj je vse lepo napisano

zoya
Prispevkov: 41
Pridružen: 10 Nov 2009, 09:21

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a zoya » 10 Nov 2009, 10:43

lahko povem nekaj v svojo obrambo? pred nakupom rib sem prebrala dve knjige o akvaristiki, o prekuhavanju korenine ni pisalo nikjer. Veliko berem tudi po tem forumu, vendar mi je marsikaj nerazumljivo. Zdi se mi, da sem za ribe res vse pripravila po pravilih. Vendar zdaj me je pa resno postalo strah, da mi bodo pomrle.
Se da še kaj rešit glede tega ciklanja?

Očitno se tudi ne moreš zanašati na prodajalce v zoo centrih, niso oni tam zato, da bi nam pomagali? vprašala sem jih, če bo 6 rib preveč, vendar mi je prodajalka rekla da je to število rib za moj akvarij primerno. Rastlin tudi nimam, sam mi je ista prodajalka rekla, da se za zlate ribice ne splača imeti rastin, saj itak vse pojedo. tudi na nakup pripravkov za ciklanje (brala na strani od zootica) me ni opozorila, vprašala me je le, če imam tekočino, ki uničuje klor v vodi ( imam Aquasana gold)

Prosim za miren odgovor, res se trudim, da bi se moje ribice dobro počutile :sad:

LThor
Prispevkov: 339
Pridružen: 17 Dec 2008, 20:08

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a LThor » 10 Nov 2009, 10:47

Pozdrav.

Se strinjam z Dejanom. Zlate ribice sodijo prej ribnik kot v akvarij, tako, da jih poskušaj oddati komu, ki ima doma ribnik saj se bodo tam najbolje počutile. Pač nekje je treba začeti in večinoma se ljudje v štartu odločajo za zlate ribice saj imajo te že tak renome, češ, da z nijimi ni težav, na njihovo žalost temu ni tako.
Po svoje je tudi škoda imeti komplet akvarij z lučjo, grejcem in filtrom in to za zlate ribice, ki jim bolj ustreza sobna temperatura. Raje zlatke oddaj in si v akvariju omisli kake živorodke ali kake druge tropske ribice za začetnike.
S koreninami pa je vedno tako, da jih pri trgovci dobimo neobdelane, zavisi sicer tudi od tipa korenine koliko barve bo spuščala v vodo, v tem slučaju pridejo v poštev dolgotrajno namakanje oziroma, hitrejše a večkratno prehuhavanje. S časom se tudi puščanje barve zelo zmanjša a to lahko traja dlje časa kot si želimo.

L.P.

Tomaž

Uporabniški avatar
dafo
Prispevkov: 401
Pridružen: 11 Maj 2009, 12:37
Kraj: Idrija

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a dafo » 10 Nov 2009, 10:53

Moj odgovor:
Mimogrede, velikost ribic? Ribice boš morala prej ali slej oddati, o svetovanju v trgovinah je pa tudi že kar nekaj tem in začetniki so na tem področju prepuščeni večinoma sami sebi- ni pa v vseh trgovinah tako. Če je v teh knjigah pisalo kaj o zlatih potem bi vedela, da zanje 10 litrov ni dovolj- mogoče za prvo leto ali pa še to ne, voda pa je lahko onesnažena tudi zaradi rib. Na tem mestu je težko svetovati- tudi za ciklanje je se bojim že prepozno, vendar je tisti glavni problem po mojem mnenju velikost akvarija. Razmere, ki so zanj smrtno nevarne boš najlažje zaznala z rednim testiranjem. Vsekakor pa vprašaj za vsak nadaljni korak preden ga narediš.

janip
Prispevkov: 2112
Pridružen: 21 Feb 2006, 09:13
Kraj: Žiri

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a janip » 10 Nov 2009, 10:57

Se strinjam z Dejanom v večini stvari glede zlatih ribic ... Vzemi jih kot priporočila.
Jaz pa ti svetujem. Glede na to, da imaš večje število ribic, predvsem skrbi za tedensko menjavo vode (cca.1/3) - obvezno, če nimaš dovolj močne filtracije si jo priskrbi, rastline imaš lahko v akvarijo, toda zlatim ribicam primerne (anubije, vodne praproti, itd). Če slučajno nimaš klora ti "žaub" za klor ni potrebno dolivati. Nabaviš si lahko le kake vitamine in jih občasno dolivaš v akvarij. Preventiva je pač boljša kot kurativa.
Glede korenine je pa tako. Nič se ne sekiraj, če pušča barvo. Niti po moje ni potrebno prekuhavati korenin kupljenih v trgovini. Bo pač nekaj časa spuščala barvo. Na začetku malo več, potem pa vedno manj. Če boš redno menjala vodo, se ti barva ne bo kaj veliko poznala (pri mesečni menjavi pa verjamem da se pošteno vidi). Rumena voda še ne pomeni, da je onesnažena voda.
Kot pomoč si lahko nabaviš testerje za vodo, ali pa vsaj poskrbi da ti nekdo testira vodo, ki jo vlivaš v akvarij, vsaj toliko da veš, kaj sploh imaš. Kot priporočilo za nitrate, glede na to da so zlatke včasih packi, pa ti priporočam tudi kake hitrorastoče rastline. Predvsem argentinsko kugo, ki ti lahko zelo pomaga pri zmanjševanju nitratov v akvariju (poleg menjave vode).
Drugače pa hiti počasi. Ti bo čas pokazal, kaj vse rabiš imeti za tvoj akvarij. Ne verjemi vsem kar ti prodajo v trgovinah. Raje prej preberi forum ;)

zoya
Prispevkov: 41
Pridružen: 10 Nov 2009, 09:21

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a zoya » 10 Nov 2009, 11:06

hvala lepa,tvoj odgovor mi je največ povedal :P pa še prijazen je bil :)

vodo bom menjavala tedensko, to mi sploh ni problem.
morda mi lahko še pomagaš kako se reče tem vitaminom?
da bom šla malo v nabavo, bom kupila priporočene rastline,vitamine in testerje...
korenina se pa že kuha, za vsak primer :P

kako pa naj vem ali imam ustrezno filtracijo?

res najlepša hvala za odgovor

Uporabniški avatar
veljo
Prispevkov: 493
Pridružen: 11 Feb 2007, 19:53
Kraj: Slovenj Gradec-Koroška

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a veljo » 10 Nov 2009, 11:17

lp...povej kaksen filter imas ali pa dodaj kaksno slikco pa ti bomo povedali ce ustreza...kot so ze omenili so zlatke packe...zato mora biti tudi mocan filter da zakrozi vodo velikokrat v 1h...:)

lp...veljo

janip
Prispevkov: 2112
Pridružen: 21 Feb 2006, 09:13
Kraj: Žiri

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a janip » 10 Nov 2009, 11:18

Recimo Sera ima Fishtamin, drugi proizvajalci imajo drugačna imena. Ti lepo pojdi, ko imaš čas v trgovino si stvar oglej in na internetu preveri. Če ne poznaš ne nabavljaj takoj.
Na filtru ti verjetno piše katerega imaš, drugače pa ti bo čez čas pokazal ali je dovolj ali ne. Ravno tako kot ribice ko boš videla, koliko sploh bodo zrasle.
Priporočljivo bi bilo, če bi opisala na forumu svoj akvarij oz. se držala vsaj osnovnih stvari ko nekaj sprašuješ. Brez podatkov o stanju akvarija ti posamezniki težje pomagajo. Poglej na forumu predlogo za opis akvarija in poizvedi vsaj za osnovne podatke svojega akvarija. Tudi tebi znajo biti zelo v pomoč.
Ne kupuj testerjev vsepovprek, da ti ne bo na koncu žal, da si metala stran denar. če lahko, ti naj za prvič stestira vodo kakšen akvarist.
Preberi si čim več o zlatih ribicah na tem forumu in na internetu. Več ko boš vedela, bolje boš prebrodila probleme. Kar pogumno. Ni vse izgubljeno. ;)

Uporabniški avatar
Labrax
Prispevkov: 1597
Pridružen: 30 Dec 2010, 22:57

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a Labrax » 10 Nov 2009, 11:20

Mogoče ne bi bilo slabo, če predstaviš svoj akvarij v niti ''akvariji naših članov''.
Druga objava v tej niti je predloga za opis akvarija, probaj navesti čimveč podatkov, tako ti bomo lažje svetovali tako glede filtracije in ostalega kar te bo zanimalo :)

No, so me že prehiteli :lol:

Uporabniški avatar
moto
Prispevkov: 6128
Pridružen: 13 Avg 2007, 15:59
Kraj: Žiri

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a moto » 10 Nov 2009, 11:23

Dobrodošla. :)

So se koristni predlogi tako usuli, da nimam kaj dodati. :lol:

Labrax napisal/-a:Mogoče ne bi bilo slabo, če predstaviš svoj akvarij v niti ''akvariji naših članov''.
Druga objava v tej niti je predloga za opis akvarija, probaj navesti čimveč podatkov, tako ti bomo lažje svetovali tako glede filtracije in ostalega kar te bo zanimalo :)

Se povsem strinjam in bom počakal na predstavitev. :)
LP, Matija

zoya
Prispevkov: 41
Pridružen: 10 Nov 2009, 09:21

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a zoya » 10 Nov 2009, 11:32

predstavitev je po najboljših močeh dodana :P, komentarji dobrodošli.
aja pa za polža nisem čisto prepričana če je to njegovo pravo ime, najbolj podoben je temu, ki sem ga navedla

Uporabniški avatar
Primosio
Prispevkov: 504
Pridružen: 23 Dec 2007, 13:47
Kraj: Ljubljana - okolica
Kontakt:

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a Primosio » 10 Nov 2009, 14:16

Očitno se tudi ne moreš zanašati na prodajalce v zoo centrih, niso oni tam zato, da bi nam pomagali?


Ne, oni so tam zato, da čimveč prodajo. Jasno so svetle izjeme, katere boš v tem hobiju sčasoma spoznala sama, da ne bom koga reklamiral!

lp

Uporabniški avatar
cebrica2
Prispevkov: 3133
Pridružen: 17 Nov 2008, 19:47
Kraj: Koroška

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a cebrica2 » 10 Nov 2009, 15:47

zoya napisal/-a:lahko povem nekaj v svojo obrambo? pred nakupom rib sem prebrala dve knjige o akvaristiki, o prekuhavanju korenine ni pisalo nikjer. Veliko berem tudi po tem forumu, vendar mi je marsikaj nerazumljivo. Zdi se mi, da sem za ribe res vse pripravila po pravilih. Vendar zdaj me je pa resno postalo strah, da mi bodo pomrle.
Se da še kaj rešit glede tega ciklanja?

Očitno se tudi ne moreš zanašati na prodajalce v zoo centrih, niso oni tam zato, da bi nam pomagali? vprašala sem jih, če bo 6 rib preveč, vendar mi je prodajalka rekla da je to število rib za moj akvarij primerno. Rastlin tudi nimam, sam mi je ista prodajalka rekla, da se za zlate ribice ne splača imeti rastin, saj itak vse pojedo. tudi na nakup pripravkov za ciklanje (brala na strani od zootica) me ni opozorila, vprašala me je le, če imam tekočino, ki uničuje klor v vodi ( imam Aquasana gold)

Prosim za miren odgovor, res se trudim, da bi se moje ribice dobro počutile :sad:


Lahko poveš, saj te noben ne napada. :) Tako kot je že član pred mano povedal.,, trgovci so tam zato, da prodajajo.
Poznam primer ko je trgovka svetovala in PRODALA 2 ZLATI RIBICI v 5,5 l akvarij :'( ::) :-\

Pa še nekaj. Kot so ostali povedali so zlate ribe za v ribnik. Če jim zares želiš najbolje jih oddaj!

Upam, da to nisi razumela kot napad, saj ti vsi želimo najbolje in verjemi, da če boš prebirala ta portal in morebiti postala akvaristka, se boš marsikaj naučila, in čez eno leto se boš samo prijela za čelo. :)

zoya
Prispevkov: 41
Pridružen: 10 Nov 2009, 09:21

Re: Korenina v akvariju

OdgovorNapisal/-a zoya » 10 Nov 2009, 17:13

heh k sm mela 10 l akvarij,sm rekla oky majhen je, ampk za prvo silo bo,namen sm mela kupit ke 25 l ...in pol mi je fant za rojstni dan kupu tega k imam in zdeu se mi je OGROMN...resnično...ampk zdej k gledam te vaše...moj je mini mini :P ampk za moje prostorske razmere je glih pravšnji...


Vrni se na “Izbira dekoracije”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost