Varnost v akvariju

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Varnost v akvariju

OdgovorNapisal/-a Dean » 04 Jan 2011, 14:31

Tudi to je prav tako tema, ki ji je vsekakor vredno posvetiti določeno pozornost ob vstopu v te vode.

Akvarist je lahko ob nepremišljenem, nerodnem ali celo malomarnem rokovanju z opremo izpostavljen tudi življenjski nevarnosti.
S tem nebi rad povzročal panike, vseeno pa velja imeti določeno stopnjo previdnosti oz. osvojene določene vzorce dela, ki vam bodo zagotavljale varnost.

Torej kaj preži na akvarista?

1. Mehanske poškodbe
Ob neprimernem rokovanju s steklenimi deli lahko povzroči poleg nastanka ostrih delov tudi razbitje akvarijske stene ali celotnega akvarija, ter možnosti ureznin.
Tako moramo biti pozorni pri rokovanju z elementi notranje ureditve kot je na primer kamenje ali s kovinskim priborom kot so na primer večje obrezovalne škarje ali pincete.
Med mehanske poškodbe spadajo tudi razni ugrizi ali piki določenih vrst organizmov, katerih pa so roko na srce v sladkovodni akvaristiki redkost.

pinceta.jpg
Ukrivljena pinceta iz nerjavečega jekla
grelec.jpg
Akvarijski grelec

2. Izpostavljenost električnemu toku ob neprimernem rokovanju ali defektu na opremi, ki za svoje delovanje potrebuje elektriko.
Varnost oz. nevarnost zaradi električnih naprav je v današnjem življenju, ko nas le-te obkrožajo na vsakem koraku podcenjena. V našem hobiju pa so lahko le-te še toliko nevarnejše, saj so v kombinaciji z vodo, kamor brezskrbno segamo ob poseganju v akvarij.
Večina ljudi se zanaša "saj imamo varovalke" ali pa "saj imamo FID stikalo", vendar to ni dovolj. Prvi dokaz, da to ni dovolj so že t.i. kopalniška zaščitna stikala ali krajše KZS, ki so namenjena dodatni zaščiti v kopalnicah oz. vlažnih in mokrih prostorih.

Obstaja več načinov kako lahko sami poskrbimo za večjo varnost:

1.) V prvi vrsti lahko ali bolje reči morate sami poskrbeti tako, da vsakokrat ko imate namen pomočiti roko v vodo, izključite vse električne porabnike, ki so v stiku z akvarijsko vodo. To pomeni, zračne in vodne črpalke, grelce, razpršilce na zračno črpalko, luči in še kaj bi se našlo.

2.) Poskrbite za tokovno zaščito v primeru stika faze z vodo.
To pomeni, da če se slučajno zgodi, da bi zaradi kakršnekoli okvare izolacije žice, ali akvarijske opreme prišla voda v stik z elektriko, bi ta zaščita izklopila elektriko še preden bi ta lahko povzročila trajne ali celo smrtne posledice za človeka. Po navadi gre tukaj za blokado živčevja, ki skrbi za delovanje srca in pljuč, zaradi električnega šoka.

Rešitev kako se lahko zavarujemo pred tem je več. Prvi je ta, da uporabimo izolirani napajalni sistem z uporabo ločilnega transformatorja. Drugi je ta, da vse porabnike v akvariju napajanja preko tokovnega zaščitnega stikala. Tretji pa je nadgradnja oz. izboljšava drugega z istočasno uporabo ozemljitvene elektrode oz. sonde.

Za namene akvaristike je najprimernejša in morda najcenejša tretja metoda, torej uporaba tokovnega zaščitnega stikala ob istočasni uporabi ozemljitvene elektrode. Za ta namen se uporabi dvopolno tokovno zaščitno stikalo z dopustnim tokom napake največ 0,03A in sonda iz nerjavne kovine nameščeno tako, da ima stik z akvarijsko vodo ter povezana z ozemljitvijo. Princip delovanja je zelo enostaven. Stikalo primerja tok, ki teče skozi fazni in ničelni vodnik. Če je razlika večja od 30mA in traja več kot 30ms stikalo izklopi napajanje.
V praksi se lahko pojavi primer, da se kabel akvarijske črpalke, grelca ali razsvetljave izrabi ali pa se poškoduje njegova izolacija. Če akvarij ni ozemljen, se ne zgodi nič, dokler nekdo z roko ne sežemo v vodo. V tem trenutku skozi njega steče električni tok v zemljo. Ob uporabi omenjene metode pa ob pojavu okvare tokovno zaščitno stikalo ugotovi, da je fazni tok sedaj večji od ničelnega toka, saj ga del teče skozi sondo v zemljo in se ne vrača skozi ničelni vodnik. V kolikor je ta razlika večja od 30mA, tokovno zaščitno stikalo izklopil napajanje v času 30ms. Maksimalen tok 30mA in čas 30ms sta določena kot 3-kratna rezerva glede na podatek o višini in trajanju tokovnega pulza kateri povzroči motnjo v delovanju srca in posledično smrt.
Pogoj za delovanje te metode je dobra ozemljitev v hiši, na katero vežemo sondo.

ozemljitev.JPG
Ozemljitvena sonda
ETI EFI-2_16A_30mA_230V.jpg
Tokovno zaščitno stikalo

Več o omenjenih metodah, njihovi opisi ter prednosti posamezne izmed njih si lahko preberete v tem članku, ki ga je spisal kolega akvarist Bojan Jerina. V njem dobro povzema bistvo, ter način izvedbe.

Samo kot zanimivost velja navesti podatek, da nas npr. proizvajalci potopnih črpalk v "drobnem tisku" opozarjajo na to nevarnost in priporočajo napajanje preko tokovnega zaščitnega stikala.

Debata na tematiko o tokovni zaščiti (Ne)varnost v akvariju

3. Pri neprimerni higieni je akvarist lahko izpostavljen tudi bakterijskim infekcijam.
Temu so predvsem izpostavljeni akvaristi, ki delajo v karantenah, kamor prihajajo ribe iz velikih tujih farm, kjer je intenzivna reja pred kvaliteto. Vseeno pa velja poudariti, da je higiena pomembna tako za vaše ljubljenčke, katere ne boste z umazanimi rokami okužili z njim tujimi boleznimi, kakor tudi za vas same. Splošno pravilo je, da z roko na kateri imate odprte rane ne šarite po akvarijski vodi. V primeru ranic na rokah je zaželjena uproaba lateks ali PVC rokavic, isto velja za ravnanje z organizmi, ki lahko poškodujejo kožo. Pred posegi v akvarij je potrebno roke dobro sprati z vročo vodo, po končanemu posegu pa je priporočljivo uporabiti navadno ali še boljše antibakterijsko milo oz. razkužilo za roke na bazi alkohola. Ob ponovnem poseganju v akvarijsko vodo je potrebna pozornost, da uporabljeno sredstvo za razkuževanje ni vsebovalo kakšnih dodatkov, ki bi se raztopili v akvarijski vodi in morebiti škodili organizmom. Razni balzami namreč lahko na vodni gladini ustvarijo film, ki preprečuje prehod plinov voda-zrak

Primer zaščitnih rokavic za poseganje v akvarij ob morebitnih poškodbah na rokah.
Aqua_glove_1.jpg
enostavne, lahke rokavice
Aqua_glove.jpg
trpežne rokavice

Takšne zaščitne rokavice se uporabljajo v rizičnih primerih, ko so v vodi prisotna zdravila (predvsem karantene) ali pa jih uporabljajo ljudje, ki so alergični na pik določene vrste živali ali določeno kemično spojino, ki jo le-te lahko spuščajo v okolje - tak primer so korale.

Vrni se na “(Ne)varnost v akvaristiki”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost