Je riba v tako majhnem lončku zrela za prijavo?

Moderator: Ekipa Aquanubis

Billie Jean
Prispevkov: 58
Pridružen: 20 Avg 2012, 14:30
Kraj: Ljubljana

Je riba v tako majhnem lončku zrela za prijavo?

OdgovorNapisal/-a Billie Jean » 13 Mar 2014, 16:56

Pozdravljeni,

ker ravno utekam svoj prvi akvarij, sem med drugim šel tudi na ogled v trgovine z ribami, da vidim, kaj je v Sloveniji na voljo. En prodajalec me je peljal tudi v prostore, kjer ima neke vrste ribogojnico, se pravi, kjer jih drži, preden jih da na ogled v trgovino. Med drugiom je imel tudi več primerkov siamske bojne ribice (samčkov). Za to ribo sem sicer že iz drugih trgovin vajen, da jih držijo v sramotno majhnih mini akvarijskih prostorčkih, ampak pri tem gospodu so bili samčki v jogurtnih lončkih!!! Ko sem ga obregnil na to, da so v premajhnih prostorih, in da so takorekoč negibne - vprašal sem, ali so sploh še živi? - mi je rekel, da seveda so in šele ko je s prstom potrkal na lonček, se je ribica malce zganila, prav dosti se tako ali tako ni mogla.

Ali je to glede na agresivnost samčkov sprejemljivo in ali lahko ribica preživi, ne da bi ob tem utrpela travme zaradi daljšega časa v utiščenem prostorčku, kjer še zaplavati ne more?

Uporabniški avatar
Luighy
Prispevkov: 19
Pridružen: 21 Avg 2013, 00:00

Re: Je riba v tako majhnem lončku zrela za prijavo?

OdgovorNapisal/-a Luighy » 13 Mar 2014, 18:53

Imel sem siamsko bojno ribico samčka v 64-litrskem akvariju in se ni pritoževal. Kasneje zaradi agresivnosti samčka do ostalih prebivalcem sem ga oddal in je odšel v 5 litrskega. Privadil se je, a je večino časa bil pri miru. Čez nekaj časa je šel v drugega 64-litrskega (takoj bolj igriv). Če riba nima pogojev, dovolj velikega akvarija bo končna velikost manjša, življenjska doba bo krajša. Kar omenjaš, da si jih opazil v jogurtovem lončku je definitivno mučenje živali. Če je pa mladica pa ni problema, ne potrebuje dosti prostora.

Uporabniški avatar
Silver
Prispevkov: 3162
Pridružen: 15 Feb 2007, 10:51

Re: Je riba v tako majhnem lončku zrela za prijavo?

OdgovorNapisal/-a Silver » 14 Mar 2014, 21:03

V teh prosojnih plastičnih lončkih s pokrovčkom jih tudi transportirajo ... Kratkoročno je mogoče to še sprejemljivo, a idealno vsekakor ni. Kar se mene tiče je že sam uvoz in pogoji v njem mučenje živali, a tu dvomim, da se bo v kratkem kaj spremenilo.


Vrni se na “(Ne)varnost v akvaristiki”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost