Malawi akvarij

Priprava in ureditev akvarija za ostrižnike

Moderator: Ekipa Aquanubis

bosko
Prispevkov: 67
Pridružen: 08 Mar 2015, 20:49

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a bosko » 05 Maj 2015, 13:38

Se bom bolj potrudil glede slovnice...Sem se otrok,da ne boste mislili,da sem neumen. :-)

Uporabniški avatar
slbg8472
Prispevkov: 213
Pridružen: 28 Okt 2012, 20:57
Kraj: Osrednjeslovenska regija

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a slbg8472 » 05 Maj 2015, 15:43

- velike začetnice
- šumniki
- ločila
- presledki

Vse to je bila pomanjkljivost tudi zadnje objave. Bi si človek mislil, da v današnji šoli "otroke" to naučijo. Brez zamere :).
 
Lep pozdrav,
*SL*BG 8472

Moj akvarij 430l
Moj akvarij 128l

bosko
Prispevkov: 67
Pridružen: 08 Mar 2015, 20:49

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a bosko » 05 Maj 2015, 20:52

Ok....Hvala za opozorilo.

spela_zm
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 Dec 2015, 07:14

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a spela_zm » 29 Dec 2015, 07:30

Pozdravljeni, doma postavljamo akvarij, nekako najbolj všeč nam je Malawi biotop, od tega, kar smo pogledali do sedaj. Imamo 375l akvarij (150x50x50) z filtrom JBL e1501. Ureditev v akvariju bi bila minimalna, nekaj skrivališč, nekaj rastlinic primernih za ta biotop, zračna črpalka, in pa grelec. Sedaj pa tukaj berem, da je naš filter preslab (beri:premalo pretočen) in da zraven potrebujem še tokovno črpalko. Kako je s tem? Lahko na kak drug način zmanjšam onesneževanje vode? Načeloma tudi s samim številom ribic ne bi ravno pretiravali, raje manj pa lepše, čeprav je malo večji akvarij ;) Glede na to, da bo filter v zaprti omarici pod akvarijem, me zanima, koliko se ta zadeva greje? Nastane kaj vlage v omarici? Katere ribe priporočate? Zaradi popestritve in malih otrok smo rekli, da bi izbrali čimbolj pisane variante (saj vem, da je to slišati presneto začetniško ;)). Kako je z uvedbo modrih skalark v tak akvarij?

Hvala zaenkrat in lp

Uporabniški avatar
gbauer
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1956
Pridružen: 04 Apr 2013, 05:50
Kraj: Grad na Goričkem
Kontakt:

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a gbauer » 29 Dec 2015, 07:46

Glede postavitve in naselitve malawi akvarija boš našla precej informacij tukaj:
http://malawi.si

Na kratko pa odgovori na tvoja vprašanja:
JBL 1501 bi znal biti za tak akvarij res na meji, ker so Malavijci kar packi. Drug razlog pa je, da se predvsem pri Malawi mbunah priporoča zaradi porazdelitve agresije rahla prenaselitev (v grobem se za Malavi akvarij lahko računa na 10 L 1 riba). Tokovna črpalka je zelo priporočljiva, da se ustvari večji pretok, ki ga imajo Malavijci radi, nima pa nobene veze s čiščenjem vode, je samo zato, da meša vodo. Če bi bil moj akvarij bi dodal še en isti filter JBL 1501 in je to potem tudi neka garancija če en crkne.
V vsakem primeru pa so v Malavi akvariju potrebne redne menjave vode, ravno iz razloga večje naselitve in tega razloga, da ni rastlin oz. jih je zelo malo (primerne so kake anubije in podobne, večino ostalih bodo mbune pomalicale, ker so to rastlinojede ribe). Priporočljivo je menjati vsak teden 1/2 vode oz. vsaj 1/3.
Filter je brez težav v omarici pod akvarijem. Glede izbire rib preveri na strani Malawi.si katere so ti všeč in ti lahko potem priporočamo, če so primerne za skupaj ali ne. Načeloma pa za mbune (ki so najbolj pogosti Malavijci v naših akvarijih) velja, da je dobro naseliti skupaj take, ki imajo iste zahteve glede prehrane in take, ki so si med sabo čimbolj različne, ker je med takimi načeloma precej manj agresije, pa tudi možnost križanja je precej manjša (torej načeloma lahko ustvariš zelo pisan akvarij). Živijo pa te ribe v haremu, torej je potrebno na enega samca naseliti 3-4 samice (pri manj agresivnih lahko kako samico manj, pri bolj agresivnih boljše še več samic).
Skalarke pa na žalost v tak akvarij ne grejo, eno je zaradi zahtev po paramtrih vode (skalarke rabijo mehkejšo vodo z nižjim Ph, med tem ko Malavijci malo tršo vodo in višji Ph), drugo pa je agresija Malavijcev, s katero se skalarke ne bi mogle kosati.

Kot sem rekel preglej malo zgoraj omenjeno stran in če imaš še kakršnokoli vprašanje smo na voljo :)

spela_zm
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 Dec 2015, 07:14

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a spela_zm » 29 Dec 2015, 08:15

OK, kot berem so Mbune preveč agresivne za recimo Peacock (Aulonocara Firefish-da vnesemo malo rdeče v akvarij), in iz tega razberem, da so najbolj agresivne v Malawi ureditvi, obenem pa vidim, da potrebujejo veliko število skrivališč (luknje v skalah, kamni postavljeni pravilno, veliko kamnov)-pred kom se pa morajo skrivati? Razmišljamo pa nekako v smeri naselitvi Mbune (Labidochromis caeruleus, Labidochromis sp. 'Mbamba', Labidochromis caeruleus 'Nkatha Bay'), Melanochromis (Melanochromis kaskazini) in pa Peacock (Aulonocara Firefish 'Coral Red'). Berem tudi malo o podlagi. Glede na to, da bo rastlinja bore malo, bolj zato da skrijem napeljavo, grelec ipd., pa mogoče vmes še kaka, bo verjetno zadostoval samo pesek? Svetujete svetlega ali temnega? Kako je z mivko v Malawi ureditvi? Je bela mivka opcija? Kako je z ciklanjem akvarija pred naselitvijo rib-berem da je potrebno 3-4 tedne-se da to kako pohitriti? Se priporoča uporaba Filter Start (JBL) in raznih drugih pripomočkov? Katere predlagate? Kako je z čistilci v Malawi akvarijih?

Uporabniški avatar
gbauer
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1956
Pridružen: 04 Apr 2013, 05:50
Kraj: Grad na Goričkem
Kontakt:

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a gbauer » 29 Dec 2015, 08:38

V glavnem so preveč agresivne ja ampak ravno z Labidochromisi bi pa še najbolj šle skupaj izmed vseh mbun, saj Labidochromisi niso rastlinojedi, kot večina ostalih mbun. Vprašanje pa tudi, kako se bodo aulonocare sploh obarvale v prisotnosti agresivnejših mbun. Osebno sem tudi proti vrsti, ki si jo omenila, saj je FireFish riba, ki je nastala z linijsko vzgojo in v jezeru Malavi niti ne živi. Proti pa zato, ker se v linijski vzgoji dogajajo marsikatere "svinjarije" samo z namenom zaslužka...
Melanochromisi pa tukaj ne grejo najbolj zraven, saj so Labidochromisi eni izmed najmanj agresivnih, Melanochromisi pa med najbolj agresivnimi. Pred čem bi se skrivali? Šibkejši samci pred dominantnimi samci. Potem samice ko nosijo mladice se rade umaknejo, da jih ne nadlegujejo samci oz. pri agresivnejših vrstah lahko tudi ostale samice...
Glede barve peska je načeloma po želji (nekateri priporočajo temnejši pesek ampak tudi s svetlejšim ne bo prav dosti narobe). Lahko je kar kak pesek iz gradbenih trgovin, vendar ne predroben, najprimernejši je tak granulacije med 0.5 do 2.0 mm.

Glede ciklanja se z dodatkom bakterij da malenkost pohitri prav dosti pa ne, v vsakem primeru je ciklanje z dodajanjem hrane potrebno in to minimalno 3 tedne, priporočam pa vsaj 4-5 tednov, sploh če se vse mladice naselijo naenkrat, kar se pri malavi akvarijih priporoča v primerjavi z tropskimi akvarijimi (kjer je priporočljiva postopna naselitev), ker lahko potem pričakujemo manj težav, če mladice odraščajo skupaj.

"Čistilci" kar seveda ni pravi izraz, v Malavi akvarijih niso potrebni, niti parametri vode, kakršna se zahteva za Malavijce večinoma za njih niso ustrezni.

spela_zm
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 Dec 2015, 07:14

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a spela_zm » 29 Dec 2015, 08:51

OK, super hvala...mogoče še pomoč okoli nakupa samih rib? Kje svetujete, ker se mi zdi, da je po trgovinah precej revna ponudba...iščem pa ribe, ki sem jih omenila, brez "Peacocka" ;)

Uporabniški avatar
ICs
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1896
Pridružen: 31 Jul 2012, 14:39
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a ICs » 29 Dec 2015, 09:49

Za nabavo rib se je najbolje obrniti na Fishbox, ali pa jih dobiti od akvaristov, ki jih oddajajo / prodajajo.

Uporabniški avatar
gbauer
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1956
Pridružen: 04 Apr 2013, 05:50
Kraj: Grad na Goričkem
Kontakt:

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a gbauer » 29 Dec 2015, 10:37

Pri nas je izbira Malavijcev na žalost zelo slaba, večinoma se dobijo rumene ustonoše, esterhae, auratusi in še kaka vrsta ter na veliko žalost cel kup hibridov. Zato bodi pozorna kje kupuješ... Če hočeš malo bolj posebne vrste pa je pravi naslov Fishbox, ki uvaža Malavijce iz Nemčije od ponudnika Cichlidenstadl ali pa tujina (velika izbira je predvsem v Srbiji).

Lp,
Gregor

katka89
Prispevkov: 1
Pridružen: 10 Feb 2013, 09:34

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a katka89 » 28 Feb 2016, 09:25

Lep pozdrav,

Prosim za pomoc, odlocila sem se za ureditev 450 l akvarija v malavi akvarij.
V akvariju so prej bili diskusi in skalarke, akvarij je zdaj prazen.
Zanima me kako se lotiti postavitve.
Ker trenutno ne vem kaksne ribe naj izberem, kaksno podlago naj izberem.
Ali lahko k Malavi ostriznikom dam kaksne cistilce : cistrus, somcek, prisesek, ...?
Kaksno svetloba je potrebna.

Hvala za pomoc

Uporabniški avatar
gbauer
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1956
Pridružen: 04 Apr 2013, 05:50
Kraj: Grad na Goričkem
Kontakt:

Re: Malawi akvarij

OdgovorNapisal/-a gbauer » 28 Feb 2016, 09:34

katka89 glede malawi postavitve, razsvetljave, podlage, itd... ti priporočam, da si pogledaš na tej moji strani:
http://malawi.si
Ribe, ki si jih omenila pa k Malavijcem ne grejo zraven (prvi razlog so že različne potrebe po parametrih vode).

Lp,
Gregor


Vrni se na “Ostrižniški akvariji”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost