Postavitev in ureditev 200l akvarija

Priprava in ureditev akvarija za ostrižnike

Moderator: Ekipa Aquanubis

poxi
Prispevkov: 5
Pridružen: 13 Dec 2011, 00:12

Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a poxi » 13 Dec 2011, 00:28

Pozdravljeni,

Pred kratkim sva kupila 200 literski akvarij, katerega bi žela urediti. Zamislila sva si za začetek biotop Malawi , v katerem bi imela Ostrižnike. poleg tega bi dodala nekaj zelenje( take da jih ostrižniki nebi pojedie oz. pogrizli) ČE je možno bi želela imeti mah??

Dodala bi jim črn pesek iz kota pa bi se vil tudi potok, (rastlinski-ureditve/potke-reke-t14208.html ) okrog njega pa bi bil črn pesek, prosim za info kako bi ločila svetel in temen pesek(pregrada).

Priporočava se za vaša mnenja in predloge, veliko tem na forumu sva že prebrala zanimajo naju pa še individualna mnenja.
Akvarij bo postavljen in viden iz zadnje in sprednje strani med dvema stenama.

Akvarij je JEWEL 200l z vrgajenim filtrom (100x40x50), kuplen je bil rabljen sedaj pa sva dokupila, filter, makarone ter ogle.

Točno katere vrste filtra sva kupila(znamak in vrsta) dodam jutri v opis ter dve žarnici rdečo in rahlo rumeno po predlogu trgovca.

Z akvaristiko nima prav veliko vendar ima izkušnje, vsak dan se dodatno izobražujeva o tem, tako da bova najprej poskrbela za ciklanje in nato za živali.
Dobrodošli bi bili vaši predlogi in mnenja.

Lep pozdrav Polona in Matej ;)

Uporabniški avatar
isht
Prispevkov: 2675
Pridružen: 10 Jan 2011, 18:50
Kraj: Mirna Peč

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a isht » 13 Dec 2011, 05:49

Polona in Matej, lepo pozdravljena na forumu!

Rastlinja, primernega za Malawi biotop, je res malo. Poskusita lahko s trpežnimi Anubiasi, Vallisnerio Giganteo in podobnimi rastlinicami. Mah pa pri ostrižnikih ne bo preživel, saj ga bo po celem akvariju dovolj.

Ideja o potočku oziroma kombiniranju s črnim peskom najbrž ne bo realna, saj so Malawi ostrižniki znani kot kopači in vama bodo pesek hitro razmetali popolnoma drugače, kot sta si predstavljala ali želela, črn in svetel pesek pa se bosta premešala in učinka ne bo.

Če urejata BIOTOP Malawi, pa se vajin projekt še precej bolj zakomplicira. Biotop namreč pomeni posnetek naravnega okolja, iz katerega izhajajo ribe. Tu odpade kombiniranje barv peska, rastline pa morata izbirati take, kot se pojavljajo tudi v Malawi naravnem okolju. Sam 'aquascape' pa mora čim bolj vestno ponazarjati naravne oblike iz podvodnega sveta Malawi, kar vsekakor potke in potočki niso.

Če torej razmišljata o Malawi biotopu, si oglejta nekaj ostrižniških akvarijev med Akvariji naših članov - nekaj čudovitih primerov je tam moč najti.
Kako pa izgleda pristen Malawi biotop, si lahko ogledata na spletu, npr. tukaj.

Oglje, ki sta ga kupila za filter, je ponavadi primerno za uporabo samo med zdravljenjem. V normalnem sciklanem akvariju, kjer ni bolezni, oglja ponavadi ne uporabljamo.
Makaroni, ki sta jih kupila, pa so lahko dobri ali slabi: napišita točno ime produkta, ki sta ga nabavila, saj gladki keramični obročki niso dober filtrirni material, grobi obročki (npr. Siporax) pa so primerni.

Vsekakor pa imamo na forumu več akvaristov, ki se ukvarjajo z ostrižniki, tudi Malawi, tako da sem prepričan, da bosta dobrih nasvetov dobila dovolj. Dobrodošla na forumu!
Moj akvarij - 100l V2.0
Moj akvarij - 112l - zadnja sprememba 21.6.2011
Moj akvarij - 495l - raj za zlate ribe

poxi
Prispevkov: 5
Pridružen: 13 Dec 2011, 00:12

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a poxi » 13 Dec 2011, 11:02

živjo,

hvala za nasvete glede rastlinja...bodo sigurno prišli prav...

Glede ostrižnikov nama je jesno da so kopači, sva prebrala, ravno zato razmišlava da bi umes dala nekakšno 3cm visoko pregrado iz plastike tako, da mogoče pa se nebi vse skupaj premešalo,pač mislila sva vseeno probat, glede na to da sva zasledila precej primerkov akvarijev na forumu, ki imajo tudi ostrižnike, pa imajo notri tudi druge rastline ki jih njim ne jejo mogoče bo pa z pregrado uspelo :), če ne probas ne veš :)

Kar se tiče pa biotopa je pa tako, sva si najprej ogledala vse biotope in nato izbrala Malawi, ker je manj rastlinja, vendar se vedno nekaj..in ni tako zahteven po opisu zahtevnosti 1 ribica...in seveda se s tem nisva mislila strogo omejiti samo na to, da bo biotop zelo podoben naravnemu, kar nama pa tud ni všeč, tko da bova naredila kombinacijo... dodaš pa lahko veliko izbiro barvnih ribic, ki so bolj vidne, zato se tukaj tudi gre včeč nama je tale akvarijseveda z malenkostnimi razlikami, ki jih vsak akvarist naredi sam.....in seveda tudi tukaj niso samo malawi ribice...
in kaksno rastlinico, kot sem že omenila se biotopa ne bova držalo strogo po naravnem izgledu iz tega nekako izhajava :)

Ok za oglje nisva vedela da je tako, nama ga pa je prodal trgovec in gojitelj, ki ima akvarije že vrsto let :)...
Zelo bova vesela če poveste kaj bi bilo potem najbolj primerno?
Makarone pa sva kupila: glaxring mini, zraven imava tudi wawe azuro goba filtrirna...in acti cool oglje
tako da če ni vredu bova pač zamenjala...


še enkrat hvala za odgovore in nasvete se še priporočava :)

LP P & M
Nazadnje spremenil kkaty, dne 13 Dec 2011, 12:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: Popravek linka na video

poxi
Prispevkov: 5
Pridružen: 13 Dec 2011, 00:12

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a poxi » 13 Dec 2011, 11:13

No glede na to da je na povezavi 750l akvarij se zavedava tudi tega, da je najin 200l :( tako da veva tudi ,da ne bo ravno tako izgledal in da je seveda potem tudi majn ribic :(... no ampak nekje pa sva začela :)

Še enkrat se priporočava za nasvete in seveda predloge :)

lp

Uporabniški avatar
Gupijevsky
Prispevkov: 1372
Pridružen: 29 Jun 2009, 21:11
Kraj: Sežana

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a Gupijevsky » 13 Dec 2011, 11:23

Lep pozdrav obema in dobrodošla na forumu! Želim vama veliko uspeha in veselja z novim akvarijem. Dobronameren nasvet- raje kot gojiteljem in trgovcem zaupajta nasvetom na tem forumu! Edini trgovci od katerih sem kadarkoli dobil kakšen pameten nasvet so aktivni tudi na tem forumu. ;)
galxring mini so kvalitetni 'makarončki' a drastično predragi. Siporax je enak a dosti cenejši. Oglje pa po mojem mnenju v običajnem akvariju naredi veliko več škode kot koristi in je namenjen le za 'posebno' uporabo, zato ga raje kar vrnita v trgovino. Tudi ostali izdelki znamke Wave so po mojih izkušnjah zelo slabe kvalitete in veliko predragi.
Če se bosta v prihodnje pred nakupom posvetovala na forumu, sem prepričan, da bosta lahko veliko privarčevala in ta denar raje porabila za npr. obisk Akvarij M Idrija. :)

poxi
Prispevkov: 5
Pridružen: 13 Dec 2011, 00:12

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a poxi » 13 Dec 2011, 12:11

Živjo,

najlepša hvala, upam da bova uspela v akvaristiki :)

Ja na žalost se ljudje učimo na napakah, bova upošteva za vnaprej! hvala

Glede na to da sva makarončke že kupila jih bova obdržala, glede na to da praviš da so kvalitetni, za naslednjič pa veva siropax sledi :) oglje, ki pa ni vredu ga bova pa zamenjala! Kaj naj uporabiva namesto tega? in namesto ostalih stvari?

No našla sem nekaj kar bi nama prišlo v poštev malo manjši akvarij z zelenjem in črnim peskom :) tako kot sva si približno zamislila :)Hvala za nasvete, se še priporočava :)

LP
Nazadnje spremenil kkaty, dne 13 Dec 2011, 12:19, skupaj popravljeno 1 krat.
Razlog: Popravek linka na video

Uporabniški avatar
Gupijevsky
Prispevkov: 1372
Pridružen: 29 Jun 2009, 21:11
Kraj: Sežana

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a Gupijevsky » 13 Dec 2011, 12:25

No... če pa se še priporočata... potem vsekakor priporočam da razmislita o zunanjem filtru! :)
Notranji filter niti približno ne bo zmogel naseljenosti, kakršna je v akvariju na zadnji povezavi. Glede na to, da ne bosta imela veliko rastlin je dobro poleg aerobnega dela filtracije, kjer mikroorganizmi skrbijo za pretvorbo amonija do nitrita, poskrbeti tudi za anaerobno biofiltracijo. Pri tej se nitrat pretvarja celo do neškodljivega atmosferskega dušika. Majhnen delež tega lahko dosežeta z ustreznim filtrirnim materialom, ki ima več anaerobne površine, kot je npr. symbiont , najbolje pa se za takšne akvarije poskrbi z biodenitratorjem . Na forumu bosta našla tudi veliko tem o DIY akvarijskih ozadjih ali pa lahko menjata kakšno ledvico za Back to Nature module. :)

Uporabniški avatar
Torq
Prispevkov: 1194
Pridružen: 12 Jun 2007, 07:34
Kraj: Ljubljana

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a Torq » 13 Dec 2011, 12:42

Na zadnjem posnetku rastline niso prave.

janip
Prispevkov: 2112
Pridružen: 21 Feb 2006, 09:13
Kraj: Žiri

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a janip » 13 Dec 2011, 14:19

Gupijevsky napisal/-a:...Tudi ostali izdelki znamke Wave so po mojih izkušnjah zelo slabe kvalitete in veliko predragi...

No s tem se nikakor ne strinjam. Imam nekaj te opreme in ne morem reči, da je slabe kvalitete. Še posebno ne nano luči in reducirni ventil za CO2. Slednji se še kako bolje obnese od aquashop-ovega. Glede cen pa se strinjam. Samo je za to kriv veletrgovec. Marsikaj sem dobil ceneje v lokalni trgovini kot pa v veletrgovini ;)

poxi
Prispevkov: 5
Pridružen: 13 Dec 2011, 00:12

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a poxi » 13 Dec 2011, 15:06

Gupijevsky havala ker nama pomagaš in predlagaš novosti :) bova vzela na znanje :)

Žal zunanjega filtra ne moreva imeti zaradi prostorske stiske, tako da to ne pride upoštev, sva že prej razmišljala o tem vendar zaenkrat tukaj ne gre...
No sej to je bil sam primer kaj bi rada seveda, se bova prilagodila najinemu akvariju (200l) in seveda temu primerno izbrala...zato sva tudi napisala postavitev in ureditev, tako da dobiva cim vec mnenj in idej in seveda predlogov tako da bo nama najlazje in seveda lepo in zadovoljivo za ribice :), da bodo dolg živele :)
Ozadja ne bo ker je akvarij viden iz sprednje in zadnje strani tako, da bo ubistvu sredinska postavitev... oz.. kakor bova pac nastimala ko bova akvarij postavljala...trenutno se nabirava info.. :)preden nalijeva vodo da bo vse štimal :)

ja veva da rastline niso prave, bova uporabila kar predlagane Anubias, Vallisnerio Giganteo... in še katero... :)

No zaenkart imava midva wave makarončke tako da te bova obdržala kot že rečeno...ostalo pa sledi nakup drugih materialov in izdelkov...

LP :)

Uporabniški avatar
Gupijevsky
Prispevkov: 1372
Pridružen: 29 Jun 2009, 21:11
Kraj: Sežana

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a Gupijevsky » 13 Dec 2011, 15:18

Razumljivo. Potem vama preostane le to, da iz obstoječega filtra izkoristita čimveč- torej, da ga do konca napolnita z najboljšim filtrirnim materialom in po potrebi nadgradita s primerno črpalko. Priporočam torej kombinacijo siporax, symbiont in modra goba, ki jo daš povsod tam kjer sintrano steklo ne gre. Dodata primerno podlago, dobro sciklata in nato postopoma naseljujeta nove ribe. Priporočam, da se pri naselitvi dobro pozanimata tudi o največji možni velikosti vaših rib ko odrastejo in ne presežeta razmerja tam nekje med 0,7 in 1 cm odrasle ribe na neto volumen vode.
Zadevo si verjetno predstavljata nekako takole: Primosio 230 L?

Uporabniški avatar
plahta
Prispevkov: 371
Pridružen: 16 Okt 2011, 22:39
Kraj: Cerklje

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a plahta » 13 Dec 2011, 19:31

Sicer sem čisto nov v akvaristiki, ampak glede zunanjega filtra - zaradi prostorske stiske pa nebi smel biti problem, če ga ne moreš postavit zraven akvarija, ga pa spodaj... Nekje se že najde prostor. Jaz imam 200l akvarij z notranjim filtrom, zdej sem pa dobil geophaguse "red head"(5 komadov), sem se zbal za njih (poleg tega se mi zdi, da je tisti notranji filter premalo), tko, da sem zdej še zunanjega postavil in mislim, da se ribe počutijo precej bolje. Sej kmal geoti dobijo večji dom, 200l bo pa samo za manjše ribice, za kar mislim, da je tak volumen primeren...

avoavo
Prispevkov: 597
Pridružen: 02 Mar 2011, 19:10

Re: Postavitev in ureditev 200l akvarija

OdgovorNapisal/-a avoavo » 13 Dec 2011, 21:55

Pozdravljena!
Ko govorimo o ostrižnikih, je potrebno poskrbeti za primerno filtracijo kot tudi za ureditev aq.
V nasprotnem primeru, bodo kasneje le težave.
Ko govorimo o malawiju je filtracija zelo pomenbna.
Prav tako je zelo pomembno tokovanje, kakšna dodatna črpalka za tokovanje.
Pesek obvezno droben, neoster, ker ostrižniki radi kopajo po njem. Granulacija naj bo max 2mm, osebno imam raje bolj fino granulacijo.
Dekoracija, kamni in korenine so ponavadi prilagojeni željam posameznika.
Uporabiš lahko vsakeršno kamenje, ni važno če je apnenčastega izvora.
Glede na velikost aq. ti predlagam manjše ostrižnike, ter bolj mirnega karakterja.
Sam bi dal v tak aq 2-3 vrste po 5-6 osebkov. Na začetku malo več in kasneje reduciraš na željeno razmerje.
Pa še nekaj, na dno stiropor debeline 1cm. Velike kamne pa na stiropor, šele nato nasuješ pesek.
Kar se tiče rastlin, so najboljši, oz. najbolj odporni anubisi. Vallisneria, če imaš srečo :)
P.S. Števila rib posamezne vrste pod 5 osebkov ne priporočam.


Vrni se na “Ostrižniški akvariji”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost