ureditev biotop akvarija iz afriških voda

Priprava in ureditev akvarija za ostrižnike

Moderator: Ekipa Aquanubis

erazem
Prispevkov: 15
Pridružen: 29 Sep 2012, 20:33

ureditev biotop akvarija iz afriških voda

OdgovorNapisal/-a erazem » 02 Nov 2012, 11:03

Pozdravleni!
1.Sem med novejšimi na temu forumu in imam bolj malo izkušenj z akvaristiko. Sicer sem prebral obvezna branja, pa vendarle ne zamerit, če bom kje napisal kaj narobe oz. drugače kot je v pravilih.
Če preidem k stvari: Do sedaj sem imel 20- literski akvarij z macropodom(kar je za to ribo premalo), vendar zaradi velike želje do akvarističnih dogodivščin mislim kmalu začeti urejati 432 litrski akvarij z merami 160x 45(širina)x 60(višina), ki bi bil- kot sem zaemkrat odločen-namenjen afriškim vodam. Prebral sem že kar nekaj knjig in revij, kaj in kako, pa vendarle bi rad dobil mnenje akvaristov, kajti vsaka knjiga ima malce drugačne podatke. Akvarij mislim s pomočjo očeta izdelati sam, zato prosim če mi lahko napišete vaša mnenja o tem, ter kakšno dobro metodo izdelave. Poleg tega prosim če mi lahko kdo napiše priporočljivo debelino stekla kakšne morajo biti dodatne ojačitve( ker mislim da so te kar potrebne pri takšni količini vode),...

2.Druga stvar je izdelava filtra. Glede na to da imam pod akvarijen dovolj prostora, sem mislil izdelati kar velik prekatni filter, vendar upam da ni prevelik. Sam filter bo deloval na padec. Za vas imam glede filtra kar nekaj vprašanj. Ali bi bilo bolje, če bi bil filter(celotna posoda) daljši ter ožji (135(dolžina)x 20(širina)x 40(višina)) ali če bi bil veliko širši ter krajši (86(dolžina)x 41(širina)x 40(višina)). Sama postavitev prekatov v filtru, bo izgledala kot FILTER TURBO OXY HEAT NA DISKUS ROMANIJA. Prosim za mnenja ter ideje, popravke ali pač bilo kaj, kar si mislite o tem filtru, ali je to sploh uredu...Poleg tega pa bom vesel če kdo ve katero črpalko kupiti(ferma , moč...) :happy , glede na to, da bo morala vodo potisniti 120 cm visoko.Že nekaj časa razmišljam tudi da bi del vode nazaj v akvarij pritekalo preko talnega filtra, zato prosim tudi za mnenje o tem.

3. Tretja stvar so siijalke oz. luči. Glede na to, da niham med biotopom Tanganyika in Malawija, bi želel da mi poveste, kakšne luči , koliko, katera firma, dolžina... Nekje sem bral, da je še bolje, da se za Malawijce mešata dnevna svetloba sijalk in temno modra(mislim da je tip TLD18 ali tudi Bluemoon). Ampak nič nebi trdil, saj praktičnih izkušenj s tem nimam. No kakor koli prosim če mi kdo pove kako s tem, kakšne sialke izbrati, katere, KOLIKO naj jih bo, ter koliko naj bodo DOLGE....

4. stvar je menjava vode. Mislil sem, da bi poleg filtra dal približno 85 litrsko posodo in nato vsak teden zamenjal okoli 60 litrov vode, vendar nevem, kako bom to naredil. Naj omenim da lahko odtočno in pritočno cev povežem s cevmi za pritok in odtok vode, vendar, kar se logistike tiče, bo to treba še malček preštudirati. Če ima kdo, kakšen dober način izmenjave vode, naj prosim napiše, kakršnokoli mnenje močno dobrodošlo!

5. Zadnja stvar pa so bistvo vsega,ribe. Trenutno še izbiram ali bi imel Malawi ostrižnike ali ostrižnike iz Tanganijškega jezera. Možnost je tudi da bi imel Oskarja. Prosim če mi lahko poveste kaj od tega vi NAJBOLJ PRIPOROČATE, če imate morda idejo kakšnega drugega biotopa. Zelo bi bil hvaležen tudi, če bo kdo napisal kako urediti posamezen biotop, če, katere rastline zraven sodijo k posamezenemu biotopu. Naj povem da nisem najbolj strasten oboževalec akvarijskih rastlin, tako da tudi če jih v ddoločenem biotopu nebo nič narobe :happycry: (malawi).
Poleg tega prosim če mi nekdo pove tudi katere ribe gredo v posamezen biotop, ter koliko jih gre lahko v 432 litrski akvarij. Če morda kdo ve kje se te ribe da kupiti razen v trgovinah z malimi živalmi, prosim da napiše tudi to.

No kakor koli, za vsako mnenje bom vsakomur zelo hvaležen in se mu v naprej zahvaljujem!!! :clap
CALYPSO

Vrni se na “Ostrižniški akvariji”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost