Jod (iodine) v Tanganjiki

Priprava in ureditev akvarija za ostrižnike

Moderator: Ekipa Aquanubis

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 105
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Jod (iodine) v Tanganjiki

OdgovorNapisal/-a dejann » 14 Dec 2016, 13:09

zanima me ali lastniki Tanganjike (in Malawi) akvarija v vodo dodajate mikroelement Jod-a? in če da, koliko?

na Cichlid-forumu najdem pri nekem problemu okoli Cyprichomisov npr: 'Tanganyika is unusual in that it has more iodine concentration than the ocean does. I always dose my Tan tanks with reef iodine, or feed nori or krill. Tan fry tanks are always given the reef tank dosage very meticulously because fast growing fish are much more prone to Big Head. The effect on young Tropheus, Ophthalmotilapia, and cyps is the most dramatic.'

moja vodovodna voda je mehka in jo vedno pripravim tako, da dodam na 25L - 5g seachem Cichlid Lake Salt, 5g seachem Tang. Buffer, 5g sode bikarbone in eno čajno žličko magnezijevega sulfata (MgSO4). tako dobim PH 8+, GH 15, KH 15.

v seachem Cichlid Lake Salt je navedeno, da: 'Vsebuje vse bistvene fiziološke elemente kot so; magnezij, kalcij, natrij, kalij in vključuje tudi elemente kot so; železo, aluminij in jodid.', koliko pa, pa ni nič. Koliko je joda v mojem akvariju nimam pojma.

zanima me ali je smiselno dodajati:
http://www.aquashop.si/Product-Aquafore ... px?gid=834 ?
ima kdo izkušnje s tem? koliko bi ga lahko dodajal? 1kapljica/100l je verjetno mišljeno za morske? se da Jod predozirati.
LP

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 105
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Re: Jod (iodine) v Tanganjiki

OdgovorNapisal/-a dejann » 14 Dec 2016, 13:29

Sem našel še podatek za Seachem Cichlid Lake Salt na njihovi uradni strani in sicer na 1g CLS je min 0.02g Joda.
če koga zanima: http://www.seachem.com/cichlid-lake-salt.php

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Jod (iodine) v Tanganjiki

OdgovorNapisal/-a BojanD » 14 Dec 2016, 13:38

Nimam sedajle časa, bom drugič kaj več napisal. Jod se sicer da predozirati, a v praksi ga je kot pri ljudeh (sploh pri nas v celinski Evropi) - večinoma premalo. Zase jem alge KELP kot vir joda, ostrižnikom pa dajem redno Lugolovo raztopino 1 - 2 kap. / 200 l tedensko. Ja, v Tanganjiko je treba dajati večjo dozo in bolj pogosto, odvisno do več dejavnikov, težko je napisati nek točen recept.

Uporabniški avatar
BorisK
Prispevkov: 141
Pridružen: 05 Jan 2012, 00:51

Re: Jod (iodine) v Tanganjiki

OdgovorNapisal/-a BorisK » 14 Dec 2016, 13:40

Dobro je dodajati tudi Seachem Cichlid Trace, vsebuje tudi kalijev jodid.

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Jod (iodine) v Tanganjiki

OdgovorNapisal/-a BojanD » 14 Dec 2016, 13:55

Ja, je več oblik joda,. bom nekaj iz svojih veganskih zapiskov prekopiral:
Kot vidimo v odredbi za jodiranje soli zgoraj, ločimo 2 obliki joda: jodat in jodid - razlika je v enem elektronu, ki ga ima eden manj v zunanjem obroču. Dovoljeno je uporabljati za proizvodnjo prehranskih dopolnil samo natrijev jodat - NaIO3 oz. kalijev jodat - KIO3 in natrijev - NI oz. kalijev jodid - KI. Kalijev jodid je anorganska spojina, ki je manj higroskopska od natrijevega jodida, kar olajša delo z njo. Stari in nečisti vzorci so rumene barve zaradi oksidacije jodida na jod.
Vendar zelo malo ljudi, celo prehranskih strokovnjakov (to vidim iz njihovih člankov) sploh ne ve, da ni pomembna kemična formula, ampak fiziološko delovanje različnih oblik joda v našem telesu: nekatera tkiva koncentrirajo jodid, druga pa samo elementarni jod iz jodata.
Na primer, žleza ščitnica potrebuje jodid, medtem ko prsno tkivo potrebuje elementarni jod. Če torej jemo uvoženo sol (ki ne upošteva naše odredbe), ki vsebuje samo kaljiev jodid, ne dobimo dovolj joda v taki obliki, ki preprečuje fibrocistozo v prsih, kar je običajno začetni dejavnik za razvoj raka na prsih (pri ženskah). In obratno,. če dobimo prehranski dodatke samo v obliki jodata, to ne zadošča za zdravo delovanje žleze ščitnice - kar vodi v golšavost. Težava verjetno izhaja od tega, da so nekoč zmotno mislili, da telo samo lahko spreminja eno obliko joda v drugo - a danes vemo, da temu žal ni tako.
Pomanjkanje joda se poleg golšavosti in opisanih nevarnosti kaže lahko tako, da pride do poškodbe celičnih membran od encimov peroksidaz, ker žleza ščitnica ne deluje več normalno in tega ne more več preprečevati - to stanje vpodi v značilne huda avtoimunska obolenja, kot je Hašimotov tiroiditis in Gravevova bolezen (oblika hipotiroidizma).


Vrni se na “Ostrižniški akvariji”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost