Vegi debata

Pogovor brez omejitev: politika, računalništvo, blodnje,... =)

Moderator: Ekipa Aquanubis

janez.hans
Prispevkov: 158
Pridružen: 21 Dec 2008, 16:47
Kraj: Šentjur

Vegi debata

OdgovorNapisal/-a janez.hans » 10 Jun 2012, 11:54

kaj bojo rekle pa rastline, ko jih vi samo rastlinožerci uničujete-jeste, saj so vendarle rastline pljuča sveta in brez čistega zraka smo vsi fuč, tudi rastline so živa bitja in čutijo, ne zagovarjam pobijanje živali, zagovarjam pa uživanje mesa v manjšik količuinah.

Se opravičujem ampak je to tema za drugam, samo ni mi dalo miru

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Vegi debata

OdgovorNapisal/-a BojanD » 10 Jun 2012, 13:41

janez.hans napisal/-a:kaj bojo rekle pa rastline, ko jih vi samo rastlinožerci uničujete-jeste, saj so vendarle rastline pljuča sveta in brez čistega zraka smo vsi fuč, tudi rastline so živa bitja in čutijo, ne zagovarjam pobijanje živali, zagovarjam pa uživanje mesa v manjšik količuinah.

Se opravičujem ampak je to tema za drugam, samo ni mi dalo miru


Tole lahko modi mirno prestavijo v prosti pogovor. Uporabil si največkrat uporabljen in najbolj neumen izgovor; namreč že nekaj let sodelujem na številnih debatah in okroglih mizah na to temo in opazil sem, da je ravno izgovor na "čutečo solato" najbolj pogost argument zagovornikov mesno - predelovalne industrije :lol: Gre žal za izjemno podel, nestrrokoven in škodljiv fabriciran urbani mit, ki je po mojem opažanju namenoma forsiran preko medijev, podobno kot reklame; ti si živ dokaz, da zadeva žal deluje :wall
Največ rastlin itak požre nesrečna klavna živina, zaradi živinoreje oz. bolje rečeno zapovedanega govejega zrezka na krožniku zahodnjaka recimo smo neme, zgrožene priče za apokaliptično zažiganja deževenga amazonskega gozda v Braziliji, ker rabijo površine za gojenje soje ali koruze, ki gre vsa 99% za potrebe krme za živino v Evropi in ZDA.
Točno o tej temi sem napisal kilometre komentarjev in se mi sploh ne ljubi več na to temo, samo me pa vedno znova preseneti pretresljiva okoljska in etična neosveščenost, ki jo žal izkazuje velika večina.
Kot sem ravno včeraj bral eno študijo o tem, ima človeštvo najveeč 40 let časa, da to okoljsko agresijo zaustavi, po tem datumu (okoli 2060) bo za vedno prepozno, zadeva se bo preobrnila v nezaustavljiv proces globalne klimatske katastrofe, ki bo verjetno uničila človeštvo kot biološko vrsto s tega planeta! Seveda je težko pogledati resnici v oči, lažje se je narediti nevednega, neumnega in neodgovornega.

Uporabniški avatar
Revos
Prispevkov: 264
Pridružen: 30 Apr 2012, 15:55
Kraj: Maribor

Moj akvarij - 112L (Kristijan)

OdgovorNapisal/-a Revos » 10 Jun 2012, 13:47

mah dajte no, zdaj pa že res grozno vsi skup pretiravate. Pol pa najbolše da se vsi preselimo v gozdove in mamo barake iz lesa in vsi jemo listje iz najbližje bukve.

Smešni ste že res, tole mučenje vsega i svašta gre že res malo predaleč. Počasi več človek mesa nebi smel jest pa nevem kaj vse... svašta...

smešni ste res ste smešni

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Moj akvarij - 112L (Kristijan)

OdgovorNapisal/-a BojanD » 10 Jun 2012, 13:53

Tole so napisali tajski znanstveniki - ihtiologi:
"Divje Bette, ki delajo plavajoča gnezda (gre za B. spendens species complex) so trenutno premalo raziskane v naravnem okolju. Človekove dejavnosti se nanašajo tudi na spremembo naravne genetike divjih bet gnezdilk. Vnašanje in širjenje hibridov bet, predvsem na jugu Tajske vplivala na zmanjšanje čiste genetske linije. Uvesti bi morali čimprej genetske raziskave naravnih populacij bet gnezdilk zaradi načrtovanja trajnostnega razvoja in varovanja te endemične vrste in za preprečevanje genskega onesnaženja."

"Pogostnost za habitat značilnih vrst vodnih rastlin kaže, da imajo gnezditvene divje bete rade gosto vegetacijo, ki jim nudi možnost gradnje gnezd in varnega okolja za ikre in mladice. Lepa sijoča obarvanost samcev je morda prilagoditev na naravno okolje, saj samica tako lažje najde samca med gostim zelenjem."

Uporabniški avatar
cebrica2
Prispevkov: 3133
Pridružen: 17 Nov 2008, 19:47
Kraj: Koroška

Re: Moj akvarij - 112L (Kristijan)

OdgovorNapisal/-a cebrica2 » 11 Jun 2012, 13:56

Tukaj se bom še jaz priključil.

Dejstvo je, da je živinoreja največja onesnaževalka okolja. Pridelati rastline, živalski iztrebki, nato ostanki itd. Da o porabi vode niti ne govorim.
Vsak človek pač mora sam zase vedeti, ali mu je sprejemljivo mučiti živali in onesnaževati okolje ali pa bo raje nekaj vložil v svoje zdravje in okolje.

O tem bi se dalo napisati cele klobase, a smo žal v napačni temi, za kar se tudi opravičujem!

In se povsem strinjam z g. Bojanom!!!

Lp, C

Uporabniški avatar
ThaG
Prispevkov: 1241
Pridružen: 07 Sep 2010, 10:46
Kraj: Piran, Koper, Obala

Re: Moj akvarij - 112L (Kristijan)

OdgovorNapisal/-a ThaG » 11 Jun 2012, 14:03

da še malo jaz offtopica napišem.

Glede vegeterjanstva razumem vse in v veliki meri podpiram, punca je vegeterjanka sam pa pojem zelo, zelo malo mesa.
Je pa ena stvar, ki me moti in to so 10- 17 letni otroci, ki se čez noč odločijo, da bodo postali vegeterjanci, ker se jim živali smilijo. Ni problem v tem, da postanejo vegeterianci, ampak samo v temu, da prenehajo jesti meso. Ne razumejo, da vegeterjanstvo ni samo, "ne jesti mesa" ampak, da je to način življenja oz dieta... Oni prenehajo jesti meso in pol jedo veliko več sladkarij, čipsov, itd. V veliki meri niti starši tega ne podpirajo in pol otroci pojedo samo del obroka, tako je njihov obrok sestavljen npr. samo iz krompirja, ali testeninov in pod nobenim pogojem ne dobijo zadostno količino vseh vitaminov. Nato se pa pojavijo druge težave, največkrat se izkažejo med nosečnostjo... Da o alergijah in podobnih rečeh niti ne začnemo...


samo moje mnenje in se opravičujem za offtopic
LP
Arian

jupiter2
Prispevkov: 236
Pridružen: 24 Nov 2011, 18:18

Re: Vegi debata

OdgovorNapisal/-a jupiter2 » 11 Jun 2012, 16:21

To so tiste debate, kjer ni ne začetka in ne konca. Že veliko krat je prišla prav čista kmečka logika.

Seveda ima vsakdo svoj pogled na te zadeve, tako da predvidevam, da bo ta tema obsegala kar nekaj strani. Dokler lahko še izbiramo in imamo možnost izbire - zakaj ne. Drugače je, če te izbire ni. Vsi vemo, kako je v državah, ki jih pesti lakota in do kakšnih posledic to pripelje.Tam ni izbire. Tam si nihče ne bo postavil vprašanja ali bi jedel meso ali ne in ali bi tole solatko ali ne.

Sem zelo odprta oseba in me ne moti, če nekdo zagovarja določen način prehranjevanja. Enostavno je stvar lastne odločitve in izbire, ki jo sprejme posameznik ali zaradi bolezni, boljšega počutja ali zaradi česa drugega. Zaskrbljujoče je, ko nekateri posamezniki s svojim načinom prehranjevanja vplivajo na prehranjevalne navade drugih ljudi (beri slavna oseba), npr. mladih, predvsem najstnic. Enostavno, ker je to IN, pa gremo še mi.

O tej temi bi se še dalo na veliko pogovarjati, vendar bi le s težavo in po dolgem pisanju prišli do zaključka.
Lp, Dušan

Uporabniški avatar
stafford
Prispevkov: 251
Pridružen: 08 Avg 2011, 22:30
Kraj: Kresnice

Re: Vegi debata

OdgovorNapisal/-a stafford » 29 Jun 2012, 17:36

Ni problem v tem da jemo meso. Meso je zdravo in vsebuje ključne sestavine za normalno delovanje telesa in dolgo ter zdravo življenje. Vendar ga moramo jesti v zmernih količinah, kar nam pa nekako ne rata. Sama recimo pojem veliko mesa, nikoli samega ampak enostavno mi je dober in se težko zgodi da mine dan brez mesa. Napaka. In tega se je TEŽKO odvadit.
In tu ni problem da živali trpijo ko jih ubijejo, takrat je še najmanjši problem ker jih rešijo trplenja. Kot prvo je tu največji problem izsekavanja deževnih, tropskih goozdov in pragozdov za potrebe po večjih obdelovalnih površinah za sojo, koruzo in ostala žita. Tu se pojavi drug problem, ker ne upoštevajo kolobarjenja gre zemlja po 2-3 letih v nič saj se popolnoma iztroši in še lep čas ni več koristna saj je med drugim uničena tudi s strani gensko spremenjenih rastlin ki so jih tam posadili(največji problem je soja, ki je tako zelo zagovarjana s strani vegetariancev in niti pod razno ni zdrava glede na vso možno gensko spremenjenost) In zaradi tega ker polja opustošijo vsako leto znova posekajo več tisoč hektarjev in 95%hrane pokrmijo evropski živini(se je zavprašat kako kvalitetno je kupljeno meso in zakaj je polno vode-kupljen svinjski zrezek iz nemčije se povprečno zmanjša za 20-25%) ti gozdovi se seveda ne obnovijo in pljuča sveta počasi umirajo...
Kot drugi problem, ki bi moral biti mnogo bolj izpostavljen kot pa ubijanje živine, je sam prostor in delo z živino. Neverjetno v kakih razmerah živijo krave in teleta:S pa piščanci bljah...kako so natrpane kure ki nam dajejo jajca...ah ja...žal se to vse premalo omenja. Živina ki je namenjena za meso se mora čim manj gibati, da meso ostane mehko-več kot se žival giblje več je vezivnih tkiv in bolj je meso trdo. Zato jih imajo v majhnih prostorih kjer je prostor lih samo da se uležejo in ustanejo, obrniti se ne morejo. Kravam molznicam je malo bolje, imajo več prostora za gibanje saj njihovo meso ni pomebno in gibanje ne vpliva na količino mleka. Piščanci so natrpani pod lučkami, pogosto pride do ravsanja za hrano in prostor zato jih velliko umre oz so poškodovani, podobno je pri prašičih...marsikateremu manjka rep ali uhelj. Mame svinje imajo v majhnih boksih da izkoristijo čim več prostora, male prašičke pa po nekaj dnevih preselijo v skupne bokse s prašički iste starosti. Velik problem je tudi prevoz do klavnice, tovornjaki so večinoma prenatrpani, slabo zračeni, neočiščeni in večinoma živali nimajo možnosti da pijejo vodo. Tudi ljudje ki delajo s temi živalmi so večinoma okrutni in se jim je** za živali in kako bodo one živele, za njih je to samo posel in denar. Šele po vsem te pride problem klavnice in ubijanja, ki je konec koncev skorajda najlepši del življenja klavnih živali saj jih odreši vseh muk, ki so jih doživeli.

Tako da če vam je dejansko nekaj do živali, potem kupujte meso od kmetov. Oni znajo spoštovati svoje živali in z njimi delajo veliko lepše, kot si morda vi predstavljate(se najde kak norec ki nima vsega pošlihtanega v glavi, ampak večinoma je tem živalim lepo) tudi meso je kakovostnejše, boljšega okusa, manj vode vsebuje in predvsem je krmljeno z bol zdravo hrano, domačo mrvo in žiti iz Slovenije.

Vse tole pa je napisano iz izkušenj, kot prvo iz veterinarske šole pa z živilske šole, ostalo pa od doma, sem s kmetov in poznam ogromno večjih kmetov tu v okolici in če se le da, kupimo njihovo meso.
beduinska legenda pravi:
bog je vzel sapo toplega vetra in ustvaril arabskega konja

Uporabniški avatar
D.Wolf
Član društva
Član društva
Prispevkov: 1569
Pridružen: 21 Mar 2011, 21:26
Kraj: Grosuplje

Re: Vegi debata

OdgovorNapisal/-a D.Wolf » 29 Jun 2012, 17:52

se podpišem pod izjavo stafford-ove..živali, ki so prišle v trgovino v paketih, niso imele nikakršnjega življenja... in še dodal bi na splošno - najbolj mi gre na jetra in tisti moment bi najraje tudi usekal govorečega, ko reče izjavo "jaz sem vegetarjanec, jem zelenjavo in ribe" - a riba pa ni meso jebela? pa še to, izsekavanje gozdov, predelava velikih površin, vse večji poseg v genetiko rastlin, uporaba raznih škropil proti škodljivcem, in še in še (seznam je neskončen) ne grejo v prid niti vegijem niti mesojedim, saj vso to svinarijo na koncu požre človek kot zadnji člen v prehranjevalni verigi
When in doubt, go monster!

jupiter2
Prispevkov: 236
Pridružen: 24 Nov 2011, 18:18

Re: Vegi debata

OdgovorNapisal/-a jupiter2 » 29 Jun 2012, 18:01

Se podpišem pod tole.

Mene je najbolj pretreslo, ko sem na prašičji farmi videl, kako so mladim pujskom takoj odščipnili repke in "pristrigli" zobe (prevega izraza ne najdem). To je bilo tako cviljenje, da je bilo joj. Ampak so pa dišali, tile majhni pujski. :lol:

Pri meni je pa tako, da ravno ne jem toliko mesa. Svinjine ne maram toliko, le kakšen dobro popečen "krmenatlc" - mmm, mljack, in pa še čevapčiče. Drugo ne. Jem še govedino iz domače goveje "juhce", drugače pa obožujem perutnino - piščančje in puranje meso. Slednje je še bolj pogosto na mojem jedilniku.

Drugače pa, da bi bilo meso vsak dan na jedilniku pa ne. Ga res ne maram toliko. Mogoče 2x do 3x na teden, večkrat pa ne.
Lp, Dušan

jupiter2
Prispevkov: 236
Pridružen: 24 Nov 2011, 18:18

Re: Vegi debata

OdgovorNapisal/-a jupiter2 » 29 Jun 2012, 18:05

Ja, se tudi s tabo strinjam D.Wolf - a riba pa ni žival - meso?
Mogoče ne vedo, da ima riba meso in da v bistvu jemo/jedo meso.
Lp, Dušan

Uporabniški avatar
D.Wolf
Član društva
Član društva
Prispevkov: 1569
Pridružen: 21 Mar 2011, 21:26
Kraj: Grosuplje

Re: Vegi debata

OdgovorNapisal/-a D.Wolf » 29 Jun 2012, 18:26

jupiter2 saj to je ko ti potem nazaj reče da ne,riba pa ni meso
When in doubt, go monster!

Uporabniški avatar
cebrica2
Prispevkov: 3133
Pridružen: 17 Nov 2008, 19:47
Kraj: Koroška

Re: Vegi debata

OdgovorNapisal/-a cebrica2 » 30 Jun 2012, 11:22

Moje mnenje je, da vsi tisti, ki poudarjajo dobrobit živali, "ne bi smeli" uporabljati živalskih produktov.
Tudi krave molznice trpijo, tudi živali, iz katerih pridelujejo usnje.

Tole o ribah se popolnoma strinjam. Riba je žival in kot taka je morala biti ubita, kot vsaka druga žival, da jo je lahko vegeterijanec pojedel.

Sam sicer še jem meso, ampak zelo malo, rdečega mesa nisem jedel nikoli, jem pa juhe, občasno belo meso, občasno posebno. Meso mi ni nikoli preveč dišalo, očitno pa čisto brez tudi ne gre.

Ne vidim pa problema v tem, da ljudje jedo meso. Snovi je potrebno od nekod dobiti, ali iz mesa ali iz zelenjave oziroma ostalih izdelkov. Seveda pa morajo biti te živali rejene primerno, v prosti reji z dovolj prostora, s primerno krmo, in biti tudi zaklane na netrpeč način.

V današnjih časih se dogaja velika svinjarija in žal se še marsikdo ne zaveda, kaj bo to za sabo prineslo.

Lp, C

Uporabniški avatar
D.Wolf
Član društva
Član društva
Prispevkov: 1569
Pridružen: 21 Mar 2011, 21:26
Kraj: Grosuplje

Re: Vegi debata

OdgovorNapisal/-a D.Wolf » 30 Jun 2012, 11:45

Danes se pridela 3x vec mesa kolikor se ga sploh porabi..vcasih si imel v trgovini 3 vrste mesa in je vecina sproti posla,danes pa se je clovek presneto razvadil da govedina ni dobra ce ni mehka,hrenovke z ovojem so preprosto zanic,da o prasicu niti ne govorim, tako da meso ostaja po trgovinah in gre po roku samo se v smeti..nekje pri nas je nekdo celo postavil mesomat zato da folku ni treba gledat na uro do kdaj so trgovine odprte ampak se lahko zapelje do omenjenega avtomata 24/dan..mislim,a se to norca delajo? Dol po afriki bi te fentali za en usran zilav in napol surov zrezek,tle gre pa direkt v smeti
When in doubt, go monster!

Uporabniški avatar
stafford
Prispevkov: 251
Pridružen: 08 Avg 2011, 22:30
Kraj: Kresnice

Re: Vegi debata

OdgovorNapisal/-a stafford » 30 Jun 2012, 12:28

D.Wolf žal tako pride zaradi ekonomije...velikim živinam se gre za denar, vse več mestnih ljudi pa se seli na podežlje kjer imajo vrt, ostala zemlja se pa žal zapušča in ostaja neobdelana(kmeti nimajo možnosti razvijat kmetijstva)
Je pa tu precej kriva tudi država. Slovenci bi lahko imeli OGROMNO svojih, domačih proizvodov. Ampak ne, cukrarna je šla cugrunt zaradi Brsuslja in njihovim bol ali manj zanjedobrihposlov. In odkar ni več cukrarne se je sladkorza več kot 1x svoje cene podražil. Isto je kolinska propadla oz še propada? glavnem nič nimamo od nje, pa bi lahko imeli vse proizvode domače, pa prašičjereja hjoooj kaj država dela norce iz nas :) se začneš pogljabljat v to pa ti slabo rata ko vidš kako je vse verižno povezano s tem, da bi čim manj proizvedli in čim več uvedlji zavoljo dobrih medsosedksih odnosov oz zavoljo boljših odnosov v bruslju...Kolko kmetov je že obupalo nad kmetijstvom zaradi države? Država namreč domačim kmetom ponuja nižjo odkupno ceno za mleko, žita, meso, sadje, ipd...kot pa tujcem. Ani to butasto? Namesto da bi država poskrbela da se doma obrača denar in ostaja v Sloveniji ter se s tem preživlja naš narod, mi plačujemo tujce in njihovo zanič predelano hrano. Kmet nikoli ne bo pridelal več kot lahko proda oz shrani za hude čase in bo poskrbel, da se njegovi proizvodi ne mečejo stran.

Eh ja...o tem bi lahko napisala tak post da bi ga pol ure brali, pa se mi neda, samo živčna postanem ko vidim kako ekonomijo se gremo in kako nas lastna država tlači v gnoj. Vse je samo še denar pri 'velikih živinah' male ovce samo sledimo. Zato pa tudi zmečemo toliko hrane stran, se je toliko preveč predela. Samo primer onega poljaka ki se je zdaj en dan zaletel z 20tonami svinjine...kam za vraga je peljal toliko svinjine? A smo res tako daleč da je treba vse uvozit iz tretje razrednih držav in ni več domačih proizvodov...

Jupiter, repke so jim pristrigli zaradi tega da si jih ne pogrizejo(ponavadi tudi ušesa porežejo) zobke pa zbrusijo zato da se ne morejo pretirano poškodovati in da meso ostane kvalitetno/nepoškodovano.
Sicer pa vegetarianec, ki ne je mesa zaradi tega ker so mu živali boge, nebi smel jesti rib, mleko in jajca bi moral kupovati samo pri domačem kmetu kjer imajo krave in kure normalne življenske pogoje. Ker če kupi mleko in jajca v trgovini, ravno tako zagovarja mučenje živali pa čeprav mesa kot takega ne je.
beduinska legenda pravi:
bog je vzel sapo toplega vetra in ustvaril arabskega konja


Vrni se na “Prosti pogovor”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost