Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

Pogovor brez omejitev: politika, računalništvo, blodnje,... =)

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a BojanD » 20 Feb 2013, 11:27

BANSI ODGOVARJA
http://bansi.rtvslo.si/novica/5631
Bolne ribice
20.02.2013
Pisala mi je Nastja, ki je žalostna in zaskrbljena. Ima tri ribice, a sta pred dnevi dve umrli in ne ve zakaj.
Slika
Draga Nastja, upam, da si se že potolažila. Vsaj malo. Če sem čisto iskreno, ti ne znam povedati, kaj se je zgodila z ribicama. Lahko da sta zboleli. In težko ti takole na pamet povem, kaj je bilo narobe. Tudi ti moraš k zdravniku, če te kaj boli, kajne? Najbolje bi bilo, da povprašate strokovnjaka za ribice, akvarista. On bo znal povedati, če je z vodo, ki ji imaš v akvariju vse v redu, če je dovolj čista in prave temperature, če je hrana prava in podobno. Veliko stvari je namreč zelo pomembnih in jaz se premalo spoznam na to, da bi ti lahko natančno odgovoril. Pa ne bodi preveč žalostna, ker potem bom tudi jaz žalosten.

Sporoči mi, kaj boš izvedela.
Tvoj Bansi

Uporabniški avatar
simkey
Prispevkov: 83
Pridružen: 28 Dec 2010, 14:16

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a simkey » 20 Feb 2013, 11:39

Škoda ,da tale Bansi v svojem obširnem pisanju ni prilepil nobenega linka... :(

Uporabniški avatar
D.Wolf
Član društva
Član društva
Prispevkov: 1569
Pridružen: 21 Mar 2011, 21:26
Kraj: Grosuplje

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a D.Wolf » 20 Feb 2013, 23:06

Lahko bi vsaj eno normalno ribo dali v clanek.. ja,najtezje je pri otrocih,ker vse bolj intenzivno dojemajo,se zelo navezejo na zivalice in je zlo hudo ko kaksna od ljubljenih pogine
When in doubt, go monster!

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a BojanD » 21 Feb 2013, 06:48

Ob novem letu smo si zaželeli čim manj bolnih in poginulih rib, žal se nam želja ne uresničuje, še dobra 2 meseca novega leta ni za nami, pa je bilo samo na tem forumu toliko bolezni in pogina, da se meni, ki sem žal že vajen te scene, želodec obrača.
Če ima kdo kakšne veze pri medijih, naj proba spraviti v splošne medije kakšne članke o nakupu akvarijskih rib in osveščanju. Lahko tudi priložena 2 oz. dajem 2 za vzorec, kako naj bi to izgledalo.

> Nakup akvarijskih rib: http://www.akvazin.si/default.cfm?kat=0 ... owextra=no

> Ali tale moj članek:
IZBIRA AKVARIJSKIH ORGANIZMOV
Tekst: Copyright © Bojan Dolenc


Za nakup rib se odločimo, ko je »načrt« akvarija že narejen in ko je urejen akvarij že nekaj dni zasajen z ustreznimi rastlinami v ustrezni vodi z delujočim biološkim filtrom, ko vrednost nitritov kljub dodatku hrane v akvariju ostane na ničli. Prve dni, ko v akvariju še ni rib, vsak dan damo v akvarij ščepec hrane , dobijo se tudi startne kulture “koristnih bakterij”, koristijo pa tudi multivitaminske mešanice za uporabo v akvariju.
Izbira rib in ostalih prebivalcev akvarija, kot so polži, raki, ostali nevretenčarji in vodne rastline je močno povezana s tipom in velikostjo samega akvarija. Pogosto se zgodi, da se nekdo odloči za akvarij, ker je nekje videl določeno vrst rib, ki mu je bila všeč; bolj pogosto pa se začetniki v akvaristiki odločijo bolj za določeno ureditev akvarija, ki so jo videli v živo ali na fotografiji in jim to, katere vrste rib bodo plavale v akvariju, ni najbolj pomembno. Včasih pa kdo ugotovi, da bi bil za v določen kotiček prostora estetsko zelo primeren akvarij, v takem primeru je najbolje poiskati strokovno mnenje izkušenega akvarista, ki lahko svetuje najbolj primeren tip akvarija in ustrezno kombinacijo organizmov in dekoracije glede na določeno velikost akvarija, značilnosti prostora in koliko časa in truda bo novi skrbnik pripravljen vložiti v akvarij.
Če si začetnik sam izbere vrsto rib za svoj akvarij, ker so mu všeč na pogled, je nujno potrebno, da si pred nakupom prebere v literaturi ali na svetovnem spletu čim več o tej vrsti. Težava je, ker številne zootrgovine, kjer prodajajo akvarijske ribe, še vedno prodajajo ribe, ki so povsem neprimerne za gojenje v povprečnem akvariju, ker se je izkazalo, da so zelo popularne in so ravno neizkušenim začetnikom všeč. Prepogosto tudi izbirajo ribe otroci, ki vidijo samo obliko in barv ribe in ne razumejo, da je potrebno poznati življenske potrebe posamezne vrste. Še vedno tudi mnogi nepremišljeno kupujejo ribe kot darilo za rojstni dan ali nagrado za otroka; najbolj znana primera take “kvaristike” sta bučka z zlato ribico in želve rdeče/rumenovratke v premajhni posodoci. Številne vrste, ki so naprodaj v številnh zootrgovinah, so popolnoma neprimerne ali le pogojno primerne za gojenje v domačem "okrasnem" akvariju. Te vrste nimajo v povprečnem akvariju ustreznih pogojev zaradi svoje velikosti, posebne prehrane, občutljivosti in premajhne sposobnosti na prilagajanje na kvaliteto in spremembe vode ali pa zaradi svojega problematičnega socialnega obnašanja. Nekaj najbolje prodajanih takih vrst: pajčolanke - teleskopke ( neetična mutacija), papagajski ostrižnik (križanec "spaček"), zlata ribica, “piraja” paku, progasti "bengalski" som, rilčasta činklja, rumenoplavuta mrenica, kongoški rilčar, oskar, somi oklepničarji “plekoti” (velikost, socialno obnašanje) itd..
Na nasvete prodajalcev v zoo trgovinah se ni za zanašati; pogosto prodajo nič hudega slutečim začetnikom neustrezne in včasih celo bolne ribe, ki potem kmalu poginejo. Pri tem je treba opozoriti, da otroci take pogine rib dosti težje doživljajo!
Glede izbora rib obstajata več možnosti: ena in v praksi pri nas najpogostejša je t.i. “okrasni/skupinski akvarij”, v katerem gojimo ribe s podobnimi zahtevami glede kvalitete in temperature vode in hranjenja in se dobro prenašajo med seboj; bolj osveščeni akvaristi pa cenijo t.i. “biotop akvarije”, kjer gojimo ribe in rastline iz istih zemljepisnih področij in habitatov, kjer in kot dejansko te vrste živijo v naravi. Izkušnje kažejo, da se bolje obnesejo akvariji tega drugega tipa in so tudi lepši in prijetnejši na pogled.
Zadnja leta so v akvaristiki zelo moderni t.i. “naravni”/“akvaskejping” in tudi “mini/nano” akvariji; čudoviti prizori, ki jih nudijo ti akvariji so tako lepi, da pogosto še v naravi ne najdemo take lepote; za nekatere poznavalce so že kar preveč “umetniški”; zavedati se pa moramo, da je za vzdrževanje takih akvarijev potrebno imeti veliko izkušenj, znanja, časa in denarja; niso za začetnike. Ti novi modni trendi v akvaristiki pa so prinesli tudi nekaj pozitivnih vidikov; denimo pokazali so, da je v akvariju “manj lahko več”; tu je poudarek na tem, da je v akvariju malo vrst rib in rastlin (včasih samo ena vrsta ribe in ena vrsta rastline), a teh je toliko več, isto velja za dekoracijo (pesek, kamen, korenine); to je tudi naravno, podobno kot je to v naravi in zato je tudi pogled na tak akvarij tako prvinsko privlačen, pomirjujoč, navdušujoč. Najbolj naravno je torej, da imamo malo vrst z veliko predstavniki – jato ribic, ki se tako najbolje počutijo in to tudi pokažejo z bolj naravnim in živahnim obnašanjem ter zaradi boljšega počutja tudi lepšo obarvanostjo. Ena največjih napak, ki jih delajo začetniki ob nakupu okrasnih rib je, da kupijo veliko vrst in “vsake po malo”; običajno celo preveč rib in vmes kakšne prevelike in med seboj nekompatibilne vrste.
Akvarij naj bo čim večji; z velikostjo akvarija premosorazmerno upadajo problemi z gojitvijo in pogostostjo vzdrževanja, saj je v večjih akvarijih biološko ravnotežje stabilnejše.
Upoštevati moramo maksimalno naseljenost, ki je med 2 in 4cm ribe na 1dm2 akvarijske površine ali nekako eno srednje veliko ribo na 4 litre vode; odrasla skalarka – 50 litrov, odrasel diskus – 70 litrov vode, ipd., saj je od površine gladine odvisna količina raztopljenega kisika v vodi. Upošteveti moramo tudi način življenja rib, saj imamo le tako lahko akvarij, ki je naseljen v vseh predelih. Talne ribe so činklje in somiči; med površinske ribe spadajo cebrice, živorodke; ribe jate so neonke, tetre, mrenice; ribe, ki živijo v votlinah so ustonoše, plaščarice, vodni pavlinčki, oklepni somiči. Pomembna je tudi plavalna sposobnost rib, čemur prilagodimo tudi jakost vodnega toka v akvariju z ustrezno šibkejšimi ali močnejšimi vodnimi črpalkami.
Temperatura: kardinalke, navadne neonke, mečki, makropodi, gupiji, nekateri oklepni somčki, sezonski zobati krapovci potrebujejo relativno nizke temperature do 24°C; nekatere živorodke, labirintovci, mnogi ostrižniki, rdeče neonke, skalarke, diskusi pa višje (26-30°C).
Prehrana: ni pametno imeti v istem akvariju skupaj ribe, ki se različno hranijo (mesojede, vsejede in rastlinojede recimo), pogosto v praksi pride do problemov. Nekatere vrste ne uspevajo brez dodatka žive hrane (nožarice, metuljarice, rilčarji, stekleni somi ipd.).
Kvaliteta vode: mehko in rahlo kislo vodo s šotnim filtrom potrebuje večina tropskih sladkovodnih rib in rastlin. Trdo in rahlo bazično vodo potrebujejo mnogi ostrižniki, mavričarke, večina živorodk, napihovalke, mnoge mrenice. Za začetnika z majhnim akvarijem so priporočljive trdovodne vrste ribic; za te v večini primerov zadostuje vodovodna voda, ki je običajno srednje trda do trda (se nanaša na kolilčini v vodi raztopljenega kalcijevega ali magnezijevega bikarbonata ) in rahlo bazična (pH = 7,2 – 8,2).
Vrste trdovodnih “mini ribic”: gupi, Poecilia reticulata; endlerjev gupi, Poecilia wingei; močvirski gupi, Micropoecilia picta; pritlikavi floridski krapič, Heterandria formosa ; kardinalka, Tanicthys albonubes; pritlikava kardinalka, Tanichthys micagemmae; nebeška biserna cebrica, Danio margaritatus; burmanska mikrorazbora, Danio erythromicron; oranžna cebrica, Danio choprai; gola drobinka, Sawbwa resplendens; pritlikava napihovalka, Carinotetraodon travancoricus; modroočka, Pseudomugil tenellus; neonska mavričarka, Melanotaenia praecox itd..
Vrste mehkovodnih “mini ribic”: neonka, Paracheirodon innesi ; rdeča neonka, P. axelrodi; pritlikava rdeča tetra, Hyphessobrycon amandae; pritlikava razbora komarjevka, Boraras brigittae; sijoča klinolisa razbora, Trigonostigma hengeli; afriški ščukec, Pseudepiplatys annulatus; pritlikavi godrnjavček, Trichopsis pumila; novogvinejska jadralka, Iriatherina werneri; nandidski ostrižnik Dario Dario ipd..

P.s. moderatorjem dovolim, da dajo ta članek tudi kam drugam na tem portalu (med članke za začetnike), če želijo.

Lefu
Prispevkov: 53
Pridružen: 28 Apr 2010, 21:59

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a Lefu » 21 Feb 2013, 20:14

BojanD
Članka sta kvalitetno in izčrpno sestavljena, vse spoštovanje glede tega in vseh drugih člankov ki jih pišete.

Problem je samo v tem, da so ti članki napisani preveč na dolgo in široko za bolj splošne medije. Ko in če bo to bral nekdo, ki ni akvarist ali biolog in ga to ne zanima tako zelo kot nas ter ima ribe samo tako 'mimogrede', najverjetneje sploh ne bo dokončal branja tega članka... Kaj šele mlajši otroci ki pol besed sploh ne razumejo. Za neke splošne medije bi morali biti taki članki veliko bolj enostavno napisani.

Moj predlog je, da se to pisanje strne v nekaj ključnih točk, vseskupaj pa naj bi bilo podkrepljeno z veliko slikami ki dobro pritegnejo (npr. slike lepih rib (lepših od zlatih rib) in seveda bolj primernih za manjše akvarije). Ta verzija bi šla po medijih za 'odrasle'. Druga verzija pa bi bila še enostavnejša, z številčnejšimi slikami, namenjena pa seveda mlajšim otrokom.


Lep pozdrav, Lefu

Uporabniški avatar
dejan90
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 2415
Pridružen: 17 Dec 2011, 13:03
Kraj: Pragersko - Sl. Bistrica

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a dejan90 » 21 Feb 2013, 21:29

Akvaristika ni kar tako enostavna da bi se v par besedah dalo napisat....
Mi je rekla:"Jaz ali tvoji akvariji?" .... Škoda, bila je fajn punca... :D

Moj 770l akvarij

MarkoK
Prispevkov: 56
Pridružen: 18 Avg 2012, 08:25

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a MarkoK » 22 Feb 2013, 00:21

Kaj je pa s polži?
LP
Marko Koren

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a BojanD » 22 Feb 2013, 08:28

Lefu napisal/-a:...
Moj predlog je, da se to pisanje strne v nekaj ključnih točk, vse skupaj pa naj bi bilo podkrepljeno z veliko slikami ki dobro pritegnejo (npr. slike lepih rib (lepših od zlatih rib) in seveda bolj primernih za manjše akvarije). Ta verzija bi šla po medijih za 'odrasle'. Druga verzija pa bi bila še enostavnejša, z številčnejšimi slikami, namenjena pa seveda mlajšim otrokom....

Odličen predlog! :clap

bruparci
Prispevkov: 34
Pridružen: 18 Dec 2012, 12:42
Kraj: ribnica

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a bruparci » 22 Feb 2013, 09:21

Se strinjam da se včasih res naberemo teh prispevkov ki naj bi bili dolgi ,ampak meni pa pomagajo.Jaz osebno kar požiram te informacije pa čeprav sem v akvaristiki že od leta 1984.Sicer bilaje pavza kar dolga.Letos po toliko letih bom si zalufal en akvarij v jeseni.Se strinjam da je teško na začetku ko se odločijo za nakup akvarija ,pa enostavno nič ne vedo kako je bilo z nami ki ni bilo literature bila ampak draga. danes pa GOOGLE in zares dober portal Aqvanubis. Če res bereš malo portal imaš odliče članke o začetku akvarija ki so bolj enostavno napisani in vsaj začetna osnova in priprava celega sistema akvarija do vnosa ribic in ostalih organizmov . Če se vsak vsaj toliko drži navodil skoraj nebi smelo priti do katastrof ki se dogajjo v akvariju.Potem pa lahko vsak svoje znanje nadgrajuje tu gor.



lep pozdrav Brane

Uporabniški avatar
kluni
Prispevkov: 250
Pridružen: 23 Apr 2008, 20:56
Kraj: Maribor

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a kluni » 22 Feb 2013, 15:13

Kaj pa je pravzaprav narobe z Bansijevim odgovorom?

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a BojanD » 22 Feb 2013, 16:04

kluni napisal/-a:Kaj pa je pravzaprav narobe z Bansijevim odgovorom?

A se hecaš, upam :?

Uporabniški avatar
kluni
Prispevkov: 250
Pridružen: 23 Apr 2008, 20:56
Kraj: Maribor

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a kluni » 22 Feb 2013, 16:30

Ne, se ne. Pač je odgovor, ki je namenjen otroku, ki je izgubil dve ribici. Jaz sem pred X leti, tj. v času Jeričevega Sveta akvaristike, kot osnovnošolec v enakem položaju; imel sem v bučki tri ribice (dve zlatki in črnega molija) pa mi je ena moli začel nadvse čudno plavati in je očitno šel proti svojemu koncu. Ves v solzah sem klical v MB Akvarij ...
Odgovor se mi zdi čisto OK, za nivo majhnega otroka. Ima nekaj izobraževalnih elementov: pove, kaj je akvarist, kaj vse vpliva na življenje ribe ... Saj ni rekel, da naj še preostale ribe vrže v WC in gre nato kupit nove, ki mu bodo še bolj všeč.
Tu se mi zdi, da res brez potrebe vzbuja nek negativizem

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a BojanD » 22 Feb 2013, 16:47

Kako kot akvarist ne razumeš poante te zgodbe? Ni problem v korektnem odgovoru, ampak v zgodbi, v vzrokih za pogin, pa četudi je kriva zgolj nevednost in neodgovornost staršev. Ta otrok je to doživel kot travmo in verjetno ne bo nikoli več imel akvarija; verjetno pa bo razširil to negativno izkušnjo še na nekaj prijateljev.

Praviš bučka, v njej toplovodni črni moli z zlatimi ribami? Brez komentarja! :sickbigeye:

Uporabniški avatar
kluni
Prispevkov: 250
Pridružen: 23 Apr 2008, 20:56
Kraj: Maribor

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a kluni » 22 Feb 2013, 18:16

Ja, saj je meni tudi slabo, ko pomislim ...- Ampak, kot sem rekel: osnovnošolec, pred pribl. +25 leti, ko si podatke dobil le v Jeriču, MB akvariju in v LJ v Semenarni ... Ribe so mi kupili starši ... itd. ...
Upajmo, da ga travma ne bo tako zdelala, da bi zapustil akvaristiko. Takšna travma ima lahko tudi srečen konec. Sam sem dokaz za to.
Sicer vidim, da sem članek presojal iz svojega vidika, kot si imel ti v mislih, a ga tudi iz tvojega vidika ne dojemam negativistično.
Hvala bogu.

Lefu
Prispevkov: 53
Pridružen: 28 Apr 2010, 21:59

Re: Patentirano uničevanje akvaristike nemoteno dalje

OdgovorNapisal/-a Lefu » 22 Feb 2013, 19:55

dejan90 napisal/-a:Akvaristika ni kar tako enostavna da bi se v par besedah dalo napisat....


Seveda da ni. Gre za to, da bi z vsem tem ciljali na tiste ki mislijo da /zlata riba + bučka = akvaristika/ oz. na otroke takih ljudi. Namen teh 'člankov' bi bil priteg teh ljudi v akvaristiko oziroma vsaj vzbujanje dovolj močnega zanimanja za dobrobit akvarijskih organizmov / za to da sploh zvejo da obstaja svet preko bučke in zlatk in da je veliko lepši.

Poleg tega v člankih nebi razlagali vse akvaristike v nekaj ključnih točkah, ker to pač ni možno. Notri bi bil pač pravilen začetek oz. uvod v začetek, izpostavljenih nekaj očitnih napak in neresnic v akvaristiki, veliko slik in pa linki in napotki na forume kot je aquanubis.

Glede same izvedbe tega pa bi bilo verjetno najbolje dorečti na kakem društvenem sestanku aquanubisa ali pa kar tukaj. Problem je, kot je bilo že rečeno, veze pri različnih medijih in pa financiranje tega. Slednje bi morda pokrilo društvo tega foruma? Čeprav niti nevem o kakšni vsoti denarja za tak projekt se je realno pogovarjati.

Upam da bo kaj od tega in ne samo kregarija in posledičen zaton teme no, skrajn cajt bi že bil ::)


Vrni se na “Prosti pogovor”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost