Pozelenel olimpijski bazen?

Pogovor brez omejitev: politika, računalništvo, blodnje,... =)

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Pozelenel olimpijski bazen?

OdgovorNapisal/-a BojanD » 12 Avg 2016, 13:44

Ste videli tole fotografijo včeraj, en od olimpijskih bazenov v Riu je pozelenel! Uradno zaradi enoceličnih zelenih alg, ker filtracija ni bila načrtovana za tako veliko število tekmovalcev. Jao, kakšen izgovor, res so me nasmejali včeraj. :happycry:
Ali lulajo tekmovalci v bazen? Jaz si tega drugače ne znam razložiti - od kje toliko zelene vode naenkrat? Brez nitrata in fosfata trava in alga ne rasteta, to lahko nas akvariste vprašajo. Ima kdo kakšne druge podatke?

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Pozelenel olimpijski bazen?

OdgovorNapisal/-a BojanD » 14 Avg 2016, 08:20

Nemški plavalec Stephan Feck se je pritoži, da sedaj ob bazenu smrdi po "prdcih"? H2S? Baje je že itak voda tam preveč onesnažena. Sedaj so uradno priznali, kje je bila napaka za pozelenitev olimpijskega bazena: en od oskrbnikov bazena je 5. avgusta izlil v sistem filtriranja bazena 160 litrov vodikovega peroksida (H2O2); le ta pa je nevtraliziral prisoten klor (kar pa naprava za merjenje klora ni zaznala); ker ni bilo več klora, so v preveč onesnaženi vodi z nitrati eksplodirale enocelične planktonske alge ("zelena voda"). Ko so zopet dodajali klor, so te začele odmirati in gniti - od tod smrad po prdcih. Vse skupaj kaže na popolno nestrokovnost in neizkušenost oskrbovalcev bazena, ki je sedaj zaprt in morajo tekmovalci trenirati na suhem!

Rio 2016: Green Olympic diving pool 'smells of farts', says German diver Stephan Feck

Uporabniški avatar
dejan90
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 2415
Pridružen: 17 Dec 2011, 13:03
Kraj: Pragersko - Sl. Bistrica

Re: Pozelenel olimpijski bazen?

OdgovorNapisal/-a dejan90 » 16 Avg 2016, 11:14

Zadevo bi lažje sanirali z biološkim filtriranjem kot pa z temi kemikalijami. V vsakem primeru bo ostanke alg potrebno mehansko izločiti iz vode. Jim priporočamo kakšne čistilce? Jaz sem za tistega robotskega za sesanje dna v bazenu. :D
Mi je rekla:"Jaz ali tvoji akvariji?" .... Škoda, bila je fajn punca... :D

Moj 770l akvarij


Vrni se na “Prosti pogovor”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost