biološki filtrirni material

Vprašanje o opremi: filtri, črpalke, grelci, RO,...

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
thesilos
Prispevkov: 149
Pridružen: 26 Jan 2015, 16:19

Re: biološki filtrirni material

OdgovorNapisal/-a thesilos » 11 Apr 2016, 20:32

podatki so zelo različni ampak, če po pameti pogledamo je biološki material namenjen, da se vanj naselijo bakterije. Je čimbolj porozen, da je povšina čimvečja in s tem kolonija bakterij večja.
Nekako mislim, da je material večen, ker vse kar se lahko zgodi je da se toliko zapaca, da nimajo bakterije več prostora in da se še kakšne škodljive stvari in strupi notri naberejo.
Ampak zato se ga spira, pa če tudi na pol leta. Ko pa bi kaj začelo štekati, kot je rečeno zgoraj, se ga pa del za delom vsekakor lahko vedno prekuha v varikini, se s tem unioči vse in je spet ko nov... Vsi pa vemo,d a ne vsega naenkrat:)

Se pravi je večen, če pa se ti ne da ga kuhat:) potem pa pač menjaš po delih, ampak tudi to ni potrebno nikakor na pol leta:)

Drugo je pa uni, ki so delno kemični etc..

Andrej
Prispevkov: 616
Pridružen: 02 Okt 2014, 21:41
Kraj: Obala

Re: biološki filtrirni material

OdgovorNapisal/-a Andrej » 11 Apr 2016, 21:10

gbauer napisal/-a:Jaz bi rekel, da v kolikor se že začnejo slabšati parametri je mogoče že prepozno


Good point :toja

No jst ga na ene 3 mesce odprem, samo prestavim kosare z materialom v vedro z vodo odvzeto iz akvarija, splahnem posodo filtra, ocistim impeler ter vse cevi in zamenjam se filc.
Notri imam pa poleg original gob se cca.0.8l SubstratPro in enako kolicino Matrixa, filter EX700.

Uporabniški avatar
TAL3MC
Prispevkov: 2281
Pridružen: 01 Nov 2009, 20:58
Kraj: Ljubljana, Bizovik

Re: biološki filtrirni material

OdgovorNapisal/-a TAL3MC » 11 Apr 2016, 21:25

thesilos napisal/-a:Ampak zato se ga spira, pa če tudi na pol leta. Ko pa bi kaj začelo štekati, kot je rečeno zgoraj, se ga pa del za delom vsekakor lahko vedno prekuha v varikini, se s tem unioči vse in je spet ko nov...
Nisem povsem prepričan, da s prekuhavanjem filtrirnega materiala le tega očistiš tudi v njegovi notranjosti in če pore sčasoma postanejo nepropustne, zagotovo ne opravlja svoje funkcije, kot bi jo moral, saj voda verjetno le steče med kroglicami oz. med raznimi ostalimi oblikami.
Have a nice day, Tomas

Mojih 500 litrov morja :)

Uporabniški avatar
thesilos
Prispevkov: 149
Pridružen: 26 Jan 2015, 16:19

Re: biološki filtrirni material

OdgovorNapisal/-a thesilos » 11 Apr 2016, 22:59

ja sej to se strinjam, edini problem filtrirnega materiala je če se zamaši in težko bi mi ugotovili ali se v prekuhano v varekini odprejo pore zaradi svinjarije ali ne.
Po drugi strani material ni tako drag, da ga ne bi bilo mogoče zamenjat, je pa vedno potem neodgovorjeno vprašanje na koliko časa. Ker proizvajalci pa rečejo na pol leta, kar je pa vsakemu jasno, da je buča in smo spet v neznanem:)

LThor
Prispevkov: 339
Pridružen: 17 Dec 2008, 20:08

Re: biološki filtrirni material

OdgovorNapisal/-a LThor » 12 Apr 2016, 10:32

Vsak filtrirni material s časom zgubi na kapaciteti biološke filtracije. Vsi makaroni oziroma sintrani materiali se s časom zapacajo, da jih ni več možno oprati oziroma obnoviti v prvotno stanje. Varekina in prekuhavanje dejansko le pobijeta bakterije koristne in zadevo naredita spet sterilno in po mojem mnenju izboljšata kapacitete poroznosti filtrirnega materiala le za kakih 20%. Bistveno in boljše je predvsem spiranje v akvarijski vodi, ko se odstrani glavnina nesnage, ki maši pore. Mnenja sem tudi da sintrani materiali imajo življensko dobo šteto v letih in ne mesecih, če so jim zagotovljeni osnovni pogoji. V vsakem filtru je namreč ključnega pomena predfiltracija (fina vata, filc), ki pobere kritično nesnago in s tem podaljša življensko dobo biološkim materialom, da se ti pozneje zapacajo. V določeni fazi če želimo ponovno bistveno izboljšati biološko filtracijo je edini smotrni ukrep le menjava materiala z novimi. Seveda je edina pravilna le delna menjava, sicer filter ''poklekne'' in se nam sesuje zaradi prevelike zmanjšanosti koristnih bakterij in mu s tem stanje le spravimo v ponovno ciklanje.

Pa še primer iz lastnih izkušenj. Imam Eheim 2080, ki ga čistim le v izjemnih primerih recimo na vsake cca 2-3 leti. Letos sem ga gnal do njegove skrajne meje, ko je bil dobesedno ves filtrirni material zabit, moram pa rečt da se to na pretoku to ni bistveno poznalo, le filtracija oziroma kvaliteta vode je bila nikakva. Krivda za tako stanje je bila seveda povsem moja. Vse to je rezultiralo v motno vodo ter polno nesnage po koreninah in pesku, ki jih nobena menjava (količinsko in frekventno) vode ni izboljšala. Filter sem zato odklopil razstavil, vse košare kjer imam modro gobo in makarone sem dobro spral v akvarijski vodi, ki je bila del istočasne menjave, zamenjal fino vato na predfiltru ter ponovno priklopil ter zadevo ponovno zagnal. Voda je bila v roku par ur ponovno povsem bitra vsa nesnaga, ki se je zagriženo oprijemala po celotnem akvariju, pa je izginila v roku par dni, tako, da se dekoracija in korenine brez kakih dodatnih posegov spet svetijo, kot bi bila oprana z baromatom.
Torej moj nauk. Ko se začne pojavlajt motna voda in prekomerna nesnaga po akvariju je filtracija odpovedala in smo zamudili s preventivo in filter potrebuje vsaj temeljito izpiranje. Vsekakor je boljša preventiva s tem mislim periodično menjavanje predfiltrirnih materialov (vata, filc), frekvenca pa je odvisno od samega akvariskega sitema in njegove obremenjenosti tako, da tu ni standardnega recepta, ampak tu pridejo v poštev predvsem izkušnje in vestno opazovanje lastnega sistema.

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: biološki filtrirni material

OdgovorNapisal/-a BojanD » 12 Apr 2016, 12:48

Še moje vedenje o tej stekleni porozni keramiki (Siporax): sekundarno poroznost, ki poveča biološko čiščenje, predvsem pa anaeroben proces denitrifikacije (kjer se odstranjujejo iz akvarijske vode tudi nitrati) zamaši biofilm. Ta je podoben človeškemu zobnemu plaku pri slabi ustni higieni. Žal ga je res težko odstraniti, ko je enkrat zamašil sekundarno poroznost, ki je glavni adut dražje steklene keramike napram navadni (neporozni) keramiki. Še najbolj bi pomagalo ponovno žganje na visokih temperaturah v peči, kar pa je v praksi predrago in težko izvedljivo za povprečnega akvarista. Nekoč se je nek tuj akvarist hvalil, da žge rabljeno keramiko kar v žerjavici (po pečenju koruze). Verjetno to malo pomaga, ne bi vedel sicer, koliko.
Pri nasvetu, da je potrebno to zadevo obnavljati z novo, ne gre za komercialni nateg, ampak za dejstvo oz. slabo stran steklene keramike. Zaradi tega je uporabna smo za kratek čas oz. kasneje deluje kot navadna keramika (ni denitrifikacije). Jaz je zato ne uporabljam, ker na dolgi rok deluje enako kot bistveno cenejši drugi materiali. Prišla bi prav v posebnih primerih, denimo pri naravni drsti nekaterih občutljivih rib, kot so činklje, nekateri karacinidi, diskusi ali pritlikavi ostrižniki, kjer moramo v kratkem času ustvariti čim boljše pogoje v akvariju.

Uporabniški avatar
dejan90
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 2415
Pridružen: 17 Dec 2011, 13:03
Kraj: Pragersko - Sl. Bistrica

Re: biološki filtrirni material

OdgovorNapisal/-a dejan90 » 12 Apr 2016, 18:53

Kako je pa potem zaupati večnemu Seachem Matrixu?
Mi je rekla:"Jaz ali tvoji akvariji?" .... Škoda, bila je fajn punca... :D

Moj 770l akvarij

Uporabniški avatar
Trebor
Prispevkov: 457
Pridružen: 11 Avg 2012, 08:06
Kraj: Ptuj

Re: biološki filtrirni material

OdgovorNapisal/-a Trebor » 28 Nov 2016, 13:38

No če smo že pri filtrirnih materialih. Glavo si razbijam kaj dat v ta dva filtra 2076 in 2078? Še od prej imam doma Eheim Biomech 1L in 2L siporaxa.

Sedaj sem študiral, da zapolnim še z:
-Biom Filterbims 2l
-Biom Micro sintrano steklo 2l
-Modra goba 2.5cm fine in grobe gostote (ena košarica)

Ali bi mogoče vseeno bilo bolje uporabit Pomice in glinopor? Glinopor se mi je že izkazal za dober material, ker sem imel kristalno čisto vodo in še takrat je izginila ciano (če je to dvoje bilo le slučajnost).

Uporabniški avatar
Gimme
Prispevkov: 335
Pridružen: 19 Okt 2008, 10:02
Kontakt:

Re: biološki filtrirni material

OdgovorNapisal/-a Gimme » 09 Dec 2018, 17:50

https://filterpro.co.uk/biohome-media-3-c.asp
Uporablja kdo ta medij za biološko filtriranje? :8-:

Uporabniški avatar
Gimme
Prispevkov: 335
Pridružen: 19 Okt 2008, 10:02
Kontakt:

Re: biološki filtrirni material

OdgovorNapisal/-a Gimme » 10 Dec 2018, 17:10

dejan90 napisal/-a:Kako je pa potem zaupati večnemu Seachem Matrixu?

če po pol leta deluje brez posega je večen?


Vrni se na “Akvaristična oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost