Nakup akvarijskih rastlin

Informacije o akvarijskih rastlinah

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
FASULAS
Prispevkov: 117
Pridružen: 05 Mar 2006, 10:42
Kraj: Celje

Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a FASULAS » 11 Jan 2008, 17:22

1.) Izbira rastline
Rastline kupujte samo v specializiranih trgovinah ali pa od dobrih znancev. Preden se  odločite za nakup rastline temeljito premislite, kakšno ima potrebo po svetlobi, temperaturi, trdoti vode, ph vrednosti, po hranilih, hitrosti rasti in po podlogi. Nakup ni enostaven in če boste upoštevali le te, boste kar nekaj denarja privarčevali. O rastlinah se lahko pozanimate pri prodajalcih in prijateljih, ki so strokovno podkovani ali pa na internetu. Kupujte samo zdrave rastline in ne slabih, poškodovanih ali bledih rastlin. Zdravo rastlino boste prepoznali po lepi zeleni (rdeči, rjavi…odvisno od barve rastline) barvi listov in po lepih, močnih in belih koreninah. Če je korenina siva, rjava ali gnila ter, če so listi rastlin luknjičasti, natrgani ali gnili pomeni, da je rastlina v slabem stanju in take rastline ne kupujte. Rastline ne kupujte tudi, če so listi poraščeni z algami.

a.) Svetloba
Če ima akvarij močno razsvetljavo kombinirajte samo rastline, ki potrebujejo močno svetlobo in tiste, ki rastejo hitro. Pri počasno rastočih rastlinah obstaja možnost, da jih porastejo alge. Rastline vrste Anubias so recimo takšne, ki počasi rastejo in ne potrebujejo močne svetlobe.

Slika

b.) Temperatura
Večina akvarijskih rastlin uspeva na temp. med 20 in 30°C, nekatere rastline so pa občutljive na temperaturne spremembe ali na visoke temperature. Zato jih kombinirajte, da se ujemajo glede temperature.
c.) Gnojila
Če sadite rastline s slabimi koreninami se morate zavedati, da zahtevajo dodatno hrano v obliki gnojila.
d.) Ph vrednost
Kombinirajte rastline katere imajo podobno ph vrednost za dobro rast. Večini rastlin odgovarja nevtralna voda (ph = 7,0), rastline iz jezer ali potokov z muljnato ali zemeljsko podlago imajo raje rahlo kislo vodo.
e.) Hitrost rasti
Poznamo rastline, ki hitro rastejo in rastline, ki počasi rastejo. Slaba lastnost rastlin, ki hitro rastejo je, da imamo z njo veliko dela in da jo je treba pogosto rezati. Dobra lastnost pa je, da  dobro izkorišča ribje odpadke. Slaba lastnost pri počasnih rastočih rastlinah pa je, kot sem že na začetku omenil ta, da je ogrožena zaradi alg.
f.) Velikost rastlin
Zelo pomembno je, da veste kako rastlina izgleda, ko je v polni velikosti. Neke rastline zrastejo tudi do višine 50 cm in več, ter imajo ogromne liste, močne in velike koreninske sisteme. Te rastline niso primerne za akvarije 50 ali 60 cm višine oz. volumna 200 – 300 litrov. Ko kupujete take rastline so na začetku majhne in so za akvarista začetnika lahko kasneje zelo neugodne. Ko se rastline v akvariju razrasejo jih je težko izpuliti zaradi korenin, ki se razpredejo po celem akvariju in si zaradi tega lahko razkopate ( ¨razturite¨) cel akvarij.
Ko kupujete rastline za majhni akvarij je treba izbirati rastline ¨nežnejše¨ podobe in primerne višine in širine.
V akvariju je dobro, da kombinirate nizke rastline ( 2-6 cm), srednje (7-15cm) in visoke rastline (16 – 60cm). Zelo visoke rastline se uporabljajo za velike in odprte akvarije.


2.) Transport rastlin
Rastline se praviloma transportirajo v dobro zaprtih vrečkah, katere niso napolnjene z vodo ampak z zrakom, da nebi prišlo do izsušitve rastline. Plavajoče rastline se pa lahko prenašajo z vodo. Rastlina bi morala biti zasajena v vato ali spužvo in  v posebno plastično košarico. Nekatere  rastline so omotane z svinčenim trakom (svinčen trak je obložen s spužvo) manjše rastline oz. mahovi so pa ponavadi v posebnih navlaženih škatlicah. Če je rastlina občutljiva na pomanjkanje svetlobe naj bo potovanje čim krajše. Večina nezahtevnih rastlin lahko preživi transport tudi po nekaj dni. Temperatura pri transportu ne sme preveč odstopati od povprečne temperature v akvariju (20 - 30°C). Ko rastlino prinesete do svojega akvarija jo lahko takoj pripravite za posaditev. Rastlino izvzamete iz lončka in jo očistite od vate in umazanije. Lahko jo namočite za kratki čas tudi v raztopino hipermangana. Rastlino je treba kasneje splahniti. Pomembno  je tudi, da rastlino temeljito pregledate (tudi pod listi), odstranite polže oz. njihova jajčeca. Vse gnile, poškodovane korenine in liste je treba odstraniti. Korenine porežemo na 2-3 cm in jo pustimo dan ali dva, da lebdi v vodi. Na ta način se prilagodi novim pogojem in tudi korenine začnejo prej poganjati.

3.) Sajenje rastlin (tehnike)

a.) Reznica – rastlina se enostavno ¨zapikne¨ v podlogo. Če »izplava« se jo lahko obteži s svinčenim trakom, majhnimi kamenčki in itd. pravilo je, da se sadijo brez korenin.
b.) Rastline s koreninami – se sadijo s korenino v podlogo, tako da je zakopana samo korenina.
c.) Rastline s koreniko – se praviloma ne sadijo v podlogo, ampak se samo pričvrstijo na korenino ali kamen z laksom oz. z sukancem. Kasneje, ko se rastlina oprime je treba laks ali sukanec odstranit. Če jo pa sadite v podlogo je treba koreniko pustiti zunaj, ostale korenine pa lahko zakopljete v podlogo. V nasprotnem primeru bo korenika zgnilila.
d.) Mahovi – za začetek jih pustite v akvariju za nekaj dni, da se prilagodi potem pa jo lahko pritrdite za korenino ali kamen. Kasneje, ko se mah oprime je treba laks ali sukanec odstraniti.

Tehnike sajenja rastlin

a.) S pomočjo roke – rastlina se prime za spodnji del ( s korenino ali brez) s pomočjo kazalca in sredinca (palec pride v poštev samo pri velikih rastlinah) in se jo vtakne pravokotno v podlogo. Počasi rastlino spustimo in ko prste vlečemo iz podloge si lahko z drugo roko pomagamo tako, da rastlino držimo. Rastline ne smemo pregloboko posaditi, ker bo drugače zgnilila. Zgornji del korenine se nahaja na površini podloge.

Slika
slika1
Slika
slika2
Slika
slika3

b.) S pomočjo velike plastične sadilke  – posebej primerno orodje za velike in globoke akvarije, katera nam nadomesti naše roke in prste. Ko rastlino vtaknemo v podlogo, sadilko damo za malenkost narazen in jo počasi izvlečemo. Ko enkrat obvladate tak način sajenja vam bo lažje, kot pa sajenje s prsti.

Slika
slika1
Slika
slika2
Slika
slika3

c.) S pomočjo pincete – je koristen pribor, ko sadite drobne rastline v velikih količinah in na zelo gosto. S prsti je nemogoče, ker so preširoki. Ena od teh rastlin je Glossostigma elatinoides (Scrophulariaceae).

Slika

d.) S pomočjo mrežice – na tak način si pomagamo pri Riccia flutans, ko jo želimo imeti na dnu akvarija.

Ko rastlino posadimo v akvarij je treba biti potrpežljiv, ker nekatere rastline rabijo dalj časa, da se prilagodijo. Navsezadnje je rastlina živi organizem in na svoj način občutljive in zahtevne. Ko vam rastline začnejo rasti se vam bo povrnil ves trud, ki ste ga vložili vanj.

3.) Osnove vzdrževanja

Rastline je treba vzdrževati, da se vam pokaže v čim lepši podobi. Zdrave rastline niso samo rezultat pravilne izbire rastline , pravilne priprave podloge in sajenja ampak je tudi rezultat vsakodnevne skrbi. Da bi  rastline rasle zdrave je treba priskrbeti kvalitetno vodo, kvalitetno svetlobo, primerno in stabilno temperaturo, podlogo, gnojilo in primerne koncentracije CO2, ter obrezovanje in čiščenje.
Voda primerna za rastline mora biti kvalitetno filtrirana (predvsem biološko), čista in sveža. Rastlinski akvarij se kemično ne filtrirajo ( ogljeni filter¹), ker se na ta način  voda preveč čisti in se tako rastlini vzamejo pomembne snovi za rast in razvoj. Kemijski parametri vode morajo biti prilagojeni večini rastlin. Redna menjava vode (1/3 na 10 dni) je nujno potrebna in je bistvo tudi na nek način hranjenje rastlin. Redno je treba iz vode odstranjevati plavajoče gnile liste, ker onesnažuje vodo. Rastlino je treba redno obrezovati, ker na ta način pripomorete k temu, da je rastlina močnejša in bolj gosta. Vsak list, ki začne gniti  ali je napaden od alg ali polžev je treba odstraniti, ker bolan list krade hrano zdravemu listu. Liste je treba v celoti odstraniti, ker bo pecelj rastline s časoma gnil in na ta način onesnaževal vodo.

Slika
Obrezovanje rastline (primer)

Pod čiščenjem razumemo, kot odstranjevanje drobnega odpada ali alg, ki so se nabrale na listih rastline . Če je akvarij na gosto nasajen, ali če imate rastline z zelo tankimi in gostimi listi je potrebno rastlino ročno očistiti vsaj enkrat na teden. Rastline je treba z občutkom pretresti, ker na ta način odstranimo umazanijo iz rastlin, in ko nam pade na dno akvarija služi kot hrana rastlinam ali pa ga filter potegne in ga mehanskozadrži. Če bi pustili to umazanijo na listih, pa lahko služi kot hrana algam.
Nazadnje spremenil Aquanubis, dne 26 Jan 2008, 08:41, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Neony
Prispevkov: 97
Pridružen: 13 Feb 2007, 14:56
Kraj: Dravograd (Vič)
Kontakt:

Odg: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a Neony » 11 Jan 2008, 17:47

Res odlično si to napisal  :D
Velika pohvala z moje strani

L.p Neony
Priznajte, brez ribic ne greSlika

Uporabniški avatar
bucini
Prispevkov: 1019
Pridružen: 13 Sep 2007, 00:13
Kraj: Ljubljana

Odg: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a bucini » 11 Jan 2008, 17:57

Zelo dober članek. ;-)
Lp, Boštjan

Uporabniški avatar
UrOs
Prispevkov: 443
Pridružen: 08 Nov 2006, 20:30
Kraj: Okolica Lenarta
Kontakt:

Odg: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a UrOs » 11 Jan 2008, 19:36

Zelo lepo, NASPLOH PA ŠE TO DA SO SLIKE OSEBNA LAST(še tolko bol se je potrudil za nas)
Modelator,kje si da bi to romalo med članke;-)
lp
...................................:........................................

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a Dean » 11 Jan 2008, 20:00

Hvala Fasulas za tale povzetek. Marsikomu bo lahko prav prišel, da se bo lahko zadev lotil s pravega konca.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Uporabniški avatar
miro
Prispevkov: 363
Pridružen: 26 Feb 2006, 18:06
Kraj: Britof pri Kranju
Kontakt:

Odg: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a miro » 11 Jan 2008, 20:44

Vse lepo in prav, pošteno bi bilo le napisati vir informacije,fotografij.

Članek izhaja iz te osnove:
Kako izabrati, saditi, održavati i razmnožavati akvarijsko bilje

Lep pozdrav, Miro
Zavedati se nevednosti je velik korak do znanja.
(Sybil, Disraeli, Benjamin, 1804-1881)

Uporabniški avatar
EatTheGras
Prispevkov: 737
Pridružen: 20 Jun 2006, 22:20
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odg: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a EatTheGras » 11 Jan 2008, 22:12

zelo dobro napisan clanek ! vsaka čast za trud !
Edino eno pripombo bi imel. Sam sem začel prakticirat da kupujem rastline ki so v malo slabšem stanju. Sploh v zooticu imajo ponavadi take znižane za 50%. Na tak način pridem ceneje skoz.
2 rotoli sta zgledali res slabo, bol ko ne steblca z majhnimi listki. Pod dobrimi pogoji v akvariju sta v 1 tednu pognali polno novih poganjkov in zrastli v pravo goscavo, po 14 dneh sem jih porezal in sedaj jo imam povsod (iz 2 posodci v slabm stanju, sem "pridelal" za 5-6 posodic v dobrem stanju)
(priznajmo si, cene akvarijskih rastlin so v trgovinah res zasoljene).

LP

Uporabniški avatar
bezo87
Prispevkov: 7
Pridružen: 07 Jan 2008, 18:27
Kraj: Ptuj

Odg: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a bezo87 » 29 Apr 2008, 18:21

kupujem rastline za akvarij, pa me zanima, kje v okolici ptuja ali maribora bi se dalo dobit čimugodneje in malo večjo izbiro rastlin.

hkrati pa bi prosil za kakšen nasvet katero vrsto rastline priporočate (spredaj, zadaj in sredina akvarija) in da niso zelo občutljive in zahtevne  ;-)

Uporabniški avatar
repa
Prispevkov: 1257
Pridružen: 23 Feb 2006, 14:50
Kraj: Kranj

Odg: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a repa » 29 Apr 2008, 19:51

Katere trgovine so prave ne vem, ker sem iz Kranja :( za ustrezne bo pa najbolj primerno, če pogledaš v Bazo organizmov in pa www.tropica.dk.

LP
Repa
Teorija je, da vsi vse vejo, a nič ne deluje.
Praksa je, da vse deluje, a nihče ne ve zakaj :-)

Guest

Re: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a Guest » 21 Dec 2008, 23:06

Zanimajo me imena rastlin za v moj zloglasni 60l akvarij :) imam pri rasliju več šans? Malo heca :lol:

Uporabniški avatar
Fevz
Prispevkov: 2823
Pridružen: 28 Nov 2008, 18:47
Kraj: Trzin
Kontakt:

Re: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a Fevz » 22 Dec 2008, 09:19

Verjetno si boš izbrala tiste, ki niso zahtevne za zacetnike. Jst sm si azijske rastline izbral, ker imam azijske ribice:) Biotop ravno nimam ampak se vsaj priblizno usmerjam tja.
No vsekakor poglej kakšne pogoje zahteva in v kater dela akvarija spada!

Uporabniški avatar
dule
Prispevkov: 2427
Pridružen: 19 Dec 2006, 16:21
Kraj: Hoče ( okolica MB )
Kontakt:

Re: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a dule » 22 Dec 2008, 09:36

poglej v bazo organizmov :)

lp martin

lutarič
Prispevkov: 62
Pridružen: 13 Sep 2009, 18:31

Re: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a lutarič » 16 Okt 2009, 21:54

Zanima me, katera rastlina bi bila primerna za tepih imam srednje močno svetlobo. Razen maha

Uporabniški avatar
cebrica2
Prispevkov: 3133
Pridružen: 17 Nov 2008, 19:47
Kraj: Koroška

Re: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a cebrica2 » 16 Okt 2009, 21:56

Lepa " trava" je tudi eleocharis parvula.


Lp, C

Uporabniški avatar
htf_lover
Prispevkov: 781
Pridružen: 18 Jan 2009, 10:37
Kraj: Ptuj

Re: Nakup akvarijskih rastlin

OdgovorNapisal/-a htf_lover » 17 Okt 2009, 07:46

Če se ti da čakati precej časa je izredno lep tepih tudi zelena žogica. Postopek da narediš tepih pa je, da ko jo prerežeš in sploščiš jo daš na ploščat kamen iste velikosti, čezno pa mrežo za komarje, katero na spodnji strani zavezeš z laksom.
Po pol leta čakanja dobiš to:
Slika
Ima pa dobro lastnost: ne potrebuje močne svetlobe ali oddajanja gojil za rast. Kozice pa jo onožujejo :-D
Shrimp, snail, clam and fish lover


Vrni se na “Rastline”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost