Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

Informacije o akvarijskih rastlinah

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
Aquanubis
Prispevkov: 2700
Pridružen: 04 Dec 2005, 21:47

Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

OdgovorNapisal/-a Aquanubis » 22 Jul 2006, 15:41

[size=large][color=CC6600]Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus[/color][/size]

[size=small]Rod združuje približno petdeset vrst rastlin, razširjenih v močvirjih tropskega in zmernega dela Amerike. Rastline, ki jih gojimo v akvarijih, imajo navadno kratko, zbito koreniko, iz katere poganjajo črtalasti , suličasti ali jajčasti listi. Podvodni listi so sedeči ali pecljati, nadvodni pa skoraj vedno pecljati. Za razpoznavanje vrst so pomembne prosojne pege na listni ploskvi, ki so najbolj vidni na suhih rastlinah.
Mnoge vrste suličark, zlasti manjše in srednje velike, so primerne za gojenje v akvariju. Potrebujejo zelo hranilno podlago, mnogo svetlobe in temperaturo od 20 do 30°C. Rast je vprašljiva le v mehki ali kisli vodi ali če je prešibka svetloba.

Nekatere vrste suličark zrastejo nad vodno gladino. Če tega ne želimo, jih posadimo v manj hranilno podlago in manj osvetlimo. Na obliko rasti in cvetenje vpliva trajanje osvetlitve. Učinek dolgega oziroma kratkega dneva je pri različnih vrstah različen.

Nekatere, zlasti majhne vrste suličark se razmnožujejo s pritlikami, ki se pri mnogih vrstah gosto razraščajo ob matični rastlini. Večje vrste pogosto razvijejo podvodne cvetove, na katerih brstijo mlade rastlinice. Ko le-te poženejo korenine, jih odtrgamo in posadimo. Rastlinice se hitreje razvijajo, če cvetni poganjek pričvrstimo ob peščeno podlago. Mlade rastline sadimo v plitvo vodo, ki jo postopno poglabljamo vzporedno z njeno rastjo. V praksi je uspešna metoda sajenja v plitvo posodo, ki jo obesimo ob akvarijsko steno in postopno spuščamo v globino. Če želimo, da suličarke v akvariju cvetijo, jih ne smemo motiti z večjimi posegi v akvarij.

Nekatere vrste suličark razmnožujemo le s semeni, ki jih vzgojimo podobno kot cvetne brste. Nekatere vrste izjemoma razvijejo stranske poganjke na starem delu korenine.

Suličarke delimo v nekaj skupin glede na možnost in način gojenja v akvariju.

[color=993300]1. Majhne do srednje velike vrste, ki razvijejo pritlike in se gosto razraščajo v akvariju:[/color]

- Trakasta suličarka Echinodorus angustifolius: raste v tropski in subtropski Južni Ameriki. Listi so ozko suličasti, do 50cm dolgi, podobni valisneriji.
Slika
Slika je iz strani http://aquariumbg.com

- Mala suličarka E. quadricostatus (E. Intermedius): uspeva v tropski južni Ameriki. Listi so širše suličasti, do 15cm dolgi.
Slika
Slika je iz strani http://aquariumbg.com

- Pritlikava suličarka
Echinodorus latifolius (E. magdalensis, E. intermedius, E. grisebachii, E. radicans)

Slika
Slika je iz strani http://www.shop.akva.sk

Domovina: Srednja in Južna Amerika, zahodna Indija; raste v močvirjih, plitvinah, ob obrežju.
Opis: pritlikava suličarka je drobna rastlina s številnimi ozko suličastimi listi, ki so dolgi do 25cm. Oblika listov je odvisna od razmer, v katerih rastlina raste.
Podlaga: neopran pesek ali drugačna.
Voda: srednje mehka.
Svetloba: rastlina uspeva v različnih svetlobnih razmerah. V okolju z manj svetlobe rastlina razvije večje liste (več kot 800luksov).
Temperatura: 25 do 30°C, pri nižjih temperaturah, do 15°C, raste počasneje.
Razmnoževanje: s pritlikami.
Opomba: drobna in zelo skromna rastlina je primerna tudi za manjši akvarij. V ugodnih razmerah se hitro razrašča po podlagi. Rastlina, ki ji sproti odstranjujemo ptlike, zraste večja in bolj košata.

- Echinodorus tenellus (Martius) Buchenau

Slika
Slika je iz strani http://www.aquarium-planten.com

Domovina: zmerni in tropski del ameriške celine; uspeva na peščenih plitvinah.
Opis: to je majhna rastlina s skoraj ravnimi ali suličastimi, do 8cm dolgimi listi.
Podlaga: droben pesek z dodatkom ilovice in šote.
Svetloba: močna, nekaj sončne (2000 luksov).
Temperatura: nad 20°C.
Voda: mehka do srednje mehka.
Razmnoževanje: rastlino razmnožujemo s pritlikami, s katerimi se mrežasto razrašča po podlagi.

[color=993300]2. Srednje velike do velike vrste, ki ne zrastejo nad vodno gladino in so primerne za gojenje v akvariju. Za dobro uspevanje potrebujejo mnogo prostora:[/color]

- Echinodorus aschersonianus Graebner: raste v subtropskih in zmernih predelih Južne Amerike. Listi so suličasti do jajčasti s srčasto oblikovano bazo in glede na pogoje rasti različnega videza. So svetli do srednje zeleni.
Slika
Slika je iz strani http://aquariumbg.com

- Echinodorus hermanii Rataj (E. undulatus): uspeva v zahodnih predelih Južne Amerike. Listi so jajčasti, temno zeleni, do 40cm dolgi.

- Vodoravna suličarka Echinodorus horizontalis Rataj: najdemo v porečju Amazonke. Listi so srčasti, na vrhu koničasti, temno zeleni, na močni svetlobi sprva rdečkasti. Dolgi so do 25cm. Na močni svetlobi se listna ploskev postavi vodoravno. Optimalna temperatura je 22°C.
Slika
Slika je iz strani http://aquariumbg.com

- Echinodorus osiris Rataj (E. rubra, E. aureobrunensis): raste v zahodnem predelu zmernega dela Južne amerike. Oblika lista je narobe jajčasta. Mladi listi so intenzivno rdeči, sčasoma zbledijo in postanejo temno zeleni. Listi so dolgi 40cm in 8cm široki. Optimalna temperatura je 20°C.
Slika
Slika je iz strani http://aquariumbg.com

- Echinodorus parviflorus Rataj (E. peruensis, E. tocantis): raste v tropski Južni Ameriki. Listi so široko suličasti, srednje do temno zeleni. Dolgi so do 40cm in široki 4cm. Rastlina cveti le, če je osvetljena manj kot dvanajst ur na dan. optimalna temperatura je med 20 in 25°C.
Slika
Slika je iz strani http://aquariumbg.com

- Ozkolistna suličarka
Echinodorus amazonicus Rataj (E. brevipedicellatus)

Slika
Slika je iz strani http://aquariumbg.com

Domovina: Brazilija - porečje Amazonke, razširjena je v močvirjih, plitvinah, ob bregovih jezer. Raste pod in nad vodo.
Opis: suličasti listi so dolgi do 40cm in široki do 4cm, so svetlo zeleni s svetlejšimi žilnimi črtami.
Podlaga: neopran pesek z dodatkom ilovice in šote.
Voda: srednje mehka.
Svetloba: močna (2000 luksov).
Temperatura: 18 do 30°C, najugodnejša 20 do 25°C.
Razmnoževanje: ozkolistno suličarko razmnožujemo z mladimi rastlinicami na podvodnih cvetovih.
Opomba: rastlino gojimo pod vodo. V ugodnih razmerah je rastlina precej velika in primerna le za velike akvarije.

- Velika suličarka
Echinodorus bleheri Rataj (E. paniculatus, E. rangeri)

Slika
Slika je iz strani http://aquariumbg.com

Domovina: tropski predeli Južne Amerike.
Opis: svetlo do srednje zeleni listi so dolgi do 40cm in do 8cm široki, široko suličasti, glavne žile so izbočene iz listne ploskve. Listi imajo kratke peclje.
Podlaga: neopran pesek z dodatkom ilovice in šote.
Voda: srednje mehka.
Svetloba: močna (2000 luksov).
Temperatura: 22 do 30°C.
Razmnoževanje: rastlino razmnožujemo z mladimi rastlinicami, ki izraščajo iz korenike ali na podvodnih cvetnih poganjkih.
Opomba: rastlina je velika, obraste jo veliko mladih rastlin, zato je primerna le za prostorne akvarije. Velika amazonska suličarka je med akvaristi znana tudi pod imenom ranger.

- Srčasta suličarka
Echinodorus cordifolius (Linne) Grisebach

Slika
Slika je iz strani http://www.tjorvar.is

Domovina: južni del ZDA in Mehike; je močvirska rastlina.
Opis: srčasta suličarka je velika rastlina s svetlo zelenimi širokimi, srčasto oblikovanimi listi. Le-ti so precej čvrsti z močno izraženimi žilami na spodnji strani.
Podlaga: močna podlaga iz neopranega peska z dodatkom ilovice. Če želimo ohraniti podvodno obliko rastline, v podlagi ne sme biti hranil.
Voda: srednje mehka.
Svetloba: močna svetloba (800 do 2000 luksov). Če želimo ohraniti podvodno obliko rastline, svetloba ne sme biti premočna.
Temperatura: 20 do 28°C.
Razmnoževanje: srčasto suličarko razmnožujemo z mladimi rastlinicami na cvetnih poganjkih.
Opomba: rastlina je primerna za zelo velike akvarije. V ugodnih razmerah požene liste nad vodno gladino.

- Kodrasta suličarka
Echinodorus major (Micheli) Rataj (E. martii, E. leopoldina)

Slika
Slika je iz strani http://aquariumbg.com

Domovina: Brazilija.
Opis: to je velika, svetlo zelena rastlina, s 30 do 50cm dolgimi in 5 do 10cm širokimi listi. Le-ti so prosojni z dobro vidnimi žilami, imajo valovit rob in kratek pecelj. Listi so suličasti, vrh lista je zaokrožen, listna baza je srčasta, najširši del je nad sredino lista.
Podlaga: močna iz neopranega peska, ilovice in šote.
Voda: mehka do srednje mehka.
Svetloba: močna, uspeva tudi pri šibki svetlobi (800 luksov).
Temperatura: 22 do 30°C.
Razmnoževanje: kodrasto suličarko razmnožujemo z mladimi rastlinicami, ki se razvijejo ob rastlini ali na cvetnih poganjkih.
Opomba: izredno lepa rastlina je primerna le za velike akvarije.

[color=993300]3. Rastline, ki jih lahko gojimo v akvariju, dokler so mlade. Starejše rastline zrastejo nad vodno gladino, če so osvetljene več kot deset ur na dan:[/color]

- Prosojna suličarka Echinodorus berteroi (Sprengel) Fassett (E. rostratus): raste v južnem delu Severne Amerike, v Srednji Ameriki, na Velikih Antilih. Podvodni listi so prosojni in različnih oblik.
Slika
Slika je iz strani http://aquariumbg.com

- Echinodorus grandiflorus (Chamisso et Schlechtendal) Micheli : uspeva v Srednji Ameriki do zmernih predelov Južne Amerike. Listi so suličasti, dolgi do 150cm.
Slika
Slika je iz strani http://www.discus-israel.com

[color=993300]4. Velike močvirske rastline, primerne za gojenje v večjih posodah, toda ne za gojeje v akvariju. Mlade rastline lahko nekaj časa vzdržujemo v akvariju, dokler ne začno rasti nad vodno gladino:[/color]

- Argentinska suličarka Echinodorus argentinensis Rataj: uspeva v zmernih predelih Južne Amerike. Listi so suličasti do jajčasti, dolgi do 120cm.
Slika
Slika je iz strani http://www.shop.akva.sk
[/size]

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

OdgovorNapisal/-a Dean » 23 Jul 2006, 11:42

... kar tako naprej ...
... bravo za delovno oz. tipkarsko vnemo v teh vročih poletnih dneh ;-)
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Uporabniški avatar
Aquanubis
Prispevkov: 2700
Pridružen: 04 Dec 2005, 21:47

Odg: Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

OdgovorNapisal/-a Aquanubis » 30 Jul 2006, 09:47

Evo, pa sem opisal nekaj žabark - Echinudorus-ev. Mislim da se jih da še kar nekaj opisati. Z opisi še kakšnega Echinodorusa se bom potrudil, bil pa bi zelo vesel, če imate vi kakšen dober opis kakšne žabarke, ki še ni objavljen, da ga objavite in bil bo dodan v zgornjo objavo in skupaj s celotno objavo objavljena med članki;-)LP
Denis
Nazadnje spremenil inaaj, dne 07 Feb 2007, 17:27, skupaj popravljeno 1 krat.

colisa
Prispevkov: 5
Pridružen: 03 Sep 2006, 23:41

Odg: Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

OdgovorNapisal/-a colisa » 14 Maj 2007, 00:40

Iman krasno srčasto suličarko, katera je bila še danes nedotaknjena, dokler nisem zvečer opazila ,da ji je nekdo požrl  sredico listov . Izgleda kakor ,da je nekdo nacefral sredino listov,zadeva je najbiolj podobna delu gosenic. Kdo je krivec?  Nimam polžev, imam pa molije , jato razbor, pritlikave molije , oklepne somiče in enega ancija . Pomagajte mi najti ubijalca rastlin

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

OdgovorNapisal/-a Dean » 17 Maj 2007, 10:26

Odgovor tiči v kemiji vode, gnojenju in svetlobi.
Si kaj preverila parametre vode, a gnojiš, koliko, s čim, uporabljaš CO2, koliko neonk imaš, koliko so stare in koliko litrski akvarij imaš?
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Uporabniški avatar
moto
Prispevkov: 6128
Pridružen: 13 Avg 2007, 15:59
Kraj: Žiri

Odg: Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

OdgovorNapisal/-a moto » 09 Jun 2008, 21:29

Zakaj se pa tole še ni preneslo v bazo organizmov? ???

Ali ni škoda, da tile opisi samevajo tukaj?
LP, Matija

Uporabniški avatar
LDDP
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 956
Pridružen: 10 Apr 2008, 12:22
Kraj: MB

Re: Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

OdgovorNapisal/-a LDDP » 09 Apr 2011, 01:08

Je kakšna verjetnost, da bi echinodorus bleheri poletje preživel zunaj?
Imam nekaj sadik v 15l karantenskem aq, pa ga bodo kmalu prerasle pa bi jih preselila v en akvarij, ki je čez poletje zunaj, na balkonu, dokaj v senci, vendar so lani nitaste alge naravnost uspevale (tako, da sončna svetloba očitno tdi v senci šteje).

skrbi me zradi temperatur, je nevarnost, da bi mu bilo zunaj prehladno?

Uporabniški avatar
Fevz
Prispevkov: 2823
Pridružen: 28 Nov 2008, 18:47
Kraj: Trzin
Kontakt:

Re: Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

OdgovorNapisal/-a Fevz » 10 Apr 2011, 10:54

Sam imam že nekaj časa eno suličarko v vedru v kurilnici. Kjer je bila temperatura vode 10°C pa je brez težav preživel :)

Uporabniški avatar
LDDP
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 956
Pridružen: 10 Apr 2008, 12:22
Kraj: MB

Re: Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

OdgovorNapisal/-a LDDP » 10 Apr 2011, 16:49

oo hvala za deljenje svojih izkušenj, povem, kako bo pri meni uspelo :)

Uporabniški avatar
Tavher
Prispevkov: 118
Pridružen: 26 Sep 2009, 09:38
Kraj: Koroška

Re: Rod suličarka (žabarka) – Echinodorus

OdgovorNapisal/-a Tavher » 18 Jun 2014, 22:03

Ima morda Mala suličarka E. quadricostatus še kakšno drugo ime?
Oziroma problem je, da jo želim kupiti točno takšno kot je zgoraj na sliki, a je nikjer nimajo in jo moram naročiti. Ko pa gledam na Internetu pod tem imenom, je pa na vsaki sliki drugačna rastlina.
Morda kdo ve kje jo imajo na zalogi?Vrni se na “Rastline”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost