Izbuljeno oko - Eksoftalmija

Pogovor o boleznih, zdravljenjih in karanteni

Moderator: Ekipa Aquanubis

jakaracman33
Prispevkov: 3
Pridružen: 08 Jul 2012, 16:54

Re: Izbuljeno oko - Eksoftalmija

OdgovorNapisal/-a jakaracman33 » 08 Jul 2012, 17:18

Pozdravljeni!

Sicer vaš forum že dolgo berem in naj povem da sem si z njim pomagal od samega začetka do uspešne postavitve akvarija; ampak sem bolj "opazovalec" kot nekdo, ki bi bil redno aktiven na forumih.

Danes me je (nažalost) prisilila v to, da sem si ustvaril račun, zelo neljuba stvar s katero se moram soočiti in ne znam oceniti kaj je pravilen naslednji korak.

Na sijamski bojni ribici sem opazil izbuljeno oko.

Naj dodam da ob akvariju preživim ogromno časa in je tale bolezen napredovala s svetlobno hitrostjo. Še danes zjutraj je z veseljem hlastal za hrano, ko je videl, da je čas za hranjenje in je bil popolnoma brez vidnih izboklin ali kakšnih drugih znakov bolezni (oz nisem jih opazil danes ali katerikoli dan pred tem). Danes okoli 14 ure sem se ustavil ob akvariju in zagledal kako ribica sameva v enem kotu ob gladini popolnoma brez volje kar je bilo seveda preveč sumljivo, ker je bil vedno in ves čas dobesedno hiperaktiven.

Težava se je pojavila v akvariju (Cayman 60 Prof.,75L) kjer imam 10 neonk ter siamsko bojno ribico in 4 corydorase.

Vse ribe skupaj živijo že pribl. 6 mesecev (od naselitve). Akvarij se je ciklal pred naselitvijo približno 1 mesec. Do danes ni bilo kakršnihkoli težav. Parametre vode redno spremljam.

Podatki o akvariju: Temp. vode: 26 C NO3: 10mg/l NO2: 0mg/l GH:10'd KH:6'd pH:7.0

pH,NO3,NO2 merjeni s kapljičnimi testi(sera); GH,KH z lističom(sera quick test). Vodo redno menjujem in sicer približno 20% vsakih 14 dni, kondicioniram s Tetra AquaSafe ter staram 1 dan, temperaturo vedno pred menjavo preverim da je (skoraj) identična vodi v akvariju.

Danes sem takoj ko sem to opazil sicer preventivno takoj zamenjal tretjino vode v akvariju.

Dodajam tudi sliko za lažjo analizo in pomoč: http://file.si/public/view/249136

Hvala za pomoč!

J.

Uporabniški avatar
LDDP
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 956
Pridružen: 10 Apr 2008, 12:22
Kraj: MB

Re: Izbuljeno oko - Eksoftalmija

OdgovorNapisal/-a LDDP » 09 Jul 2012, 01:30

Dobrodošel tukaj :wel
Zelo dobro napisan post :)

Z boleznijo se še nikoli nisem srečala, tako da upam, da bo odpisal kdo z več izkušnjami.

Vsekakor pa bi priporočala, da se ribo loči v karantenski akvarij, saj karkoli je, bodo potrebna zdravila, katera pa v utečen akvarij ne sodijo (pa tudi doziranje je lažje).

Temo si si verjetno že prebral..

Na fotki vidim neko nenavadno rdečo barvo, je to samo odsev, ali je oko dejansko drugačno?
Morda gre za bakterijsko okužbo (se je riba kje poškodovala in se je vnelo), kar bi bilo dobro zdraviti z Sera Bactopor oz Sera bactopur direct.

Naj še kdo poda mnenje.

jakaracman33
Prispevkov: 3
Pridružen: 08 Jul 2012, 16:54

Re: Izbuljeno oko - Eksoftalmija

OdgovorNapisal/-a jakaracman33 » 09 Jul 2012, 07:41

Pozdravljena!

Oko je postalo rdeče barve ob tem ko se je izbulilo.

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2031
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Izbuljeno oko - Eksoftalmija

OdgovorNapisal/-a BojanD » 09 Jul 2012, 09:49

Zelo težko je ugotoviti vzrok v tem primeru, sploh ker navajaš da imaš nitratov samo 10 mg/l, kar je enako kot v ljubljanski vodovodni vodi. Si prepričan, da ta test za NO3 ni pokvarjen? Po moje je ob samo 20% menjave vode na 14 dni to nemogoče ob normalnem hranjenju. Najpogostejši vzroki za izbuljeno oko pri labirintovcih so:
- pretrda voda, preveč apnenca pokvari ribi ledvično funkcijo, začne se nabirati "odvečna tekočina" v telesu, kar povzroči izbuljeno oko ali v hujšem primeru vodenico;
- umazana voda s preveč nitrati in preveč bakterijami v vodi, kar ribam oslabi imunski sitem;
- kakšna notranja virusna ali bakterijska infekcija, ki poškoduje ledvica; najpogosteje je to pri betah ribja tuberkuloza, Mycobacterium spp..
- notranje metabolične težave/okvare zaradi napačne prehrane.

Najbolje je dati ribo posebej v svoj karantenski akvarij, najp'rej z isto vodo iz akvarija. Kaj bi jaz na tvojem mestu najprej naredil:
- počasi bi dodajal sem hladno mehko vodo (iz R/O ali destilirano ali iz mehkega izvira) in istočasno makroelemete (magnezij, kalij, natrij) - seveda v ustreznih mikrodozah, kot je to za rastlinske akvarije;
- vrednost nitrata ali skupnega dušika (N) v karantenski vodi mora biti blizu ali čistih 0 mg/l (bistven podatek za to bolezen)! ( z besedo nič miligramov na liter).
- dodal bi moja preparata Antistres in Diskuston;
- dodal bi šotne ekstrakte in jelševe storžke, biolistje (kattapa), hrastove liste ipd... za znižanje pH -ja pod 6,0;
. dodal bi akvarijske vitamine (Vitamix), saj je ta bolezen pogosto simptom pomanjkanja nekaterih vitaminov, predvsem vitamina A in D3;
- dodal bi nekaj razkuževalnih čajev (žajbelj, sivka, ameriški slamnik, islandski lišaj ipd..)
- dodal bi antibiotik: kanamicin, eritromicin ali tetraciklin ali ampicilin (1 tableta / 50 l) ipd. ali kemoterapevtik Prefuran (po navodilu) za obdobje do 12 dni ipd..pomaga tudi hrana z antibiotikom, če jo kje dobiš;
- vsak dan dodaj novo dozo zdravila ob 100 % menjavi vse vode v karantenskem akvariju;
- ne dodajaj soli (NaCl); kvečjemu magnezijev sulfat ali kalijev klorid kot rečno po zelo zelo malo (ščepec).

Če gre za običajno oportunistično infekcijo, se bo stanje očes hitro izboljšalo; če je vzrok virusna infekcija ali trajna okvara ledvic zaradi ribje tuberkuloze, pa nikakor; v takem primeru je ribo žal potrebno (če prej sama ne izdihne) humano evtanazirati.
Nasvet za naprej: večkrat menjaj več vode v akvariju, petina na 14 dni je premalo. Jaz vedno zamenjam najmanj 3/4 vode ob menjavi, čimvečkrat, seveda pa je potrebno ob tem dodati vse makro in mikro in biolemenete, da je voda optimalna za določeno vrsto. V naravi divje bete te vrste naseljujejo stoječe močvirne vode ali riževa polja ipd., značilnost teh voda je nizka pH vrednost in mehka voda, nizka vsebnost kisika O2, visoka vrednost ogljikovega dioksida CO2 in visoke temperature vode in zraka. Divje bete imajo rade res zelo čisto vodo in predele z gostim vodnim rastlinjem.

jakaracman33
Prispevkov: 3
Pridružen: 08 Jul 2012, 16:54

Re: Izbuljeno oko - Eksoftalmija

OdgovorNapisal/-a jakaracman33 » 09 Jul 2012, 11:04

Najprej res hvala za izčrpen odgovor.

*

Glede NO3, če ga preverjam po lističih (kar sicer ne delam rad, ker imam občutek prekomerne nenatančnosti ob primerjanju skale) se mi pravtako stvar pozicionira med 10 - 20mg/l (zagotovo bližje 10). Merjenje sem sicer opravil ob pisanju objave na forumu, kar pomeni da je pred tem že bila opravljena isti dan menjava vode. Nekako v času spoznavanja akvarija ter tempiranja menjav (predhodne meritve) vode sem nekako vodo vedno menjal ko sem ocenil, da se je NO3 pričel približevati 20mg/l in to se mi je ustalilo na nekako 14 dnevni cikel.

*

Takoj bom šel v trgovino in kupim en manjši akvarij ter ga vzpostavim z vodo iz "glavnega" akvarija (karantenskega zaenkrat še nimam).

Sledil bom vašim korakom kot ste predlagali; najprej pa ureditev karantene.

Jurex
Prispevkov: 139
Pridružen: 25 Jan 2012, 23:00
Kraj: Kočevje

Re: Izbuljeno oko - Eksoftalmija

OdgovorNapisal/-a Jurex » 03 Jan 2013, 17:12

Pozdravljeni,

Tudi jaz sem se "včlanil" v ta nesrečni klub z ribami ki imajo izbuljene oči in sicer pri Vodnem pavlinčku.
Bolezen pa je potekala takole:
Pavlinček je dobil najprej rano na boku pri trebuhu. To sem zdravil z Multicura zdravilom, sčasoma v roku treh dni je dobil tako rano tudi na glavi, po enem tednu so se obe rane zacelile, ima pa še vedno vidne bele lise na glavi, ki počasi izginjajo. Nato pa je dobil še izbuljeno oko. Danes bom začel z menjavami vode.

Drugače je pavlinček zelo aktiven in ješč, prav tako se pari z samičko.

Pa me zanima, kako postopati z gnojili in razsvetljavo? Ali jih normalno dodajam ob menjavi ali izpustim nitro/fosfo? Naj ugasnem luči v času menjav vode?

Kako se širi ta bolezen, če je kaj znano?
Lp, Jure

Potapljanje

general74
Član društva
Član društva
Prispevkov: 360
Pridružen: 07 Avg 2017, 09:05
Kraj: lendava

Re: Izbuljeno oko - Eksoftalmija

OdgovorNapisal/-a general74 » 10 Jul 2018, 10:20

Imel sem ponoven "izlet" ribe iz akvarija, v naslednjih dneh imam pokriti akvarij z pleksi steklom in navrtanimi luknjami za dostop zraka po dolžini vzdolžnih ojačitev, no, kar me zanima sem pri tej ribi, ko sem jo spral praha in spustil nazaj v akvarij opazil na desnem očesu sledeče, na sliki, zanima me, a gre za eksoftalmijo, oko je sicer bolj izbuljeno od drugega in prekrito kot na sliki vidno s sivkasto membrano. Kakšen je najboljši način zdravljenja, za karantenski akvarij imam namreč vse pripomočke-razen steklene posode-lol, lahko zdravim v primarnem akvariju, če je to sploh bolezen, bolj se mi dozdeva, da je pri "izletu" iz vode prišlo do poškodbe. Riba je umirjena, obrača se venomer vstran, ko hočem, da si zadevo bolje pogledam, pri hranjenju zjutraj nisem opazil nobenih posebnosti. Oziroma samo oko niti ni izbuljeno, bolj daje videz izbuljenega očesa ta sivkasta membrana.
Priponke
20180710_094832.jpg

general74
Član društva
Član društva
Prispevkov: 360
Pridružen: 07 Avg 2017, 09:05
Kraj: lendava

Re: Izbuljeno oko - Eksoftalmija

OdgovorNapisal/-a general74 » 11 Jul 2018, 08:08

Izgleda, da je res šlo za poškodbo, na ribi ne najdem več membrane, vse izgleda normalno.


Vrni se na “Bolezni in zdravljenje”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost