Bolezen neonk - Pleistophora hyphessobryconis

Pogovor o boleznih, zdravljenjih in karanteni

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
Aquanubis
Prispevkov: 2700
Pridružen: 04 Dec 2005, 21:47

Bolezen neonk - Pleistophora hyphessobryconis

OdgovorNapisal/-a Aquanubis » 30 Jun 2006, 18:59

Povzročitelj bolezni je trosovec Plistophora hyphessobryconis, pojavlja se predvsem pri neonkah, občutljivi pa so tudi nekateri drugi karacinidi in cebrice. Zajedalec se naseli v mišicah ribe, pojavijo se bele presojne lise, ki so najizrazitejše v mišičju repnega korena in ob bokih. Bolezen se širi tako, da se pri neonki rdeča črta prekine, nazadnje pa se v podkožju pojavijo bela mesta, ki segajo od repa do polovice trupa; na teh mestih barve popolnoma izginejo. Včasih se na razbarvanih mestih pojavijo tudi rane, na katerih se drugotno naselijo plesni. Pri tej bolezni ribe značilno plavajo z glavo navzgor, pri čemer želijo zravnati nepravilno telesno lego s sunkovitim plavanjem v nasprotno smer. Vzrok za to so mišične poškodbe.
Bolezen se velikokrat pojavi ob hitrem znižanju temperature vode, med prevozom ali pri prenašanju rib iz ene vode v drugo. Pojavlja se pri mladicah in odraslih ribah. Če bolezen opazimo dovolj zgodaj, jo lahko omejimo in delno ozdravimo z oksitetraciklinom (2g na 100l) v 2 do 3 dneh. Zdravljenje je delno učinkovito le v začetku okužbe.

VIR: Rihard Jerič - V svetu akvaristike
Nazadnje spremenil Dean, dne 06 Apr 2008, 22:43, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
kkaty
Prispevkov: 3002
Pridružen: 12 Dec 2007, 19:29
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a kkaty » 29 Feb 2008, 14:37

Pozdravljeni!
Pred par dnevi sem na eni izmed rdečeglavih teter opazila belo okroglo liso, ki je danes v sredini postala temna, danes pa te čudne lise (le bele) opažam že pri 4 tetrah, vendar na različnih predelih telesa. Sicer so ribice živahne, ješče (hrani dodajam tudi česen), ni opaziti sprememb na plavutih in luskah. Kaj bi to lahko bilo? Bi me moralo skrbeti?

Fotke so slabe, jih je zelo težko slikat, ker so neverjetno hitre.


Slika

Slika

Že vnaprej hvala za odgovore

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a Dean » 01 Mar 2008, 00:42

Slike so preslabe, da bi lahko rekel karkoli za sigurno, spominja pa me na kakšno bakterijsko zadevo ali plesen, morda Costio, Saprolegnio. Glede na to, da imaš akvarij na višku razcveta glede rastlin bo precejšen problem zdravljenje. Predlagam, da malo pogledaš po i-netu za kašnimi slikami bolanih rib in poskušaš ugotovit čemu bi to bilo podobno.
Če ne uspeš nič najti ali pa morda bolje poslikati ... ja, si postavljena pred izbiro - rešiti akvarij, se pravi rastline ali rešiti ribe.
Če je bakterijskega značaja boš z zdravljenjem precej škodila rastlinam in celotnemu sistemu. Lahko bi načeloma šla tudi v karantensko zdravljenje in medtem poskušala ugotoviti kaj je vzrok za to v tvojem akvariju, ter ga odpravila ... in šele nato vrnila ribe vanj.
Če se boš odločila prepustit zadeve in rešit sistem, er se poglobit zakaj je do tega prišlo, potem ti odsvetujem nov vnos rib vsaj 1 mesec.

Edino kar ti v tem trenutku lahko priporočam je menjava 1/2 vode in uporaba soli (še bolje Ectopur): 1 žlico na 50L.

Zanima me ali se te bele oz. sive lise na ribah širijo in kje se pojavljajo, ter ali so kot tanka plast na površini oz. so to kot kakšne gobaste ali nitaste tvorbe, ki izstopajo iz kože?
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Uporabniški avatar
kkaty
Prispevkov: 3002
Pridružen: 12 Dec 2007, 19:29
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a kkaty » 01 Mar 2008, 11:58

Aj aj Dean, zdaj si me pa prestrašil  :'(
Kot prvo bom probala naredit še kup fotk, ni vrag da mi ena ne uspe, je izbočeno steklo, ki zmede aparat.
Lise se pojavljajo na različnih mestih, ena jo ima tik za škrgami, je okrogla in na sredi temnejša, nimam občutka, da bi se širila, pri drugi se je pojavila samo bela okrogla lisa pod hrbtno plavutjo, tretja jo ima pred repno plavutjo, četrta pa na hrbtu. Te tri nimajo temne lise na sredi. Lise ne izgledajo, kot da bi bile na površini, temveč v telesu, luske (kolikor je mogoče videt) niso poškodovane, tudi plavuti ne. Skratka izgleda kot da bi jih napadel kakšen notranji zajedalec.
Majnk nam je po telefonu svetoval Costapur, pravi da se je nekoč podobna zadeva pojavila tudi pri njemu pri eni drugi vrsti teter.
Če je to to, imam kup vprašanj
Kaj to zdravilo pomeni za druge organizme v akvariju?
Za rastline? Je bolezen nalezljiva? Je sploh ozdravljiva?
Kako bi kozice prenesle zdravljenje? Drugega akvarija žal nimam.
Pojma nimam, kaj mi je storiti.
Voda se že pripravlja - bom jutri zamenjala (kot vsako nedeljo)
Ko mi uspe kakšna boljša fotka jo prilepi.
Vsak nasvet je dobrodošel, hvala vam
lp

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a Dean » 01 Mar 2008, 15:32

kkaty napisal/-a:Aj aj Dean, zdaj si me pa prestrašil  :'(

To ni bil moj namen.

kkaty napisal/-a:Majnk nam je po telefonu svetoval Costapur, pravi da se je nekoč podobna zadeva pojavila tudi pri njemu pri eni drugi vrsti teter.


Lahko je to to, precej verjetno celo.

Poglej primere te bolezni:

Slika
Slika

kkaty napisal/-a:Kaj to zdravilo pomeni za druge organizme v akvariju?


Costapur vsebuje Malahitno zelenilo in formaldehid. Nanj so občutljive ribe brez lusk, torej činklje ipd. Na njegovo delovanje vpliva količina huminskih snovi v vodi, kar pri tebi ne bo problem, saj imaš precej bistro vodo zaradi rastlin.

Za nevretenčarje je to vsekakor stres. Polži bodo preživeli, kozice pa so v nevarnosti. Nanje vpliva marsikaj, predvsem pa niso srečne nenadnih sprememb kemijske sestave vode, zato pa jih moramo tudi dolgo aklimirati. Kakor vsi nevretenčarji so občutljive na amoniak in na splošno onesnaženje. Zdravila, ki vsebujejo baker (Cu) so za njih smrtna - to ni ta primer, pa vendar, ko že govorimo o tem. Olajšaš jim lahko zadeve s povečanim zračenjem akvarija. Za morske nevretenčarje pa je v samih navodilih izrecno navedeno, da ga ne prenašajo ... sam nimam izkušenj s kozicami, pričakujem pa da nebi prenesle, čeprav kot rečeno polži to prenesejo (kakšen tudi pogine, vendar malokdaj).

Za rastline je Malahitno zelenilo stresno. Pri uporabi tega sredstva sem opazil delen propad Valisnerij in mehkejših rastlin. Po končanem zdravljenju je bilo potrebno odstraniti odmrle liste in kar nekaj časa paziti na kvaliteto vode ...

Je bolezen nalezljiva? Je sploh ozdravljiva?
Je nalezljiva, žal pa to vidimo ko je bolezen že napredovala. Edina olajševalna okoliščina je da parazit zdrži tam okrog ene ure izven gostitelja. Je vsekakor ozdravljiva. S Costapurjem sem imel dobre rezultate, nekateri pa omenjajo tudi kombinacijo z bakrovim sulfatom, če se ne motim - ta pa je definitivno smrt za kozice, rastlinam pa ta koncentracija bakra ne škodi.

Kaj narediti?

Lahko menjaš del vode. Staro vodo porabiš v karantenskem akvariju, v katerega daš obolele ribe in jih takoj začneš zdravit - po navodilih ... zdravilo doziraj z brizgo in ne na kapljice. Vodo prezračuj in ugasni vso razsvetljavo. Ribe jo ne potrebujejo, zdravilo pa je tudi dlje obstojno v temi. V ta akvarij dodaj tudi sol 1 jušno žlico na 50L, ta bo še poslabšala pogoje za parazita ob enem pa ščitila ribo pred sekondarnimi infekcijami. Parazit je tudi občutljiv na višjo temperaturo od 25°C, zato ti priporočam, da jo postopno povišaš in s tem povečaš možnost uspeha.

V glavnem akvariju opazuj zadeve. Lahko dodaš sol za ta teden, na rastlinah nebi smelo to pustiti hujših posledic. Opazuj ostale ribe in v kolikor se bolezen ne razvije si uspela omejiti zadeve.
Enim in drugim privošči vitamine.

V kolikor se bo še pojavljalo na drugih ribah, vse premakni v karanteno ... v glavnem akvariju pa nič rib za en čas - upam, pa da to en bo potrebno.

Držim pesti.
Nazadnje spremenil Dean, dne 01 Mar 2008, 15:50, skupaj popravljeno 1 krat.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Majnk
Prispevkov: 149
Pridružen: 14 Jul 2007, 14:03
Kraj: Idrija
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a Majnk » 01 Mar 2008, 15:33

Žio!
Predstavljal sem si čisto nekaj drugega, telefon je le telefon. Daj poiskusi narediti še kakšno fotko, da se bolje vidi. Svetoval pa bi ti, da jih odstraniš iz akvarija. Kemikalije so STRUP za tak akvarij. Upam , da imaš kakšno manjšo posodo. V manjšem akvariju je tudi laže zdraviti, količina zdravil, menjava vode... Stvar je videti ogromna!?
Upam, da rešimo zadevo in:
Lep pozdrav iz Idrije Majnk

Kadar v vodi tišina spregovori, nov svet se nam odkrije. ( Ana Balantič )

Uporabniški avatar
kkaty
Prispevkov: 3002
Pridružen: 12 Dec 2007, 19:29
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a kkaty » 01 Mar 2008, 17:13

Končno mi je uspelo narediti par boljših fotk (za občutek), a se je očitno se zaklelo proti meni namreč shrani.si ne dela in jih ne morem naložit.
Dean, ti jih lahko pošljem po mailu?
Me skrbi, da ne bi narobe zdravili, kajti je na poti karantenski akvarij in zdravilo (vprašanje pol ure), sem pa opazila še na eni ribici znotraj bele tudi črno liso, tako da se očitno stanje slabša.
Še nekaj me zanima, se ta zajedalec (če to je) lahko prenese tudi na kozice?

Uporabniški avatar
kkaty
Prispevkov: 3002
Pridružen: 12 Dec 2007, 19:29
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a kkaty » 01 Mar 2008, 17:41

Slika

Uporabniški avatar
kkaty
Prispevkov: 3002
Pridružen: 12 Dec 2007, 19:29
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a kkaty » 01 Mar 2008, 17:44

Evo še druge

Slika

Slika

Slika

Slika

Malenkost več se vidi, ne?

Hvala še enkrat za vaše potrpljenje in odgovore

lp

Uporabniški avatar
mihurcina
Prispevkov: 198
Pridružen: 06 Jan 2008, 18:21
Kraj: Sežana, Primorska
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a mihurcina » 01 Mar 2008, 17:59

O, to pa zgleda čudno. Meni deluje da je v notranjosti. Zna bit kakšna bakt. okužba oz. plesen.

Lp
Miha

Majnk
Prispevkov: 149
Pridružen: 14 Jul 2007, 14:03
Kraj: Idrija
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a Majnk » 01 Mar 2008, 19:49

Žio!
Groza! Prvič vidim kaj takega. Kkaty a si sigurna da se dogaja od zunaj navznoter, kajti meni se vidi bol kot kakšno bakterijsko obolenje prebavil. Če bi bile ribe prizadete na različnih predelih bi mogoče pomislil celo na trosovca, ampak tam razpada cela ribica tu pa se vsaj meni vidi da se vse dogaja okrog prebavil!? Čimprej prizadete ribice iz akvarija! Sranje!
Upam ... in:
Lep pozdrav iz Idrije Majnk

Kadar v vodi tišina spregovori, nov svet se nam odkrije. ( Ana Balantič )

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a Dean » 01 Mar 2008, 22:54

Če se to prenaša na druge ali ne ... najprej je treba za sigurno ugotovit kaj sploh je to.
Včasih so tudi nevretenčarji lahko prenašalci parazita ... tole ni ravno "šolski" primer  :-\

Preventivno odstrani iz akvarija vse ribice. Daj jih v karanteno, pa naj se potem tam dogaja naprej. Glede na rezultate, ki jih bomo tam dobili, bomo potem poskusili sanirat akvarij. V najslabšem primeru bo ostal brez rib naslednjih par mesecev.

Če se ponudi ali če poznaš koga z mikroskopom in ki bi to znal, bi lahko reskirala eno ribico za rešitev ostalih ...

Glede na slike nisem več prepričan, da gre za primere Costie, saj to vedno bolj izgleda kot nekaj internega, česar posledice so vidne zaradi prosojnosti te vrste. Tista črna lisa je precej centralizirana in se vedno pojavi, ko je bela ene toliko velika. To mi da misliti, da gre morda za kri, torej notranjo krvavitev kot posledica otekanja, vnetja, vnetja zaradi parazita ... upam, da ne tvorbe ...

Glede na zadnje variante bi jaz začel z močnejšim antibakterijskim zdravilo tipa Baktopur Direkt v kombinaciji z kakšnim zdravilom na osnovi bakra (polovično dozo), recimo Mycopur. Lahko uporabiš tudi FMC. Če ne dobiš drugje teh zdravil (morali bi jih imeti v Solkanu) bi jih moral imeti nekaj tudi sam, vendar moram preveriti kako je z roki trajanja. Sporoči, pokliči, če rabiš.
Bojim se, da to zdravljenje ne bo rešilo teh hudih primerov, bo pa obvarovalo oz. rešilo tiste, ki še niso in so morda v zgodnjih stadijih okužbe.
Nazadnje spremenil Dean, dne 01 Mar 2008, 22:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Uporabniški avatar
kkaty
Prispevkov: 3002
Pridružen: 12 Dec 2007, 19:29
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a kkaty » 01 Mar 2008, 23:16

Karantenski akvarij pripravljen ... problem... kako ulovit tetre?
Po eni uri = rezultat = 3 zdrave ulovljene ... še večji stres za ribe in za nas, ki jih lovimo  ... No way, štala, sem govorila z Majnkom in pravi, da česar takega še ni videl in da Costapur mogoče ne bi pomagal, da je neka druga varianta, gremo jutri do njega, bomo videli, ...  Je pa res skoraj nemogoče jih ulovit ...
Kaj naredit?

THKS

Uporabniški avatar
bucini
Prispevkov: 1019
Pridružen: 13 Sep 2007, 00:13
Kraj: Ljubljana

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a bucini » 01 Mar 2008, 23:26

Je pa res skoraj nemogoče jih ulovit ...
Kaj naredit?

Ugasni luč za kakšno uro,  da se pomirijo nato pa prižgi kakšno namizno luč in jih počasi polovi.
Lp, Boštjan

Uporabniški avatar
kkaty
Prispevkov: 3002
Pridružen: 12 Dec 2007, 19:29
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Odg: Čudne lise na rdečeglavih tetrah

OdgovorNapisal/-a kkaty » 01 Mar 2008, 23:35

Luč ugasnjena, ribe spijo, ...mrežica v akvariju, ... akcija .. no way, ne pridem zraven
.. so me opozorili, da so tetre full dobri plavalci, a med rastlinami je nemogoče jih polovit ..
se bomo še potrudili....

hvala vsem ...
lp


Vrni se na “Bolezni in zdravljenje”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost