Kolumnaris

Pogovor o boleznih, zdravljenjih in karanteni

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
Aquanubis
Prispevkov: 2700
Pridružen: 04 Dec 2005, 21:47

Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Aquanubis » 30 Jun 2006, 20:27

Kolumnaris - Columnaris

Slika
Slika je iz strani www.sera.de

Bolezen je akutna okužba, ki se omeji na kožo in škrge. Povzročiteljici bolezni sta bakteriji Flexibacter columnaris
in Cytophage columnaris.
Na glavi, škrgah, ustih ali plavutih se pojavijo majhne okrogle razjede (erozije), ki se v kratkem času povečujejo, ob njih pa se pojavljajo vnetja in razpadajoča mesta, nekroze zajemajo tudi mišičje. Nekrotična mesta so rumeno obrobljena s sluzjo, ki jo izloča povzročitelj. Zelo pogoste so drugotne okužbe z drugimi bakterijami in s saprolegnijo. Bolezen je precej pogosta pri akvarijskih ribah, posebno pri živorodnih vrstah. Višje temperature pospešijo njen razvoj, omogočajo pa jo gosto naseljeni akvariji, višje pH vrednosti vode (nad 7), slabo filtriranje vode in ribe, oslabljene zaradi transporta. Za to bolezen še ne poznamo učinkovitih zdravil, vendar lahko veliko naredimo, če jo preprečujemo.
Zelo uspešno sredstvo za preprečevanje bolezni je baktopur, ki ga damo neposredno v akvarij z obolelimi ribami. Vsakokrat, ko kupimo ribe, jih damo v karanteno in uporabimo baktopur (po navodilu). Proti tej bolezni so zelo neodporne mladice. Pomembno je tudi, da vsakih 14 dni preverimo pH vrednost vode in če je previsoka, uporabimo pripravek za nižanje pH vrdnosti vode. Ko se bolezen že razvije, ribe polovimo in jih posebej zdravimo s oksitetraciklinom (40mg/l) 2 do 3 dni.

VIR: Rihard Jerič - V svetu akvaristike
Nazadnje spremenil Dean, dne 08 Feb 2007, 19:32, skupaj popravljeno 1 krat.

FiDo
Prispevkov: 208
Pridružen: 14 Feb 2006, 19:58
Kontakt:

Bela usta oz. razjeda

OdgovorNapisal/-a FiDo » 18 Dec 2006, 10:11

Nekaj dni nazaj sem pri dve samičkah (ti dve se pogosto dajeta v fajtih -najbrž za samca :evil1: ) opazil da imata bele ustnice ena skoraj v celoti druga pa delno ...sprva sem pomislil na dvoboje saj sem bil priča kar nekaj fajtom (so prav zanimive kako se obnašajo in premikajo) .

Hranim jih 1x dnevno toliko kolikor pojejo,fishtamine redno, voda redno menjana na 7-10 dni,temp. vode je kostantna 27,5°C,kemmija in parametri do sedaj ( so tudi bili ok...Razmišljal sem kaj je narobe...oz. kaj sem "vnesel" v akverij da je situacija taka...

Takoj sem iše 1x zmeril parametre v akvariju ti so pokazali nenaden dvig No3 - najbrž ko posledica razkrajanja vnosa artemij in nedavnega večjega čiščenja akvarija (takrat sem lovil samičko pa sem akvarij sformiral in obenem očistil -šipe pa to...).Na prestrezni vati filtra je bilo poslednično kar nekaj zelene nesnage in "naplavin".
Verjetno je tudi stresna situacija ki vlada v akvariju (samec) in seveda tudi moj poseg dodatno vplival na stanje --( STRES) ter botroval k temu.
Takoj sem posesal dno in zamenjal 50% vode ter očistil l zamenjal prestrezni prvi sloj filtra (gobi v njem pa le nežno spral v odvzeti akvarijski vodi)...stanje po tem je bilo bistveno boljše saj je No3 močno padel .

Kasneje pa sem med brskanjem na netu izsledil tole No vsaj mislim da je šlo /gre za tole...

Slika

Mouth Fungus
DISEASE - MOUTH FUNGUS Caused by Chondrococcus columnaris bacteria.
SYMPTOMS Greyish-white cotton wool like growths around mouth area.
TREATMENT In a soft, acid water aquarium, improve the water quality and decrease bacteria-count with acidifying agents. Use a proprietary antibacterial agent which may also be applied topically. Increase aeration and filtration to maximum acceptable level.
PREVENTION
a) By regular usage of sensitive Ammonia, Nitrite and Nitrate test kits, so regulate the amount of feeding to ensure that free ammonia/nitrite NEVER appear in your aquasystem. With correctly designed filtration system, ammonia, nitrite and nitrates should never be allowed to climb above minimal levels.
b) Never overfeed:
c) Never use "spoiled" foods:
d) Never use sea foods, Daphnia, Tubifex etc., which have not been gamma-ray irradiated:
e) Always quarantine doubtful looking fish in a general antibacterial remedy
f) ALWAYS prevent vitamin deficiency in captive fishes by adding vitamins

To summarize the above in a few words, what one is really saying is:- Disease in fishes, as in all creatures, is always an inevitable response to STRESS EXPOSURE. Stress in the aquatic enviroment can assume many forms, i.e. chemical (=pH, nitrogeneous toxins), physical (=temp., S.G., oxygen tension), biological (=poor feeding, vitamin deficiency, etc.), psychological (=aggression, clumsy handling). Avoid stress = no disease.


Odločil sem da izvedem terapijo z Medimor preparatom.Kar sem pred nekaj dnevi tudi storil.
Sledil sem navodilom.In sicer...

Oddvojil sem filter ter zagotovil cirkulacijo in prezračevanje

1.Prvi dan v akvarij dal 30 kaplic zdravila na 100l vode (1,5ml)-ribe brez hrane
2.Drugi dan v akvarij dal 15 kaplic na 100l vode.Ribe brez hrane.
3.Tretji dan normalno nahranil ribe,posesal dno, menjal 40% vode ,vklopil oz. zagnal fiter (ta čas je deloval v obvodu)
4.Četrti dan normalno hranil ribe.

5.Peti dan bom še normalno hranil ribe.
6.Šesti dan bom še ponovil postopek kot prvi dan (točka 1. do 3.)

Danes je 3 dan in je že slika bistveno izboljšana.Ribice imajo po moji oceni boljši izgled in belina oz. nekakšna razjedica ali kar je že je bistveno manjša in lepše izgleda.Bomo videli čez nekaj dni ko končam terapijo...

Mogoče sem se zaradi neizkušenj malce prenaglil oz. ustrašil in morda zato naredil malce panike ter tudi zato takoj začel z terapijo...

Tko to je bila moja izkušnja... mea culpa!

Da slišim mnenja kritike in predloge....

LPp.s.

Je pa nekaj 100% dodatni zunajni filter bo nedvomno prišel zelo kmalu k hiši... Nasmeh do ušes

FiDo
Prispevkov: 208
Pridružen: 14 Feb 2006, 19:58
Kontakt:

Odg: Bela usta oz. razjeda

OdgovorNapisal/-a FiDo » 20 Dec 2006, 16:11

Moje "fišike" so si skorajda že opomogle in lepše zgledajo....jutri še 1x ponovim terapijo (kot je predpisano).

Več ko končajo "bolniški oz. karantenski stalež"


LP

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Bela usta oz. razjeda

OdgovorNapisal/-a Dean » 21 Dec 2006, 08:42

Fino, samo potem ne pozabi ponovno zagnati filtra ... in pa malo pogosteje sesati dno in menjati vodo, vsaj parkrat, kajti po taki kuri so kolonije bakterij sigurno zdesetkane.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Mirjam
Prispevkov: 3
Pridružen: 15 Jun 2007, 15:12

Odg: Bela usta oz. razjeda

OdgovorNapisal/-a Mirjam » 25 Nov 2007, 22:37

Pozdravljeni!

Od 6 neonk sta dve dobili bela usta (bela puhasta tvorba na ustih). Zdravila sem ju 7 dni z General Tonikom, ki je  namenjen bakterijskim okužbam, nato ponovila zdravljenje še za 7 dni.
Ribi sta sicer po obnašanju O.K., vendar tvorba na ustih po treh tednih ni izginila, edino barva se je iz bele spremenila v sivkasto.

Ima kdo izkušnje s to boleznijo? Kdaj so ribe ozdravljene in ali tvorba na ustih izgine ali ostane za vedno? Naj zdravljenje še enkrat ponovim, ali bi bilo 3x preveč (v navodilih piše, da če ni bolje, zdravljenje čez 7 dni ponoviš, za naprej pa ne piše nič).

PH imam 8,0-8,5. Je mogoče težava v tem? Ali naj ga znižujem s PH- ? V trgovini so mi rekli, da so ribe dejansko že navajene na visok PH, ker je PH vodovodne vode 8,5.
Drugi parametri vode so o.k. Vodo tedensko menjam (15%).

Vnaprej hala za nasvete in lep pozdrav.

Mirjam

Guest

Odg: Bela usta oz. razjeda

OdgovorNapisal/-a Guest » 26 Nov 2007, 23:25

Pozdravljena. Se morda spomniš, kako je bolezen zgledala na začetku, pred zdravljenjem?
Sicer po opisu sodeč, je tole najbrž kolumnaris. Kolumnaris povzročajo bakterije, na pogled pa izgleda kot puhasta razvlečena (lahko tudi nekoliko meglena) gaza na ribi, običajno pa se razvije v predelu ribjih ust. Plesen ima, v nekoliko kasnejšem stadiju, videz šopastih laskov ali nitk, pojavi pa se na ranah ali na (zelo)oslabelih ribah, lahko na telesu, velikokrat tudi na plavutih.
Sivi puh (tvorba) bo sčasoma izginil, a tako bakterije kot plesni lahko povzročijo razjede na koži in/ali tkivu.

Če imaš v (predvidevam, da karantenskem) akvariju še zdravilo, potem menjaj 50% vode (s postano, lahko prekuhano) in čez dan ali dva 50% vode, kateri dodaš manjšo količino raztopljene morske soli. Če imaš v akvariju plesen, bi to moralo pomagati, sol pa bo preprečila okužbo morebitnih ran, ki bi lahko nastale na okuženih mestih.
Priporočljivo bi bilo,da bi pH znižala na približno 6, saj tako bakterije kot plesni ne prenašajo dobro nižjih pH vrednosti. Če imaš možnost, bi bilo najbolje, da pH z ustrezno vrednostjo pripraviš kar doma. V posodo z vodo daj akvarijsko šoto (primerno količino šote boš morala ugotoviti sama) in uredi prezračevanje z razpršilcem, se bo voda mešala. Kdaj bo pH dosegel željeno vrednost, je odvisno od trdote vode in količine dodane šote. Nekaj informacij o tem imaš na tej povezavi: http://www.wetwebmedia.com/FWSubWebIndex/fwsoftness.htm

Kolumnaris povzročajo tudi nestabilne (nihajoče) vrednosti pH in morda je problem prav v tedenski menjavi 15% vode. Najbrž bi bilo dovolj menjati približno 5% vode na teden.
Lp!

Mirjam
Prispevkov: 3
Pridružen: 15 Jun 2007, 15:12

Odg: Bela usta oz. razjeda

OdgovorNapisal/-a Mirjam » 27 Nov 2007, 23:27

Hvala, Betta, za izčrpen odgovor. Bolezen zgleda natanko tako kot opisana - sedaj je puhasta tvorba siva, ribe zgledajo po obnašanju o.k., vendar ne vem, ali bi morala kuro še enkrat ponoviti - že tretjič(morda dodati Bactopur direct). Med zdravljenjem sem dodala tudi Ectopur.
Bom poskusila še z znižanjem PH, vendar se bojim, da bo prišlo potem do nihanja PH vrednosti - sedaj je sicer visoka, vendar konstantna 8.3.
Hvala tudi za povezavo - zelo zanimivo in izčrpno branje.
Lep pozdrav.

Mirjam

Guest

Odg: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Guest » 29 Nov 2007, 02:24

Za preprečevanje razvoja teh bakterij je, med drugim, priporočljiva nizka vrednost pH, kar pomeni, da se samo z znižanjem pH kolumnarisa najbrž ne bo dalo pozdraviti, (morebitni) manjši dodatek (akvarijske) morske soli pa načeloma preprečuje nadaljne okužbe ran pri ribah. Na začetku morebitnega dodajanja nižjega pH v karantenski akvarij bo zelo verjetno prišlo do nihanja pH, pH pa bo vse nižji, kar pomeni (načeloma uspešno) zmanjševanje nadaljnega razvoja bakterij.

Za karantenske akvarije je priporočljivo, da je voda v njih kolikor se le da čista, zato bi bilo primerno vodo redno menjavati (seveda z vodo, ki ima enake vrednosti kot so v karantenskem akvariju).
V (karantenskem) akvariju bi bilo priporočljivo imeti temperaturo približno 24°C (pri nižjih temperaturah se te bakterije ne bodo tako hitro razvijale) in tudi urejeno dobro prezračevanje, saj tudi s tem zmanjšamo možnost za razvoj teh bakterij. Vse navedeno (načeloma) zmanjšuje možnost za (nadaljni) ravoj bakterij te vrste.
Najbrž bi bilo primerno dodati tudi Bactopur direct (vsebuje nifurpirinol, kateri bi naj bil uporaben za uničevanje tovrstnih bakterij).
Malo več o nifurpirinolu: http://www.petsforum.com/cis-fishnet/afm/G29036.htm
Tukaj pa je članek o kolumnarisu: http://www.flippersandfins.net/Flexibacter.htm
Lp!

Juvančič
Prispevkov: 1
Pridružen: 26 Nov 2008, 19:16

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Juvančič » 15 Jun 2009, 15:23

FiDo napisal/-a:

Nekaj dni nazaj sem pri dve samičkah (ti dve se pogosto dajeta v fajtih -najbrž za samca :evil1: ) opazil da imata bele ustnice ena skoraj v celoti druga pa delno ...sprva sem pomislil na dvoboje saj sem bil priča kar nekaj fajtom (so prav zanimive kako se obnašajo in premikajo) .

Hranim jih 1x dnevno toliko kolikor pojejo,fishtamine redno, voda redno menjana na 7-10 dni,temp. vode je kostantna 27,5°C,kemmija in parametri do sedaj ( so tudi bili ok...Razmišljal sem kaj je narobe...oz. kaj sem "vnesel" v akverij da je situacija taka...

Takoj sem iše 1x zmeril parametre v akvariju ti so pokazali nenaden dvig No3 - najbrž ko posledica razkrajanja vnosa artemij in nedavnega večjega čiščenja akvarija (takrat sem lovil samičko pa sem akvarij sformiral in obenem očistil -šipe pa to...).Na prestrezni vati filtra je bilo poslednično kar nekaj zelene nesnage in "naplavin".
Verjetno je tudi stresna situacija ki vlada v akvariju (samec) in seveda tudi moj poseg dodatno vplival na stanje --( STRES) ter botroval k temu.
Takoj sem posesal dno in zamenjal 50% vode ter očistil l zamenjal prestrezni prvi sloj filtra (gobi v njem pa le nežno spral v odvzeti akvarijski vodi)...stanje po tem je bilo bistveno boljše saj je No3 močno padel .

Kasneje pa sem med brskanjem na netu izsledil tole No vsaj mislim da je šlo /gre za tole...

Slika

Mouth Fungus
DISEASE - MOUTH FUNGUS Caused by Chondrococcus columnaris bacteria.
SYMPTOMS Greyish-white cotton wool like growths around mouth area.
TREATMENT In a soft, acid water aquarium, improve the water quality and decrease bacteria-count with acidifying agents. Use a proprietary antibacterial agent which may also be applied topically. Increase aeration and filtration to maximum acceptable level.
PREVENTION
a) By regular usage of sensitive Ammonia, Nitrite and Nitrate test kits, so regulate the amount of feeding to ensure that free ammonia/nitrite NEVER appear in your aquasystem. With correctly designed filtration system, ammonia, nitrite and nitrates should never be allowed to climb above minimal levels.
b) Never overfeed:
c) Never use "spoiled" foods:
d) Never use sea foods, Daphnia, Tubifex etc., which have not been gamma-ray irradiated:
e) Always quarantine doubtful looking fish in a general antibacterial remedy
f) ALWAYS prevent vitamin deficiency in captive fishes by adding vitamins

To summarize the above in a few words, what one is really saying is:- Disease in fishes, as in all creatures, is always an inevitable response to STRESS EXPOSURE. Stress in the aquatic enviroment can assume many forms, i.e. chemical (=pH, nitrogeneous toxins), physical (=temp., S.G., oxygen tension), biological (=poor feeding, vitamin deficiency, etc.), psychological (=aggression, clumsy handling). Avoid stress = no disease.


Odločil sem da izvedem terapijo z Medimor preparatom.Kar sem pred nekaj dnevi tudi storil.
Sledil sem navodilom.In sicer...

Oddvojil sem filter ter zagotovil cirkulacijo in prezračevanje

1.Prvi dan v akvarij dal 30 kaplic zdravila na 100l vode (1,5ml)-ribe brez hrane
2.Drugi dan v akvarij dal 15 kaplic na 100l vode.Ribe brez hrane.
3.Tretji dan normalno nahranil ribe,posesal dno, menjal 40% vode ,vklopil oz. zagnal fiter (ta čas je deloval v obvodu)
4.Četrti dan normalno hranil ribe.

5.Peti dan bom še normalno hranil ribe.
6.Šesti dan bom še ponovil postopek kot prvi dan (točka 1. do 3.)

Danes je 3 dan in je že slika bistveno izboljšana.Ribice imajo po moji oceni boljši izgled in belina oz. nekakšna razjedica ali kar je že je bistveno manjša in lepše izgleda.Bomo videli čez nekaj dni ko končam terapijo...

Mogoče sem se zaradi neizkušenj malce prenaglil oz. ustrašil in morda zato naredil malce panike ter tudi zato takoj začel z terapijo...

Tko to je bila moja izkušnja... mea culpa!

Da slišim mnenja kritike in predloge....

LPp.s.

Je pa nekaj 100% dodatni zunajni filter bo nedvomno prišel zelo kmalu k hiši... Nasmeh do ušes
Zdravo, FiDo

Po pregledu napisanega sem se odločila, da ti vseeno napišem sporočilce.

Namreč tudi sama sem odkrila, da gre pri mojih neonkah najverjetneje za MOUTH FUNGUS Caused by Chondrococcus columnaris bacteria - kolumnaris. Imajo "bele tumorje" na gobčku - ampak te tumorje ima samo 3-4 rib v jati 12ih.

Sedaj sem pri največji in najmočnejši od neonk opazila, da se ji je bel tumor obarval v rdečo tvorbo in seveda zrasel, ogromno. Spomnim se kakšne tri mesece nazaj, predno mi je spustil 60 l akvarij, je imela samo ena neonka to belo tvorbo, v tem času je nazadovala v rasti, bila pa je živahna in tvorba je odpadla sama od sebe. Ko se mi je zgodila nezgoda z akvarijem, sem ribe skoraj za pol dneva preselila v vedro in samo z 20l njihove vode na novo postavila 70 l akvarij. Takrat so zbolele še tri neonke - ostale ribe v akvariju ne kažejo nobenih znakov, samo neonke!

Tudi sama sem našla medimor pripravek in zato ti pošiljam vprašanje, ker sem opazila, da nisi zdravil ravno po navodilih, temveč si zdravil bolj agresivno.
Kako je s postopki po končanem zdravljenju? Ali je potrebno zamenjati vse filtre, koliko pogosto je potrebno menjati vodo, ali je potrebno odstraniti aktivno oglje? Imam namreč Juwel-ov Record 70 in ta ima že vgrajen filter. Ti si ga odvojil, torej je najbolje, da v času zdravljenja umaknem filtrirni material in pustim delovati prazen filter - brez gobic? Teh napotkov, žal ne najdem v navodilih za uporabo, kar pa se tiče zdravljenja, pa tega ne počnem prav pogosto.

Upam, da sem posredovala dovolj podatkov in da lahko prav kmalu pričakujem tvoj odgovor.

Hvala že v naprej in lep pozdrav.

japislav
Prispevkov: 24
Pridružen: 06 Nov 2009, 11:01

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a japislav » 22 Feb 2010, 20:17

DSC06477.jpg
iba
Pred parimi dnevi sem opazu nenavadne izrastke in rumeno obarvanost na tej tetri in me zanima vaše mnenje. Začelo se je z rdečo piko na gobcu in nenavadno štrlečimi škrgami samo na eni strani. Drugače ne kaže nobenih motenj pri hranjenju ali plavanju.

Uporabniški avatar
DISKUS RoManijA
Prispevkov: 1145
Pridružen: 06 Avg 2007, 09:59
Kraj: Slov. Bistrica
Kontakt:

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a DISKUS RoManijA » 22 Feb 2010, 22:29

Lepo pozdravljeni

Če bolezen še ni prerasla v sistematično okužbo (okužba notranjih organov) in gre le za zunanji columnaris potem zelo dobro pomaga Dactylo-bac sredstvo za 8-10 ur v normalni koncentraciji 20 ml/100 lit vode v karantenskem akvariju ali vedru, ki ga močno prezračujemo.

http://diskus.slohost.net/cgi-bin/stran ... lo&templ=0

Če je bolezen že sistematična potem je potrebno zdraviti po terapiji z Dactylobac-om še z antibiotiki.

Alisma
Prispevkov: 26
Pridružen: 16 Nov 2011, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Alisma » 29 Dec 2011, 08:52

Pozdravljeni!

Včeraj smo v nov akvarij dodali ribice mavričarke (Melanotaenia lacustris) in že so prve težave na vidiku. Najprej me zanima, če sem bolezen prav identificirala kot Cottonmouth, kolumnaris... gre za belo vato na zgornji ustnici.

IMG_4016_1.jpg
Jezerski mavričarki z belo vato na zgornji ustnici.


Na žalost si še nisem vzela časa za predstavitev akvarija v svoji niti, na kratko samo povem, da gre za 240l akvarij (s 190 litri vode), ki je na novo postavljen, ciklan 1 mesec, potem zasajen in čez en dan naseljen z 21 cebricami (vem ja, malo smo hiteli :? ) in čez 4 dni še z 6 mavričarkami (spet isto ja :redangry: , se že tepem po glavi). Mislim sicer, da bi ribice zbolele tudi če bi jih dodali 14 dni kasneje, ker smo verjetno bolne že kupili, čeprav jim ni bilo videti (so bile pa bolne sosednje Boesemanijeve mavričarke in sicer po moje bele pike in ena z zunanjim parazitom). Pri transportu smo ekstra pazili, jih navajali na nov akvarij 1 uro in v temi in zvečer seveda tudi nismo več prižigali luči. Ob prvem jutranjem pogledu pa je bilo že precej očitno. Ribice so po moje še vedno malce prestrašene od transporta in zjutraj niso jedle (ali pa zaradi bolezni seveda), drugače izgledajo lepe. Parametre vode lahko napišem na pamet, ker zapiskov nimam pri sebi, T=25 stopinj, pH=7,6; GH=okrog 14 dGH, KH= okrog 12 dKH, pred vnosom mavričark je bil nitrit na 0, NO3 10 mg/l (enako kot v vodovodni vodi) in NH4 najmanjše na skali (mislim da manj kot 0,05 mg/l). Kar se parametrov tiče ne bi smel biti problem, akvarij tudi ni prenaseljen, po moje je za izbruh najverjetneje kriv stres.

Še danes bi rada skočila v najbližjo trgovino (ki na žalost ni trgovina, kjer smo jih kupili), bi vas prosila, če je diagnoza prava in kaj uporabiti (zasledila sem Medimor v zgornjem prispevku - bo to delovalo?).

Hvala!

Alisma
Prispevkov: 26
Pridružen: 16 Nov 2011, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Alisma » 30 Dec 2011, 07:56

Tako, ribice se od včeraj zvečer že zdravijo in upamo na najboljše, sporočim kaj več, ko bo kakšna sprememba. Danes zjutraj pa so še vedno imele bele gobčke. :(

Alisma
Prispevkov: 26
Pridružen: 16 Nov 2011, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Alisma » 02 Jan 2012, 13:25

Prvi del zdravljenja je za nami, stanje pa ni nič boljše, ribice imajo še vedno kosmate gobčke, pri nekaterih je stanje nespremenjeno, pri nekaterih pa zgleda, kot da se bodo kosmi začeli luščiti (kar lahko pomeni, da gre na bolje, ali pa da so obloge tako debele, da pač stran visijo, ne morem se odločiti). Čez 2 dni naj bi dobile še eno dozo tega zdravila, vendar sem vmes našla še eno zdravilo z drugo učinkovino (Furanol 2) in me mika, da bi raje zdravila kar s tistim. 2 dni imam še časa, da se odločim.

Drugače ribice niti ne zgledajo slabo, imajo kar precej apetita, samci pa se preganjajo po akvariju. V glavnem imam upanje, da ne jim ne bo hujšega.

Alisma
Prispevkov: 26
Pridružen: 16 Nov 2011, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Alisma » 05 Jan 2012, 09:00

Da še malo poročam o nadaljevanju... Ni še nič kritičnega, se je pa v času čakanja na tisti 7. dan zdravljenja po navodilih Medimorja zadeva kar malce poslabšala, sploh pri enem od samcev mavričark, ki kakšna 2 dni tudi ni jedel. Zato sem včeraj začela z zdravljenjem z JBL Furanol-2, zdaj pa čakamo na rezultate. Ena doza zdravljenja traja 5 dni, po tem jo lahko še ponovimo. Če to ne bo delovalo, pa se bojim, da nimam več idej in bom stvar pač prepustila... :-\ Na splošno ribice sploh niso videti kaj prizadete (razen prej omenjenega samca, ki je imel tudi največjo "belo vato" na gobcu), ostale imajo malo do zmerno bele gobčke in lepe luske, plavuti, dober apetit, samca pa dvorita samicam. Verjetno malce stresa predstavlja tudi razmerje med samci in samicami, ki je sicer 3:3, ampak je v jati očitno Alfa samec, ki je za vse kar malce nadležen. Cebrice so videti neprizadete. Tako da še vedno upam na najboljše. ::)


Vrni se na “Bolezni in zdravljenje”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost