Kolumnaris

Pogovor o boleznih, zdravljenjih in karanteni

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
cikaloka
Prispevkov: 1370
Pridružen: 14 Apr 2009, 21:09
Kraj: Idrija (kočevje)
Kontakt:

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a cikaloka » 05 Jan 2012, 12:10

Držim pesti, da ti uspe.
Ribe so pa prave lepotice!

Alisma
Prispevkov: 26
Pridružen: 16 Nov 2011, 08:14
Kraj: Ljubljana

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Alisma » 15 Jan 2012, 18:58

Na kratko poročam o zdravju mavričark: po 10 dneh furanola so brez spremembe. Niti ne vem ali je to slabo ali dobro. Na začetku zdravljenja (2x5dni) so se vsakič odzvale z luščenjem obloge, hkrati pa jim je zdravilo po moje predstavljajo tudi stres, ker so se pojavile tudi zelo očitne bele pike. V prvi rundi so v 1 dnevu izginile, v drugi pa skoraj do konca ne. Zato smo zdravljenje raje en dan prej tudi prekinili (po luščenju oblog so se le-te spet pojavile) in jih sedaj skrbno opazujemo, ribice pa še vedno izgledajo precej dobro razpoložene in lepe barve ter brez kakih drugih znakov. Trenutno izredno pazim na kvaliteto vode in dnevno dodajam JBL Atvitol. Mogoče se pa še uspejo izvleči. Bom pa v kratkem odprla svojo nit z akvarijem in bom še tam kaj napisala...

Uporabniški avatar
Vodni pavlinček
Prispevkov: 98
Pridružen: 10 Sep 2011, 18:13
Kraj: Ljubljana

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Vodni pavlinček » 06 Apr 2012, 11:20

Tudi pri meni Furanol 2 pri Columnarisu ni zalegel nič - dokler je bilo zdravilo v vodi, je kazalo na izboljšanje, čim pa sem po 4 dneh zdravilo umaknila in očistila vodo, se je bolezensko stanje v naslednjih dveh dneh vrnilo nazaj (sivkasto bele obloge med luskami nad učki). Zanimivo je, da je pri meni zbolela ena sama riba, najstarejši "dojenček" oz. mladica, ki je komajda dosegla spolno zrelost, pri njej sem imela prvič čast opazovati, kako se iz povsem enakih mladic, ki sprva izgledajo vse ženskega spola, razvije moški pubertetnik. Zdaj sem pri njem uporabila Bactopur Direct in že po dveh dneh je stanje za 80% boljše. Po treh dneh naj bi ribo umaknila iz karantene z zdravljenjem, potem pa bomo videli.
Veronika

Uporabniški avatar
Vodni pavlinček
Prispevkov: 98
Pridružen: 10 Sep 2011, 18:13
Kraj: Ljubljana

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Vodni pavlinček » 09 Apr 2012, 14:00

Zdravo,

mi lahko kdo svetuje kaj koristnega v zvezi z belkastimi oblogicami pri mojem nesrečnem platiju? Enkrat je že dal skozi 5-dnevno terapijo s Furanolom 2, deset dni kasneje (ker ni bilo poprejšnjega efekta) pa še podaljšano kuro z Bactopur direct-om (6 dni, po nasvetu dolgoletnega akvarista). Stanje se je po Bac Dir sicer nekoliko izboljšalo, obloge pa niso povsem izginile, ostale so nad levim očesom. Bojim se, da čim bom zdravilo umaknila, bo okužba zopet udarila. Riba drugje po telesu nima bolezenskih znamenj, problem je le gobček oz. glavica. Tako da sem možnost kostiaze ovrgla, najbrž gre za trdovratni columnaris. Riba je sicer vitalna, raste in se razvija, saj ima komaj tri mesece. Ker se je borba s kemijo počasi izčrpala, ne vidim drugega izhoda, kakor da ponovno poskusim s slano kopeljo. Kaj pravite? Prvič kopel ni pomagala, morda je bila koncentracija soli premajhna. Ima kdo idejo, zakaj se bakterije ne da ukloniti?
Veronika

Uporabniški avatar
Vodni pavlinček
Prispevkov: 98
Pridružen: 10 Sep 2011, 18:13
Kraj: Ljubljana

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Vodni pavlinček » 20 Apr 2012, 20:03

Ponovno se oglašam. Plati je dal skozi terapijo z Bactopur Direct-om v kombinaciji z Mycopurjem, da bi zatrli morebitne kožne zajedalce in plesni, zdaj pa ugotavljam, da ima ribica čedalje več obledelih mest po koži, ponekod se ji koža tudi lušči (na škržnem poklopcu). Je to potem kostiaza ali kaj drugega? Bledenje kože lahko pomeni tudi še kaj drugega ... TBC? Sicer pa je riba ješča in živahna. Res ne vem, kaj naj sploh še storim. Je kdo, ki bi lahko kaj svetoval?
Veronika

Uporabniški avatar
Vodni pavlinček
Prispevkov: 98
Pridružen: 10 Sep 2011, 18:13
Kraj: Ljubljana

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Vodni pavlinček » 27 Jun 2012, 22:45

Zdravo,

prosim kakega strokovnjaka, da bi mi pojasnil potek bolezni pri okužbi s kolumnarisom. Po dolgem času mi je zopet obolela mladica, ima bele obloge med luskami tik za očesom, dala je čez terapijo s pravim antibiotikom širokega spektra, a ni videti nič boljše. Obloga vztraja, po umiku zdravila se vrne prvotno stanje. Je riba ozdravljena in ji pač ostane brazgotina ali se infekcija ponavlja? Dobila sem občutek, kakor da za ta presneti kolumnaris pravzaprav ni zdravila. Baktopur, Baktopur direkt in Furanol so kot kapljica v morje, celo farmacevtski antibiotik je bolj kot ne tuljenje v veter.
Prosim za pomoč.
Veronika

Uporabniški avatar
Vodni pavlinček
Prispevkov: 98
Pridružen: 10 Sep 2011, 18:13
Kraj: Ljubljana

Re: Kolumnaris

OdgovorNapisal/-a Vodni pavlinček » 24 Jul 2012, 17:17

Še nekaj podrobnosti mojih opažanj glede "bolezni" pri mojih platijih: posamezni mladi osebki (mladice, ki ne presegajo dveh mesecev starosti) trpijo zaradi "luščenja" kože okoli oči in škrg, "gola" področja postanejo bela in gladka, brez lusk, nobeno zdravilo pa ni učinkovito. Pričela sem dvomiti v Columnaris, pojma nimam, za kaj gre. Nazadnje obolelo ribo sem zdravila s preizkušenimi priznanimi zdravili (ne smem delati reklame, povem pa naj, da sem uporabila tako tuje kot domače slovenske zdravilne pripravke), ni mi žal nobenega evra, ki sem ga odštela za terapijo, toda uspeha ni. Okužba se zmeraj prične na glavi, nato pa napreduje prek škržnih poklopcev na telo oz. boke. Pomislila sem, da je morda kaj nenavadnega v akvarijski vodi (nepredvidljiva kemija pripravkov AquaSana in Nitrivec???), vendar se mi zdi absurdno, zakaj bi (na vsake dva meseca) obolela samo ena riba, druge pa ne. Vodo menjavam tedensko 1/3 in skrbim za dobro prezračevanje.
Veronika


Vrni se na “Bolezni in zdravljenje”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost