Priprava "akvarija"

Pogovori o striktno biotop akvarijih

Moderator: Ekipa Aquanubis

krapm
Prispevkov: 7
Pridružen: 18 Mar 2014, 09:44

Priprava "akvarija"

OdgovorNapisal/-a krapm » 18 Avg 2014, 08:25

Lep pozdrav!

Pri izgradnji stanovanja se mi je pojavila lepa možnost, da napravim v dnevni sobi en tak "vgradni akvarij". Niti ne vem kako se zadevi pravilno reče, ampak je ene vrste notranji ribnik prostornine približno 400-450l. Ker sem, zelo navdušen nad takšnimi stvarmi, bom zadevo vsekakor izpeljal, ampak tukaj bi potreboval pomoč, saj o pravilni izgradnji takšnega "biotopa" vem bolj malo. Ker to ne bo navaden akvarij, ki bi imel pokrov ampak ribnik je seveda prva moja skrb "smrad" iz ribnika. V njem bi imel naseljenih nekaj koi krapov, ter nekaj rastlinja.
Tukaj pa se sedaj obračam na vas. Kako narediti celotno zadevo (od peska, do luči, rastlin,pumpice), da bi zadeva funkcionirala? Kako narediti sloje podlage? Seveda si ne smem privoščiti da se mi ena taka "lepa fontana" spremeni v močvirje sredi dnevne sobe :D Ali mi lahko kdo pove kako se takšnemu "notranjemu ribniku" pravilno reče, da lahko mogoče še kaj najdem na spletu? Najlepša hvala za vso pomoč!

LP
Mitja

Uporabniški avatar
BMW 540
Prispevkov: 448
Pridružen: 11 Jun 2012, 10:52
Kraj: Kabul, CRO

Re: Priprava "akvarija"

OdgovorNapisal/-a BMW 540 » 18 Avg 2014, 13:00

Dvomim da je koi krap riba za akvarij, vsaj ne za tako malega (koi je za ribnike).

krapm
Prispevkov: 7
Pridružen: 18 Mar 2014, 09:44

Re: Priprava "akvarija"

OdgovorNapisal/-a krapm » 19 Avg 2014, 07:24

ok...v tej smeri (glede izbire) rib sem še pripravljen razmisliti. Bolj me zanima sami sloji, črpalke in podobno, da bo zadeva funkcionirala. Seveda ne gre zanemariti dejstva da bo "akvarij-ribnik" odprt, brez pokrova, tako bo verjetno dobro razmisliti tudi o kakšnem razvlaževalcu zraka? Hvala za pomoč!

lp

Uporabniški avatar
Bakl
Prispevkov: 902
Pridružen: 24 Okt 2009, 18:56

Re: Priprava "akvarija"

OdgovorNapisal/-a Bakl » 19 Avg 2014, 08:44

Kam bi pa to vgradil? V tla, ob steno...? Kakšna skica bi pomagala.

450 l bi bilo dovolj za zlate ribe. Upoštevaj, da te živijo v hladni vodi, kar je v stanovanju težko zagotoviti.

Stene lahko izoliraš s premazom za bazene.

Da voda ne smrdi, rabiš dovolj zmogljiv filter in redne delne menjave vode, npr. 20% tedensko. To je itak nujno, da ribe sploh preživijo.

Zakaj ribnik in ne kar steklen akvarij, v katerem se ribe vidijo tudi s strani? Pa še pokriješ ga lahko, če bodo problemi z vlago. Jaz imam zdaj kakšen mesec postavljen akvarij 1000 l brez pokrova, vlažnost v prostoru je narasla iz običajnih 55% na preko 70%, pa imam hišo prisilno prezračevano.

LP,
Bogdan

krapm
Prispevkov: 7
Pridružen: 18 Mar 2014, 09:44

Re: Priprava "akvarija"

OdgovorNapisal/-a krapm » 19 Avg 2014, 10:44

Hvala za začetni odziv. Mogoče sem celo zadevo malce nerodno zapisal. Stvar je takšna, da je "kalup"/stene ribnika že končan. V bistvu sem ga "zbetoniral" med dva stebra, da sem zapolnil praznino v prostoru. ker je celoten obod visok okoli 25-30cm od tal, sem se odločil za varianto notranjega ribnika. Tudi v samem "kalupu" sem že pripravil celoten relief in vse dobro premazal z premazom za bazene (Hidrostop elastik). Torej zadeva je pripravljena za naselitev oziroma vzpostavitev biotopa. Tukaj me begajo zadeve - Nekje sem prebral da je dobro pod pesek dodajati tudi mivko, za boljšo kvaliteto vode?? Največja skrb mi je tukaj "smrad" iz vode. Zato nebi rad kiksnil že na začetku in vsega pokvaril. Rad bi vzpostavil nek dober biotop in ga potem pravilno vzdrževal. In ravno zaradi tega sem se obrnil na ta forum po nasvete in "navodila". Hvala

lp

Uporabniški avatar
Flory
Prispevkov: 226
Pridružen: 25 Apr 2008, 20:43

Re: Priprava "akvarija"

OdgovorNapisal/-a Flory » 19 Avg 2014, 11:14

Kot je napisal že bakl, kakšna skica...oz.najboljše bi bilo kar slika tega kar je že narejeno, tako se bo dalo kar najbolše svetovati, glede filtra, podlage... Mivko pod pesek, za boljšo kvaliteto vode? Sigurno ne :-)

Uporabniški avatar
ICs
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1896
Pridružen: 31 Jul 2012, 14:39
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: Priprava "akvarija"

OdgovorNapisal/-a ICs » 19 Avg 2014, 15:12

No, v bistvu bi možakar rad naredil akvarij v podobi ribnika, tako je treba po moje gledati na to zadevo. Torej v kompletu: podlaga za rastline, rastline, ribe. Vsemu skupaj lahko potem pogojno rečemo tudi (odprt) akvarij. Potrebna bo dobra filtracija, filter je lahko zunanji "akvarijski", dovolj močan seveda. Dobra filtacija bo tudi zagotovilo, da iz vode ne bo smrdelo, se bo pa vonj v prostoru definitivno vsaj malenkost spremenil in to boš po vsej verjetnosti težko preprečil. Rabiš tudi ustrezno osvetlitev, najbolje z obešenimi sijalkami, razen če ni po kakšnem slučaju ta prostor ves dan izpostavljen soncu, to bo seveda kaj hitro prineslo nove probleme (alge pa to...). Vse skupaj pa mora biti tudi dobro dostopno pri delnih menjavah vode. Če misliš imeti "mrzlovodne" ribe (zlatke...), potem boš moral poskrbeti za ustrezno hlajenje (gretja verjetno ne boš potreboval v nobenem letnem času), sploh poleti. Vse skupaj boš moral za dober izgled še nekako zamaskirati, da tehnikalije ne bodo preveč opazne. Zadeva okoli "odprtosti" ribnika/akvarija in s tem povezanega izhlapevanja vode, je pa spet posebna zgodba. Če nočeš imeti prostor poln vlage, potem si boš verjetno res moral omisliti kakšen razvlaževalec ali pa če si urediš nekakšno odsesavanje direktno nad ribnikom.
Ni kaj, projekt je kar kompleksen, vsako stvar boš moral dobro premisliti.

krapm
Prispevkov: 7
Pridružen: 18 Mar 2014, 09:44

Re: Priprava "akvarija"

OdgovorNapisal/-a krapm » 20 Avg 2014, 09:12

E tak odgovor sem nekako potreboval...Žal še nisem prišel do tega, da bi poslikal :D :D (bom v bližnji prihodnosti), pa vseeno - Za samo "zamaskiranost" filtra in podobnih zadev je poskrbljeno, vizualno se ne bo videlo, saj sem zraven dodal še en "prekat" ravno za te zadeve. Drugače pa sem zadevo speljal že v bistvu tako daleč, da bom verjetno vztrajal do konca...Sama lokacija je na dokaj svetlem prostoru, ne na soncu, ampak ga obdaja tista "normalna" dnevna svetloba. Ker "kubično" zadeva ni prevelika sem si zamišljal tako, da bi filter postavil en malo močnejši zunanji. Ravno zaradi tega, ker so na stropu vgradne luči, si nisem planiral dodatnih visečih. Takšna opcija mi nekako tudi vizualno ni odgovarjala. Planiral sem, da bi kupil luč ki se vgradi, v sam bazen. Zato me zanima ali je to smiselno. Kaj pa priporočate glede nastajanja alg? Bi bila UV lampa v samem filtru dovolj za preprečevanje?
Vem pa, da kakorkoli gledano malenkost se spremeni vonj če je v hiši takšna zadeva - samo nebi rad da bi dejansko "smrdelo". Bom se potrudil danes popoldan poslikati, da bo zadeva tudi vizualno malce bolj jasna....Bomo mogoče tudi malce lažje stvari dorekli naprej.

lep pozdrav!

Uporabniški avatar
ICs
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1896
Pridružen: 31 Jul 2012, 14:39
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: Priprava "akvarija"

OdgovorNapisal/-a ICs » 21 Avg 2014, 15:05

"Normalna" dnevna svetloba bo nekako premalo. So tiste vgradne luči na stropu namenjene le osvetlitvi akvarija/ribnika? Računati moraš namreč na to, da bodo morale goreti tudi podnevi določen čas in da ne bo ravno dobro, če bodo po drugi strani gorele tudi pozno zvečer, če je to bivalni prostor. Dejansko tudi ne bodo nudile enakih svetlobnih pogojev, kot bi jih ustrezne obešene luči. Alg zaradi sorazmerno šibke osvetlitve verjetno ne bo veliko, žal bodo tudi rastline precej slabše uspevale. Pa tudi zlatkam (če se boš odločil zanje) to ne bo preveč všeč, saj so ljubiteljice sonca. Glede vgradne luči je težko reči, koliko bi to ustrezalo življu v akvariju/ribniku. Svetloba se pod vodo sicer dokaj razprši, mogoče bi celo bilo v redu. To bi ti moral povedati kdo, ki ima izkušnje s tem. Na tem forumu ga boš verjetno bolj težko našel, vsaj jaz za nikogar ne vem.

Uporabniški avatar
Lenka
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 395
Pridružen: 17 Mar 2013, 22:47
Kraj: Dolenjske Toplice / Straža pri Novem mestu

Re: Priprava "akvarija"

OdgovorNapisal/-a Lenka » 25 Avg 2014, 22:27

Pozdravljen,

pred časom sem se z lastnikom akvaristične trgovine pogovarjala prav o podobni zadevi, če se ne motim, čvekali smo in je začel razlagati, da je pri nekom ali videl ali urejal eno zadevo, samo, če me spomin ne vara, je on imel še nek slap... v glavnem, morda bi ti znal kaj povedati. Detajle sem jaz žal že pozabila, je pa menda nekdo v pritličju hiše gradil neko tako zadevo. Tudi, kako se je izšlo, nisem prepričana.

Če forumski šefi dovolijo, bom napisala kar tu, če pa se jim zdi proti pravilom, ker bi kdo mislil, da delam reklamo, pa naj izbrišejo, ti pa me kontaktiraj na ZS, pa ti sporočim.

Torej, če si z dolenjskega konca, se oglasi v Zlati ribici v Novem mestu (v Hederi), pa šefa povprašaj. http://zemljevid.najdi.si/podjetje/5813 ... ata-ribica
Moj akvarij - 60 l - Srednja Amerika (endler gupiji, navadni rogatec)
Moj akvarij - 75 l - Azija (razbore, kozice...)
Moj akvarij - 78 l - Južna Amerika (neonke, somčki) in par kraljevskih plaščaric
Moj akvarij - 112 l - Tanganjika (polžarke)


Vrni se na “Ureditev akvarija”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost