Izdelava 3Dozadja

Lastna izdelava oz. predelava opreme in dodatkov

Moderator: Ekipa Aquanubis

bozgo
Prispevkov: 9
Pridružen: 05 Maj 2016, 14:03

Re: Izdelava 3D ozadja

OdgovorNapisal/-a bozgo » 16 Jan 2017, 19:44

Pozdravljeni ponovno.

Sedaj sem si pa omislil še 70l akvarij poleg 450 ter 120l in sem se odločil da se bom malo poigral z DIY ozadjem ter CO2 sistemom ki ga bom prav tako naredil, zanima me pa seveda kako se obnaša propen v vodi če je premazan z epoxy smolo, do sedaj mi je uspelo temeljito očistiti akvarij, ter napropenati mrežo, izkušenj še nimam z tem me pa zanimajo vaša mnenja glede tega
Priponke
DSC_9650.JPG
DSC_9648.JPG
DSC_9640.JPG
DSC_9638.JPG

Uporabniški avatar
neofelis
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 50
Pridružen: 18 Jan 2010, 17:08

Re: Izdelava 3Dozadja

OdgovorNapisal/-a neofelis » 18 Jan 2017, 15:52

Lep pozdrav.

Glede na vprašanje o Poliuretanski peni vam lahko rečem, da dolgoročno ni dobra rešitev. Ne poznam proizvajalca ki garantira, da je zadeva v vodi stabilna ter organizmom nestrupena. Težave pa se čez čas pojavijo tudi pri uporabi epoksi smolah. Sicer obstaja nekaj izdelkov ki so namenjeni uporabi v akvarijih za izgradnjo navideznih koralnih grebenov, vendar običajno jih navadne trgovine z gradbenim materialom nimajo na zalogi.

Če bi jaz izdelovala ozadje za sebe, potem prav gotovo ne bi izbrala pur pene, raje stiropor, prav gotovo pa ga ne bi premazala z epoksi smolo. Poznam kar nekaj ljudi, pri katerih se je epoksi smola nekaj časa dobro obnesla, dokler čez čas niso ribe pričele poginjati. Vzroki za pogin so ponavadi nepojasnjeni, parametri vode so takšni kot morajo biti, ribe pa kažejo znake zastrupitve, kar lahko pomeni le eno, zastrupitev s bisfenoli, teh snovi testerji za vodo ne zaznajo, ogljeni filtri pa jih ne vežejo na sebe. Spadajo med snovi, ki se ne izločajo iz telesa oziroma se izločajo le delno, če pa so organizmi tem snovem dolgoročno izpostavljeni pa poginejo. Bisfenole običajno dodajajo epoksi smolam da dosežejo viskoznost in transparentnost.
Seveda je te zastrupitve pri ribah težko dokazati, toda v končni fazi ribe niso pretirano drugačne od miši, pri katerih so potrdili, da so zastrupitve prek posod z vodo in hrano mogoče, če neka plastika vsebuje preveliko količino bisfenola. Še zanimivost, prav zaradi poskusov na miših so pri plastiki ki je namenjena za shranjevanje živil prepovedali uporabo bisfenola A.

Poznam pa še en zanimiv primer. Možakar je naredil ozadje iz purpene ter ga prebarval samo z akrilno barvo, čez nekaj časa so ga ribe začele gristi, toda njega to ni motilo, na koncu se je izkazalo, da se purpen bolj drobi, njegovi drobci so manjši, kar je ribe zaprlo in povzročilo pogin. eno ribo je prinesel k meni, ko sem jo odprla je bilo črevo počeno v njem pa polno majhnih koščkov purpene. Seveda najprej nisem vedela kaj naj bi to bilo, dokler mi ni povedal svojo zgodbo... Akvaristi z DIY ozadji ti bodo znali povedat, da se določene njihove ribe lotijo ozadij ki so narejena iz stiropora, ampak stiropor vsebuje večje delce, ki jih ribe tudi lažje izločijo, vsaj v večini primerov.

somicek
Prispevkov: 11
Pridružen: 25 Nov 2016, 13:07

Re: Izdelava 3Dozadja

OdgovorNapisal/-a somicek » 22 Jan 2017, 12:46

Zelo lepo ozadje...ali je potrebno po nanosu akrilne barve še enkrat premazati z epoksi smolo?

Pirat
Prispevkov: 28
Pridružen: 07 Mar 2010, 12:55

Re: Izdelava 3Dozadja

OdgovorNapisal/-a Pirat » 23 Jan 2017, 21:35

Zdravo

Zanimivo si tole napisala neofelis . Tudi jaz sem v moj akvarij 240 L leta 2010 vgradil DIY 3D notranje ozadje. Izdelal sem ga iz stirodurja , ki sem ga predhodno oblikoval z spajkalnikom v neko skalno steno. vse skupaj sem premazal z epoksi smolo ter posul ozadje z kremenovo mivko, naslednji dan sem postopek ponovil in dobil lepo 3D ozadje. Počakal sem dva tedna, da se je dobro posušil in prezračil ter ga s pomočjo sil. kita zalepil na zadnjo steno akvarija. Akvarij se je nato 4 tedne ciklal. Po štirih tednih pa sem naselil organizme. Kakšne pol leta je stvar funkcionirala nato pa so se začeli posamezni nepojasnjeni pogini karacinidov, kljub dobrim parametrom vode. To se mi je ene dve leti vleklo in tudi sam sem pomislil na ozadje, ampak povsod je pisalo, da je epoksi smola netopna v vodi. sčasoma pa so se ti pogini umirili in danes so moje tetre neonke žalovalke zdrave kot dren. Res je težko nekaj trditi, lahko, da sem jaz imel problem z tem bisfenolom A. Ali je možno, da se po nekem času izluži iz smole? Ribe do stiroporja ne morejo priti saj je plast mivke in epoksi smole dovolj debela, tako da ozadja niso cufale.

L.P Branko

Uporabniški avatar
Barbarella
Prispevkov: 17
Pridružen: 30 Dec 2018, 18:56
Kraj: Kočevje

Re: Izdelava 3Dozadja

OdgovorNapisal/-a Barbarella » 14 Jan 2019, 15:33

Katero znamko akrilnih barv pa ste uporabljali? Da so dobre, obstojne...in kje ste jih kupili?
Hvala, lp B


Vrni se na “Naredi si sam - DIY”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta