Kaj je bolje - "stara šola" ali moderni prijemi?

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
a2l2
Prispevkov: 596
Pridružen: 19 Nov 2008, 20:37
Kraj: Lj-Kodeljevo

Re: Kaj je bolje -

OdgovorNapisal/-a a2l2 » 08 Nov 2010, 16:51

Modro betto je prevzel zootic, in ker ni bilo dobička, so jo zaprli. Taka je bila vsaj razlaga sošolke, ki je živela v tisti hiši, njena mama pa je delala v modri beti.
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno. Antoine de Saint-Exupery

Miha_z
Prispevkov: 40
Pridružen: 05 Okt 2010, 18:57

Re: Kaj je bolje -

OdgovorNapisal/-a Miha_z » 15 Nov 2010, 20:28

:-). Zanimiva debata. Sem jo šele zdaj izbrskal.
Odrasel sem ob akvarijih in se še spomnim ljubljanskega akvarističnega društva, bojanove "kleti" na bežigrasjki gimnaziji in modre bete. Lepi spomini, čeprav sem bil še mulček, ki ga je fotr za roko peljal:-).
Me pa kar srh spreleti, ko se spomnim "švercanja" ro iz avstrije in ko pogledam danes....na vsakem koraku vse:-). Kako leti čas.
Glede modernih prijemov proti tradicionalnim. Saj ni kaj dosti razlike no. Večinoma nam je vse skupaj poenostavljeno. Kaj vse smo počeli za delat "mehko" vodo pred mnogo leti..Kati/ani izmenjevalci, nabiranje pod rožnikom....Danes pa odprem pipo in naredim kar mi paše. Ja. Tudi danes so lepi časi, ane?!
Se mi pa zdi, da je danes precej bolj vse skupaj podrejeno formi. Ne morem verjet koliko "aqua scape" akvarijev se pojavlja. Včasih je bilo videt veliko "hard core" gojitvenih akvarijev, cevi in akvariji vse povsod, še najbolš so se obnesli akvariji brezkakršne koli dekoracije. Sem videl akvarije tudi na "coffe table" v dnevni sobi. Se razume polne mladih diskusov:-) Da ne govorim o tem, da je bil tisti, ki je imel mlade diskuse skoraj bog:-). Sam sem jih prvič vzgojil predavnega leta 1996. Še zdaj imam prizor staršev, ki hranijo mladice živo pred očmi. Brez RO, brez nevemkakšnih filtrov, UV in še česa. Čisto preprosto z delom in veliko mere občutka za menjave vode, hranjenje in študiranja kaj in kako. Slednje pa je z moderno tehniko ali pa ne zame še vedno "point" tega lepega hobija.

lp,
Miha

Uporabniški avatar
David7
Prispevkov: 266
Pridružen: 06 Okt 2010, 21:40
Kraj: Kamnik

Re: Kaj je bolje -

OdgovorNapisal/-a David7 » 15 Nov 2010, 20:37

Ja teh časov se jaz spomnem, prve opreme in ribic, ki sem jih z očetom kupil v modri beti, za tiste čase sem imel nekoliko prednosti, saj smo imeli podjetje, ki se je ukvarjalo z tehnologijo čiščenja odpadnih vod in so bile RO na vsakem koraku v hiši, res pa da se tudi jaz spomnim, večino vsem resnim akvaristom je bil cilj gojitev rib in zato so akvariju kmalu postali brez dekoracije...

Veliko super rib in napotkov pa sem dobil malo kasneje v trgovini na levstikovem trgu v stari lljubljani, ki je ena prvih v sloveniji upala iti v prodajo nekoliko bolj "ekstravagantnih rib" v sloveniji.

je pa internet super spremenil akvaristiko, saj so informacije bolj dostopne, poleg vse tehnike, ki je zelo napredovala, edino cene so še vedno presentljivo zasoljene. pričakoval, da bo elektronika veliko cenejša, pa še vedno drži ceno.

Kunto
Prispevkov: 12
Pridružen: 07 Nov 2006, 17:56

Re: Kaj je bolje -

OdgovorNapisal/-a Kunto » 16 Nov 2010, 00:38

Tudi sam sem začel še za časa bivše yuge oz. proti koncu le te kot 13 letni smrkavec
Nekje sem zbrskal en star 30 litrski akvarij pa notranji filter na gobico. Pa zračno pumpo, ki je ropotala kot traktor tako da sem jo moral zvečer ugašat, ker se ni dalo spat zaradi ropotanja. pokrov sem si sam skup zbil ter dal gor klasično žarnico mislim da 40W.
Literature praktično nobene razen v šolski knjižnici ena knjiga, ki pa je itak nikoli ni bilo za dobit.

Nato sem si vso opremo zrihtal, šel po ribe in nekaj malega rastlin v Semenarno Ljubljana (na Gosposvetskiki nasproti Leva). Ko sem prišel domov, sem nalil vodo v akvarij in dal ribe notri (gupiy, neonke, siamke.. in - Bengalski som 4x :long: ) Še danes ne morem vrjeti. Če pa je tako lepo plaval kot kakšen miniaturni morski pes.
O ciklanju akvarija, ter o vsem ostalem sploh nisem nič slišal in vedel. Če bi takrat lahko kje kupil oskarja bi ga tudi najbrž notri stlačil. Je mel revež srečo :-D
Kot 13letnik nisem poznal še nikogar ki bi se z akvaristiko ukvarjal razen sošolca ki me je "uvajal" :? . Prodajalka v Semenrni pa tudi ni vedela drugeg kot to, da so to pač male pisane ribice.

Ampak so vse živele približno dve leti v tem mojem (a)kvariju. Razen enega bengalskega soma so vsi lepo plavali in živeli. Vodo sem menjaval redno. Najprej polovil vse ribe, vodo v wc, umil pesek pa novo vodo noter pa gremo dalje. Dokler ga enkrat nisem ob pucanju razbil. pa so šle ribe k sošolcu.
Dokler so bile pri meni niso zbolele niti enkrat. Umrla samo ena (som) Z algami nisem imel težav. Skratka delalo in živelo vse kar je bilo notri. seveda tudi polži :)

Pa so šla leta. Prišla je družina. In z otroci želja po hišnih ljubljenčkih (pri hčerki seveda). Ob tem sem zopet začutil tisto otroško strast in željo po akvariju. In akcija. Samo tokrat je bilo drugače. Najprej študiranje preko forumov, literature, posvetovanje z izkušenimi akvaristi...) Nabava opreme. Ciklanje akvarija en mesec.......
Pa so prišle ribe skrbno zbarane itd. Pa so bili razni pripravki in vitamini......in seveda redno menjavanje vode itd.
Pa je ena ribica šla v wc školjko (pokojna) pa čez nekaj časa druga... in še nekaj njih (na srečo ne preveč)
Pa končno mir. Akvarij deluje brezhibno. Naenkrat pa alge. In boj do zadnjega atoma moči :redangry: . dokler ni pred kratkim vse ven letelo (iz akvarija :))

In sedaj zopet študij. Kaj izboljšat da se ne ponovi zgodba z algami in poginom rib. Pa se mi zdi da sem delal po pravilih.

In tukaj mi pride na misel stara šola ali moderni prijemi. Ko sem delal vse narobe, kar se sploh narobe narediti da je delalo vse bp. S "pravilnim" pristopom pa sem imel velike težave.

Zato mislim, da stara šola (ne moja :sad: ) v pravilni obliki z modernimi prijemi. To bo vsekakor najboljša kombinacija

Lp.

Miran
Prispevkov: 1149
Pridružen: 24 Jul 2009, 11:36

Re: Kaj je bolje -

OdgovorNapisal/-a Miran » 17 Nov 2010, 16:02

Lepo, da se še kdo spominja starih časov, sem eden redkih,ki je ta hobi gojil še naprej.Je pa na tem podroćju ogromno novega, je res težko slediti,
LP

Uporabniški avatar
Andromeda
Prispevkov: 227
Pridružen: 03 Dec 2007, 19:20
Kraj: Kresniške Poljane

Re: Kaj je bolje -

OdgovorNapisal/-a Andromeda » 25 Sep 2013, 13:12

Sicer vem, da tole temo vlečem iz naftalina, a je prej nisem našel, sploh vedel nisem, da obstaja. Do danes.

In se takoj našel v njej.

Popolnoma potrjujem OPju! Sem že nekaj flancal o tem v svoji temi o 54 litrašu, predvsem o tem, kako je akvarij zadihal, ko sem ga nehal bockat in rinit vanj. Dejansko sem iz svojega akvarija že pred 6 leti zabrisal vse ven.Razen filtra, seveda, da ne bo pomote. Še danes laufa, brez kakršnihkoli alg, bolezni, česarkoli. In še vedno ga moram poflancati vsakih nekaj mesecev, da sploh lahko spustim ribicam hrano, oziroma da ta sploh pride do njih.

Prav vesel, da sem našel tole temo, ker sem že mislil, da kršim vsa pravila akvaristike.

Vodo pa vseeno večkrat menjam, priznam ^-^


Vrni se na “Vprašanja, katera ne vem kam sodijo”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost