Maščoba na gladini vode - proteinski film

Moderator: Ekipa Aquanubis

domen123
Prispevkov: 51
Pridružen: 29 Jan 2006, 17:51

Maščoba na gladini vode - proteinski film

OdgovorNapisal/-a domen123 » 31 Jan 2006, 14:54

pozdravljeni, pred 4 dnevi sem si uredil akvarij (prvi), zdaj je pa nastal en problem. rastline (ne vem kako se jim reče, so bl velike ubistvu sami ravni listi) na vrhu postajajo rjavi, pa ne vem zakaj. prosil bi če mi lahko pomagate, zanima pa me še kdaj naj zmerim vsebnost ph v vodi. aja pa na gladini vode se mi je nabiralo nekaj podobnega kot sluz (zgleda kokr nafta v morju), pa sm dau vn??? ne vem kaj je blo to. prosim za pomoč hvala. hitr prosim,

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Re: začetniške težave

OdgovorNapisal/-a Dean » 31 Jan 2006, 15:26

No, brez panike. To ni stvar ene ure, imaš pa prav, da je bolje čimprej ukrepati.
Tista sluz je t.i. proteinski filter, ki nastane od preveč organskih snovi v vodi.
To pa se lahko zgodi iz več razlogov, ki so velikokrat povezani:
- preveč hranjenja (a sploh imaš kakšno ribico)
- od oglja, če ga imaš v filtru in ga nisi prej spral
- gladina vode se ne lomi
- filter nima zadostnega pretoka in ti ne pobira snovi z površine vode, zato pa se tam nabirajo in ustvarjajo ta "oljni madež".
- filter je "mrtev" - v njem se niso razvile bakterije inti en deluje, še, kot biološki filter.

Rešitve:

- Manj hrani, oz. uporabljaj hrano, ki ima manjšo vsebnost proteinov oz. fosfatov. To je predvsem rastlinska hrana ali pa hrana, ki je bila obdelana s posebnim postopkom, s katerim so zmanjšali količino fosfatov v njej ... (Nutrafin Max). Največkrat pomaga že enostavno to, da najdeš pravo mero pri hranjenju.

- Oglje je dobro pred uporabo oprati, sicer pa ti priporočam, da ga nimaš ves čas v filtru, ker ga ne potrebuješ. Jaz imam le ogljeno gobo, oglje pa sem dajal notri le po končanem zdravljenju, ker le-to vsrka oz. veže nase zdravila, strupe, a žal tudi nekatere koristne snovi. Potem pa ga je potrebno odstraniti, saj lahko po dalšen času, ko je nasičeno z vsem tem, pod določenimi pogoji pa te snovi prične oddajati spet v vodo, kar ni dobro. Zato je moj predlog, da ga odstraniš iz filtra.

- Usmiri tok iz filtra tako, da bo valovil gladino in s tem razbijal ta film in mešal vodo.

- Uporabi mehurčke, ker le-ti tudi lomijo površino in prezračujejo vodo. Zrak pa potrebujejo tudi ribe in bakterije v filtru.

- Glede biološkega filtra pa si lahko več prebereš tukaj. To ti bo koristilo tudi v bodoče in to, da ti filter dobro dela je tudi rešitev za marsikatero težavo ;-)

Sicer pa res ni panike, ker se to da hitro rešiti, z eno ali vsemi temi naštetimi stvarmi. Pohvalno je tudi, da si to opazil in da te je zaskrbelo, saj je to pokazatelj neke anomalije oz. težave, ki pa ima lahko dolgoročno hude posledice. Tak proteinski filtr ni samo neestetski (grd), ampak je tudi nevaren, ker ne dopušča potrebne izmenjave plinov, to pa pomeni, da v vodi pod njim prej ali slej začne zmanjkovati kisika in se voda usmradi oz. prične gniti.
Nazadnje spremenil inaaj, dne 07 Feb 2007, 00:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

domen123
Prispevkov: 51
Pridružen: 29 Jan 2006, 17:51

Re: začetniške težave

OdgovorNapisal/-a domen123 » 31 Jan 2006, 16:56

ej res hvala, za odgovor. ja na začetku k sm daju u filter ene kapsule (bakterije) sm kr use štiri dau noter. kako pa vem da so se bakterije zaredile, kok časa to traja. pa a dam lahko notr une kaplce za delat bakterije? hvala, za odgovor pa ne zamert ker take kozlarije sprašujem,

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Re: začetniške težave

OdgovorNapisal/-a Dean » 31 Jan 2006, 19:10

Glej, niso kozlarije. Vsak začetnik se srečuje z bolj ali manj istimi vprašanji ...

Upam, da si si dobro prebral kar sem ti predlagal, lahko pa si še pogledaš ostale niti, kajti v vsaki boš našel kak zanimiv podatek ;-)

Kar se pa kaplic tiče ...
- Najprej je pomembno, da imaš dovoljšen pretok skozi filter.
- Drugo da imaš primeren filtrirni material na katerega se lahko oprimejo bakterije in ustvariji kolinijo.
- Kapljice proizvajajo različne firme in napotki za zagon filtra so zato različni. Na vsaki plastenki teh kapljic pa lepo piše kako moraš postopati...

Cilj:
Ustvarit tako kolonijo bakterij in tako dobro delujoč filter, da boš izmeril čimmanj (ali pa skoraj nič) nitratov, fosfatov oz. ostalih snovi, ki škodujejo zdravju ribic.

Predlog:
Napiši:
-  Kakšen akvarij imaš (litri) in kaj je trenutno v njem (vse od podlage do rastlin in upam, da ne še ribic)
- Kakšen filter (če se ga regulira na kakšen pretok si ga nastavil) in kaj imaš v njem (modra goba, črna goba, keramične valjčke ...)
- Imaš grelec, kako močan
- Si že morda meril parametre vode, kakšni so ...
Če še nisi, si kupi vsaj te teste: ph, NO3, pa morda še za trdoto vode (večina jih je v nekem osnovnem paketu, le NO3 je posebej)
- Kako pripravljaš vodo za v akvarij, katere preparate uporabljaš

Zakaj vse to? - Več kot nam bo znano od vsega tega bolje ti bomo znali svetovati, zato pa tudi pišemo v niti imenovani Opišite vaše akvarije in potem te opise tudi posodabljamo, da se vsakokrat ne lovimo, ja katere vrste pa imaš notri, katere rastline, kolk imaš temperaturo ... itd., ker potem si to lahko tam preberemo in lahko prej odreagiramo v okviru našega znanja.

Pa še nekaj:
- napiši katere kapsule, da vidimo če jih kdo pozna,
- pa še en predlog - "p'skus bolj ne p-dumač tipkat" ;-) Da ne bo nejasnosti glede izrazov in namenov, ker se hitro kaj narobe zastopi, ker se tako preko neta ne vidimo v obraz, ok. "Piš ko govoriš" je bolj za na MSN ali pa CHAT, tukaj pa vedno znova apeliram na Slovenščino - pa ne vzemi tega za slabo, ok :-)
Nazadnje spremenil inaaj, dne 07 Feb 2007, 00:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Uporabniški avatar
Nautilus
Prispevkov: 89
Pridružen: 28 Feb 2007, 20:27
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Maščoba na gladini vode - proteinski film

OdgovorNapisal/-a Nautilus » 30 Mar 2007, 12:43

Zanima me ali ima mogoče kdo probleme z maščobo na gladini vode vsaj izgleda tako. Če pogledaš po gladini plavajo kot cinki maščobe na juhi seveda ne tako izraziti. Nekdo mi je rekel, da je to od Serine hrane ki jo uporabljam in da naj samo zamenjam proizvajalca hrane, ker tudi za ribice ni dobro ker je hrana premastna. A kdo pozna mogoče ta problem in kako to težavo odpraviti in kako tisto spraviti iz vode? :-\

Hvala zopet za pomoč!!!
Nazadnje spremenil Dean, dne 30 Mar 2007, 14:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Ja takle mamo!

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Maščoba na gladini vode

OdgovorNapisal/-a Dean » 30 Mar 2007, 14:18

To kar si ti opazil se imenuje proteinski film.
Ta se nabere na gladini zaradi količine organskih snovi - proteinov, ki se jih vnaša v vodo. Najpogosteje je za to kriva hrana. Problem pri tem filmu je v tem, da preprečuje izmenjavo plinov med vodo in zrakom, s tem pa se voda v akvariju ne zrači, kot bi se morala. To ne pomeni samo, da je voda manj bogata s kisikom, ampak se v njej zadržujejo tudi plini, ki bi iz nje sicer lahko delno izhlapeli in ki so lahko toksični za ribice in rastline.

Masten madež ne moreš odstraniti samo z menajvo vode. Tega se lahko lotiš na več načinov:
- Pivnanje površine vode s kakšnim papirjem tipa malo boljše papirnate kuhinjske birsače (nekateri uporabijo tudi časopisni papir - sam ga nisem zaradi manjšega nezaupanja v higieno le-tega in pa samo črnilo ...)
- V primeru zunanjega filtra (in z malo domišlije tudi nekaterih notranjih) uporaba skimmerja oz. posnemalnika površine. S pomočjo te zadeve se ti površinska voda steka v filter in tam obdela.
Slika
- Predelava notranjega filtra, da ti zajema površinsko vodo
- Uporaba dodatne cirkulacijske črpalke, ki ima iztok smerjen proti površini, da jo na tak način vzvalov in razbije ta proteinski film
- Uporaba zračne črpalke in pa razpršilnega kamna oz. t.i. metoda mehurčkov, ki s pokanjem na vodni gladini razbijajo to površino in s tem ta madež.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Uporabniški avatar
Nautilus
Prispevkov: 89
Pridružen: 28 Feb 2007, 20:27
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odg: Maščoba na gladini vode - proteinski film

OdgovorNapisal/-a Nautilus » 02 Apr 2007, 15:28

Hvala za te nasvete. Sam sem naredil eno pripravo na način notranjega filtra, ki pa pobira vodo samo iz gladine in pobira ta proteinski film in pa tudi prah ki pride v akvarij in plava po vodi. Samo med hranjenjem moram ta filter izklopiti, ker drugače posrka vso hrano. Stvar resnično deluje in pa tudi gladina je s tem čista, kar mi je pa najbolj všeč!!! ;D

V kratkem nameravam objaviti slike v rubriki naredi sam, da se bo dalo videti pa tudi, če bo imel še kdo kakšno zamisel kako bi se dalo to se ispopolniti.

Lp Nautilus
Ja takle mamo!

Guest

Odg: Maščoba na gladini vode - proteinski film

OdgovorNapisal/-a Guest » 08 Apr 2007, 19:07

tudi jaz sem opazila nekakšno maščobo na gladini vode in kot že rečeno ni pomagala menjava vode. ali se lahko še kako drugače znebim tega, razen s tisto napravo? kakšno hrano pa naj uporabljam da se ne bi stvar še poslabšala? sedaj uporabljam kosmičasto hrano algemin.

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Maščoba na gladini vode - proteinski film

OdgovorNapisal/-a Dean » 08 Apr 2007, 19:23

Hrano, ki ima čimmanj proteinov oz. je posebej obdelana, da ima čimmanj pepela. To je pri Nutrafinu recimo linija Max. Močne hrano, namenjene vzreji imajo po pravilu veliko proteinov in zato je ta posledica brez protiukrepov skorajda neizogibna. Hrana, ki se že sama po sebi manj drobi in jo ribe takoj konzumirajo manj maže vodo.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Guest

Odg: Maščoba na gladini vode - proteinski film

OdgovorNapisal/-a Guest » 08 Apr 2007, 19:47

ali ima posušena živa hrana manj proteinov?

Uporabniški avatar
Nautilus
Prispevkov: 89
Pridružen: 28 Feb 2007, 20:27
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odg: Maščoba na gladini vode - proteinski film

OdgovorNapisal/-a Nautilus » 09 Apr 2007, 15:33

Evo slikice filtra katerega sem naredil za pobiranje proteinskega filma iz gladine vode. Filter je zares učinkovit samo med hranjenjem ga moram izključiti, ker drugače posrka vso hrano. Fino je tudi, ker je gladina vode kristalno čista in ni videti nič na gladini tudi raznih prašnih delov ni.

Filter je narejen iz:    PVC cevi
                                  črpalka blupower 450l/h 
                                  sintetični filter
                                  pesek
                                  keramični obročki- makaroni 

še slikice:

Slika
Luknjice filtra, kjer filter srka gladino vode in pobira proteinski mrenico iz gladine akvarija
Slika
Slika

Ker filter ni najlepši me veseli, da ga bo kmalu zakrila rastlina in se ga ne bo videlo.
Ja takle mamo!

Uporabniški avatar
boklavdi
Prispevkov: 366
Pridružen: 05 Okt 2006, 15:01
Kraj: Grosuplje

"Cortkana" črpalkica za odpravo proteinskega sloja

OdgovorNapisal/-a boklavdi » 18 Apr 2007, 22:04

Živijo,
Nisem vedel ali odpirati novo temo ali zadevo vključiti kar po ureditev mojega akvarija.
No vendarle nova tema (Dean povej :)).

Zakaj gre?
Ker imam akvarij že kar docela zaraščen in ker mi gladina vode pravzaprav miruje, čemur je razlog  usmerjenost vodnega toka iz filtra nekako pod kotom 45 stopinj v akvarij (da mi CO2 ne bi ušel ven, še predno pride noter  ;-)) sem si rekel, da bi bilo fino nekaj storiti.

Najprej sem v dobro znani trgovini v BTC-ju (LJ) (imena ne bom omenjal, ker ne želim delati slabe reklame sicer dobri trgovini) kupil poceni vodno črpalkico za 7,5€ (imajo tudi boljše).
Pogoj: črpalkica je morala biti čim manjša in čim bolj "švoh".
Žal se je izkazalo, da je nekako preveč glasna v pokončni poziciji na zadnjem steklu (glej slikco). Ugotovil sem, da ni kvalitetna in namenjena fiksiranju na zadnje steklo.

Potem sem si rekel, da bom poizkusil še z nekoliko bolj kvalitetno črpalkico in se v trgovini Zootic (tokrat omenjam ime, ker gre za dobro reklamo) slučajno odločil za podobno zadevo tokrat bolj priznanega proizvajalca Exo Terra (korporacija Hagen). Bila je ravno tako poceni in sem si rekel bomo poizkusili.

in poglej si ga no bliska,....zadeva deluje kot mora.

Črpalkica je fenomenalno tiha tudi v tej poziciji,...deluje celo v 1 cm globoki vodi in je samo 2,6 vatna (150L/h).
Sicer je namenjena bolj za akvaterarije in za vodne slapove v terarijih.

Moja ocena 5+.

Še slikci:

Slika

Slika


lpB
Nazadnje spremenil boklavdi, dne 18 Apr 2007, 22:10, skupaj popravljeno 1 krat.
I wish we were all colour-blind, so we could live together peacefully and realize that there is only

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Odg: Maščoba na gladini vode - proteinski film

OdgovorNapisal/-a Dean » 18 Apr 2007, 22:27

Boklavdi, po moje je bolje tako, da je vse na enem mestu ...

... Sicer pa pohvalno in lično rešena zadeva (in kot vedno odlična foto podpora ;-)).
Posebej je uporabna v večjih akvarijih, v manjših pa je morda boljša rešitev kakšna predelava posode s prekatnim filtrom ali kaj podobnega (osebno mnenje pač).
Ena rešitev take predelave je opisana tudi v niti Predelava JuWel-ovega internega filtra za nižji akvarij.
Nazadnje spremenil Dean, dne 18 Apr 2007, 22:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Stupid now or stupid for life, your decision. ;D

Uporabniški avatar
boklavdi
Prispevkov: 366
Pridružen: 05 Okt 2006, 15:01
Kraj: Grosuplje

Odg: Maščoba na gladini vode - proteinski film

OdgovorNapisal/-a boklavdi » 18 Apr 2007, 22:41

Se mi je zdelo, da nekaj obstaja na to temo, ampak sem bil prelen.

lpB

Ps.: in hvala za kompliment foto pa to;
I wish we were all colour-blind, so we could live together peacefully and realize that there is only

Uporabniški avatar
Nautilus
Prispevkov: 89
Pridružen: 28 Feb 2007, 20:27
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

Odg: Maščoba na gladini vode - proteinski film

OdgovorNapisal/-a Nautilus » 18 Apr 2007, 22:49

Jaz imam pri mojem akvariju cajman 60 narejene reže mišljene pomoje za proteinski film in pa tudi nastavek, katerega lahko obračaš tako, da vodo iz filtra  izhaja proti gladini in s tem valovi gladina. Vseeno se je proteinski film nabiral in je bilo grdo videti. S tem mojim filtrom sem to čisto rešil. ;-)
Ja takle mamo!


Vrni se na “Vprašanja, katera ne vem kam sodijo”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost