Začetek tu in tam (morska vs. sladkovodna akvaristika)

Vse o morski akvaristiki (ribe, oprema, morebitne težave)

Moderator: Ekipa Aquanubis

sasmeister
Prispevkov: 34
Pridružen: 18 Feb 2013, 10:50

Re: Začetek tu in tam (morska vs. sladkovodna akvaristika)

OdgovorNapisal/-a sasmeister » 22 Maj 2016, 09:27

Zakaj je akvarij - sump proti poplavno varen?

Sistem je proti poplavno varen samo v primeru, če je pravilno izveden. V akvariju nivo vode določajo grabljice na prelivu, v sumpu pa sami določimo nivo vode in ga vzdržijemo z dolivanjem izhlapele vode.

nivo vode.png
shema sumpa
(4.87 KiB) Prenešeno 18 krat


Se pravi, v primeru izpada električne energije iz akvarija steče del vode (od zgornjega do spodnjega nivoja grabljic, nekaj vode v prelivu, izpraznejo se tudi cevi povratne črpalke...). V našem primeru 250 l akvarija, bi to pomenilo nekako 2 cm nižjo gladino vode v akvariju (100 cm x 50 cm x 2 cm = 10 l). Nekako v praksi je, da se predvidena izlita voda pomnoži z dva, tako da mora biti sump projektiran tako, da lahko dodatnih 20 l vode.
Ravno obratna situacija nastopi v primeru, če se zamašijo cevi izliva iz akvarija. Povratna črpalka prečrpa vodo iz sumpa v akvarij, kjer mora biti prev tako zagotovljen prostor za dodatno vodo.
Nekako priporočljivo je, da je gladina vode v akvariju 5-6 cm pod zgornjim robom stekla, kar je v našem primeru 25-30 l, kar pa je povsem dovolj, da se voda ne razlije.
Kdor je meister je meister. Delam, delam dan na dan.

sasmeister
Prispevkov: 34
Pridružen: 18 Feb 2013, 10:50

Re: Začetek tu in tam (morska vs. sladkovodna akvaristika)

OdgovorNapisal/-a sasmeister » 22 Maj 2016, 11:10

sump.png
shema sumpa
(3.95 KiB) Prenešeno 15 krat


Na skici je najbolj enostaven sistem sumpa, v katerem je samo ena pregrada, le ta določa nivo vode v predelu, kjer stoji skimmer. Skimmerji, ki so namenjeni delovanju v sumpu imajo navadno določen optimalen nivo vode. Primer: DOC Skimmer 9410 ima za optimalno delovanje določen nivo vode v katerem stoji od 14 do 24 cm.
Prav tako, ta pregrada skrbi, da povratna črpalka, v primeru zamašitve cevi na prečrpa vse vode iz sumpa v akvarij, ampak samo del,kjer stoji. Posledično je potrebna manjša rezerva za vodo v akvariju.

Pri projektiranju sumpa, se da komplicirati tako ali drugače. Predel za refugij, za makro alge, za razne medije... Vsak komplicira tako ali drugače. Moj nasvet, sump naj bo čim večji, oz. tolikšen, da še gre v omarico. S tem zagotovimo nekaj dodatne vode v sistemu, nekaj prostora za kamenje... Večji sistem je dolgoročno bolj stabilen.
Pomembno je, da je v sumpu dovolj rezerve za vodo, ki priteče iz akvarija.
Kdor je meister je meister. Delam, delam dan na dan.

sasmeister
Prispevkov: 34
Pridružen: 18 Feb 2013, 10:50

Re: Začetek tu in tam (morska vs. sladkovodna akvaristika)

OdgovorNapisal/-a sasmeister » 22 Maj 2016, 11:24

Še vprašanje,...
Gladina vode v skimmerju je vrjetno enaka kot v sumpu?


Različni skimmerji delujejo različno. Vsi bolj priznani in sump skimmerji imajo predviden nekakšen optimalen nivo vode v kateri delujejo. Ta nivo se načeloma določi z pregrado v sumpu. Prav zato je že v štartu dobro vedeti katera tehnika (skimmer) bo uporabljen. Sam nivo vode v skimerju se pa nastavi. Načeloma imajo skimmerji na izlivu vode nekakšno regulacijo, kjer se da določiti nivo vode v skimmerju. Prej omenjen skimmer ima enostavno pokončno raztegljivo cev, ki se jo lahko podaljša ali skrajša, s tem se določa nivo vode, sam pretok vode, izločanje več ali manj pene... Posledično bolj mokro ali suho skimanje.
Večina drugih skimmerjev ima na izlivu vode ventil, s katerim je nivo vode celo lažje nastavljiv.
Kdor je meister je meister. Delam, delam dan na dan.

Uporabniški avatar
dejan90
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 2415
Pridružen: 17 Dec 2011, 13:03
Kraj: Pragersko - Sl. Bistrica

Re: Začetek tu in tam (morska vs. sladkovodna akvaristika)

OdgovorNapisal/-a dejan90 » 22 Maj 2016, 21:25

Moral bi si zadeve enkrat pogledati v živo med delovanjem. Tako bi vrjetno lažje izgubil strah pred nečim novim - beri morskim akvarijem :)
Mi je rekla:"Jaz ali tvoji akvariji?" .... Škoda, bila je fajn punca... :D

Moj 770l akvarij


Vrni se na “Morska akvaristika”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost