Seachem Pristine

Moderator: Ekipa Aquanubis

Hepifiš
Prispevkov: 84
Pridružen: 13 Okt 2014, 21:22

Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a Hepifiš » 03 Dec 2015, 21:56

Živijo!

Ker je v našem akvariju podlaga že zelo stara in ker je malo tudi zaradi lenobe malo pa zaradi težko dostopnega terena sesanje peska možno samo občasno in ne po celi površini razmišljam o nakupu tega tonika za globinsko čiščenje.

Z ostalimi Seachem izdelki smo pri nas super zadovolni ampak vseeno bi radi pred nakupom se malo pozanimali. Danes sem že klicala v Aquashop pa mi je prodajalec rekel da ne more dati podatka iz prve roke, ker ga še ni preizkusil je pa povedal da verjetno na njihove izkušnje s drugimi Seachaem izdelki niso prazne obljube.

Zanima me ali ga je kdo že uporabljal? :wel

Hepifiš
Prispevkov: 84
Pridružen: 13 Okt 2014, 21:22

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a Hepifiš » 09 Jan 2016, 17:11

No ker nihče ni odgovoril ali pa še nihče ne uporablja tega izdelka smo se pri nas doma odločili, da ga poizkusimo.

11. decembra smo prvič dozirali Seachem Pristine in nato vsak teden pri menjavi vode in opažanja so naslednja:

1. NO3 ki se je prej višal sedaj izginja
2. na gladini vode ni več veliko mastnega sloja
3. vata v filtru se hitreje zapacka
4. pri sesanju peska je opazno manj svinjarije
5. voda je bolj bistra
6. med peskom in steklom ni več tiste zelene sluzi

mislili smo, da bo čisto odstranil tudi rjavo umazanijo ( mulj ) ob steklu ampak zaenkrat ga je mogoče samo malo manj. Ne morem rečti, da bi bila tukaj opazna tako velika razlika kot za tisto kar sem napisala zgoraj.


Kako je potem s temi bakterijami ko porabiš pripravek? Ali sotanejo v akvariju in se razmnožujejo ali je treba stalno uporabljati Pristine če hočeš obdržati rezultate?

Andrej
Prispevkov: 616
Pridružen: 02 Okt 2014, 21:41
Kraj: Obala

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a Andrej » 10 Jan 2016, 10:23

Podobno izkusnjo imam z Aquaforest probio s. Je pa meni se konkretno zasvinjalo cevi, tako da bodite pozorni na pretok vode ko se uporabijo tej preparati, ker zgleda res dobro "pocistijo" odpad iz podloge.
Sem pa jst naredu samo enotedensko uporabo da izlocim visek. Po moje ni dobro to stalbo uporabljat ker nekaj odpada v podlogi tudi mora bit za raznorazne koristne organizme v njej.

Hepifiš
Prispevkov: 84
Pridružen: 13 Okt 2014, 21:22

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a Hepifiš » 11 Jan 2016, 18:13

Kakšna pa je razlika med Seacham Pristine in Aquaforest probio s?

Andrej
Prispevkov: 616
Pridružen: 02 Okt 2014, 21:41
Kraj: Obala

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a Andrej » 11 Jan 2016, 19:56

Sam bi reku da je zadeva enaka oz. zelo podobna. ProbioS je verjetno samo bolj koncentriran, glede na to da se da ena kapljica na 100l.

vanadium
Prispevkov: 143
Pridružen: 27 Apr 2015, 06:32

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a vanadium » 17 Jan 2016, 12:05

Jaz tudi po uporabi ne zaznam no3. Res je pa da imam eheim 2080 notri pa v vseh košarah seachem matrix na 240 l akvariju. Mogoče tudi moja filtracija malo pripomore k zmanjšanju.

Uporabniški avatar
gbauer
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1956
Pridružen: 04 Apr 2013, 05:50
Kraj: Grad na Goričkem
Kontakt:

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a gbauer » 17 Jan 2016, 12:43

Filtracija k zmanjšanju NO3 ne pripomore nič, ker so nitrati (NO3) končni produkt filtracije. NO3 zmanjšamo z menjavami vode, lahko tudi z kakimi odstranjevalci nitratov, porabljajo jih pa tudi rastline...

Uporabniški avatar
dejan90
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 2415
Pridružen: 17 Dec 2011, 13:03
Kraj: Pragersko - Sl. Bistrica

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a dejan90 » 17 Jan 2016, 16:01

Gbauer, moram te popravit, da se lahko no3 zbija z anaerobno filtracijo ki jo Seachem Matrix omogoča. Res pa je tudi da je to bol malo vrjetno v zunanjem filtru, saj za anaerobno filtracijo mora biti pretok vode skozi filtrirni material zelo počasen. Na trgu je kar nekaj filtrirnih materialov, ki omogočajo naselitev anaerobnih bakterij, in Seachem Matrix je nekje na vrhu med njimi.

LP!
Mi je rekla:"Jaz ali tvoji akvariji?" .... Škoda, bila je fajn punca... :D

Moj 770l akvarij

Uporabniški avatar
gbauer
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1956
Pridružen: 04 Apr 2013, 05:50
Kraj: Grad na Goričkem
Kontakt:

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a gbauer » 17 Jan 2016, 19:45

Mislil sem pri normalni filtraciji oz. dušičnem ciklu, ker tam ravno nitrat nastaja kot končni produkt.
Vprašanje koliko Matrix zniža NO3, oz. tega vsaj Seachem kaj preveč ne oglašuje ali pa nisem zasledil. Prodajo pa za to namenski produkt Seachem De*nitrate. Bo vedel kaj več o tem verjetno Žiga :)

Nekaj na to temo je tukaj:
http://www.ukaps.org/forum/threads/seac ... rix.29213/
In tukaj:
http://www.ukaps.org/forum/threads/alfa ... tes.19636/

To pa zna biti problem: :)
If we assume that you can have both aerobic and anaerobic filtration in the filter, it depends upon the flow through the filter and how often you clean the media. The idea with "Seachem Matrix" is that the inner pores are anaerobic and within these de-nitrification of NO3 to N2 gas occurs, in the larger macro-pores aerobic bacteria convert NH3 - NO2 - NO3. But, how are you meant to get the flow at a level where you get the mix of aerobic/anaerobic? if all your filter material becomes anaerobic, you lose all your biological filtration and toxic ammonia levels build up.

Uporabniški avatar
wix
Prispevkov: 661
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:16
Kraj: Trzin
Kontakt:

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a wix » 18 Jan 2016, 15:59

Seveda Seachem Matrix lahko tudi vpliva na presnovo NO3 (močneje ob počasnem pretoku in večjem volumnu materiala), čeprav prvotno ni namenjen temu.
Za izrazito presnovo nitrata je namenski material Seachem Denitrate, ki ima za razliko od Matrixa bolj "zaprte pore" in pod svojo površino ponuja boljše pogoje za življenje anaerobnim bakterijam. Tudi pretoki skozi tak namenski medij so ponavadi manjši (poseben reaktor).

Je pa verjetno potrebno poudariti, da se ob souporabi Seachem Pristine tonika zgodi, da se zaradi ogromne površine vloga Matrixa pri presnovi nitratov močno poveča (Matrix izbranim sevom bakterij, ki jih vsebuje Pristine nudi površino za naselitev in razmnoževanje) in je slednjo mogoče tudi vidno izmeriti/zaznati.
Največja slovenska spletna trgovina za akvaristiko!
www.aquashop.si

Hepifiš
Prispevkov: 84
Pridružen: 13 Okt 2014, 21:22

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a Hepifiš » 18 Jan 2016, 17:34

wix napisal/-a:Je pa verjetno potrebno poudariti, da se ob souporabi Seachem Pristine tonika zgodi, da se zaradi ogromne površine vloga Matrixa pri presnovi nitratov močno poveča (Matrix izbranim sevom bakterij, ki jih vsebuje Pristine nudi površino za naselitev in razmnoževanje) in je slednjo mogoče tudi vidno izmeriti/zaznati.


Pa ne samo pri uporabi Matrixa. Tudi pri sintriranem steklu. Nam nitrat izginja iz akvarija odkar uporabljamo Pristine! Na začetku se ni kakšen teden nič poznalo potem pa kar naenkrat bolj bistra voda, ribe so lepše obarvane, umazanije na površini ni več..... Sem že zgoraj napisala moja opažanja. :clap

Uporabniški avatar
wix
Prispevkov: 661
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:16
Kraj: Trzin
Kontakt:

Re: Seachem Pristine

OdgovorNapisal/-a wix » 19 Jan 2016, 09:12

No ja, seveda. Katerikoli material z večjo površino pomaga pri delovanju Pristina. Ker je bila debata o Matrixu, ki pač po svojih lastnostih močno izstopa glede na ostale materiale, sem nadaljeval kar z njim.
Ker gre za bakterije verjetno res nekaj dni traja preden začne kultura s polnim delovanjem.

Tudi drugi uporabniki so nam počasi začeli javljati, da so z izdelkom zadovoljni (tako s Seachem Pristine kot z Aquaforest ProBio S). Jaz žal zaradi premalo časa še nisem uspel dobro preizkusiti nobenega izmed njih. Čeprav večino izdelkov stestiram pa so mi tokrat novosti res "ušle". Ampak glede na odziv verjetno niti ne rabim odkrivati tople vode, če ste jo že drugi namesto mene :)
Največja slovenska spletna trgovina za akvaristiko!
www.aquashop.si


Vrni se na “Pomagala in nasveti”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost