Umazan in zamašen filter

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
shark99
Prispevkov: 83
Pridružen: 08 Feb 2008, 22:33
Kraj: Ravne na Koroškem

Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a shark99 » 17 Apr 2008, 21:51

Opažam,da se mi v filtru nabira ogromno umazanije. Dam noter vato in je drug dan črna in pocasta, kot blato. Pravzaprav se spremeni v blato. Voda zgleda na oko čista,ampak v filtru se takoj umaže. Zadnjič sem premaknil gobice v filtru in je pritekla črna voda ven, ter umazala cel akvarij, ampak se je v eni uri stanje normaliziralo.
Akvarij je vtečen okrog 2 meseca.

Uporabniški avatar
Silver
Prispevkov: 3162
Pridružen: 15 Feb 2007, 10:51

Odg: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a Silver » 17 Apr 2008, 21:58

Lahko poizkusiš izprat samo filtrirno posodo, filtrirne materjale kot so razne gobice, makarone ipd. pa ta čas namoči v akvarijski vodi.
Nato zamenjaj vato in poročaj. :)
Na dnu filtra se lahko namreč nabere kar precej umazanije, ki ščasoma pronica skozi plasti filtra.

Uporabniški avatar
shark99
Prispevkov: 83
Pridružen: 08 Feb 2008, 22:33
Kraj: Ravne na Koroškem

Odg: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a shark99 » 17 Apr 2008, 22:45

samo filtrirno posodico ne morem pobrati iz akvarija,ker je pritrjena na steno

Uporabniški avatar
moto
Prispevkov: 6128
Pridružen: 13 Avg 2007, 15:59
Kraj: Žiri

Odg: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a moto » 18 Apr 2008, 01:06

Če ti umazanija iz filtra prehaja že nazaj v akvarij, je res čas, da ga očistiš.
Filtrirni material poberi ven in ga narahlo splakni v iz akvarija odvzeti vodi. Samo ohišje filtra pa lahko posesaš s cevjo, če ga ne moreš vzeti ven.
K čistosti filtra pa precej pripomore, če pod filtrirno vato položiš plast ali dve filtra za kuhinjsko napo. To potem ob menjavi vate z lahkoto spereš. Meni se ta način super obnese.
Samo vato je pa tudi dobro menjat, ko se nabere na njej umazanija (če je treba, tudi vsak dan), sicer umazanija počasi pronica skozi vato in se nalaga v ostalem materialu. Slej ko prej se bo akvarij sčistil in menjavanje vate ne bo tako pogosto potrebno.
Važno je le, da umazanija čim manj prihaja v sam biološki del filtra, s tem je potreba po čiščenju tega dela manjša in bakterije zato niso prizadete.
LP, Matija

Uporabniški avatar
DISKUS RoManijA
Prispevkov: 1145
Pridružen: 06 Avg 2007, 09:59
Kraj: Slov. Bistrica
Kontakt:

Odg: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a DISKUS RoManijA » 18 Apr 2008, 07:20

Lepo pozdravljeni

Tole nekaj ne štima že v sami osnovi. Napiši prosim kako velik imaš akvarij in približno kakšnih dimenzij je filter. Ali gre za absolutno premajhen filter ali pa je v samem akvariju in vodi veliko preveč umazanije (org. odpadkov, ostankov hrane zaradi preveč hranjenja, iztrebkov ipd). To, da bi vato menjaval vsak dan je znanstvena fantastika. Če moraš filter čistit vsak mesec že lahko skoraj rečeva da je filter neustrezen, kaj šele bolj pogosto.

Filtre v svojih akvarijih že nisem čistil več kot leto dni v gojilnici, v matičnem akvariju pa se ga nisem niti dotaknil že blizu dve leti. V zunanjih triprekatnih filtrih classic z usedalnikom (http://diskus.slohost.net/cgi-bin/stran ... &jezik=slo)  imam izključno modro filtrirno gobo in nekaj malega keramike, v drstnih izključno modro gobo, v matičnem dekoriranem akvariju pa imam poleg gobe tudi lavo in keramiko. Treba bo torej ugotoviti vzrok za tole težavo. Upam da čimprej rešiš. Pa sporoči kako napreduje.
Nazadnje spremenil DISKUS RoManijA, dne 18 Apr 2008, 07:31, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
shark99
Prispevkov: 83
Pridružen: 08 Feb 2008, 22:33
Kraj: Ravne na Koroškem

Odg: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a shark99 » 18 Apr 2008, 14:48

akvarij je 54l od Juwel-a.Filter je ta,ki je bil pritrjen že ob nakupu. Tako,da bi moral biti primeren, a ne? hranim pa 2x na dan.

Uporabniški avatar
TeMpL
Prispevkov: 344
Pridružen: 09 Sep 2006, 23:03
Kraj: Maribor
Kontakt:

Odg: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a TeMpL » 18 Apr 2008, 15:08

vata je lahko "umazana" tudi od hranilne podlage.... ali pa od občutne prenaseljenosti / preveč hranjenja.
sam flter v 54ki ima črpalko 240l/h in pa izredno fino gobo, zato je pretok zelo počasen.. bela se umaže ob polni naselitvi v 1 tednu, ob manjši obremenitvi, pa tudi po 2 mescih, ne.
Odvisno tudi od tipa talnih rib in od tega ali sesaš podlago ali ne..
....

cjg
Prispevkov: 22
Pridružen: 05 Apr 2016, 21:43

Re: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a cjg » 05 Apr 2016, 22:10

Pozdravljeni,

akvarij ciklam 14 dni, po 7 dneh ciklanja pa se mi je pojavila težava, katere tukaj še nisem zasledil. Filter (vata in gobica) se mi zabašeta vsake 3 dni in to tako, da je pretok bistveno zmanjšan. Mi lahko pomagate ugotoviti kaj se dogaja?

Usedlina oziroma karkoli mi že zabaše filter je rjave barve in je "prašna" in mehka, občasno pa se sprime v manjše kosmiče, ki hitro razpadejo. Iz biološkega dela se splakne brez težav. Kar me najbolj čudi je to, da je močno zabasan celotni filter, tudi tista gobica na koncu tik pred motorjem (ki je v Echeimovem filtru še bolj zabasana kot na začetku), zato sklepam, da niso vzrok lebdeči delci. To se mi dogaja pri obeh filtrih. V akvariju imam nekaj rastlin, ki zelo hitro rastejo oziroma se razmnožujejo, očitno se dobro počutijo. Imel sem nekaj manjših težav z zelenimi algami, vendar se je njihova rast ustavila, ko sem odstranil odsevnike. Podobna snov kot na filtru se mi je pojavila v kupčkih na koreninah (ko sem jo splaknil pod tekočo vodo je vse šlo dol, brez drgnjenja). Bakterije sem dodajal po navodilih 2 kapsuli prvi in 2 sedmi dan (Aquili Bacterium E plus).

Uporabljam mešanico RO in vodovodne vode. Za pH uporabljam kapljični test, za ostale stvari EasyLife lističe.

Akvarij: Eheim vivaline 180l
Filter 1: JBL e901; vata na začetku, nato en prekat modre gobe, dva prekata micromeca, nato spet modra goba
Filter 2: Eheim Biopower 240, originalni material

Videz vode: rahlo rjava zaradi korenine, skoraj brez vidnih delcev, čista, zelo rahel vonj po "tistem" iz filtra.
pH=6,5
KH= cc 4,4
GH= cc 4,2
Cl=0
NO2=0
NO3=0 (skoraj brez obarvanja)

Ribje rane sicer nisem dodajal, sem pa pustim nekaj listov rastlin in njihovih ostankov, da gnijejo (tisti od začetka so že povsem izginili).

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1601
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 05 Apr 2016, 23:14

Pozdravljen, med ciklanjem akvarija je zaradi vnosa večjih bioloških odpadkov (hrane za bakterije), smiselno da v filtru, bodisi naj gre za zunanji ali notranji nimaš vate saj se ta hitro zamaže in posledično zmanjša pretok vode.

svetujem da vato odstraniš in bo proces vtekanja potekal nemoteno naprej ;)

Čim manj drezaj filter, tudi po končanem ciklanju se zunanjih filtrov večino ne tika, razen če pride do mehanskih težav ali posebej zmanjšanega pretoka vode. Imel sem tudi sam JBL e901, tako da mi je stvar jasna :D

Ps: Kar se tiče da ne dodajaš ribje hrane ampak si namesto tega uporabil listje, ki sicer služi podobno le da stvar počasi razpada in če zadeve ne obnavljaš, se bakterije praktično ne razvijajo, tako da priporočam da vržeš poleg tudi nekaj hrane. Kakšne liste pa si uporabljaj če smem uprašati ? Gre tukaj za liste akvarijskih rastlin, ali liste rastlin iz narave ?

Lp Kevin

cjg
Prispevkov: 22
Pridružen: 05 Apr 2016, 21:43

Re: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a cjg » 06 Apr 2016, 07:38

Gniti sem pustil par listov valisnerije, ki sem jo dobil v precej utrujenem stanju. V akvariju sem imel ves čas en 10-15cm dolg kos lista. Zgnil mi je tudi javanski mah, ki sem ga okrog korenine privezal na predebelo. Težko je narediti vse brez napak, tudi če 100x prebereš forum :)

Bom v nekaj dneh dodal na forum akvarij in njegove slike pod opise, boste morda lažje svetovali.

Uporabniški avatar
ICs
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1896
Pridružen: 31 Jul 2012, 14:39
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a ICs » 06 Apr 2016, 08:34

Kakšen pesek pa si uporabil? Si ga pred vnosom v akvarij spral? Čeprav v vodi na oko delcev ni videti, še ne pomeni, da niso prisotni. Tudi s korenine se še oddvaja plast, nekaj biološkega odpada pa je še zaradi odmrlih listov rastlin in zgnilega mahu. Tokovanje vode tudi s podlage nosi delce proti vtoku v filter. Pri tem notranjem eheimovem filtru je zgornja goba pred črpalko polna finih delcev v nasprotju s spodnjo, ki zaustavlja grobo unmazanijo. Zato tudi izgleda boj zapacana. Na biološkem filtrirnem materialu se zdaj ustvarja biofilm, zato tega ne smeš čistiti v nobenem primeru, oziroma dokler se sistem ne stabilizira, kar ni nujno da bo trajalo samo en mesec, kolikor praviloma znaša najkrajši čas utekanja. Sicer pa se mora na biološkem filtrirnem materialu, ki je v obliki valjev - "makaronov" ali kroglic, nabrati zelooo veliko umazanije, da se kritično zmanjša pretok, poanvadi se ga vsakih par mesecev (oziroma po potrebi) rahlo izpere v akvarijski vodi. Toliko da odpadejo grobi delci umazanije. Največje zmanjšanje pretoka povzroči umazanija nabrana v predfitru (goba) in pri tem notranjem filtru tudi v drugi manjši gobi pred črpalko. Prvo iz predfiltra (tudi pri zunanjem fitru) očistiš v akvarijski vodi, tisto manjšo pred črpalko pa mirne duše lahko temeljito očistiš pod tekočo vodo, saj služi (le) temu, da v impeler črpalke ne pride preveč umazanije. Če pred predfiltrom ali mehanskim delom filtra uporabljaš še vato, jo menjavaj pogosteje, ker se vata popolnoma zabije z umazanijo in hitro zmanjša pretok.
Ni pa potrebne nobene panike glede tega, ko se bo sistem stabiliziral bo boljše. Seveda boš moral tudi v prihodnje nadzirati količino biološkega odpada v samem akvariju in paziti, da ne boš pretirano hranil organizmov in da boš odstranjeval odmrle liste in presesal vrhnjo plast peska ob menjavah vode.
Akvarij pa le predstavi, ker - kot si sam rekel, bo lažje svetovati ob katerikoli težavi. :)

Uporabniški avatar
TAL3MC
Prispevkov: 2281
Pridružen: 01 Nov 2009, 20:58
Kraj: Ljubljana, Bizovik

Re: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a TAL3MC » 06 Apr 2016, 08:44

Predvidevam, da se ti je na drugi gobici filtra Eheim Biopower 240 nabrala sluz, ki se prvotno nabira na koreninah. Med predfiltrom (prvo gobico filtra) in ohišjem, je namreč ravno dovolj prostora, da manjših delcev in sluzi ta gobica ne zadrži, zato potujejo preko filtrirnega materiala do druge gobice, nameščene pred črpalko v glavi filtra. Ta se tesno prilega k ohišju, zato se ti drobni delci in sluzi tam zaustavijo, ter s tem zmanjšujejo pretok vode skozi filter. Sam teh težav sicer nikoli nisem imel (nekaj več si o tem filtru lahko prebereš v prispevku - TEST – Notranji filter Eheim BioPower 240), vendar svetujem, da drugo gobico odstraniš in opereš pod močnim curkom tople tekoče vode, saj boš s tem odstranil sluz in ostale nečistoče, ki so se nabrale v njej. Predlagal bi tudi, da odpneš spodnji modul s prvo gobico (predfilter), ter ostale tri module močno pretreseš (ni jih potrebno razstavljati) in jih preliješ z nekaj litri akvarijske vode - s tem boš odstranil organske nečistoče, nabrane med filtrirnim medijem. Ko je filter že razstavljen, v odpadni akvarijski vodi operi še prvo gobico, sestavi celoten filter in ga ponovno zaženi.
V izogib podobnim težavam, lahko preko predfiltra (spodnjega modula z režami), namestiš žensko hlačno nogavico, vendar jo bo potrebno občasno posesati, saj se bodo na njej nabirale nečistoče, ki bodo počasi zmanjševale pretok vode.
Have a nice day, Tomas

Mojih 500 litrov morja :)

girly
Prispevkov: 48
Pridružen: 21 Nov 2015, 13:22

Re: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a girly » 27 Maj 2016, 19:24

Bom kar to temo uporabila. Imam težave s svojim filtrom in sicer imam Eheim BioPower 160 za 54 l akvarij. Ker sem ga kupila šele pred kratkim imam še vedno v akvariju star filter, torej sta v mojem akvariju sedaj 2 filtra. Eheim filter je prva 2 - 3 tedne delal lahko rečem normalno. Potem so se pa začele težave, saj se je pretok tako zmanjšal, da sploh ni več pihal nič več ven. Sedaj sem na tem, da ga čistim že skoraj vsak dan. Včeraj sem sčistila spodnjo gobico in posodico, danes že ni več nič pihal ven. Sem razstavila že cel filter in vse sčistila v akvarijski vodi in ni nič bolje. Vedno, ko čistim gobico, je voda zelo zamazana. Medtem, ko star filter dela čisto normalno. Že več kot en mesec ga nisem sčistila in pretok vode je še vedno močen. Ne vem več kaj naj še naredim, ker sem ravno zaradi tega kupila nov filter, da bi imela močnejšega. :( Je kje kakšna fora oz. prostor, kjer bi se lahko zamašil ali je kriv filter?

Uporabniški avatar
ICs
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1896
Pridružen: 31 Jul 2012, 14:39
Kraj: Preserje pri Radomljah

Re: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a ICs » 27 Maj 2016, 19:32

Če filter dela normalno, je edina logična razlaga, da potegne večino umazanije, na kar morda nakazuje tudi to, da drugi filter ni zabit. Si kdaj že očistila tudi tisto tanjšo gobo pred glavo s črpalko? Meni 240-tica dela dobro, sem prav zadovoljen z njo. Spodnjo gobo očistim približno enkrat na mesec, ob tem še zgornjo popolnoma operem pod tekočo vodo. V tej zgornji se namreč nabira zelo drobna umazanija, ki jo lahko popolnoma zabije. Ni pa nobene panike, če jo opereš pod tekočo vodo, saj prvenstveno služi temu, da ne pride preveč umazanije do same črpalke. Vsake toliko časa odstranim tudi zaščito na glavi črpalke, vzamem ven impeler in ga očistim, prav tako odprtino, kamor pride magnet impelerja. Si poizkusila zdaj, ko tudi po čiščenju ni bil zadovoljiv pretok, morda zagnati črpalko brez modulov? Je takrat pretok OK?

girly
Prispevkov: 48
Pridružen: 21 Nov 2015, 13:22

Re: Umazan in zamašen filter

OdgovorNapisal/-a girly » 27 Maj 2016, 19:53

Sem poskusila sčistit obe gobici. Tudi kroglice sem dala v vodo in jih tako sčistila. Vse reže med moduli. Še celo glavo pri črpalki sem čistila. Črpalka brez modulov deluje tako kot bi mogla delovati. Pretok je super. Ko pa sestavim vse skupaj, tudi po čiščenju, pa je pretok ravno polovico manjši kot pa je brez. Saj razumem, da se zabije, ker ribe rade grizljajo rastline in se že od tistih zabije, ko plavajo po akvariju. Samo ne razumem, da ga je treba skoraj vsak dan čistit. Bom sedaj še pod tekočo vodo sčistila tanjšo gobico, nisem vedela, da lahko.

Edit: Sem sedaj sčistila tanjšo gobico in je od nje tekla že skoraj črna voda, kljub temu, da sem jo že včeraj sčistila v akvarijski vodi. Sedaj je pretok kot mora biti. Upam, da je bil to problem. Res hvala ti. :happy


Vrni se na “Pomagala in nasveti”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost