Vodič - Kako (pravilno) naložim sliko?

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
rtmktl
Prispevkov: 1938
Pridružen: 20 Sep 2008, 17:50
Kraj: Sovodenj

Vodič - Kako (pravilno) naložim sliko?

OdgovorNapisal/-a rtmktl » 30 Mar 2010, 23:19

Pozdravljeni vsi novi in stari uporabniki portala aquanubis.com.
Zadnje čase opažam, da ima veliko (predvsem novih) uporabnikov težave z nalaganjem slik na portal. Kar velikokrat se pojavi vprašanje, kam lahko naložim sliko, da bo vidna tudi ostalim uporabnikom. Uporabniki mnogokrat nalagajo na forum prevelike slike, katere predvsem uporabnikom, ki imajo bolj počasne internetne povezave, zelo počasi nalaga. In v današnjem času, verjemite, da je čakanje, da se pokaže neka slika prav mukotrpno. Marsi kateri uporabnik izbriše del slike, misleč, da bo s tem zmanšal velikost slike in njeno resolucijo. Vemdar pa to žal ni res. V tem vodiču, se bomo naučili naložiti sliko tako, da bo prave velikosti, da jo forum ne zavrne in da se uporabnik ne naveliča čakati, da se slika dokončno pokaže.

Najprej pa na primeru pokažimo, kako se odražajo prej omenjena napaka.
Prvotna slika:
prvotna.jpg
Ko sodra pobeli

resolucija: 2500x1674


Pobrisana:
pobrisana.jpg
Pobrisana

resolucija: 2500x1674


Slika je velikosti 2500x1674 px, misleč, da bom zmanjšal velikost slike, sem del slike pobrisal. Napaka! Slika je še vedno skoraj da iste velikosti in popolnoma iste resolucije. Kaj smo prav za prav naredili? Bitno sliko si moramo predstavljati kot tabelo, kjer ima vsako polje v tabeli (piksel) zapisano svojo vrednost (barvo). Prej je imela tabela v spodenjm levem kotu zapisano vrednost "siva", sedaj pa smo jo samo spremenili v "bela". Tako je že bolj jasno, da s to razliko slike nismo morali zmanjšati.

Kako torej zmanjšati sliko?
Odgovor je, če razumemo prejšnjo razlago s tabelo, povsem preprost. Če vzamemo za primer sliko, ki ima 2000 stolpcev in 2000 vrstic, torej je slika velika 2000x2000 pikslov, lahko tabelo zmanjšamo tako, da naprimer v štirih sosednjih poljih preberemo kakšne imajo vrednosti in povprečno vrednost zapišemo v samo eno polje. Tako smo tabelo zmanjšali za kar 3x (od štirih polj je sedaj samo še eno). Sama kvaliteta slike se s tem seveda nekoliko zmanjša zato moramo izbrati nek smiselen faktor pomanjšave.

Tabele nam seveda ni potrebno računati na pamet oziroma ročno. Za to obstaja nešteto programov, ki nam to delo olajšajo. Če naprimer v google vtipkamo download free image resizer, dobimo res kar obširno množico predlaganih programov. Če izberemo kar prvo ponujeno možnost (KLIK) in jo pretočimo na naš računalnik (KLIK) bomo lahko kar najhitreje spremenili resolucijo in velikost slike. Po inštalaciji programa, ki zahteva samo par klikov na gumb "Next" že lahko uporabljamo program. Program omogoča spreminjanje velikosti za samo eno sliko in za celotno mapo. Naprimer, da želimo zmanjšati velikost samo eni sliki. Izberemo zavihek "Work with one file" oziroma "Delaj z eno datoteko". Fotografijo naložimo z klikom na humb "Load Picture", nato nastavimo velikost slike in izberemo mapo, kamor naj se nova slika shrani (klik na gumb "Save Picture"). Tako, dobili smo novo sliko z manjšo velikostjo in manjšo resolucijo (tabelo). Slika mora mora biti manjša od 500kB, sicer jo forum zavrne.
pix.jpg
PIXresizer


Sedaj imamo pripravljeno sliko, da jo naložimo na portal. Da sliko naložimo, se odpravimo v zavihek "Naloži priponko".
Kliknemo na gumb "Prebrskaj" in poiščemo mapo, kamor smo prej shranili novo sliko. Sliko lahko dopišemo še poljuben komentar.
nalaganje.jpg
Zaporedje, kaj klikamo da sliko naložimo


Sliko nato naložimo s pritiskom na gumb "Dodaj datoteko". Če je vse prav smo v spodnjem delu dobili pripeto sliko.
postavi_v_vrstico.jpg


Sedaj se pa postavimo v naše sporočilo na mesto, kjer želimo prikazati sliko in kliknemo na gumb "Postavi v vrstico". V naše besedilo se doda neko "čudno" besedilo, ki pa se bo po oddaji spremenilo v sliko.

Kot ste videli, je nalaganje slik povsem preprosto, zato naj vaše niti zaživijo z novimi slikami vaših čebričkov ;)
LP, Blaž
Moj akvarij 180l 1.del, 2.del; 20l nano.

Uporabniški avatar
moto
Prispevkov: 6128
Pridružen: 13 Avg 2007, 15:59
Kraj: Žiri

Re: Vodič - Kako (pravilno) naložim sliko?

OdgovorNapisal/-a moto » 30 Mar 2010, 23:40

Odlično! 8)
LP, Matija

Uporabniški avatar
Geo
Prispevkov: 75
Pridružen: 06 Maj 2009, 23:57
Kraj: Bohinj

Re: Vodič - Kako (pravilno) naložim sliko?

OdgovorNapisal/-a Geo » 31 Mar 2010, 00:28

Super! Upam, da se mi bodo strani z jutrišnjem dnem odpirale "kot šus" ;)
Je pa tole ZELO potreben vodič in upam, da ga čim več ljudi prebere... :-D

Aja, še tole bi dodal. Če imate na računalniku naložen katerikoli program za obdelavo slik, vam ni treba potegniti dol novih programov, ampak samo poiščite funkcijo Resize image. 8)

Uporabniški avatar
Dean
Prispevkov: 4888
Pridružen: 06 Dec 2005, 15:13
Kraj: Bilje pri Novi Gorici
Kontakt:

Re: Vodič - Kako (pravilno) naložim sliko?

OdgovorNapisal/-a Dean » 03 Apr 2010, 18:17

rtmktl, hvala za tako izčrpno in nazorno pomagalo. Sem prav vesel, da si ljudje najdejo čas za tako delce :)


Vrni se na “Pomagala in nasveti”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost