Priprava akvarijske vode

Slovenska akvaristična internetna trgovina

Moderatorji: AquaS, wix

Uporabniški avatar
wix
Prispevkov: 661
Pridružen: 21 Jan 2008, 16:16
Kraj: Trzin
Kontakt:

Priprava akvarijske vode

OdgovorNapisal/-a wix » 03 Maj 2017, 10:23

Osnovna priprava vode

Nedavna debata s kolegom akvaristom, ki sodeluje pri analizah pitnih voda in se trenutno ukvarja z odkrivanjem izvora trikloretilena v vodovodnih sistemih, me je spodbudila k tem kratkem zapisu o pravilni pripravi vode za akvarij.
Ker že sosedovi vrabci na pamet poznajo vse korake dušikovega cikla in jim je kristalno jasno, da pred četrtim tednom delovanja akvarija ribe nimajo kaj iskati v njem bi se tokrat rad obregnil v pravilno pripravo vode, saj je kakovostna voda ključnega pomena za nudenje optimalnih življenjskih pogojev našim organizmov, k čemur seveda stremi vsak pravi akvarist.

Preden se lotimo priprave akvarijske vode pa moramo najprej vsaj osnovno razumeti zakaj je vodovodna voda potencialno tako problematična:

1.) Vodovodna voda vsebuje soli težkih kovin.
Soli težkih kovin vsebujejo elemente, ki so v večjih koncentracijah toksični. Mednje sodijo kadmij, živo srebro, arzen, svinec, nikelj, cink, kositer,baker, aluminij, mangan, itd.. Vsi ti elementi so sicer naravno prisotni v zemeljski skorji in mnogi tudi esencialnega pomena za pravilno delovanje organizma, vendar jih ljudje lokalno za namene industrije in kmetijstva v okolje sproščamo v večkratnikih tistim naravno prisotnih v zemlji in tako postanejo strupeni. Najbolj problematičen vir so industrija, emisije in rudniki, nekaj težkih kovin pa se tudi luži v vodo zaradi starih in preparelih vodovodnih napeljav. V akvariju se s časom kopičijo in tako postajajo vedno bolj strupene ter vodijo k zastrupitvam, ki so pogosto razlog za nerazložljivo obnašanje in pogin organizmov.

2.) Vodovodna voda vsebuje pesticide, insekticide, herbicide in fungicide ter ostale vodnim organizmom škodljive snovi.
V povezavi z zgoraj omenjenimi težkimi kovinami se z enakim problemom srečujejo področja z intenzivnim kmetijstvom. Težke kovine so velikokrat sestavina biocidov in so eden izmed glavnih virov koncentriranih strupenih težkih kovin na kmetijsko bolj obremenjenih območjih.

3.) Vodovodna voda vsebuje nitrate in nitrite.
Pronicanje gnojil in komunalnih odplak v vodovodni sistem so najpogostejši razlog za visoke koncentracije NO2 in NO3 v vodovodni vodi. Mejni vrednosti za pitno vodo sta 0,5 mg/l za NO2 in 50 mg/l za NO3. Verjetno ni potrebno posebej poudariti, da so že precej manjše vrednosti teh koncentracij nevarne za akvarijske organizme.

4.) Vodovodna voda vsebuje klor, natrijev hipoklorit ter klordioksid.
Čeprav dandanes redko pa je na določenih območjih še vedno prisotno tretiranje vode s temi sredstvi, sploh po obilnejšem deževju. Spremenjen vonj ter okus sta glavna indikatorja, da je bila voda tretirana zoper mikrobiološkem onesnaženju. Sredstva za dezinfekcijo vode že v manjših koncentracijah vplivajo na koristne bakterije v akvariju in oslabijo ali povsem uničijo biološko filtracijo.

S staranjem vode odstranite le hlapljiv klor in stisnjene pline ter zmanjšate redoks potencial. NE ODSTRANITE PA SOLI TEŽKIH KOVIN IN OSTALIH KEMIKALIJ. Brez pomoči dobrega tonika za pripravo vode ne gre.

Najboljša izbira v vsakem primeru in svetovnem merilu je Seachem Prime, ki je med profesionalnimi in amaterskimi akvaristi sinonim za kakovostno in učinkovito pripravo vode.
Priprava vode Prime.jpg


Seachem Prime je najučinkovitejši tonik za pripravo vode na tržišču. Njegovo delovanje je kompletno in z njim v nekaj sekundah dosežete učinek staranja vode in dodatno še razstrupite v vodi prisotne soli težkih kovin, večino biocidov, in odstranite sredstva za dezinfekcijo, amonijak, nitrite in nitrate.

Zakaj je drugačen od ostalih izdelkov?
Skoraj vsa podjetja proizvajajo izdelke za odstranjevanje klora, nobena od teh pa se po kakovosti, koncentraciji in učinkovitosti ne more primerjati s Seachem-ovim paradnim izdelkom Prime. Seachem Prime je drugi najbolj koncentrirani tonik za pripravo vode na tržišču, takoj za Seachem aquavitro alpha izdelkom.

Seachem Prime v količini samo 100 ml zadostuje za popolno pripravo 3785 L vodovodne vode!

Seachem Prime učinkovito odstrani klor, ne glede na obliko v kateri se pojavlja.

Seachem Prime prav tako vsebuje vezivo, zaradi katerega so amonijak, nitrit in nitrat nestrupeni. Pomembno je, da razumemo, da ti dve funkciji sodelujeta. Vsi deklorizatorji delujejo s pomočjo kemičnega procesa, poznanega kot redukcija. V tem procesu strupeni raztopljeni plin klora (CI2) pretvorimo v netoksični ionov klorid (CI-). Postopek redukcije prav tako zlomi vezi med klorom in dušikovim atomom v kloraminski molekuli (NH2CI), sprosti atome klora in jih nadomesti z vodikom (H), kar ustvari amonijak (NH3).

Značilno je, da se delo ostalih dekloranizatorjev tu ustavi in pusti v akvariju polno strupenega amonijaka. Seachem gre korak dlje in veže amonijak, za razstrupljanje proizvedenega amonijaka v postopku zmanjševanja.

Prime spodbuja naravno nastajanje in obnovo sluznice rib in se pri tem ne zanaša na umetne ali tujerodne vrste sluzi, ki so povečini brez učinka. Dodaten bonus za ljubitelje koralnih akvarijev – Prime ne bo obremenil proteinskih izpenjevalcev.

Ker nima roka uporabe je idealna »prva pomoč v akvarijski omarici« za vse težave povezane s kemizmom vode! Odstranjuje ostanke zdravil, je idealen za pomoč ob sesutju biološkega filtra ter znakih nenavadnega obnašanja rib. Ker je naraven izdelek tudi večkratno predoziranje ni škodljivo.

KAKO MENJATI VODO?
Ob idealnih menjavah 20-30% prostornine akvarija na 7-14 dni lahko svežo vodo pripravite v sodu; v tem primeru Seachem Prime dozirate na prostornino soda, ali pa vodo, istočasno s tonikom za pripravo vlijete v akvarij naravnosti izpod pipe. Pri tem pazite na pravilno temperaturo in v tem primeru Seachem Prime dozirate na prostornino celotnega akvarija! Pri vsaki drugi ali tretji menjavi je priporočljivo tudi presesati podlago, da odstranimo mulj, ki se kopiči in razpada v akvarijskem dnu.

Menjava s sodom je bolj ekonomična ter teoretično varnejša, čeprav Seachem Prime s svojim delovanjem in odstranjevanjem škodljivih snovi prične delovati takoj in jih odstrani še preden bi lahko škodovale organizmom.


POVEZAVA DO IZDELKA: http://www.aquashop.si/Product-Seachem-Prime-100-ml_69.aspx?gid=12
Največja slovenska spletna trgovina za akvaristiko!
www.aquashop.si

Vrni se na “Aquashop”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost