Moj akvarij - 250L (Dejann)

Tu so predstavljeni akvariji naših članov. Vljudno vabljeni, da predstavite tudi svojega.

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
BorisK
Prispevkov: 140
Pridružen: 05 Jan 2012, 00:51

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a BorisK » 25 Jan 2017, 02:06

Podobne izkušnje z Cyprichromisi sem imel tudi jaz. Dokler so bile še mlade so lepo uspevale, ko so odrasle pa se mi je začelo dogajati kot tebi. Nehale so jesti in v pol leta jih je poginilo vseh pet. To je bilo pred štirimi leti, bile so pripeljane iz Nemčije in naj bi bile kvalitetne ribe. Glede na to da mi zaradi bolezni v petih letih ni poginila nobena druga riba, sumim, da bi bil vzrok kakšna bolezen. Zardi tega jih kasneje nisem naselil nikoli več, čeprav so mi zelo všeč.
Bral sem, da se ne smejo hranit tako, da bi hrano pobirale z vodne površine, ker tako pogoltnejo tudi zrak kar zanje ni dobro.
Po moje je glavni vzrok stres zaradi premajhne jate in premajhnega akvarija. Tudi jaz sem jih imel v 200 litrih. Te ribe v naravi živijo v ogromnih jatah.
Priponke
cyprichromis.jpg

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 103
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a dejann » 25 Jan 2017, 13:50

nič kaj optimistično :(
pa si poskusil kaj zdraviti?

ja, 5komadov je res malo. Moje trenutno mnenje je, da jih mora biti vsaj 20. Pa mogoče se marsikdo ne bo strinjal ampak mislim, da je bolje jih imeti v 100l kjer se malo drenjajo in so v prisiljeni jati kot v 200. Se mi zdi, da se sedaj bolj preganjajo, ko imajo več prostora.

jaz sem 99% da je v tem primeru za to kriv stres (hrana imam kakor toliko primerno, kvaliteta vode tudi)... po prebranem na netu, naj bi ribe imele v prebavilih ves čas prisotne neke parazite, ki se med stresom namnožijo, ribe začnejo zavračati hrano, ... bolj občutljive ribe (kar cyps in xenos so) so toliko bolj dovzetne za to.

če dobro pomislim, sem od oktobra do decembra ves čas nekaj delal v akvariju (selitev iz 100 - 250, dodajanje novih rib, lovljenje samic, ki so nosile (in vsako lovljenje ribe je stres za celoten akvarij sploh če loviš cyps-e, pa čiščenje stekel, sesanje dna, ..... ) in se sedaj nič ne čudim ... takrat pa sploh nisem razmišljal o tem.

sedaj bi po prebranem bilo smiselno v akvarij dodati magnezijev sulfat (grenka sol), ki naj bi deloval kot odvajalo, da se riba čim bolj 'izprazni', potem pa dodajanje metro.

sem pa tudi že opazil, da je riba,ki je bila neješča začela sprejemati hrano. nekaj upanja še imam.

ne razumem pa kako lahko nekaterim uspevajo (no, na youtube je video) skupni akvariji kjer so notri tropheusi in cyps. ali celo tropheusi in xenos, ki ne gredo skupaj ne po temperamentu ne po hrani ...

Andrej
Prispevkov: 612
Pridružen: 02 Okt 2014, 21:41
Kraj: Obala

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a Andrej » 25 Jan 2017, 16:51

dejann napisal/-a:če dobro pomislim, sem od oktobra do decembra ves čas nekaj delal v akvariju (selitev iz 100 - 250, dodajanje novih rib, lovljenje samic, ki so nosile (in vsako lovljenje ribe je stres za celoten akvarij sploh če loviš cyps-e, pa čiščenje stekel, sesanje dna, ..... ) in se sedaj nič ne čudim ... takrat pa sploh nisem razmišljal o tem.


Bi znalo bit kaj na tem. Sem sam podobno pri sebi opazu na Otocinclusih. Sem imel obdobje dveh tednov, ko sem dnevno nekaj drmal po akvariju in so bli otocinclusi ze totalno pobledeli in grozno plasljivi se kak mesec za tem. Stanje se je popolnoma popravlo komaj ko sem dodal se 4 nove otocincluse. Zanimivo mi je blo tudi to, da so starejsi, prej grozno plasljivi, ze po treh urah po vstavitvi novih popolnoma spremenili obnasanje in veselo ponovno letali po akvariju kot na zacetku :clap
Tako da bi mogoce celo pomagalo povecanje jate z novimi primerki, pod pogojem da je ostalo seveda vredu :toja

Uporabniški avatar
BorisK
Prispevkov: 140
Pridružen: 05 Jan 2012, 00:51

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a BorisK » 25 Jan 2017, 18:31

Tudi pri meni so nekatere po nekaj časa začele jesti, pa potem spet prenehale. Zdravil jih nisem, ravno zaradi teh obdobji in tudi izkušenj nisem imel.
Vsekakor šarjenje po akvariju ribam ne koristi.
Tvoj akvarij je mlad, tako kot je bil moj takrat. Sam sem namreč prepričan, da se v akvariju kvalitetni pogoji ustvarijo šele po letu ali več. Dušični cikel se že ustvari v mesecu, da sistem "dozori" je potrebno veliko več časa, zato je z bolj občutljivimi organizmi dobro malo počakati. Tudi pogosto čiščenje filtra, po moje, veliko bolj škodi kot koristi. Seveda, vato za mehansko filtracijo je dobro menjati čim pogosteje, vse ostalo pa pustiti pri miru.
Ja na youtube so posnetki kjer te ribe uspevajo, vendar ne veš pa koliko jih je poginilo prej ali potem.
To so kar drage ribe in za jato 20 osebkov daš 500 evrov potem pa ne uspevajo. :'( :redangry:

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 103
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a dejann » 26 Jan 2017, 09:01

Andrej hvala za mnenje ampak mislim, da gre pri meni za drugo problematiko.

Boris se strinjam. Sem bil pač menja (mogoče je še vedno pravo), da če na začetku dam več vrst rib se bodo med odraščanjem zmenile kam kakšna sodi bolje, kot da dodajam nove v recimo 2leti star sicer 'zrel' ampak že 'razdeljen' akvarij. Načeloma bi v tem primeru moral spremeniti hardscape ... no ja sedaj je, kar je. upam in želim da se iz tega izvlečem s čim manj žrtvami.

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 103
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a dejann » 16 Mar 2017, 14:25

malo updejta:
od štirih cyps. ki sem jih dal v karantenski akvarij sta dva na žalost poginila (in to ravno najlepša samca morpha rumenim repom). Zdravljenje z metro. ni pomagalo. Ostali dve sta si počasi opomogli in sta sedaj že kakšen teden v skupnem akvariju.

Ko sem takrat lovil te štiri primerke iz glavnega akvarija sem očitno povzročil dodaten stres, saj so dan, dva po tem vsaj trije cyps. zavračali hrano. začel sem zdravljeneje še glavnega akvarija. začel sem z Preis Coly 3dni, 4dan dodal MG sulfat (kot odvajalo), 6dan zamenjal 50%vode in potem nadaljeval s 5 dnevnim zdravljenjem z metronidazolom. Na koncu kure z metro. sem zamenjal 50% vode ter dodal Preis Coly 2dni zapored... čisto na koncu še dodal aktivno oglje.
Po koncu zdravljenja lahko napišem, da je bilo stanje popolnoma enako kot pred zdravljenjem. Na koncu sem se odločil, da nadaljujem z redno menjavo vode (50% na teden), pazim na prehrano ter dodajam vit&garlic oil v hrano + probiotične bakterije od AF z vsaj 3x priporočeno dozo ter, da čim manj šarim po in okoli akvarija.
Med vsem tem sem dodatno opazil, da se 2 od 6ih xeno.zadržujeta zase, saj ju ostale 4 neprestano preganjajo. Nista imele nekega apetita in očitno sta shirani poginili, saj sta bili enostavno prilimani na tokovno črpalko. Niti ne vem ali bi problema povezoval ali ne.

Po cca. mesecu dni se je začelo stanje popravljati .. vsi Cyps. so začeli jesti in ni bilo nobenega pogina več. Sedaj so vse ribe skupaj in so vse ješče. od začetka do sedaj sem tako izgubil 3x cyps in 2x xenotilapia (ki ju bom težko nadomestil, saj jih je težko dobiti), cyps pa imam cca. 20mladih tako, da počakam na samce z rumenim repom :)

Še vedno sem mnenja, da so to precej občutljive ribe, ki so zelo podvržene stresu. Ob stresu se začnejo prebavno-črevesni problemi, namnožijo se črevesni paraziti (ki naj bi bili tako ali drugače ves čas prisotni) in ko začnejo nekateri odmirati se pojavi vnetje (zato tudi ukrivljenost) ... če je riba v formi in ni odstranimo stres se sama pozdravi v cca. 3-4tednih.

Če bom moral še kdaj zdraviti te probleme (upam, da ne) bom zdravil s probiotiki ter čim manj skakanja okoli in v akvarij.

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 103
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a dejann » 04 Apr 2017, 11:08

Občasno Cyprichromis-e ter Xenotilapie (+ostale ribe) razvajam z naupliji artemije, ki jih le te spretno lovijo po akvariju. Nauplije vzgajam klasično v kozarcu +zračna črpalka. Predno nauplije nahranim ribam, nauplije nahranim z spirulino (v prahu). :)

Včeraj pa sem ribe nahranil kar z odraslimi solinskimi rakci, katere je tudi sila enostavno vzgojiti. V posodo sem nalil 2 litra vode dodal morsko sol ter nauplije. vsak dan sem jih nahranil z 2-3 kapljice mleka (kravje) ter 1-2x na teden z spirulino v prahu. posode nisem nič prezračeval, samo premešal, ko sem dodal hrano. Predno sem jih polovil sem jih nahranil z spirulino ter ponudil ribam, ki so jih z veseljem povečerjale :)

Solinski rakci stari mesec dni:
Priponke
IMG_3472.JPG
IMG_3460.JPG

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 103
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a dejann » 13 Apr 2017, 19:39

še nekaj svežih fotk:
Priponke
DSC_0734S.jpg
DSC_0719_S.jpg
DSC_0695_S.jpg
DSC_0792_S.jpg

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 103
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a dejann » 12 Maj 2017, 09:22

Nekaj o živi hrani sem že napisal, danes pa še malo dodam. :)
Nabavil sem dva rabljena 70l akvarija in ju postavil v kurilnico:
IMG_3632.JPG

V levem so vodne bolhe, v desnem pa mehiške postranice. Za vodne bolhe nič posebnega - samo voda in nekaj jabolčnih polžev, ki pojedo ostanke. Za postranice pa imam filter na gobico, grelec, da segrevam na 25°C. oboje hranim skoraj enako:
zlivam zeleno vodo:
IMG_3386.JPG

spirulino v prahu ter občasno kvas. Postranicam 2x na teden postrežem z rezino kumare.
Z nobenim ni nobenih težav, vendar se bolhe neprimerno hitreje množijo in jih vsaj 2x na teden lahko ponudim ribam. Nasprotno se mehiške postranice počasneje množijo in sedaj po dveh mesecih razmišljam o prvem obroku za ribe :)

Kombinacija bolh in postranic se pri meni ni izkazala za uspešno. Bolhic je bilo vedno manj, sedaj ni nobene več.
nekaj slikic bolh in postranic (postranice nikakor nisem ujel ostro v objektiv):
DSC_0964_S.jpg

DSC_0948_S.jpg

DSC_0940_S.jpg

DSC_0930_S.jpg

Če ima kdo željo gojiti vodne bolhe in s tem naredi nakaj dobrega za ribe lahko dobi startno kulturo pri meni - podarim. Pogoj je osebni prevzem. več pa na ZS.

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 103
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a dejann » 31 Avg 2017, 08:13

v tem akvariju ni nič kaj novega ... vodo menjam 1x tedensko, cyprichromisi se stalno drstijo, tudi xenotilapije so se 2x (vendar mi ni še uspelo odvzeti mladic) :( compressicpsi počasi rastejo.
Še malo v sliki:
Priponke
DSC_0050_s.jpg
altolamprologus compressiceps gold head
DSC_0047_s.jpg
xenotilapia flavipinnis nyanza lac
DSC_0042_s.jpg
cyprichromis leptosoma malasa holding female
DSC_0034_s.jpg
altolamprologus compressiceps gold head
DSC_0031_s.jpg
cyprichromis leptosoma malasa -male blue morph
DSC_0025_s.jpg
altolamprologus compressiceps gold head


simbiotik
Prispevkov: 8
Pridružen: 04 Avg 2017, 12:46

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a simbiotik » 31 Avg 2017, 19:07

bravo, lep akvarij in zavzet akvarist.kako se je izteklo z zdravljenjem in v kaksnem stanju je akvarij sedaj? imam pa sam vecinoma slabe izkusnje z zdravljenjem rib saj sem bil v preteklosti v vecini primerov neuspesen se pa drzim pravila, da ribe, ki jih zdravim locim v drug akvarij in tam zdravim loceno, v glavnem akvariju pa vecja menjava vode. upam, da je bilo pri tebi zdravljenje uspesno.

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 103
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a dejann » 01 Sep 2017, 10:46

hvala :)
zdravljenje z zdravili ni nič pomagalo ...Sem tudi jaz ločil 'najbolj obolele' pa je bil povsem isti rezultat. Glavni problem je bil, ker nisem vedel točnega razloga; po netu sem bral o tem, da so cyprichromis lahko problematični in 1001 zakaj in 1001 zato.
Imel sem dve žrtvi - na mojo žalost najlepša samca yellowtail morph-a ...

Sem pa prišel do spoznanja oz zaključka, da pri ribah obstaja t.i. acute stress in o tem se ne govori prav veliko.
tole je iz googla: 'Acute fish stressors are events which the animal experiences for a short period of time'!
in ti eventi so lahko: šarjenje po akvariju/pred akvarijem, agresivnost med ribami (tudi drstitev), nekompatibilnost rib (nočne ribe, ki zbujajo speče - jaz imam eno), ... in zdravljenje v tem primeru je lahko usodno.

in ta stres povzroči, da se pri ribah v prebavnem traktu namnožijo bičkarji oz. neki patogeni in riba iz danes na jutri postane popolnoma neješča... kar na dolgi rok vodi v pogin.

Prvi ukrep je bil zmanjšanje stresorjev na minimum .. z roko zelo redko posegam v akvarij, pred akvarijem je kar se da mirno .. zelo umirjeno lovim samice, ki nosijo ....

moja trenutna zdravila so: večje menjave vode, probiotiki, glina, kvalitetna hrana (veliko žive hrane, ki je hranjena s planktonom).

od prve vzgojene jate cyprichromis-ov se že razvija yellowtail morph samec :)

cyprichromis leptosome so lepe ribice, ki potrebujejo mir v akvariju, ki je postavljen v mirnem prostoru in pa svetujem večjo jato (vsaj 20), da se agresivnost dominantenega samca malo porazgubi.

simbiotik
Prispevkov: 8
Pridružen: 04 Avg 2017, 12:46

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a simbiotik » 03 Sep 2017, 12:17

bi se kar strinjal, lepo napisano. poleg akutnega stresa je tukaj se x drugih genetskih faktorjev, velikokrat je odvisno kje ribo dobis-velike trgovine, ki imajo ogromne kolicine rib niso najbolsa izbira, po drugi strani so dobra izbira ljudje iz hobija akvaristike, ki sami vzgajajo ribe. vsekakor je po mojih izkusnjah za zdravje najbol odvisno od rednih menjav vode, brez drasticnih posegov v vodo-spreminjanje parametrov, pa paziti pri hranjenju-pravilo majn je vec :D ampak redno. sam sem dolgo redno spremljal parametre vode, sedaj pa jih preverim le ob kaksnih pojavih bolezni pri kaksni ribi ali ce katera umre. drugace pa menjam na 200l akvariju(filter notranji 700l/h)30% vode vsak teden na 30l akvariju pa 40-50% tedensko in imam zelo redko kaksno tezavo z zdravjem rib oz. poginom, se pa seveda zgodi to je zal sestavni del hobija ;)

dejann
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 103
Pridružen: 07 Jan 2016, 15:18

Re: Moj akvarij - 250L (Dejann)

OdgovorNapisal/-a dejann » 03 Nov 2017, 09:06

Vse po starem .. redne menjave vode, raznolika prehrana... nekaj novih fotk:
Priponke
250L.jpg
25oL
DSC_0198_S.jpg
holding female - vidijo se že povsem razvite mladice
DSC_0217_S.jpg
Xenotilapia f.
DSC_0304_S.jpg
Synodontis Petricola
DSC_0166_S.jpg
C. 'gold head'
DSC_0204_S.jpg
desno zgoraj 'moj samec' C.L.M.yellowtail morph :)


Vrni se na “Akvariji naših članov”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov