Moj akvarij - 360l (Kevin17)

Tu so predstavljeni akvariji naših članov. Vljudno vabljeni, da predstavite tudi svojega.

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
D.Wolf
Prispevkov: 1547
Pridružen: 21 Mar 2011, 21:26
Kraj: Grosuplje

Re: Moj akvarij - 360l (Kevin17)

OdgovorNapisal/-a D.Wolf » 13 Jun 2017, 00:06

Zelo lepo si tole poštimal :) :) da dodam okoli chromobotie..vsaj moje izkušnje so take - ko se gre za hrano ali skrivališče se zna na polno stepsti s konkurentom..kar se pa rasti tiče, rastejo blazno počasi, sploh kot zgoraj omenjeno, po 15cm se zadeva sploh upočasni..kolega pa jo ima že cca 10 let v 120L akvariju, praktično ne raste nič - cca 10, 12cm (ne podpiram, da ne bo pomote, vendar mu stvar zelo dobro pelje) :)
When in doubt, go monster!

Uporabniški avatar
Trebor
Prispevkov: 448
Pridružen: 11 Avg 2012, 08:06
Kraj: Ptuj

Re: Moj akvarij - 360l (Kevin17)

OdgovorNapisal/-a Trebor » 14 Jun 2017, 14:37

Jaz sem doziral vse tekočine preko dozirnika v skimer kjer se je v filtru vse skupaj premešalo in nato v akvarij. Drugače pa mi diy izvedenka deluje odlično brez napak. Pri Jebao dozirniku imaš popolnoma enake črpalke če je to problem.

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1360
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Moj akvarij - 360l (Kevin17)

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 18 Jun 2017, 01:19

Takole, biotop se umika in nazaj se vrača Džungla, oz rastlinje.

profilna.jpg


Botie bodo v kratkem zapustile akvarij, pa ne zato ker bi jih kakorkoli preganjal ali bi mi metale rastline ven, pa pa zato ker se v ta sisem nebo vklopile. Namen je seveda zasaditi kolikor se bo pač dalo, s tem da bo sprednji del ostal prazen zaradi prihoda Barbatusov. Botie bi v tem primeru ogrožale zdravje teh novincev, predvsem kar se tiče hrane, drugi problem pa je ta da bodo v akvarij prišle tudi amano kozice oz Ghost shrimp kozice, ki so se že dobro izkazale v 160l akvariju, bojim se da bodo te postale malica činkelj, zato jih bom preventivno vzel iz akvarija ven.

Trenutno vzdržujem co2 od 15 - 20 mg /l kar je dovolj za rastline hkrati pa ne ogrožam zdravja rib.
S pomočjo kontrolerja vzdržujem ph na 6,8
Temperatura v akvariju je trenutno 26 stopinj, s tem da pričakujem da se bo v mesecu ali dveh vzdignila do 29 stopinj, zato bo potrebno zadevo hladiti na že vstaljeni način s pomočjo ventilatorja.
Na dnevi bazi dodajam v akvarij Mg in K po metodi pps pro, Železo dodajam 1x tedensko, ostale makro elemente še ne dodajam saj jih imam v akvariju dovolj. Zdnja meritev Po4 je pokazala malenkostno povišanje fosfata na 1,0 ppm / l medtem ko je No3 bil presežen in je bila zaradi tega potrebna menjava vode, test je pokazal 40 ppm /l

Takole nekako deluje trenutni sistem, bom pa kot že rečeno v prihodnosti šel na peristaltiko, ob tem lahko tebi odgovorim Trebor, zakaj se nisem odločil tudi v tem primeru za DIY, ker mi programiranje ne gre najbolje, peristaltike ki jjih kupiš iz Ebaya pa potrebujejo o znanje ki ga sam nimam, razen v primeru da se motim, kar je zelo mogoče, saj nebi bilo prvič.

Trenutno stanje rastlinja :

v akvariju pa je sledeče: V ozadju je nekaj stebel Hygrophil siamensis in pa nekaj poganjkov hygrophile difomis,
hygrophila diformis.jpg

v ozadju na desni stani je posajena Rotala rotundifolia, v sredini opazite Heterantero Zerostifolio,
heteranthera zerostifolia.jpg

vmes je posajena sigitaria subulata ali leliopsis brasiliensis nisem prepričan,
sabulata.jpg

tukaj je potrebno izpostaviti še Rotalo macrandro,
ludwigia.jpg

in nekaj podobnega lobeliji cardinalis, tam pa tam je vsajena kaka cryptocoryna,
cryptocoryne.jpg

na levi strani je vsajena shinersia, ki divja v vsakem akvaiju kjer jo vsadim.
mah.jpg

vodna solata.jpg


Na kar pa sem izredno ponosen je pa Bucefalandra, rastlina ki naj bi bila izredno zahtevna hkrati pa še raste zelo počasi. Počaščen sem namreč saj so mi vse bucefalandre iz sredine rizoma pognale v višino stebelce z cvetom in sedaj le čakam če se bo ta odprl.
bucefalandra.jpg

V namenu je še poiskusiti z nečim bol drobnim, kot je micrantemum ali kakšna cuba, bomo videli, vsekakor pa se nebom preveč igral, dokler ne pride peristaltika.

Uporabniški avatar
dejan90
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 2415
Pridružen: 17 Dec 2011, 13:03
Kraj: Pragersko - Sl. Bistrica

Re: Moj akvarij - 360l (Kevin17)

OdgovorNapisal/-a dejan90 » 19 Jun 2017, 14:14

Kevin, daj se pri aquashopu pozanimaj za peristaltiko od Jecod/Jebao. Mislim da zadeva zelo dobro funkcjonira. Koliko dozirnih pa potrebuješ? Imaš eno dokaj ugodno varjanto z recimo 4 črpalkami in enim ekrančkom. Nekateri se dajo tut na PC priklopit preko USB, za lažji vnos podatkov za doziranje, nekatere pa lahko nastavljaš samo z tipkami ob ekranu.
Mi je rekla:"Jaz ali tvoji akvariji?" .... Škoda, bila je fajn punca... :D

Moj 770l akvarij

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1360
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Moj akvarij - 360l (Kevin17)

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 29 Sep 2017, 18:55

Lep pozdrav vsem skupaj, je že dolgo tega ko sem kaj objavil, zato je skrajni čas da zadevo posodobim :lol:

Najprej pa razlaga pred nadaljevanjem.

V soboto 16.9 sem imel razpad biološkega sistema akvarija >:( zaradi česar je sledil pogin, kateri je bil zame še posebej boleč saj je priminula moja najstarejša riba :(
Poleg Činklje, sem izgubil še 7 Pentazon, 3 Amano kozice in pa 4 Espejeve razbore. Preživele primerke sem začasno dal v azilni dom pri uporabniku Lthor, kateremu sem iskreno hvaležen, saj bi drugače bil primoran zadevo na hitro oddati, zato še enkrat hvala Tomaž :worthy .

No ko sem poskrbel za ribe me je v bistvu čakalo najtežje delo, vodo sem izčrpal iz akvarija spraznil sem filter ter splahnil filtrirni material ki je bil popolnoma zapacan z umrlimi bakterijami in je zadeva neznansko smrdela :redangry: .

Hecno je vse skupaj to, ker se to dogaja stalno na isti datum v letu, to je obdobje ko se v prostoru kjer je akvarij "kuha" vino oz črno grozdje fermentira. Teorij zakaj prihaja do tega vsako leto je vedno več, najnovejša je ta da se med fermentiranjem grozdja pri čemer se jagodni sok pretvarja v vino in s tem pridobiva na alkoholu. Skratka to alkoholno vrenje oz fermentacija sprošča v zrak Co2 ni mi pa bilo znano da v zrak prihaja tudi alkohol, zato je možno da pride alkohol v vodo in je kot turbo hrana bakterijam, katerih proizvod ob razgradnji organskih spojin je tudi co2, če pa je tega preveč, se zna zgoditi da same sebe zadušijo. Da je v akvariju bilo povečana vrednost co2-ja sem lahko razbral po ph controlerju, kateri mi je brez dovajanja co2-ja (jeklenka) izpisal za 0,7 stopnje nižnji ph v 3 dneh od kar je vretje začelo.

Tako smo nekako prišli do možne rešitve ki bo preprečila nadaljne nesreče, vsaj upam ::) , akvarij bom za čas vretja grozdja neprodušno zatesnil, hkrati pa bom vanj napeljal zrak z zunanje strani hiše katerega bom vnesel s pomočjo zračne črpalke oz kompresorja. Ta način naj bi pripomogel da se bom za tisti čas izognil nepotrebnim poginom bakterij in razpadu biološkega sistema.

Zdaj pa naj predstavim kaj je temu sledilo 8)

Že dalj časa sem si prizadeva da bi iz biotopa prešel nazaj v rastlinjak, žaj je to bilo skorajda nemogoče saj je bila osnovna podlaga mivka katera je glavni krivec za gnitje rastlin v akvariju saj zaradi anaerobnih procesov ki potekajo v njej, korenine rastlin ne dobijo kisika in začne se gnitje v predlu kjer je rastlina v pesku, ki se lahko stopnjuje tudi do zgornjega stebla rastline. V planu je bilo ribe in vse prebivalce preseliti v nek začasen akvarij in nato narediti revolucijo v akvariju. Mivko in bel kremenčev pesek bi nadomestil z črnim lava peskom pod njega pa sem mislil dati podlago oz hranilne tabletke.

Žal se je katastrofa zgodila teden prezgodaj in mi nekoliko porušila plane in mi nakopala kar nekaj več dela. Vendar sem vstrajal pri svoji zamisli in sem se v petek 22.9 odpravil v Ljubljano v "šoping". Domov sem se vrnil z vsemi potrebščinami: Podlago, peskom, gnojili in kar je najpomembneje z ATI peristaltično črpalko katera mi bo v veliko pomoč priohranjanju rastlinjaka :D .

Tako sem naslednji dan ( 23.9) zadevo na novo postavil. Stvari sem se lotil skrajno previdno saj sem želel doseči čim boljši možni učinek.

Zamislil sem si postaviti nekakšno dolino z dvemi bregovi, ker sem želel privarčevati na pesku sem potreboval nekaj s čemer bi tako zapolnil prostor pod peskom. Izbral sem kamenje katero je že bilo v moji prejšnji postavitvi in je ob prilagajanju postavitev romalo ven. Tega sem najprej temeljito oprav v vodi nato pa sem zadevo razkužil z Kalijevim hipermaganom.

1.JPG
Izbrano kamenje, čaka na obdelavo

3.JPG
Oprano kamenje

2.JPG
Hipermangan ( sredstvo za razkuževanje )

4.JPG
Kamnje se namaka v kopeli s hipermanganom


Tako oprane in razkužene kamne sem nato razvrstil na brisačo od kjer sem jih postavljal na prej pripravljeno površino v garažu kjer sem delal hard scape.

7.JPG
Oprano in razkuženo kamenje čaka na delo

8.JPG

9.JPG
Hard scape izven akvarija


Ker kamenja nisem imel v izobilju sem pod njega postavil še plast 2 cm stiropora, ki bo hkrati služil kot blazina in bo varoval dno pred poškodbami ki bi nehote nastale.

10.JPG


Z postavljenim Hardskejpom sem se lotil postavljanja podlage, to sem nanesel po celotni površini akvarija, približno 2 cm na debelo, nato sem nad podlago vsu črn pesek, ki ga prej nisem nič spiral. Ker sem se odločil delat dolino sem že v štartu vedel da bo šlo ogromno peska, cca 30l sem ga porabil, da sem dobil želen učinek.

11.JPG

12.JPG

13.JPG


Po večini sem nasul 3 - 5 cm nad podlago po celotni površini akvarija, nanašal sem ga v več slojih, predvsem na hribih sem ga nanašal postopoma saj sem vmes stavil še podlago da rastline nebi potrebovale razteyati svojih korenin do dna.
Na posamezne dele hribov sem dodal pregrade, nekatere so iz pleksi stekla ostale pa so iz plastičnih kozarcev, njihova glavna naloga je preprečiti, vsaj v zgodnjih fazah ko koreninski sistemi še ne bodo razviti , sesedanje peska.

14.JPG

15.JPG

16.JPG


Ko sem zaključil z urejanjem je sledila poslednja faza tistega dne, napolnitev akvarija z vodo ^-^
Polnjenje sem izvajal kar preko pipe, iz katere priteče deževnica saj je domače omrežje priklopljeno na Štirno oz. zbiralnik deževnice.
Da se nebi slučajno ponovila zgodba iz manjšega akvarija iz pred nekaj let, ko je vodni curek butnil ob tla in mi spravil v luft podlago pod njim sem na pesek položil vrečo v kateri je bil pesek, nad njo sem za razpršitev vodnega curka namestil še krožnik nad nim pašeplastično posodo, kar se je na koncu izkazalo za pretiravanje, ampak saj veste nikoli ne škodi ekstra več previdnosti :wide: .

17.JPG

18.JPG


Ko je bil akvarij poln, sem zagnal filter, priklopil sem še peristaltiko, ki sem jo med polnjenjem akvarija skalibriral in nastavil za gnojenje po metodi PPS Pro.

19.JPG


V torek 26.9 sem od Klemna (Lifestreamer) dobil rastline ( izredno lepe, hvala Klemen :clap ) zasadil sem jih kot predvideno in moram reči da so si od torka že nekoliko opomogle, čeprav računam da bodo potrebovale za svojo polno rast še teden ali dva.
Še vedno čakam nekaj rastlin, želja so predvsem nizke srednje zahtevne rastline, kot je Pogostemon helferi, Marsilea crenata poiskusil pa bi tudi z Micranthemum 'Monte Carlo' , kateri velja za rastlino katera ustvarja čudovite tepihe, čeprav sem že od večih slišal da se tepiha bre "Soila" ne da delati, no bomo videli ::)

21.JPG
Posajeno 26.9

22.JPG
posajeno 26.9


Kakšni prebivalci bodo ? hja to uprašanje tudi mene muči :hmm dejstvo je da Činklje in Hoplo somi definitivno ne bodo šli v ta akvarij saj bom imel več rastlin na vrhu kakor v podlagi :P , v akvariju bi si rad želel videti "miniaturo" vse bolj se nagibam akvariju s kozicami in mogoče z Espejevimi razborami, bomo videli, štartni plan je tako bil da v akvarij ne bi dal nič in bi se popolnoma posvetil rastlinam, ker pa imam v dobrem še 60 primerkov Corydoras ananeus venezuela Black, se zna zgoditi da bom vseeno še enkrat premislil 8)

Tako to smo uredili sedaj pa vas vabim da si nadaljevanje tega akvarija v povsem novi luči pogledate tukaj :) Moj akvarij - 360l Rastlinjak, zato se ta tema lahko zapre in nadaljuje z novo zgodbo.


Vrni se na “Akvariji naših članov”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost