Nekaj malega o Bakterijskih okužbah (razpad plavuti, notranje infekcije, itd.)

Pogovor o boleznih, zdravljenjih in karanteni

Moderator: Ekipa Aquanubis

Uporabniški avatar
BojanD
Prispevkov: 2026
Pridružen: 21 Dec 2005, 21:39
Kontakt:

Re: Nekaj malega o Bakterijskih okužbah (razpad plavuti, notranje infekcije, itd.)

OdgovorNapisal/-a BojanD » 27 Jun 2016, 14:42

ripmork napisal/-a:Zlati ribici se je naredila taka rdeča lisa na spodnjem delu trupa, kjer je sicer bele barve. Lahko kdo svetuje kaj bi to lahko bilo?

Zlate ribe s starostjo spreminjajo barvo, tole je eno najpogostejših "večnih" vprašanj v zvezi z njimi. Če pa ni to, je lahko najverjetneje bakterijska ali virusna infekcija; te so bolj krvavo rdeče. Brez da bi videli lahko samo ugibamo?

Lawyer
Prispevkov: 14
Pridružen: 02 Avg 2015, 12:02

Re: Nekaj malega o Bakterijskih okužbah (razpad plavuti, notranje infekcije, itd.)

OdgovorNapisal/-a Lawyer » 06 Feb 2017, 11:25

Zdravo!

Zlata ribica ima razpad plavuti, sicer še čisto na konicah plavuti, ampak je že 2 dneva v karanteni z Bactopur direct, Ectopur in vitamini. Zanima me, kako je videti izboljšanje (se plavuti zarastejo..)in približno koliko časa to traja?

Hvala za odgovor!

matper
Prispevkov: 5
Pridružen: 20 Nov 2017, 08:53

Re: Nekaj malega o Bakterijskih okužbah (razpad plavuti, notranje infekcije, itd.)

OdgovorNapisal/-a matper » 10 Jan 2018, 13:16

Hotel sem zastaviti podobno vprašanje kot Lawyer...

Pred dnevi (dva dni po tistem, ko sem iz trgovine prinesel oklepne somiče) sem opazil, da so se ribe v akvariju (gupiji in pritlikavi oklepni somiči) pričeli drgniti ob rastline. Pri enem gupiju sem opazil začetek razpada plavuti. V akvarij sem dal JBL Ektol bac plus (dvokomponentno zdravilo). Jutri naj bi po navodilih zadnjič dodal zdravilo in nato končal z zdravljenjem, zamenjal 50% vode in dodal oglje v filter. Kako naj sedaj vem ali je zdravilo pomagalo in je bolezen pozdravljena in se razpad plavuti ne bo nadaljeval? Kaj storiti v primeru, da bo plavut še naprej razpadala? Lahko ponovim zdravljenje? Skrbi me tudi zaradi nitrifikacijskih bakterij v filtru..., sicer dodajam bakterije v tekočini, ampak ne vem, koliko to pomaga.

Hvala za odgovor in LP!

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1395
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Nekaj malega o Bakterijskih okužbah (razpad plavuti, notranje infekcije, itd.)

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 10 Jan 2018, 18:00

Zdravo

Vsako zdravljenje zahteva svoj čas in običajno tudi svoj davek, veliko organizmov je ki ne prenesejo raznih zdravil in atibiotikov, še posebej je hudo v primeru da imajo ribe / organizmi načet imunski sistem in bolezen sicer pozdravimo vendar riba pogine zaradi šibkega imunskega sistema.

V tvojem primeru, zdraviš celoten akvarij kar je prav saj boš odpravil težavo v celotnem akvariju, žal pa to pušča davek na nitrifikacijskih bakterijah, te še posebej oslabijo po dodajanju atibiotikov v akvarij jih tej praktično zradirajo z akvarija. Dodajanje začetnih kultur ti ne bo pomagalo potegniti sistema nazaj na noge, potrebuješ že delujočo kulturo bakterij ki so sposobne pretvarjati amoni v nitrat, v kolikor te nimaš, ti toplo svetujem da greš na spletno stran od Aquashopa in si nabaviš to Seachem Stability. Svetujem iz lastnih izkušen z uporabo tega produkta in ne delam nobene reklame, kar deluje pa lahko le pohvalim, ta zadeva mi je že večkrat rešila moje akvarije. 2 dni po tem ko boš dodal oglje in opravil še dodatne menjave vode, dodaj v vodo 2 kratno merico od priporočene to ponavljaj 7 dni in akvarij bi ob kakšni menjavi vode moral preživeti.

ps: Kako boš vedel da si težavo odpravil, ja že znak da se ribe ne bodo več drgnile bi verjetno bil dovolj, boš pa klju btemu potreboval dodati v akvarij kak vitamin da boš dvignil imunski sistem rib, sam uporabljam in priporočam Easy life Voogle

Upam na najbolše ;)

matper
Prispevkov: 5
Pridružen: 20 Nov 2017, 08:53

Re: Nekaj malega o Bakterijskih okužbah (razpad plavuti, notranje infekcije, itd.)

OdgovorNapisal/-a matper » 12 Jan 2018, 09:37

Hvala za informacije, predvsem glede Seachem Stability. Zaenkrat kaže relativno dobro. Občasno se kakšna ribe še podrgne ob rastline, ampak manj kot prej.

Sporočim, kako se je končalo...

LP


Vrni se na “Bolezni in zdravljenje”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov