Akvarij 120l - začetnik

Moderator: Ekipa Aquanubis

Ribica6
Prispevkov: 6
Pridružen: 12 Jan 2019, 08:15

Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Ribica6 » 12 Jan 2019, 14:54

Pozdravljeni vsi skupaj!

Od otroštva imam željo po akvariju, in sedaj sem si ga dejansko kupil. Kupil sem rabljen akvarij Juwel 120l. Akvarij ima pokrov pod katerim sta dve neonki, daylight, mislim da 8w vsaka.

Po enem tednu prebiranja vašega foruma, in sevada upoštevanja načela “hiti počasi”, bi se res počasi lotil svojih prvih korakov akvaristike! :clap

Vendar tu pa že nastanejo problemi!!! Enostavno preveč informacij! Osnove že poznam! Rad bi pripravil akvarij za ciklanje. V ponedeljek se odpravim po material. Filter, črpalka, grelec, pesek, testerje.

Vendar se ne morem odločiti katere ribe.
Rad bi naselil akvarij z nečim začetnikom primernim. Tako z ribami kot tudi rastlinami. Poleg tega si želim barvitih rib. Recimo gupiji ali neonke.

Akvarij bi imel urejen po načelu “manj je več”. Se pravi tako rastline kot tudi kamenje v mejah normale.

Zanima me tudi ali se prevei parametre vode pred ciklanjem ali po oz. med ali pa morda kar vse troje. Vem, da se na podlagi parametrov vode nabavijo organizmo za v akvarij.

Prosim za vašo pomoč, da pri zagonu ne napravim napak, ko niso potrebne.

Hvala za pomoč. Takoj ko bo kaj za videt, prlimam slikce.

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1566
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 12 Jan 2019, 16:06

Zdravo lepo pozdravljen na forumu :wel

Načelo hiti počasi je seveda tukaj na prvem mestu ;)

Na kratko kar povzamem iz napisanega:

- Kupil si Juwelov akvarij 120l, po mojih izkušnjah sta notri 2 x 18w T8
- Manjka ti torej še vsa ostala oprema ( Grelec, filter, filtrirni material, pesek, podlago, itd)

Torej, najprej kar moraš v osnovi vedeti je kako si si to zamislil , akvarijska posoda po mojih spominih meri 80 x 36 x 50 drži ?
Tukaj prideo do uprašanja ali bodo v akvariju rastline, če da potem se je treba uprašati koliko zahtevne rastline , koliko si pripravljen investirat v sam akvarij.

Kakšne ribe in kako jih izbrati, bodo pokazali parametri vode katero misliš uporabljati, torej predvsem je pomembno da že v začetku vemo kakšno vodo pravzaprav imaš še pred samim ciklanjem. Vodo lahko izmeriš sam , ali pa vodo neseš izmeriti v kako trgovino z živalmi, v Mr petu mislim, da vedno merijo. Glavna parametra, na katera moraš biti pozoren sta Ph in pa Kh, pa tudi skupna trdota Dgh bi bila zaželjena. V začetku so dovolj testerji v lističih kasneje po ciklanju pa bo potrebno nabaviti kapljične, ki so bistveno bolj natančni.

Torej predvsem moraš najprej vedeti kakšen buget imaš na voljo ;)

general74
Član društva
Član društva
Prispevkov: 292
Pridružen: 07 Avg 2017, 09:05
Kraj: lendava

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a general74 » 12 Jan 2019, 18:33

na začetku ti je pomembno, da meriš parametre, ki spremljajo ciklanje, nh3,4, no2 in no3 na koncu, seveda pa ostale parametre,ph, kh, gh v tem času prirejaš temu kar želiš imeti, hecno je bilo pri meni, dva dni, preden sem dobil ribe, sem ugotovil, da je ph še vedno razmeroma visok, gh in kh sta bila dobro, a na koncu se je dobro končalo.tak da, pvo parametre ciklanje, hkrati pa tudi ostale, razen, če se odločiš za organizme, ki ustrezajo parametrom tvoje vode, gupije, neonke?težka bo, vsaj kar se trdote tiče.......kar se tiče same investicije, več boš investiral, tehnika, čas, ukvarjanje večje veselje ti bo akvarij vračal, verjemi.ja, dosti je vsega, a mislim, da bi moral predvsem dobro preštudirati tisto kar hočeš imeti.

Ribica6
Prispevkov: 6
Pridružen: 12 Jan 2019, 08:15

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Ribica6 » 12 Jan 2019, 20:59

Oj.

Hvala za odgovore. Definitivno bi rad imel akvarij z minimalno zelenja in dekoracije (kamni, korenine itd). Kar se budžeta tiče je tako... ni ga na pretek, je pa dovolj, da ne kupim najbolj osnovnih zadev... neka srednja kakovost, primerna za začetnike.

Se pravi neonke in gupiji odpadejo... Zakaj? Ali ne morem uravnavati trdoto vode? Pri nas imamo trdoto vode 11°d. To pomeni srednje trda voda. Vsekakor bi rad ribe primerne začetnikom, rad bi pa tudi da so čimbolj barvite, ker to mi je všeč in posledično bi rad imel tak akvarij. Tudi vem, da diskusi niso primerni zame, vendar nekoč bodo našli mesto doma tudi oni :D
V akvariju bi rad imel tudi nekaj zelenja. Ne preveč. Spet nekaj kar je primerno začetnikom in seveda, da se bo ujelo z ribicami. Torej vse bazira na izbiri rib. (pesek, rastlinje, dekoracija...)
P.S.
Zelo se mi dopadejo Malawi akvariji, vendar vem da moj 120l ni primeren za to ureditev :(

V ponedeljek bi rad kupil filter, pesek, in pa termometer. Katero granulacijo peska naj kupim?? Definitivno bo svetle barve.

Kako je s filtrom? V mislih sem imel EHEIM Aquaball 130 – notranji filter.
Termometer: EHEIM thermocontrol 100 W

Po opisu sodeč primerni za akvarij moje litraže.

Prosil bi za predloge rib. Na podlagi tega bom znal izbrati pesek, rastlinje itd...
Kupil si Juwelov akvarij 120l, po mojih izkušnjah sta notri 2 x 18w T8


:oops Tako je: gre za 2x 18w T8. Se opravičujem :sorry

V ponedeljek nabavim lakmus in odčitam prve parametre vode. Tako bomo lahko nadaljevali z urejanjem akvarija.

Hvala še enkrat za ažurnost :worthy

Ribica6
Prispevkov: 6
Pridružen: 12 Jan 2019, 08:15

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Ribica6 » 12 Jan 2019, 21:49

Še to!
Razmišljam da bi naselil:
-Bolivijski pavlinček Papiliochromis.altispinosa
-Skalarke Pterophyllum scalare
-Gupije Poecilia reticulata
-Modri rogatec Ancistrus

Nekaj v tem smislu :?

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1566
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 13 Jan 2019, 01:34

Ok da pojasnim svoje mnenje glede tele zadeve

Se pravi neonke in gupiji odpadejo... Zakaj?

V akvariju lahko imaš ali neonke ali gupije obojih skupaj pa ne, ker gre za ribi z različnimi parametri vode ;)
Neonka ima raje kislo vodo od Ph 3.5 - 7.5 in predvsem mehko vodo z med 3 in 10 dgh
Gupi ima rad bazično vodo med 7.5 - 8.5 Ph ter trdo vodo med 8 in 25 dgh
Teoretično gledano bi lahko ti dve ribi držali na njunih maksimumih ampak bi ena oz druga izgubila svoj potencial tako v obnašanju, barvni koloraciji, da o izgubi življenske dobe ne govorimo, zato se teh kombinacij izogibamo oz. pravimo da sta ribi nekompatibilni.

Vsekakor bi rad ribe primerne začetnikom, rad bi pa tudi da so čimbolj barvite, ker to mi je všeč in posledično bi rad imel tak akvarij.


Obstajajo ribe ki so majn dovzetne za bolezni in nespretno rokovanje začetnikov, za primer za začetnike se priporočajo naslednje:

Hesemania Nana
Barbus titteya
Danio rerio
Tanichthys albonubes
Trigonostigma heteromorpha
Gymnocorymbus ternetzi
Moenkhausia sanctaefilomenae
Nematobrycon palmeri
Thayeria boehlkei
Pristella maxillaris
Poecilia reticulata
Poecilia sphenops
Xiphophorus maculatus
Ancistrus sp.
Corydoras aeneus
Megalechis thoracata

Ostrižnike običajno, odsvetujemo kot prvo izbiro saj so kot pravimo ribe z značajem in so teritorialne do svojih sostanovalcev, v kolikor zanje ni posebej poskrbljeno.

Mogoče zgoraj omenjene niso ravno barvnega izbora pa vendar se med njimi najde tudi nekaj lepih primerkov.
V mislih imej da so vse ribe , ribe jate, kar pomeni da potrebujejo več osebkov iste vrste da se počutijo varne in bodo tako tudi pokazale svoj značaj in bodo barvno izstopale na prvi strani akvarija in se ne bodo le skrivale v ozadju. Torej 10 osebkov že tvori lepo jatico, za izračun koliko rib lahko spraviš v akvarij si pomagaj s kalkulatorjem. 1 cm odrasle velikosti ribe je enak 1 l vode. Primer: Neonka zraste do 4 cm torej zanjo potrebujemo najman 4 l vode, kar za tvojih 120 l akvarij recimo pomeni 30 rib.

V akvariju bi rad imel tudi nekaj zelenja. Ne preveč. Spet nekaj kar je primerno začetnikom in seveda, da se bo ujelo z ribicami.

Torej kot si že sam ugotovil , okolje akvarija baziraš na izbiri prebivalcev, katere predhodno izbereš na podlagi parametrov tvoje vode, ki jo misliš uporabljati. Če so ugotovitve da imaš tršo vodo, s predvidevanjem da je ph okrog 7,5 - 8 potem ti pridejo recimo v izbiro :

Corydoras aeneus
Ancistrus sp.
Poecilia sphenops
Poecilia reticulata
Xiphophorus maculatus
Thayeria boehlkei
Hasemania nana
Barbus titteya
Tanichthys albonubes
Pristella maxillaris

Potem lahko na njihove življenske potrebe urediš primeren akvarij, če gre za talne ribe potem pesek z zaobljenimi robovi da si ne poškodujejo brčic, nekatere ribe imajo raje temnejšo podlago, torej črn al temno rjav pesek, nekatere ribe preferirajo zaraščen akvarij druge sploh nič rastlin samo tam pa tam kako korenino in kamenje in kakšen list ketape ali hrasta. Vse je odvisno od izbora ki ga po mojem mnenju moraš opraviti pred samim načrtovanjem.

V ponedeljek bi rad kupil filter, pesek, in pa termometer. Katero granulacijo peska naj kupim?? Definitivno bo svetle barve.

Kako je s filtrom? V mislih sem imel EHEIM Aquaball 130 – notranji filter.
Termometer: EHEIM thermocontrol 100 W


Vse to je odvisno od izbora prebivalcev, načeloma z grelcem od Eheima ne boš nič falil, medtem ko bi ti raje kot notranji filter predlagal nakaj dražjo varianto ampak obljubim da se ti bo izplačala, nakup zunanjega filtra Eheim Classic 150, 20 evrov je razlike napram filtru ki si ga predlagal, če pa se včlaniš v naše društvo pa imaš v trgovini Aquashop še 10% na izdelke znamke Eheim.Še to!
Razmišljam da bi naselil:
-Bolivijski pavlinček Papiliochromis.altispinosa
-Skalarke Pterophyllum scalare
-Gupije Poecilia reticulata
-Modri rogatec Ancistrus

Nekaj v tem smislu :?Kot sem zgoraj obrazložil ostrižnike odsvetujemo začetnikom, Pavlinčki so na splošno zelo krhkega zdravja in so težavni tudi za zkušene akvariste, medtem ko skalarka niti slučajno ne more biti v 120 l, potrebuje 180l oz raje več, plavalna površina more biti vsaj 1 m ter višina akvarij 50 + zaradi svoje velikosti velikokrat podsa s plavuti tudi po dnu v premajhnih akvarijih.

Mislim da sem vse, če kaj ni jasno uprašaj, najprej pa se odloči glede predstavnikov v akvariju ;)

Ribica6
Prispevkov: 6
Pridružen: 12 Jan 2019, 08:15

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Ribica6 » 13 Jan 2019, 22:53

Tako!

Mislim da imam prebivalce svojega akvarija.
-Pristella maxillaris
-Poecilia reticulata
-Poecilia sphenops
-Xiphophorus helleri

Število osebkov, bi določil kasneje, med samim ciklanjem akvarija. Prvo me zanima ali so ribe kompitabilne? Po opisih sodeč, naj ne bi bilo nekih večjih problemov.

Akvarij bo srednje do dobro zasejan. Rastline bi izbral naknadno, če je to mogoče? Se pravi, če je možno dodajanje rastlin med samim ciklanjem akvarija?

Ali je potrebno rastline preden jih damo v akvarij razkužiti? Mnenja so deljena. Definitivno bodo rastline notri v prvem največ v drugem tednu ciklanja. Ali potrebujem kakšno posebno podlago za rastline, ali bo pesek dovolj? Pesek bo bolj fin.

Zanima me kako je s pumpo za dodajanje zraka? Ali je lahko umeščena v akvarij čeprav mogoče rastline tega ne bodo zahtevale? Ali bi to motilo ribe?

To je to za enkrat. Jutri še preverjanje dejanskih parametrov vode, potem pa akcija!!!

Hvala, se tipknemo za nadaljne info :)

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1566
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 14 Jan 2019, 07:00

Kar se same izbire rib tiče nebi smelo biti problema , svetujem pa da se odločiš za eno največ dve vrsti in tiste naseliš v več osebkih , bo tudi veliko bolje izgledalo.

Rastline izberi kasneje , uprašanje je kakšno vrsto ciklanja boš izbral, sam ti predlagam ciklanje v popolni temi, katero ne prinese tolko težav.

Rastline razkuži v hipermanganu.

Za rastline pridejo posebne podlage, kot nekakšna zemlja če želiš, nanjo potem dosujes se 3 - 4 cm peska ki si ga izbereš.

Pumpo lahko namestiš prej ni pa nujno in niti ni potrebna v začetku.

Uporabniški avatar
a2l2
Prispevkov: 592
Pridružen: 19 Nov 2008, 20:37
Kraj: Lj-Kodeljevo

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a a2l2 » 15 Jan 2019, 18:28

Dobro bi bilo omeniti, da so zdravi mečki lahko kar konkretne ribice (7+ cm, plus rep), ki tudi niso preveč mirne narave - lahko so precej agresivni, sploh drug do drugega in je 120 l lahko kar malo majhen za njih.

Poecilia "shenops" črni moli, če je zdrav je prav tako lahko zelo velik. Nekatere oblike potrebujejo tudi obvezen dodatek soli v vodo ali vsaj zelo trdo vodo. Brez rastlinske hrane bodo shirali ali zboleli. To tudi ni ena vrsta, ampak več različniih tipov melanističnih križancev. Nekateri so križani z velikimi somorničnimi moliji (P. velifera, doseže 20 cm in ga imaš lažje v morskem akvariju kot v sladkovodnem), drugi ostanejo precej manjši.
Jaz bi jih za začetek odsvetoval, razen če lahko od prodajalca izveste, za kateri križanec točno se gre (Aquarium Glaser, od katerega dobiva ribe fishbox, včasih pove za izvor križancev).

Gupije vzemi od kakšnega gojitelja. Vpršaj malo tu in po fb, če jih ima kdo preveč, oz. od kod se dobi zdrave. Trgovinski imajo visoko verjetnost okuženosti s kakšno boleznijo, se ne splača tvegati, sploh če je to vaš prvi akvarij.Če bi jaz še enkrat začenjal z akvaristiko, bi imel v takem akvariju jato 12 cebric (ni dosti važno katere, več ali manj so vse neobčutljive na trdoto vode, najbolj nezahtevni so Danio rerio, Danio albolineata in Danio nigrofasciata) ALI kardinalk (Tanichthys), in kakih manjših talnih činkelj (kuliji - Pangio semicincta, oblonga, in indijske nežice Lepidocephalichthys spp.) ali pa somičev.
Druga možnost je kak manj zahteven karacinid namesto cebric (jot je na primer že vaša Pristella).

Obe vrsti sta nezahtevni, živahni in zelo zanimivi. Cebrice so lepih modrih in rumenih (če dobiš dober strain D. albolineata tudi oranžnih) barv, ribe so zelo živahne in hitr plavalke, ki imajo zanimivo obnašanje v jatah, redno se tudi drstijo (ponavadi zjutraj po menjavi vode)
Činklje in somiči so manj barviti, ampak imajo zanimiv temperament. Sploh kuliji se radi kar obešajo po rastlinah in kamnih, ležijo na boku in hrbtu, in se v primerni podlagi tudi zakopljejo vanjo.

V tak akvarij lahko sčasoma dodate še kaj zahtevnejšeg, ko boste imeli izkušnje.

Če želite ostrižnike in videti njihovo obnašanje in skrb za mlade, ne da bi vas preveč skrbeli parametri vode, ali da bi bili preveč agresivni drug do drugega, so primerne kraljeve plaščarice (Pelvicachromis pulcher), imajo ves ostrižniški paket brez nepotrebne agresije.

Če se odločite investirati v mehko vodo (se pravi RO enoto), pa pašejo v ta moj predlagani "biotop" bolj nitkarji kot ostrižniki.

Vedno si želimo imeti najbolj pisane ribe, problem je, ker je večina pisanih rib ali od človeka narejeni, masovno proizvajani križanec ali pa živi v zelo specifičnih vodnih razmerah (neonke in ostali karacinidi, nitkarji, guramiji, razbore), ali imajo pa značajske težave ( na primer pritlikave ustonoše - Pseudocrenilabrus nicholsi, multicolor so zelo pisane, majhne, imajo rde trdo vodo, ki nam priteče iz pipe, jih pa težko priporočiš začetniku, ker so pravi mali teroristi, če akvarij ni prav urejen).
Umetni križanci (večinoma živorodke -meček, moli, plati, gupi) imajo to slabost, da so zdaj večinoma masovno proizvajani na ribjih farmah v tropih, kjer jih bašejo z antibiotiki in zdravili, da se bolezni ne bi pteveč širile. To ne pomaga preveč, in samo ustavi bolezenske klice do takret, ko jih dobi v roke neizkušen akvarist. Takrat se speča okužba zbudi in začne počasi ubijati ribev akvariju.
Zato je te pisane križance vedno bolje kupiti ali celo dobiti od kakega akvarista, ki jih ima preveč. Kajti, če so pa te ribe zdrave in v primernem okolju, se množijo kot nore, postanejo velike in debele.
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno. Antoine de Saint-Exupery

Ribica6
Prispevkov: 6
Pridružen: 12 Jan 2019, 08:15

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Ribica6 » 15 Jan 2019, 20:02

:( :hmm

Hvala za odg. in predloge. Ampak meni se zdi kot da sem spet na začetku. No sej drgje itak ne morm bit :lol:

Uglavnm, jst se zdej nisem prinesel akvarija v stanovanje (pomanjkanje casa, tehnicne tezave, itd.).
Po vasih izkusnjah. Kje naj nabavim tehnicno opremo, pesek, podlago za rastline, rastline... za ribe bo še čas.

V lokalni trgovini z malimi živalmi je bolj žalost + niso se neki izkazali z svetovanjem in znanjem o akvaristiki. Pomoje že jaz več vem pa spremljam zadevo 14dni ^-^

Mogoče kakšen link za on-line nakup. Tudi priporocila za nakup rastlin in posledicno tudi rib nebi bil odvec.

Vem da imate preverjene in kvalitetne varjante, zato vam bom kar zaupal.

Če se pa jaz ne držim načela “hiti počasi” pol ne vem kdo se ga :lol:

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1566
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 15 Jan 2019, 21:47

Prav je da greš počasi, tako kot praviš o ribah bo še čas, vsaj delno smo določili katere bi pa bomo potem po ciklanju govorili.

V glavnem večina nas kupuje v prodajalnah kateri so tudi naši zvesti sponzorji:


Aquashop
Fishbox
Mr Pet
ZGD

Sam večinoma opremo kupuje v speltni trgovini Aquashop in pa v spletni trgovini Fishbox, po ribe hodim največ v Fishbox kjer se vedno izkažejo z svojo kvaliteto in pestro izbiro. Sem pred kratkim kupil ribe v Mr petu in v 3 mesecih od 32 kupljenih ostal brez vseh, žal me kar nekaj časa tam ne bodo videli kupovat rib, za ostalo pa se bom kaj oglasil. Rastline priporočam da poiščeš pri uporabnikih ki imajo že rastline katerih listi so že razviti v podvodno obliko. Za točno določene primerke rastlin še vedno lahko skočiš v Mr pet ali Fishbox vendar morajo te rastline še razviti podvodne liste , kar lahko traja precej časa s tem da tvegamo da ob ne pravih pogojih rastlina lahko tudi odmre.


Za kaj dorečenega, koliko misliš zapraviti lahko razpravljamo kje se da kaj prišparati in kje ne varčuj, tako da vsaj okviren proračun bi bil dober podatek da vemo kaj ti predlagat.

Ribica6
Prispevkov: 6
Pridružen: 12 Jan 2019, 08:15

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Ribica6 » 16 Jan 2019, 05:22

500€ mislm da je zgornja meja ...

general74
Član društva
Član društva
Prispevkov: 292
Pridružen: 07 Avg 2017, 09:05
Kraj: lendava

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a general74 » 16 Jan 2019, 10:14

Jah, odvisno, glede na to, da premisljujes o srednje do dobro posajanem akvariju bo 500 skoraj knap, co2 sistemi, kontrolerji, gnojila, so sicer tudi falejse variante, a ne ravno priporocljive, recimo razni carboti za pospesevanje rasti rastlin, tudi luc bi jaz nadgradil z ledicami plus krmiljenje, razna stikala oz. droben inventar in se 500 eurov nabere zelo hitro.....vse je pa odvisno za kaj se bos odlocil, tako, da ze zdaj moras biti odlocen v katero smer, akvaristika je zelo lep hobi, a tudi "lahko" zelo drag.

Uporabniški avatar
Kevin17
Ekipa Aquanubis
Ekipa Aquanubis
Prispevkov: 1566
Pridružen: 17 Feb 2008, 19:59
Kraj: Štanjel

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a Kevin17 » 16 Jan 2019, 10:25

Za začetnika je neko proseravnaje s raznimi gnojenji in co2-jem popolnoma nepotrebno. Fant naj se najprej v začetku uči osnov na svojem akvariju , šele z izkušnjami pridejo tudi večja pričakovanja in višji cilji. 500€ je za low - middle rang akvarij več kot dovolj. Če gledamo da podlaga za tak akvarij + pesek prideta cca 50€ oz še manj, + filter za 120l akvarij cca 100 € , grelec 20€, recimo da kupi se jeklenko 2kg z keramicnim difuzorjem in pH kontroler na grobo 200 evrov ampak res zadnja dva sta pretiravanje za začetnika pridemo na slabih 400€ . Se da tukaj marsikaj pokompezirat in na koncu priti tudi na 200€ ali manj.

general74
Član društva
Član društva
Prispevkov: 292
Pridružen: 07 Avg 2017, 09:05
Kraj: lendava

Re: Akvarij 120l - začetnik

OdgovorNapisal/-a general74 » 16 Jan 2019, 10:34

Je ze res, a potem je tudi nerealno razmisljanje o srednje dobrem posajanem akvariju, znanje, izkusnje.........razen, ce res vrze not nezahtevne rastline, ki se mu potem razrastejo do te mere, da je vse skupaj videti bolj tako........


Vrni se na “Načrtovanje akvarija”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost