Aquashop
Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Najmočnejša žival na svetu je pršica

Daleč pred morskimi raki

prsica.jpg

 

Berlin - Najmočnejša žival na svetu je slepa pršica, ki je velika manj kot milimeter, sta v strokovni reviji Journal of Experimental Biology zapisala raziskovalca univerze v nemškem Tübingenu Michael Heethof in Lars Koerner. Živalca, ki spada med pajkovce, lahko vzdrži kar 1200-kratnik svoje telesne teže, kar je petkrat več, kot je teoretično pričakovati od živali te velikosti.

Pršica vrste Archegozetes longisetosus živi v tropih in tehta le eno desettisočinko grama, prehranjuje pa se z odmrlimi ostanki organizmov. Raziskovalci na univerzi so njeno moč merili tako, da so v laboratoriju ugotavljali silo, s katero so jo morali vleči, da so jo kljub močnim sprednjim krempljem dvignili s podlage.

Ena meritev je pokazala silo, enakovredno kar 1180-kratniku teže pršice. Mišice krempljev so se pri tem znašle pod silo 1170 kilonewtonov na kvadratni meter. Takšno vrednost so znanstveniki izmerili le pri nekaterih vrstah morskih rakov, vendar pa se glede na telesno težo ti ne morejo primerjati z močjo pršice.

 

VIR: www.delo.si

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER