Združenje Gojiteljev Diskusov
Fishbox
Aquashop
MrPet

zaTelebane2

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Prijava

Novice

Kit zataval v Amazonko

V reki Amazonki, 1609 kilometrov od morja, so presenečeni vaščani našli izgubljenega 12-tonskega kita.

 

60069287.jpg
Kit je po Amazonki plaval najmanj dva meseca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaščani v odročnem delu amazonskega pragozda so bili priča nenavadnemu prizoru. V enega od pritokov reke Amazonke, več kot 1600 kilometrov od oceana, je namreč zataval pet metrov dolg in 12 ton težak kit.Biologi predvidevajo, da se je kit, ki je obtičal na brežini reke Tapajos, zaradi bolezni ali ker ga je zbil čoln ločil od svoje skupine v Atlantskem oceanu. „Z gotovostjo lahko trdimo, da se je kit izgubil. Čudno je že to, da je sploh zaplaval v reko, še bolj nenavadno pa je, da je potem potoval še več kot 1500 kilometrov proti toku,“ je povedala Fabia Luna, brazilska biologinja, ki je sodeloval pri reševanju.

 

60069287.jpg
Vaščani so kita polivali z vodo, da bi ga zaščitili pred soncem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kmalu po najdbi kita, so na kraj prišli številni okoljevarstveniki in domačini, ki so se cel dan trudili rešiti kita. Domačini so ga ščitili predvsem pred žgočim soncem tako, da so ga polivali z vodo, medtem ko so se ga okoljevarstveniki in biologi trudili premakniti. To jim je tudi uspelo in kit je odplaval neznano. Pozneje so ga iskali tudi s helikopterjem, ki je krožil nad Amazonko, a brez uspeha.Zdaj se bojijo, da bo kit poginil, ker ne bo znal sam odplavati nazaj na odprto morje. „Ker ni v svojem naravnem okolju, v nenavadni situaciji, pod stresom in daleč stran od oceana, se lahko zgodi, da bo poginil. Verjetnost preživetja je majhna,“ je dejala Katia Groch, strokovnjakinja za kite.

 

60069288.jpg
 Možnosti preživetja kita so majhne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čeprav se je vest o izgubljenem kitu v medijih razširila šele v tem tednu, pa strokovnjaki ocenjujejo, da je po Amazonki plaval že vsaj dva meseca. Še preden je postalo jasno, da gre za kita, je med domačini zavladala panika. Veliko si jih ni upalo plavati v reki, saj so se razširile govorice, da po reki plava ogromna kobra.

Debata poteka v tejle niti.

Vir: 24ur.com

Facebook

Revija

SAM 2013

Preberite novo izdajo revije SAM, kjer boste našli marsikatero zanimivost iz sveta akvaristike.

Sodelujemo z

Sponzorji

Sodelujemo z

Izvedba Web+ER